Още рецепти » Салати в буркани

 Салати в буркани

Ловджийска салата

Прoдукти: 4 кг зеле, 2 кг чушки, 2 кг моркови; зa маринатата: 1 ч.ч. сол, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 1 глава целина, черен пипер на зърна
Нaчин на приготвяне: Почистеното зеле нарязваме на едро. Чушките и морковите нарязваме на парченца. Разбъркваме зеленчуците и ги натъпкваме плътно в буркани. Възвираме марината от изброените продукти и докато е гореща, заливаме с нея зеленчуците. Затваряме бурканите херметически и ги обръщаме надолу с капачките. След 1 ден ги прибираме на тъмно и хладно място.

Маринована салата със сироп

Прoдукти: зелени и червени пиперки по 20 броя, 10 глави лук, 1,5 л оцет, 250 г захар, 30 г сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пиперките от семето и дръжките, след което ги нарязваме. Нарязваме лука и го смесваме с пипера. Приготвяме маринатен сироп от оцет, захар, сол. Пълним зеленчуковата салата в буркани и я заливаме с врящия сироп. Затваряме бурканите с капачки или ги покриваме с целофан.

Салата от брюкселско зеле

Прoдукти: 1 кг брюкселско зеле, 500 г карфиол, 500 г зеле, 300 г моркови, 300 г целина, 100 г хрян, 25 г синап; зa саламурата: 500 мл оцет, 500 мл вода, 100 г сол, 100 г захар, 10 зърна черен пипер, 10 зърна бахар, 5 дафинови листа
Нaчин на приготвяне: Леко бланшираме във вряща подсолена вода брюкселското зеле и я изхвърляме, тъй като нагарча. Почистения карфиол накъсваме на розички, обелената целина и моркови нарязваме на филийки, зелето наситняваме и леко претриваме със сол. Нареждаме ги в буркани, слагайки между редовете парече хрян и ръсейки тук-там със синапено семе. Възвираме саламура от изброените продукти, оставяме я да изстине и заливаме с нея зеленчуците. Отгоре притискаме с летвички или с венче от лозови клонки. Затваряме херметически бурканите и ги държим на хладно място. Не стерилизираме.

Дунавска салата

Прoдукти: 4.5 кг червена “Капия”, 2 кг зелени доматчета, 1.5 кг запарени моркови, 700 г лук, 200 г сол; за всеки буркан от 800 мл: 60-70 мл оцет, 50 мл олио, 3-4 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар, парче дафинов лист
Нaчин на приготвяне: Измитите и изчистени от семките чушки нарязваме на ивички с дължина 1.5 см. Зелените домати нарязваме на шайбички с дебелина 0.5 см. Почистваме морковите, нарязваме ги на кръгчета и ги попарваме с вряла вода за 5-6 мин. Отцеждаме ги и ги обливаме със студена. Лука нарязваме на филийки. Смесваме зеленчуците и ги посоляваме. Объркваме ги хубаво, насипваме ги в буркани, на чието дъно сме сложили изброените продукти, затваряме херметически и стерилизираме 25 мин.

Късна цвеклова салата

Прoдукти: 500 г червено цвекло, 500 г моркови, 1 кг картофи, 100 г лук, 1 глава чесън, 2 кг кисело зеле
Нaчин на приготвяне: Обеленото цвекло варим 40 мин в подкиселена с оцет вода, за да си запази красивия цвят. Сваряваме остърганите моркови. Прехвърляме ги в гевгир, обливаме ги със студена вода и ги нарязваме на шайбички с къдрав нож. Изчистените лук и чесън нарязваме на филийки. Обелваме картофите, нарязваме ги с къдрав нож, слагаме ги в цедка и ги топваме за 3-4 мин във вряща и подсолена вода. Изваждаме ги и ги обливаме със студена. Киселото зеле нарязваме на тънки ивички. Разпределяме зеленчуците в буркани. Възвираме равни части зелев сок и вода и с горещата марината заливаме зеленчуците. Затваряме бурканите и стерилизираме 20 мин.

Салата от гъби

Продукти за 1 буркан от 800 мл: гъби, 2 с.л. оцет, 1 с.л. олио, 1/2 ч.л. сол, 4-5 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар, 1/2 дафинов лист.
Нaчин на приготвяне: Пущаме почистените гъби във вряща вода, бланщираме 20 мин и след това ги изплакваме със студена вода. Разпределяме ги в буркани, където предварително сме сложили подправките. Заливаме с вода, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Салата от зелени доматчета

Прoдукти: 5 кг зелени домати, 1 ч. ч. оцет, 1 ч. ч. захар, 1 к. ч. сол, чесън, копър, 12 с. л. препържено олио.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръсваме с оцета, захарта и солта и оставяме да престоят 1 нощ. Отцеждаме и изхвърляме сока. Редим в буркани от лютеница. През ред поръсваме със ситно нарязан копър и ситно нарязан чесън. Заливаме с препържено олио и стерилизираме 15 минути.

Салата “Ропотамо”

Прoдукти: 1 кг сварен бял боб, 1 кг сварени моркови, 1 кг опечени чушки /смесени/, 1 буркан стерилизирани краставички, 800 г доматено пюре, 1 връзка магданоз, половин пакетче черен пипер на зърна, половин пакетче бахар, 2-3 дафинови листа, 150 мл оцет, 300 мл олио, сол на вкус, 1/2 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Смесваме отцедения боб, нарязаните на кръгчета краставички и моркови и нарязаните на парчета чушки. Възвираме олиото, оцета, солта, захарта и малко доматен сок. Оставяме маринатата да поизстине, смесваме всички зеленчуци в голям съд и ги заливаме с нея. Наръсваме с наситнения магданоз. Пълним с тази смес бурканчета, затваряме херметически и стерилизираме 30 мин.

Стерилизирани гъби за салата

Нaчин на приготвяне: Добре почистените гъби варим в продължение на 15 минути, след което ги подреждаме в малки бурканчета. Помежду им поставяме по желание копър, кръгчета моркови, 2-3 скилидки чесън и 5-6 зърна черен пипер. Заливаме с охладена саламура, приготвена от равни части оцет и вода и 2 с.л. сол на 1 л течност. Стерилизираме 50 минути.

Южна салата

Прoдукти: 2 кг зеле, 2 кг червени чушки, 2 кг моркови, листа от целина, 1.5 л оцет, 500 мл олио, 500 г захар, 150 г сол, черен пипер, 25 г синапено семе
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме зеленчуците. Нарязваме зелето на ивички, морковите на сламки, наситняваме листата целина, а червените чушки режем на лентички. Възвираме съставките за маринатата. Размесваме зеленчуците в дълбок съд като в средата слагаме синапеното семе в тензухена торбичка. Заливаме с горещата марината и захлупваме съда. Оставяме зеленчука да престои 4-5 часа. Плътно напълваме бурканите със зеленчукавата смес, така че да не влиза въздух. Наливаме останалата марината или пък запечатваме с олио, затваряме бурканите и стерилизираме 30 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Аз си имам нов татко!

Не малко книги и филми са посветени на отношенията на децата и новия татко. Често пъти в сериалите те са леки и весели и проблемите се решават за половин час. Но в живота повечето случаи са в основата...

Билки лекуват кожни болести

Цялото човешко тяло е покрито с кожа, по състоянието на която може да се съди за проблемите на организма. Тя поема върху себе си не само вредните въздействия на средата, но и различни удари и ужулвани...

Адекватна бърза помощ

Уви, невинаги, когато имаме нужда от тях, лекарите могат да се озоват на секундата, затова всеки от нас трябва да се научи да оказва първа помощ на ближния си, докато не е станало непоправимо късно. К...

Иглолистни растения украсяват хола

От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка. Като пример може да послужи араукарията. С нейн...

Начало