24.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 1687 |  0 
Сега цикламата е в стихията си
Малко са цветята, които ни радват с красиви цветове и фин аромат през цялата зима. Може би затова цикламата е безспорна фаворитка сред стайните растения в студения сезон. Освен че изглежда елегантно и оригинално, тя е своеобразен дълголетник – при добри грижи може да краси дома ни 25-30 години. Като повечето хубавици тя има своите изисквания - отглеждането й е специфично, но определено си струва.
Цикламата е тревисто растение, което се среща в прородата в Централна Европа, Мала Азия, Средиземноморието, Кавказ и Иран. Достига до 30 см на височина. Тъмнозелените кожести листа, изпъстрени със сребристосив рисунък, излизат направо от клубена. Но най-красиви и оригинални са цветовете – със заостени и огънати назад листчета, те създават впечатлението за кръжащи пеперуди или танцуващи балерини. Багрите им варират от бяло през всички нюанси на розовото и червеното до бордо и тъмновиолетово. Цъфтежът е продължителен – при подходящи условия продължава от октомври до април.
През този период цикламата се нуждае от светло, но не директно изложено на слънцето място – например до северен прозорец. Оптималната температура за отглеждането й е около 10-15С. Полива се с вода със стайна температура, но много внимателно – почвата не бива да се пресушава, но и в никакъв случай не трябва да се преполива. Най-добрият начин е да се сипва вода в подложката на саксията и тази, която не е поета след два часа, да се излива.
Сред като прецъфти, цикламата се нуждае от почивка. Листата й започват да пожълтяват и умират. В този период поливането трябва силно да се намали. Почвата се навлажнява много леко веднъж седмично, за да не пресъхне. Растението се оставя на сенчесто и прохладно място.
След появата на първите листчета през лятото цикламата се пресажда в лека и пропусклива почва с достатъчно количество хранителни вещества. При засаждането клубенът се поставя плитко – около 1/3 от него трябва да остане над повърхността на почвата. Подхранва се с комбинирани минерални торове два пъти месечно.
27.01.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023