Растения » Ясен

 Ясен
Fraxinus

Обикновеният ясен не хвърля толкова гъста сянка, колкото обикновения бук. Клоните му са силно разклонени, а листата са съставени от малки листенца, но не е подходящ за градината. Късно де разлиства, кореновата система бързо заема голяма площ, а най-горните клонки достигат височина над 18 м. През лятото на китки от клонките провисват плодчета. Листата не променят баграта си, преди да паднат наесен.
Сортове: F. excelsior е обикновеният ясен, който расте бързо и вирее в почти всякаква почва и при почти всякакви условия. Jaspidea е добър градински сорт - 4,5-метрово дърво с жълти клони и листа, които са златисти през пролетта и есента. Друг градински сорт на обикновения ясен е Pendula - голямо плачещо дърво, което може да достигне около 7,5 м височина. Има и цъфтящ ясен (F. ornus) – през май се появяват гроздове от ароматни бели цветове. Нито един от ясените не е особено привлекателен като единично дърво. Сполучлив избор е F. oxycarpa Raywood – гъста корона от ефектни лъскави листа, които наесен стават пурпурни. Не се разпростира много в продължение на години.
Място и почва: Всякаква градинска почва; на слънце или полусянка.
Подкастряне: Не е необходимо.
Размножаване: Засейте семена на открито наесен.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Никодемия

Н. диверсифолия се среща рядко в Европа, но в САЩ печели популярност. Листата й са тъмнозелени и лъскави, с врязани жилки. Расте като храст, а не като дърво. Растението е необикновено, но не е по-ефе...

Бръшлян (хедера)

Има няколко вида бръшлян – германски, шведски и т. н. тук става дума за “истинските” бръшляни, които са сортове на род Хедера. Те с право заслужават репутацията си на декоративни растения и от дълго в...

Великденче (вероника)

Великденчетата са голям род растения с дребни дисковидни цветове в бяло, синьо, пурпурно или розово, разположени на високи и тесни клаеове. Височината им е от 7,5 см до 1,2 м. Повечето бордюрни великд...

Исоп

Подправката не е от най-често срещаните в кулинарията ни, но листата и цветовете са с приятен аромат и имат слабо горчив вкус. Използват се като подправка за различни ястия и супи с месо и в ликьоре...

Начало