05.12.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 4959 |  0 
Мъжете и хaлитозата (лошият дъх)
Зад това научно име с латински произход се крие едно банално, но страшно неприятно явление - лошият дъх. Оказва се, че от него страдат два пъти повече мъже, отколкото жени, затова, ако шефът и колегите ви извръщат глава, щом ги заговорите, а партньорката ви не иска да я целувате сутрин, вземете мерки, иначе ще загубите и работата, и любовта си.
За да разберете дали наистина имате халитоза, направете нашия минитест. Ако резултатите ви са положителни, постарайте се да определите причината за лошия си дъх и да я отстраните - в повечето случаи от вас не се изискват кой знае какви усилия.

Четири начина да тествате дъха си

1. Сложете ръка на носа и устата си и дъхнете.
Методът е прост, но несигурен - нищо чудно да сте свикнали с неприятния мирис и той да не ви направи впечатление.

2. Застанете пред огледалото, отворете широко уста и огледайте внимателно вътрешността й.
Констатирате ли, че лигавицата ви е суха, слюнката лепкава, езикът - побелял, венците -зачервени, подути и кървящи, ако имате зъбен камък и няколко кариеса, дъхът ви със сигурност не е приятен.

3. Наблюдавайте реакциите на околните.
Щом дискретно се извръщат или отстъпват назад, когато им говорите, съмненията ви по въпроса трябва да отпаднат изцяло.

4. Помолете някой да ви каже истината
Най-добре заслужаващ доверие приятел.

Лошият дъх сутрин

Съпругата ви не иска да си общува с вас непосредствено след ставане от сън, децата също ви избягват. Така е и в работата, но само преди обяд, после нямате проблеми. Очевидно сте жертва на сутрешна халитоза - най-разпространената, но и най-лесно лекуващата се.

Обяснението на лекарите
През нощта отделянето на слюнка намалява, а нали именно тя играе ролята на естествено средство за „изплакване" на устата. Точно по тази причина бактериите, отговорни за лошия дъх, започват да се размножават, като скоростта на процеса нараства, ако предишната вечер сте прекалили с алкохола - той дехидратира още повече лигавицата на устата.

Какво да се прави?
Активизирайте производството на слюнка с помощта на чаша вода, изпита веднага след ставане от леглото, пейте под душа, закусете с чай, пълнозър нест хляб и някакъв плод.

Ферментиращите храни

Смятате, че няма нищо по-вкусно от ястия, приготвени с много чесън, само че приятелите ви не са на това мнение. Дори да се опитате да прикриете дъха си с ментови бонбони или дъвка, полза от тях най-често няма.

Обяснението на лекарите
Храни като чесън, лук и зеле съдържат компоненти, които се изпаряват още в хранопровода и стават причина за неприятния дъх от устата. Най-лошо е положението с чесъна и лука, понеже „ароматът" им прониква много бързо в кръвта и сякаш започва да се излъчва дори от порите на кожата.

Какво да се прави?
Не можете ли без чесън, постарайте се винаги да отстранявате зеленикавия му зародиш, разположен в средата на скилидката. Пийте повече чай, а ако държите на кафето, консумирайте го с парченце шоколад. Много ефикасно средство се оказва и дъвченето на стрък пресен магданоз.

Проблеми със стомаха

Час-два след като хапнете, дъхът ви става наистина непоносим, твърдят в един глас близките хора.

Обяснението на лекарите
Човешкият стомах прилича на резервоар, в който храната се преработва химически, преди да попадне в червата. При това някои миризми, съпътстващи киселинната й ферментация, се изкачват обратно към устата. Това се случва най-често след богато угощение или ако се храните прекалено бързо.

Какво да се прави?
Избягвайте деликатесните сирена, особено рок-фора, някои риби - херинга, аншоа, моруна, пушена треска, както и дивеч, овнешко, ястия с пикантен сос.
Заместете кафето с ментов чай, който нормализира храносмилането и прави дъха по-свеж.

Болни зъби

Отдавна не сте ходили на зъболекар, храните се нередовно и с каквото ви попадне. Въпреки че постоянно смучете ментови бонбони, дъхът ви действа смразяващо на околните.

Обяснението на лекарите
Повече от половината случаи на халитоза се дължат на зъбен камък, кариеси, отчасти паднали пломби, възпалени венци, афти и др.

Какво да се прави?
Веднъж годишно ходете на преглед при специалист и след всяко ядене мийте съвестно зъбите си. Ако нямате възможност да сторите това, дъвчете дъвка, отстраняваща хранителните остатъци, пийте повече минерална вода, богата на калций и флуор, които заздравяват емайла. Добре ще ви подейства и изяждането на няколко листа маруля или на една ябълка след всяко хранене.

Бактерии в устната кухина

Миете зъбите си два пъти дневно, нямате неприятности с храносмилането и въпреки това се притеснявате от дъха си. Наскоро сте забелязали, че езикът ви е леко побелял.

Обяснението на лекарите
„Тропическият" климат в устата, т. е. топлата и влажна среда, създава благоприятни условия за развитието на многобройни бактерии, виреещи благодарение на остатъците от погълнатата храна и отделящи зловонни газове. Някои от тези бактерии се крият в задната част на езика и именно на тях се дължат 30% от случаите на халитоза.

Какво да се прави?
Четкането на езика е не по-малко важно от това на зъбите. Няма да е зле и ако по-често си хапвате кисело мляко - то съдържа лактоферменти, които ще „почистят" повърхността на езика. Антисептични свойства имат и целината, мащерката,
боровинките.

Недостатъчно слюноотделяне заради стрес

Притеснявате се, но работата ви налага да говорите пред много хора. Накрая винаги констатирате, че от устата ви се носи неприятен дъх.

Обяснението на лекарите
Богата на кислород, слюнката предотвратява развитието на бактерии. Стресът обаче намалява секрецията на слюнчените жлези, устата пресъхва, бактериите започват да се чувстват добре в нея и да издават специфична миризма.

Какво да се прави?
Винаги носете със себе си бутилка с минерална вода - съдържащият се в нея магнезий неутрализира стреса. Същото прави и шоколадът, но той е доста калоричен.

Сърдете се на цигарите
Пушите много, особено когато сте напрегнати, учите за изпит, предстои ви важна среща. Нищо чудно, че дъхът ви е като на чакал - дължите го на комбинираното въздействие на никотина и катрана.

Обяснението на лекарите
Тютюнът изсушава лигавицата на устата и намалява рязко отделянето на слюнка. Освен това забавя заздравяването на ранички, допринася за по-бързото образуване на зъбен камък, увеличава риска от развитие на ракови заболявания в устата. Лошият дъх е естествена последица от всичко това.

Какво да се прави?
Много просто - спрете да пушите, а докато се мъчите да скъсате окончателно с вредния навик, дъвчете по-често резенчета лимон. Киселият плод стимулира слюноотделянето и прикрива миризмата на застоял цигарен дим, носеща се от устата ви. Не забравяйте и още нещо - лимонът е много богат на витамин С, от който пушачите имат огромна нужда.
18.12.2012 г. / д-р Елена Стоянова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022