24.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 7744 |  0 
Тайните на перфектната домакиня
Дребните проблеми, с които ежедневно се сблъсква всяка домакиня, могат да бъдат отстранени бързо е без много усилия, ако приложите няколко малки „хитринки”.

Електричеството

Ако искате да разберете дали токът е спирал, докато ви е нямало, вследствие от което продуктите, съхранявани във фризера, са се размразили и отново замразили - в този случай консумацията им не е полезна за здравето, поставете вътре бучка лед в полиетиленов плик. Видите ли, че се е разтекла, трябва да ви е ясно едно: вашият уред е бил извън стоя известно време.

Хладилникът

Отваряте вратата на хладилника и ви лъхва на нещо не особено приятно? Веднага поставете вътре чаша прясно мляко, което има свойството да абсорбира лошите миризми. Съществува и друго решение: сложете в купичка две супени лъжици прясно смляно кафе и я затворете вътре. Ефектът е същият, даже малко по-бърз.

Приборите

За да блестят сребърните ви прибори, изплаквайте ги с вода, в която са врели обелени картофи, или ги търкайте със сърцевината на печени.

Стъклените съдове

Чашите ви ще станат прозрачни като въздуха, стига да ги измиете с топла вода и малко оцет. Ако пък констатирате, че тавичката от огнеупорно стъкло, в която печете какво ли не, е с почерняло дъно и стени, напълнете я с вода, няколко лъжици белина и шепа морска сол. Оставете съда за една нощ в умивалника и на сутринта го измийте - ще бъде като нов.

Умивалника

Лошата миризма от умивалника ви ще изчезне, стига да пуснете в канала две супени лъжици смляно и вече оползотворено кафе и отворите за дълго време крана.

Фурната

Няма никаква нужда да търкате до полуда почернелите стени на фурната си, застанала на колене пред нея. Достатъчно е да натопите стара памучна кърпа в амоняк и да я оставите една нощ вътре. На сутринта ще почистите за броени минути фурната, обирайки с мокра гъба и някакъв миещ продукт всички следи от готварските си подвизи.

За да не се чупят чашите

Няма да страдате по любимата си чаша, счупена, след като сте наляла в нея горещо кафе или чай, стига предварително да поставите в нея малка лъжичка. Така температурният обмен между стъклото и течността няма да се осъществява директно, а чрез посредник - метала, от който е изработена лъжичката.

На помощ идват лимоните

Не пренебрегвайте лимоните, чийто сок прави чудеса. Той ще накара чашите и прозорците ви да заблестят, освен това ще погълне остатъчните миризми в микровълновата фурна - сложете в нея купичка с равни части вода и лимонов сок и я пуснете на максимална мощност за трийсетина секунди.

Накрая – кофата за боклук

Кофата ви за боклук няма да мирише лошо дори през най-горещите дни на лятото, ако налеете в нея 1 л вода и 200 мл белина. Оставете сместа да действа в продължение на четвърт час, после изплакнете добре.
19.01.2011 г. / Мариета Тодорова
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023