Още рецепти » Ястия с бамя

 Ястия с бамя

Чорба от бамя

Продукти за 4 порции: 250 г бамя, 1 глава лук, 1 голям домат, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 2 яйца, магданоз, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме бамята, измиваме я добре и я заливаме с 1 л студена подсолена вода. Варим на умерен огън. Прибавяме ситно нарязания лук. Щом зеленчуците омекнат, прибавяме обелените и настъргани домати. Отделно в сгорещеното олио запържваме брашното до златисто. Разреждаме с малко бульон от супата и го сипваме при зеленчуците. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим още 10 мин. Изчакваме да поизстине и застройваме с разбитите в киселото мляко яйца. Поръсваме супата със ситно нарязан магданоз и копър.

Салата от бамя с лимонов сок

Прoдукти: 1 кг бамя, 3-4 домата, 1 връзка магданоз, сокът от 1 лимон, 2 с.л. оцет, 2-3 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме бамята. Посоляваме, поръсваме с оцета и оставяме да престои 10-15 мин. След това отново я измиваме и варим в малко вода, докато омекне. Изваждаме сварената бамя, отцеждаме я и я подреждаме в подходяща чиния. Заливаме с олиото, което сме разбили с лимоновия сок. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и украсяваме с нарязаните на кръгчета домати и клончета магданоз.

Бамя по гръцки

Продукти за 5 порции: 1 кг бамя, 3 глави лук, 2-3 домата, 250 г гъби, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на едри филийки. Сваряваме гъбите в леко подсолена вода, отцеждаме и ги нарязваме на парченца. Нарязваме доматите на кръгчета. Почистваме бамята и я варим в леко подсолена вода, като внимаваме да не омекне. Прибавяме нарязаните лук и домати, гъбите, виното, олиото, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Варим ястието на тих огън, докато остане на мазнина.

Бамя по килифаревски

Продукти за 4 порции: 800 г прясна бамя, 2 глави лук, 3-4 домата, 4-5 скилидки чесън, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 с.л. оцет, черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме бамята и я посипваме със сол. Оставяме я да стои така 20 мин. Задушаваме в мазнината и малко вода нарязания на тънки филийки лук. Прибавяме попарените, обелени и настъргани домати. Задушаваме 10 мин на умерен огън и след това прибавяме отцедената и посолена бамя и ситно нарязания чесън. Наливаме гореща вода, докато покрие продуктите. Прибавяме препеченото и размито в 1 к.ч. хладка вода брашно, поръсваме с черен пипер, посоляваме и подкиселяваме. Слагаме парче бяла хартия под капака на тенджерата, захлупваме и варим на тих огън, докато остане на мазнина. Поръсваме готовото ястие със ситно нарязан магданоз.

Бамя с домати и чесън

Продукти за 4 порции: 600 г млада и свежа бамя, 4-5 домата, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 5-6 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме бамята с вряща подсолена вода и я отцеждаме. Задушаваме ситно нарязания лук в олиото и малко вода до златисто. Тогава прибавяме попарената бамя, обелените и настъргани домати, червения пипер, счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Заливаме с 1 1/2ч.ч. кипяща вода и варим ястието на тих огън, докато остане на мазнина. Малко преди да отстраним от огъня, поръсваме ситно нарязания магданоз.

Плакия от бамя и гъби

Продукти за 4 порции: 500 г бамя, 1 ч.ч. ситно нарязани гъби, 1 ч.ч. дребни лукчета /арпаджик/, 5-6 скилидки чесън, 3-4 домата, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме бамята в тенджера заедно със ситно нарязаните гъби, арпаджика и нарязаните скилидки чесън. Наливаме олиото и виното и подправяме със ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме много добре. Отгоре нареждаме нарязаните на кръгчета домати, захлупваме плътно и сваряваме ястието на слаб огън.

Пълнена бамя

Прoдукти: 200 г извара, 1 ч. л. кимион, половин ч. л. настърган пресен джинджифил, 3 пресни люти чушки, 3 с. л. настърган пресен кориандър или магданоз, 1 ч. л. куркума, 1 ч. л. сол, 500 г прясна бамя, 3 с. л. масло или олио.

Нaчин на приготвяне: Изварата изцеждаме в тензух. Кимиона, джинджифила, лютите чушки и кориандъра счукваме в хаванче или смиламе. Прибавяме към изварата заедно с куркумата и солта и месим до получаване на гладко тесто. Измиваме и подсушаваме бамята. Изрязваме капачетата и долният край, след което внимателно правим малък страничен разрез, така че да не се среже цялата шушулка, и изчистваме семената. Във всяка бамя слагаме по малко от тестото. Слагаме бамята в широка тенджера със сгорещеното масло или олио, захлупваме и пържим десет минути на много слаб огън. После обръщаме и пържим още десет минути без капак.

Яхния от прясна бамя

Прoдукти: 1 кг бамя, 4-5 глави лук, 1/2 ч. ч. олио, 1 с. л. брашно, 2-3 домата, 1 ч. л. червен пипер, черен пипер, лимонов сок, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме бамята от дръжките, попарваме я с подсолена гореща вода и я отцеждаме. Задушаваме ситно нарязания лук в сгорещената мазнина и малко вода до омекване, прибавяме брашното, червения пипер и ситно нарязаните домати. След задушаването на доматите, наливаме малко топла вода и в получения сос изсипваме бамята. Посоляваме и варим ястието на тих огън, докато остане на мазнина. Накрая поръсваме ситно нарязания магданоз и подправяме с лимонов сок и черен пипер на вкус.

Яхния "Фантазия”

Прoдукти: 200г зелен боб, 200г бамя, 1 по-голяма тиквичка, 2-3 моркова, 2-3 домата, 2-3 стръка лук, 2-3 стръка чесън, 1к.ч. ориз, 5-6 пресни картофа, 3-4с.л. олио, 2с.л. брашно, 1/2с.л. червен пипер, магданоз, копър, целина, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме всички зеленчуци на дребно. В малко вряща вода изсипваме зеления боб, бамята, тиквичките, морковите, лука и чесъна. Оставяме да поврат 30 мин и прибавяме картофите и ориза. След 15 мин добавяме доматите, олиото, брашното, размито в малко вода, червения пипер и солта. Преди да свалим от огъня подправяме с копър, магданоз и целина.

Бамя плакия

Продукти за 5 порции: 1 кг прясна бамя, 3-4 глави лук, 3-4 домата, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 лимон, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме бамята от дръжките, измиваме, отцеждаме, посипваме със сол и оставяме да престои 30 мин. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина заедно с обелените и настъргани домати. Прибавяме бамята и продължаваме да задушаваме на умерен огън. Когато бамята започне да омеква, поръсваме леко препеченото брашно. Посоляваме на вкус и наливаме гореща вода, колкото да покрие продуктите. Кипваме ястието на силен огън, след което го изсипваме в тавичка. Подравняваме повърхността и нареждаме отгоре нарязания на тънки кръгчета лимон. Печем в умерена фурна, докато остане на мазнина.

Бриям

Прoдукти: 250 г зелен боб, може и от консерва, 500 г бяло цвекло, 1 патладжан, 3 картофа, 2 тиквички, 250 г бамя, 5 скилидки чесън, /2 ч.ч. зехтин, 1 кг домати, може и от консерва, сол, черен пипер, 1 ч.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжана, картофите и тиквичките на кръгчета, а чесъна – на дребно. Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Леко сваряваме зеления боб и цвеклото. Отцеждаме и режем на парченца. Запържваме останалите зеленчуци (без доматите) в зехтина. Слагаме всичко в тава, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Добавяме настърганите домати, 1/2 ч.ч. вода, разбъркваме и печем около 1 час на 180 градуса. Сервираме с бяло сирене.

Гювеч от пресни зеленчуци

Продукти за 5-6 порции: 1 кг домати, 4-5 пиперки, 2 тиквички, 4-5 картофа, 100 г зелен фасул, 200 г бамя, 3 глави лук, 1 1/2к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан копър, 2-3 люти чушки, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пиперките, тиквичките и зеления фасул. Обелваме картофите, доматите и лука и също ги нарязваме на парчета. Почистваме бамята от дръжките и семената. Слагаме зеленчуците в пръстен съд, посоляваме и разбъркваме. Прибавяме целите люти чушки. Заливаме с олиото, посоляваме на вкус, захлупваме гювеча и печем в умерена фурна, докато зеленчуците омекнат и ястието остане на мазнина. Малко преди да извадим от фурната, поръсваме със ситно нарязаните копър и магданоз.

Мусака от бамя

Продукти за 4 порции: 800 г бамя, 5-6 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 к.ч. оцет, черен пипер, сол; зa заливката: 1 1/2ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме бамята с оцета и 1 1/2ч.ч. подсолена вода и варим, докато омекне, след което я отцеждаме. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещената мазнина. Разстиламе половината от бамята на дъното на намаслена тавичка. Върху нея разпределяме изпържения лук. Покриваме с останалата бамя. Разбиваме яйцата с прясното мляко и малко сол. Заливаме ястието с тази смес и поръсваме с черен пипер. Запичаме в силна фурна, докато получим розова коричка.

Средногорски гювеч

Прoдукти: 1 кг телешко месо, 300 г гъби, 100 г бамя, 2-3 глави лук, 2-3 домата, 3-4 чушки, 1/2 ч. ч. ориз, 1-2 картофа, 1/2 ч. ч. сухо бяло вино, 1 ч. л. червен пипер, сол, магданоз, 1/2 ч. ч. олио, 3/4 кофичка кисело мляко, 2-3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на едри парчета месото и го задушаваме в част от олиото и малко вода. Изваждаме го от съда. На негово място пускаме ситно нарязания лук, доматите и червения пипер и леко задушаваме. Връщаме месото отново в тенджерата, заливаме с виното и гореща вода и оставяме да кипне. Прибавяме гъбите, а след малко -нарязаните чушки и почистената бамя. Последни добавяме картофите, нарязани на кръгчета, а след тях и ориза. Изсипваме ястието в подходящ съд (най-добре в глинен гювеч) и го печем в силно загрята фурна. След 10-15 минути поливаме с разбити в кисело мляко яйца и отново запичаме. При сервиране наръсваме с наситнен магданоз.

Тюрлю гювеч

Продукти за 4 порции: 1 кг телешко или шилешко месо с костите, 4 глави лук, 1 к.ч. олио, 2 патладжана, 2 тиквички, 200 г зелен фасул, 2 домата, 200 г бамя, 4 чушки, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан джоджен, 1/2ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжана, нарязваме го на кубчета, посоляваме го и го оставяме да се отцеди от горчивия сок. Изчистваме фасула и го попарваме във вряща подсолена вода. Обелваме тиквичките и ги нарязваме на кубчета. Почистваме месото и го измиваме. Нарязваме го на порции и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязаните лук и чушки и задушаваме на слаб огън. Когато зеленчуците поомекнат, прибавяме обелените и ситно нарязани домати и заливаме с 2 ч.ч. гореща вода. Изсипваме сместа в голям пръстен съд. Прибавяме нарязаните патладжани, тиквички и зелен фасул. Слагаме бамята цяла. Посоляваме, поръсваме с черен и червен пипер, захлупваме съда и печем около 1 час и 30 мин в умерена фурна. След като извадим от фурната, поръсваме със ситно нарязаните магданоз и джоджен.


Гювеч с телешко и зеленчуци

Продукти за 4 порции: 600г телешко месо, 100г олио, 2 глави лук, 4 домата, 250г картофи, 5 чушки, 2 патладжана, 1 ч.ч. бамя, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол, 2 яйца, 200мл прясно мляко

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го запържваме леко в сгорещеното олио. Прибавяме лука нарязан на ситно и го задушаваме до омекване. Подправяме със солта и черния пипер. Наливаме вода и оставяме да ври до омекване на месото, след което прибавяме: патладжаните, картофите и чушките - нарязани на едри кубчета; бамята - почистена от дръжките. Изсипваме гювеча в тава. Покриваме го с обелените и нарязани на филийки домати. Поръсваме го със ситно нарязаният магданоз. Печем ястието до пълното омекване на месото и зеленчуците. Готовия гювеч заливаме с паста от разбитите яйца и мляко и го запичаме за още 15 мин..

Телешко с бамя

Прoдукти: 740 г телешко месо, 1/2 ч. ч. олио, 1 глава лук, 1 с. л. брашно, 500 г прясна бамя, 4 с. л. оцет, 3-4 червени домата, 1 лимон, 1 ч. л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го задушаваме в мазнината и малко вода заедно със ситно нарязания лук. Разбъркваме с червения пипер, заливаме с топла вода, посоляваме и оставяме да ври на тих огън. Почистваме бамята от дръжките и я киснем 30 минути в подсолена и подкиселена вода, отцеждаме и я добавяме към месото. След 20 минути прибавяме доматите, нарязани на ситно и брашното, разбито в малко студена вода. Варим ястието още 20 минути, сваляме го от огъня и поднасяме с резенчета лимон.

Пиле с бамя

Продукти за 4 порции: 1 по-голямо пиле, 500 г млада бамя,1 к.ч. разтопено краве масло, 2 глави лук, 1 с.л. брашно, 2 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 3 домата, 1 ч.ч. оцет, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Отрязваме наполовина дръжките на бамята и я държим 30 мин в смес от оцета и 2 ч.ч. вода. Нарязваме пилето на порции и го изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме изпърженото месо и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Сипваме леко препеченото брашно и също го позапържваме. Прибавяме доматеното пюре, размито в 1 ч.ч. топла вода. Когато сосът се посгъсти, поръсваме червения пипер и посоляваме. Връщаме изпърженото месо и отцедената бамя. Нареждаме върху бамята нарязаните на филийки домати, доливаме малко топла вода и варим на тих огън. Поръсваме с наситнен магданоз

Задушено пиле със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 200-300 г бамя, 3-4 зелени чушки, 4-5 картофа, 1 патладжан, 3-4 домата, 3-4 домата, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжана, нарязваме го на кубчета, посоляваме го и го оставяме да престои 1 час в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият му сок. Нарязваме чушките на тънки пръстени. Изрязваме дръжките на бамята. Нарязваме картофите на кубчета. Нарязваме пилето на порции. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещената мазнина. Прибавяме обелените и настъргани домати, а след това – пилешките порции. Посоляваме, поръсваме червения пипер и наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато месото поомекне. Тогава прибавяме предварително подготвения зарзават и продължаваме да задушаваме на тих огън. Поднасяме ястието поръсено със ситно нарязан магданоз.

Пуйка с бамя

Продукти за 5-6 порции: 1 кг месо от пуйка, 700-800 г бамя, 2 глави лук, 2-3 домата, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.ч. олио, половин лимон, магданоз, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме бамята в смес от равни количества оцет и вода. След 1 час я изваждаме, отцеждаме я и я изплакваме добре на течаща вода. Нарязваме месото от пуйката на порции и я изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук, а след това – брашното. Поръсваме с червен пипер, разреждаме с гореща подсолена вода и връщаме месото. Варим ястието на умерен огън. Когато месото поомекне, прибавяме отцедената и изплакната бамя. Нареждаме върху бамята нарязаните на филийки домати и лимон и доваряваме ястието. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как се прави венецианска мазилка

Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...

Консервиране на сливи

Печен конфитюр от сливи Прoдукти: на 1 кг сини сливи – 500 г захар, 1 к.ч. оцет, 5 зърна карамфил Нaчин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставям...

Градинските пътеки

Това са нашите мълчаливи пътеводители. Те определят маршрута ни за движение по участъка, помагат бързо да се преместим от един ъгъл на градината в друг, свързват различните зони, постройки и елементи ...

Консервиране на тиквички

Кьопоолу от тиквички Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената ...

Начало