Още рецепти » Как да подредим новата си кухня?

 Как да подредим новата си кухня?

Да се работи приятно в кухнята означава да се работи удобно – когато всичко е „под ръка”. Съществуват четири основни вида планиране на кухненското пространство: U-образно, L-образно, двуредово и едноредово. Във всяко от тях линиите, съединяващи трите центъра на активност: хладилника, мивката и печката, съставят тъй наречения работен триъгълник. Когато разстоянията между върховете му са сведени до минимум, не се налага да се правят излишни крачки и в същото време не е тясно.

Правилата

Мивката е център на активността номер 1: около нея, съгласно статистиката, жената прекарва 46 процента от „кухненското” време. В идеалния вариант мивката се намира в центъра на работния триъгълник – примерно на 1,2 – 1,8 м от печката и на 1,2 – 2,1 м от хладилника. Кухненската печка трябва да е близо до масата, но така, че да не се блъсне случайно при преминаване през кухнята. Хладилникът и камерата е добре да бъдат в ъгъла на помещението. Такива са основните правила на науката ергономика за кухнята. И ако те са спазени, може да се икономиса до 60 процента от пътя и до 30 процента от времето – и това е добър резултат!

В един ред

За най-добра се смята U-образната планировка: мебелите да се поставят по продължение на трите стени – така се получава удобен достъп до трите центъра на активност.
Ако кухнята е малка и квадратна, налага се L-образната планировка: тогава мивката ще бъде в ъгъла, между хладилника и печката. А в голямата кухня такова планиране организира работното пространство, оставяйки място за столова. Разбира се, колкото по-голям е размерът на L-пространството, толкова по-голямо става разстоянието между работните центрове – и това трябва да се избягва.
Най-несполучливият вариант на кухнята е „коридорният”, при който се налага двуредовото планиране. При него кухненските мебели и приспособления са подредени по продължение на две успоредни стени. Да по-голямо удобство добре е мивката и печката – най-активните центрове, да са разположени на една стена.
Ако изберете едноредово планиране, трябва да имате предвид следното: общата дължина на работните повърхности трябва да е не повече от 3,66 м, иначе разстоянието между работните центрове става твърде голямо. Добре е хладилникът да се постави в единия край, печката – в другия, а мивката да бъде по средата.

Ред в детайлите

Когато основните правила са спазени, остава да се подредят детайлите. Не бива да се икономисва от размерите на печката и на хладилника: четири котлона са по-добри от два, а големият храдилник е по-удобен от малкия. Избирайки мивката и печката, обърнете внимание на повърхностите им – лесно ли се мият? Това е проблем не само на икономия на време, но и шанс да бъде продължен животът на тези основни кухненски „компаньони”.
Съдовете, които се поставят в кухненските шкафове, са тежки. Затова всичко по-тежко трябва да се съхранява на долния ред, а лекото – отгоре. Така е по-безопасно. Добре е в шкафовете да има подвижни контейнери – така по-лесно се изваждат вещи от далечния ъгъл.
Димът и изпаренията са неизбежни за всяка кухна, но това се отнася особено за газовите печки. Всички кухненски повърхности с течение на времето се покриват с наслоения, затова е добре да се въздържате от открити полици. По-лесно се измива вратичка на затварящ се шкаф, отколкото самите полици и това, което стои на тях. Между впрочем по тази причина кухнята не е място и за компютър, телевизор, музикална апаратура. И ако искате да ги държите в кухнята, трябва да следите за чистотата им.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

Млечни супи

Млечна супа със сирене Прoдукти: 6 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 50 г краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 твърдо сварени яйца, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Запържва...

Домашeн кабинет във всяка стая

Съвременното средностатистическо жилище няма толкова много площ, че да се отдели самостоятелна стая за домашен кабинет. Но негово миниатюрно копие може да се устрои буквално във всяка стая. Следвайки ...

Избрано от френската кухня

Лучена супа Прoдукти: 500 г лук, 4 филии сух хляб, 120 г швейцарско сирене, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1,5 л месен бульон, дафинов лист, копър, черен пипер. Нaчин на приготвяне: Нарязва...

Кьопоолу за зимата

Класическо кьопоолу Прoдукти: 8 кг патладжани, 1,5 кг червени или зелени чушки “Капия”, 500 г червени домати, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 200 г сол. Нaчин на приготвяне: Изпечените ...

Начало