Растения » Пащърнак

 Пащърнак

Този зеленчук се отглежда заради кореноплодите, които имат приятния аромат и сладникавия вкус. В домакинството се използва за приготвяне на супи и в други ястия, а в консервната промишленост за производство на месни и рибни консерви.

Биологически особености

Пащърнакът (Pastinaca sativa L.) е двугодишно растение от семейство Сенникоцветни (Umbeliferae). През първата година образува месест кореноплод и листна розетка.
Кореновата система се състои от централен корен и странични разклонения, които проникват на сравнително голяма дълбочина. Централният корен образува кореноплод, който може да бъде в зависимост от сорта вретеновиден, конусовиден или закръглен.
Цветоносното стъбло нормално се развива на втората година, но при неблагоприятни условия (гъсто разположение на растенията, продължително засушаване) много растения стрелкуват още първата година.
Семената са дребни и губят бързо кълняемостта си – за 1-2 години.

Изисквания към климатичните и почвените условия

Пащърнакът е много студоустойчиво растение. Пониците понасят значителни понижения на температурата, а и възрастните растения издържат на по-слаби зимни студове.
Към влагата в почвата и въздуха изискванията му са големи, но по-скромни отколкото на моркова.
Към почвата изискванията на пащърнака са също по-скромни. Може да се отглежда на всякакви почви, стига те да са достатъчно дълбоки и добре разработени. Не понася високите подпочвени води. Изискванията му към торенето не са по-различни от изискванията на моркова.

Начин на отглеждане

Пащърнакът се отглежда без предварително произведен разсад.
Семената се засяват по-рано напролет, щом стане възможно да се работи на открито. Въпреки голямата студоустойчивост, не се препоръчва да се засяват наесен, защото много растения развиват цветоносно стъбло още първата година. Семената никнат бавно – за 2-3 седмици. Може да се засеят разпръснато и по-късно растенията да се проредят. Най-добри резултати дава редовата сеитба на разстояние 25-30 см между редовете. За 10 кв. метра стигат 5-6 г семена. В реда растенията се прореждат на 8-15 см, в зависимост от сортовите особености.
Грижите за пащърнака не се различават от грижите за моркова.
Кореноплодите се прибират така, както и морковите. От 1 кв. м може да се добият 2-4 кг доброкачествени кореноплоди.

Автор: Тома Христов

Представяме Ви:

Грах

Като зеленчуково растение грахът се отглежда заради зелените зърна, които се отличават с високи хранителни и вкусови качества. По калоричност той отстъпва само на късните картофи. Съдържа големи колич...

Номохарис

Потърсете го само ако обичате необикновени растения. Вирее на влажно и сенчесто място - идеалното е торфена почва под дървета. По горната половина на стъблото са разположени копиевидните листа и клюмн...

Кала (зантедехия)

Напоследък по магазините се появи посадъчен материал от възхитителни растения с красиви цветове под името зантедехия (Zantedeschia). Това не е нищо друго освен добре познатата ни кала. Тези с белите п...

Калиандра

К. инеквилатера има яркочервени цветове и тъмнозелени листа. По-добре е да се спрете на по-издръжливата К. туидии – цветовете са по-малки, а листата – перести. Листата са съставени от многобройни ли...

Начало