Растения » Шибой (хейрантус)

 Шибой (хейрантус)
Cheiranthus

Луковичните, игликите и шибоят са предвестниците на пролетта. Всяка година през октомври се засаждат милиони шибои, а цветовете с по четири венчелистчета се отварят през март и април (шибой) или май (сибирски шибой). Най-често срещаните багри са жълта и червена, но има всякакви цветове - от кремавобели до почти черни. Има ниски (20 см) и високи (60 см) сортове. Всички се разклоняват свободно, а цветовете на повечето са ароматни. Шибоят се отглежда лесно - обогатете почвата в лехата с торф и засейте семена в началото на лятото. Почвата не трябва да изсъхва. Пензирайте връхчетата на разсада, преди да го преместите на постоянното място наесен. Засадете стабилно, в началото на пролетта отстранете изпочупените странични стръкове.
Сортове: Обикновеният шибой X. хейри е висок 20-60 см, сади се през 22,5-30 см, цъфти от март до средата на май. За малки лехи и прозоречни сандъчета подходящ е сорт джудже - по-рано беше популярен Tom Thumb Mixed, но сега на мода е Prince (20 см). Най-разпространените шибои с височина 30 см са в Bedder (жълти, оранжеви и червени цветове), а при шибоите с височина 45 см ще намерите стари любимци като Cloth Of Gold (златистожълт), Blood и Vulcan (червени), Fire King (кармин). Ivory White е кремавобял, Purple Queen - тъмнопурпурен и Fair Lady е в пастелни багри. Double-flowered Branching Mixture е висок 60 см. X. алионии цъфти с оранжеви цветове през май и юни. Сортът Orange Queen (30 см) е най-популярен.
Място и почва: Почва с добри дренажни свойства и достатъчно варовик. Изберете слънчево място.
Размножаване: Засейте семена на открито през май - юни; разсадете разсада през октомври на мястото, определено за цъфтеж.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Анациклус

Ако видите това растение по време на цъфтеж, ще се запитате защо не е по-популярно. Полегналите стъбла със сивозелени насечени листа образуват розетка, а наситеночервените пъпки се превръщат в големи ...

Магданоз

Наричан още меродия, той е основната подправка в българската кухня. Много добрите му вкусови качества се дължат на етеричното масло. Те събуждат апетита, спомагат за доброто усвояване на храната, коя...

Кориандър

Свежите листа на кориандъра се използват като подправка на салати и предястия с месо. Листата му са богати на витамин С, каротиноиди, захари. Той е етеричномаслодайно растение, но намира приложение в ...

Немезия

Немезията цъфва бързо след засаждане, но ако лятото е сухо и горещо, цъфтежът е кратък. Цветовете са многобагрени. Поливайте обилно при сухо време. След засаждане пензирайте връхчетата, а след първия ...

Начало