Кулинарни рецепти » Оризови крокети

 Оризови крокети

Продукти:

• 2 ч. ч. ориз
• 1 яйце
• 1 жълтък

За пълнежа:

• 1 голяма гъба или 2-3 малки
• 1 с. л. зехтин
• 1 глава нарязан на ситно лук
• 125 г кайма
• 2 с. л. доматено пюре
• 100 мл бяло сухо вино
• 1 с. л. чубрица
• 3 с. л. нарязан на ситно магданоз
• черен пипер
• сол

За панировка:

• 2 яйца
• галета
• брашно
• олио за пържене

Начин на приготвяне:

Сваряваме ориза в подсолена вода. Изцеждаме без да го мием със студена вода. Слагаме го в купа и разбъркваме с яйцето и жълтъка, докато оризовите зърна се слепят едно с друго. Похлупваме съда и оставяме настрани.

В топла вода накисваме гъбата за 10 минути, за да поомекне. Обелваме я и нарязваме на тънки лентички.

В тиган затопляме мазнината и пържим лука и гъбата, докато омекнат. Добавяме каймата и пържим още 2-3 минути, като разбъркваме. Слагаме доматеното пюре, виното, чубрицата и черен пипер на вкус. Разбъркваме 5 минути, докато сместа поеме течност. Сваляме от огъня, прибавяме магданоза и оставяме да изстине.

С мокра лъжица вземаме от оризовата смес и с ръце оформяме 10 топки. Във всяка топка правим дупка, в която слагаме по 2-3 лъжички от пълнежа и отново оформяме топка.

Овалваме последователно в брашно, разбито яйце и накрая галета. Оставяме топките да престоят 1 час. Пържим ги в маслена баня до златисто. Поднасяме крокетите топли.

Автор: Снежана Кирова

Представяме Ви:

Мангафиш

Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...

Кьопоолу от чушки и сирене

Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Начало