Кулинарни рецепти » Домашна баница

 Домашна баница

Продукти:

• 1 кг брашно
• 1 ч. ч. топла вода
• 2 с. л. олио
• 1 с. л. оцет
• сол на вкус

За плънката:

• 500 г краве сирене
• 2 пакетчета краве масло (по 125 г)
• 5 яйца плюс 1 за намазване отгоре

Начин на приготвяне:

Месим продуктите за тестото, докато то започне да отделя мехурчета. Разделяме го на 12 малки топчета. Всяко топче разточваме на питка с големина на чиния. Намазваме питките с разтопено масло и ги слагаме една върху друга по 4 броя.

Всяка една от тези купчинки разточваме на тънък лист. Намазваме всеки лист с разтопено краве масло и го разрязваме на шест сектора, като в средата оставяме кръга неразрязан. Прехвърляме секторите един върху друг, така че да палучим три питки.

Точим всяка питка на тънка кора, голяма колкото е тавата за печене. С първата кора застиламе дъното на подмазаната тава. Слагаме половината от плънката, приготвена от натрошеното сирене и разбитите яйца, после разстиламе другата кора, слагаме другата половинка от плънката и наръсваме с масло. Слагаме и третата кора.

С остър нож нарязваме баницата на парчета. В образуваните разрези поливаме останалото разтопено масло. Мажем баницата с разбитото яйце и печем в умерена фурна до зачервяване.

Автор: Виолета Драгова

Представяме Ви:

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Начало