01.02.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 5330 |  0 
Митове и истини за болните зъби
1. Болният зъб се лекува с аспирин или тампонче, напоено със спирт

Това е не просто мит. Това е опасна заблуда! Когато тези химични вещества попаднат върху лигавицата в устната кухина, те ще предизвикат изгаряне. Понякога много силно, в зависимост от количеството вещество и времето на действие. В крайна сметка тези “лекарства” по никакъв начин не действат на болния зъб.

2. За да избелите зъбите, измивайте ги със сода

Този мит е много упорит, направо жилав. В крайна сметка содата е твърд абразив. И се получава точно обратният ефект - вместо да избели емайла, содата буквално го съдира, причинявайки по-голяма вреда на зъбите.
Най-добре си ги почиствайте с паста за зъби, а ако искате да ги избелите, се обърнете към стоматолог.

3. Златото никога не предизвиква алергия

Това е абсолютен мит. Поставено в устната кухина, златото може да се окаже силен алерген. При някои хора златните коронки в допир с устната лигавица предизвикват силни изгаряния и възпаления. Дори и рани по тъканите. Използвайте по-обикновени сплави вместо злато.

4. Всичко сладко е вредно за зъбите

Колкото и да ви е чудно, това не е така. Шоколадът дори е полезен, защото веществата, които съдържат какаовите зърна, предпазват зъбите от кариес, тъй като оказват противомикробен ефект. Впрочем с всичко трябва да се спазва мярка. Стоматолозите препоръчват кока-колата и пепси-колата да се пият през сламка, защото така се намалява контактът с течността, която разваля емайла.

5. Невралгията на троичния нерв възниква при простуда

Не. Невралгията на троичния нерв има вирусна природа и се проявява с херпетични обриви по кожата на лицето. Въпреки че наистина простудата провокира това заболяване.
Първото, което е нужно да се направи при началните признаци на невралгия, това е да се справите с вируса, защото ако болестта премине в хроничен стадий, може да се развие постхерпетичен болестен феномен. А той вече трябва да се лекува с помощта на противогърчови препарати.

6. Дезинфекцирайте често устната кухина след вадене на зъб

Това донякъде е така, но някои хора се престарават с тази процедура и така се отмива кръвният съсирек от раничката. Трябва да знаете, че важно условие за лесно заздравяване на раната след изваждане на зъб е именно образуването на такъв съсирек. Ако той се е образувал, заздравяването става по-бързо и се предотвратяват възпалителните процеси. Затова е най-добре да не закачате нараненото място 2-3 дни.

7. Периoдонтит може да възникне само след удар

Най-честите причини за възникване на това заболяване не са травмите, а например редовното притискане на зъба с мундщука на цигарето или музикален инструмент. Няма да е лошо да се отървете от вредните навици - да скъсвате конец със зъбите, да стискате молив или химикалка между тях, да люпите семки и др.

8. Млечните зъби не трябва да се лекуват

Един от вредните митове. Нелекуваните в детството млечни зъби водят до сериозни проблеми при смяна на зъбките на детето. Затова всичко, което изисква лечение, не трябва да се пренебрегва.
01.09.2011 г. / д-р Елена Стоянова, стоматолог
Най-четеното в "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023