Кулинарни рецепти » Печено доматено пюре

 Печено доматено пюре

Продукти:

• 5 кг червени домати
• 200 г краве масло
• 5 ч.л. сушен босилек
• 2 с.л. сушена мащерка
• 2 с.л. по-едро счукан черен пипер
• 2 ч.л. захар
• сол

Начин на приготвяне:

Измиваме доматите, изрязваме дръжките им в кръгче, подреждаме ги в тавичка и ги печем в предварително загрята умерена фурна, докато по кожичката им почнат да се образуват мехурчета. Обръщаме доматите няколко пъти. Изваждаме доматите от фурната, оставяме ги да изстинат и ги пасираме на пюре заедно с кожичката. Подправяме със сол, черен пипер и малко захар.

На огъня разтопяваме маслото и задушаваме в него босилека и мащерката. Прибавяме доматеното пюре, намаляваме огъня и варим, докато сместа се сгъсти. Насипваме горещата паста в бурканчета, затваряме ги и обръщаме с капачките надолу за 1 нощ. Не стерилизираме пюрето.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Начало