Лечебни рецепти » Вредни ли са мазнините втора употреба?

 Вредни ли са мазнините втора употреба?

Моля, обяснете защо се смята, че използването на мазнината за повторно приготвяне и пържене е вредна.
В. Ил. на 48 г. от Сл.


Въпросът ви е уместен от гледна точка на здравето- в личното домакинство и за обществените хранителни заведения. За съжаление, не можем да разчитаме на ефикасен контрол и качествено готвене, особено в много временно разкрити заведения за бърза консумация. Сигурно сте усетили тежката и неприятна миризма, която се носи около тях и сервираните любими пържени картофи и риба цаца. Повторното използване за пържене и готвене на мазнината често се оправдава с икономията. Но ако се замислите и сте информирани по въпроса, икономията идва от друго: по-малко количество мазнина и ползване на съдове за пържене и печене без мазнина! Да не говорим за здравословния ефект.

Защо диетолози и медици са категорично против повторното ползване на мазнина?

Доказано е, че по време на пърженето в мазнината (особено ако е мас, сланина) се образуват вредни вещества. При всяко готвене със същата мазнина тяхното количество се увеличава. Вредата е налице: променят се вкусовите качества на продукта, засилва се дразнещото действие на храната върху хранопровода и стомаха. Но най-сериозната вреда на тази мазнина се дължи на съдържащите се в нея канцерогенни вещества (предизвикващи рак).
Най-страдащият орган е стомахът. Когато се съчетаят няколко рис-кови фактори с наличието на канцерогенни вещества от повторната употреба на мазнина, вероятността от развитие на рак на стомаха се увеличава неколкок-ратно! Статистиките сочат, че в страните, провели масова просвета по този въпрос и въвели добри законодателни мерки, през последните десет години ракът е намалял около 7.0%.

Нашият съвет:

• Ползвайте предимно растителни мазнини, но също в умерено количество.
• Снабдете се със съдове за готвене без мазнина (особено за хората със стомашни проблеми!).
• Измивайте тигана след всяко пържене.
• В крайна сметка - забравете мазнината втора употреба.

Автор: д-р Маргарита Етърска

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 15-21 юни

През разглеждания от нас период е възможно да зачестят оплакванията от главоболие, световъртеж и чувство за шум в ушите при страдащи от мениероподобен синдром. От полза за тях ще бъде приемането 1-2 п...

Защо утайката ми е ускорена?

Ускорената утайка е единственият признак при някои болести. Под утайка (СУЕ) се има предвид скоростта на утаяване на еритроцитите (червените кръвни телца). Бързината на тяхното слепване и образуване н...

Повече движения за жените с разширени вени

По-сериозни проблеми през периода могат да имат много от жените с разширени вени. Важно за тях е да спазват по-активен двигателен режим, като особено полезни са ходенето, бягането с бавно до умерено т...

Биопрогноза за 23-29 юли

По – сериозни проблеми от здравословен характер могат да имат страдащи от хемороиди. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заемат спазването на по – активен двигателен режим...

Начало