Още рецепти » СТЕРИЛИЗИРАНИ ТУРШИИ

 СТЕРИЛИЗИРАНИ ТУРШИИ

Ароматни зеленчуци

Прoдукти: 2,5 кг корнишони, 1,5 кг карфиол, 1 кг дребни лукчета (арпаджик), 1 кг моркови, 500 г зелен фасул, 1 с.л. черен пипер, 1 с.л. бахар, няколко дафинови листа, 1 л оцет; зa маринатата: на 3 л вода – 250 г захар, 150 г сол
Нaчин на приготвяне: Избираме млади и свежи краставички и ги бланшираме 2-3 мин във вряща вода, след което веднага ги охлаждаме в студена вода. Лукчетата, непочистени от ципите, бланшираме по същия начин, охлаждаме и едва тогава ги почистваме. Нарязваме морковите на колелца. Фасула режем на половинки, бланшираме, а после охлаждаме. Карфиола накъсваме на розички. Наливаме в дълбок съд около 3 л вода, добавяме захарта и солта и кипваме маринатата. Във всеки буркан сипваме по 100 мл оцет, 2-3 зърна черен пипер, бахар и дафинов лист. Редиме зеленчуците на пластове – краставички, карфиол, лукчета, моркови, зелен фасул. Заливаме зеленчука с горещата марината, запечатваме херметически и стерилизираме 20 мин.

Бърза туршия

Прoдукти: 4 кг пиперки, 1 кг зелени доматчета, 10-12 глави лук, 3 глави чесън, 3 глави карфиол, 500 г бамя, магданоз, няколко люти чушлета; зa саламурата: 4 л вода, 1 л оцет, 5 каф.ч. сол, дафинови листа, 10 листа от дюля или вишна, парчета хрян
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, а останалите зеленчуци режем като за гювеч. Смесваме всичко и редим в буркани, като тук-там слагаме магданоз. Приготвяме марината от изброените продукти, кипваме я и когато изстине заливаме зеленчука в бурканите. Запечатваме плътно и стерилизираме 1 час.

Гъби с вино

Прoдукти: пресни гъби; за бланширането: на 2 л вода - 1 ч.л. сол, 1 ч.л. лимонена киселина; за заливката - 1 л бяло вино, 1 л вода, 2 равни с.л. сол
Нaчин на приготвяне: Бланшираме гъбите 8-10 минути в слабо подкислена и подсолена вода. Отцеждаме и ги подреждаме в буркани. Смесваме виното и водата, добавяме сол и заливаме гъбите. Запечатваме бурканите и стерилизираме 1 час.

Дунавска салата

Прoдукти: 4.5 кг червена “Капия”, 2 кг зелени доматчета, 1.5 кг запарени моркови, 700 г лук, 200 г сол; за всеки буркан от 800 мл: 60-70 мл оцет, 50 мл олио, 3-4 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар, парче дафинов лист
Нaчин на приготвяне: Измитите и изчистени от семките чушки нарязваме на ивички с дължина 1.5 см. Зелените домати нарязваме на шайбички с дебелина 0.5 см. Почистваме морковите, нарязваме ги на кръгчета и ги попарваме с вряла вода за 5-6 мин. Отцеждаме ги и ги обливаме със студена. Лука нарязваме на филийки. Смесваме зеленчуците и ги посоляваме. Объркваме ги хубаво, насипваме ги в буркани, на чието дъно сме сложили изброените продукти, затваряме херметически и стерилизираме 25 мин.

Зелен боб туршия

Прoдукти: 5 кг зелен боб, 1 л вода, 1 л оцет от 6%, 250 г сол, 100 г захар, 3 глави чесън, 3 връзки копър
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме боба. Смесваме го с останалите продукти и варим, докато омекне. Когато изстине подреждаме в буркани, като между боба слагаме скилидки чесън и копър. Заливаме с охладената марината, в която е врял, запечатваме херметически и стерилизираме 40 мин.

Камби, пълнени с грозде

Прoдукти: 4 кг камби, 1 кг моркови, 1 кг грозде, 1 глава целина с листата, 5-6 дафинови листа, хрян, 150 мл растително масло; зa маринатата: на 1,5 л вода – 1 л оцет, 200 г сол, 150 г захар, 150 г мед
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от дръжките и семето. Кипваме водата заедно с оцета, захарта, меда и 2/3 от солта. В горещата марината попарваме камбите, колкото да променят цвета си. Изваждаме ги, отцеждаме и ги поръсваме от вътрешната страна с останалата сол. Настърганите моркови и целина слагаме в марлена торбичка и варим 10 минути в същата марината. След като изстинат, смесваме ги със ситно нарязаните листа целина. С получената смес напълваме камбите, като във всяка предварително поставяме по няколко зърна грозде. Нареждаме ги в буркани, а помежду им слагаме дафинови листа и парчета хрян. Притискаме ги и заливаме с прецедената марината, а най-отгоре наливаме олио. Запечатваме бурканите и стерилизираме 10 мин.

Килифаревски краставички

Продукти за 1 буркан: 500 г корнишони, 1-2 зърна бахар, 6-7 зърна черен пипер, 1/4 дафинов лист, 2-3 филийки лук, 3-4 скилидки чесън, съцветия копър, 1 равна ч.л. синапено семе, 80 мл оцет, 1 равна с.л. сол, 1 ч.л. захар
Нaчин на приготвяне: На дъното на буркана слагаме лук, черен пипер, парче дафинов лист, сух копър, бахар, синапено семе. Нареждаме вертикално и плътно едно до друго корнишончетата, поръсваме със захарта и солта, сипваме оцета и наливаме догоре с вода. Затваряме с капачка и стерилизираме 5 мин.

Краставички с боровинки

Прoдукти: 10 кг корнишони, 1 корен хрян, 1 връзка копър, 5-6 цвята от копър, 4-5 малки листа от маточина, 5 стръка целина, 2,5 ч.ч. сол, 2 ч.ч. оцет, 2 ч.ч. недозрели червени боровинки, 4-5 щипки мащерка, 10-15 зърна черен пипер, 4-5 зърна бахар, по 30 зелени маслини и леко бланширани цветчета от броколи
Нaчин на приготвяне: Избираме еднакви по големина краставички. Набождаме ги в краищата с вилица на 2-3 места. Сваряваме марината от солта, оцета и вода, като накрая слагаме подправките. Прецеждаме и оставяме да се охлади. Нареждаме краставичките в буркани, като редуваме с цвета от копъра, зелените подправки, бахара, черния пипер, броколите и боровинките. Заливаме с маринатата, затваряме и стерилизираме 10-15 мин.

Краставички с лук

Прoдукти: 2,5 кг корнишони, 2,5 кг кромид лук, 500 г червени чушки, листа от целина, копър, магданоз, 2-3 парчета хрян, 1,2 л оцет, 200 г сол, 200 г захар, зърна черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме краставичките на шайби. Обелваме лука и също го нарязваме на шайби, а чушките режем на парчета. Възвираме водата, захарта и солта. Оставяме я да поври 3-4 мин и наливаме оцета. Разбъркваме и сваляме от котлона. Пълним бурканите с нарязаните зеленчуци и слагаме между редовете подправки. Отгоре слагаме два пласта лук. Заливаме с охладената марината, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Късна цвеклова салата

Прoдукти: 500 г червено цвекло, 500 г моркови, 1 кг картофи, 100 г лук, 1 глава чесън, 2 кг кисело зеле
Нaчин на приготвяне: Обеленото цвекло варим 40 мин в подкиселена с оцет вода, за да си запази красивия цвят. Сваряваме остърганите моркови. Прехвърляме ги в гевгир, обливаме ги със студена вода и ги нарязваме на шайбички с къдрав нож. Изчистените лук и чесън нарязваме на филийки. Обелваме картофите, нарязваме ги с къдрав нож, слагаме ги в цедка и ги топваме за 3-4 мин във вряща и подсолена вода. Изваждаме ги и ги обливаме със студена. Киселото зеле нарязваме на тънки ивички. Разпределяме зеленчуците в буркани. Възвираме равни части зелев сок и вода и с горещата марината заливаме зеленчуците. Затваряме бурканите и стерилизираме 20 мин.

Люти чушлета с домати

Прoдукти: 1,5 кг люти чушлета, 5 кг домати, 1 ч. ч. олио, 1 к. ч. оцет, 1 к. ч. захар, 1 връзка магданоз (копър), сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и изрязваме върховете на дръжчиците на чушлетата. Доматите измиваме и смиламе или настъргваме на едро ренде, като отстраняваме люспите. Към смлените домати прибавяме олиото, оцета, захарта и солта. Варим сместа докато водата се изпари. Добавяме чушлетата и варим още 10 минути. Отстраняваме от огъня и слагаме нарязания на ситно магданоз. Насипваме в по-малки буркани и стерилизираме 10 минути.

Маринован чесън

Прoдукти: чесън; зa маринатата: на 600 мл вода – 400 мл сок от червено фреско грозде или касис, 50 г сол, 50 г захар
Нaчин на приготвяне: Обелваме скилидките чесън и ги пускаме за 2 минути в гореща вода, а след това - в студена вода. Нареждаме чесъна плътно в буркани. Смесваме всичките продукти за маринатата, и варим 2-3 мин, като отнемаме пяната. Заливаме бурканите, запечатваме ги плътно и стерилизираме 5 мин.

Мариновани гъби

Прoдукти: 2 кг гъби от един сорт, 2 ч.л. захар, 2 ч.л. сол, 300 мл вода, 250 мл оцет, 1 с.л. горчица, 10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 5 зърна бахар, олио
Нaчин на приготвяне: Гъбите се почистват, избърсват се хубаво с напоена в лимонов сок чиста кърпа и се бланшират 5-6 мин. във вряща подсолена вода. Приготвяме марината от всички изброени продукти без горчицата и варим в нея гъбите, отстранявайки периодично пяната с решетеста лъжица. Отцеждаме ги от маринатата и ги нареждаме плътно в чисти и сухи бурканчета. Охлаждаме маринатата, размиваме горчицата в нея и заливаме гъбите. Отгоре ги запечатваме с 2 пръста олио. Завиваме отворите на бурканите с целофан, завръзваме с конец, затваряме с капачки и държим на тъмно и хладно място.

Мариновани гъби с горчица

Прoдукти: 2 кг гъби, 20 зърна черен пипер, 1-2 глави чесън, 3-4 дафинови листа; зa маринатата: 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. растително масло, 3 с.л. захар, 2 с.л. сол, 3 с.л. горчица
Нaчин на приготвяне: Варим гъбите 20 мин в слабо подсолена вода. Смесваме водата, оцета, олиото, захарта и солта и кипваме маринатата за 4-5 минути. Отстраняваме от огъня и прибавяме горчицата. Нареждаме охладените гъби в буркани, като между тях слагаме зърна черен пипер, обелени скилидки чесън и парченца дафинов лист. Заливаме с маринатата, затваряме и стерилизираме 1 час.

Мариновани гъби с олио и лешници

Прoдукти: 2 кг гъби, 2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. лешници, 2 връзки магданоз, 3 стръка копър, 4 с.л. сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Пържим гъбите в сгорещена мазнина 5-10 минути, след което поръсваме със солта. Подправяме с черен пипер на вкус. Вадим от мазнината, редим в буркани и всеки ред покриваме с магданоз и копър. На места слагаме и от лешниците, които също сме пуснали накрая в тигана. Заливаме със сгорещена мазнина до 1,5-2 см от отвора на буркана. Затваряме и стерилизираме 70-90 мин.

Мариновани гъби с целина и моркови

Прoдукти: 2 кг гъби, 4-5 резена целина, 4-5 моркова, 2 глави чесън, 2 л вода, 4 с.л. сол, 2-3 г лимонена киселина; зa марината: 2 л вода, 1,5 ч.ч. оцет, 15 зърна червен пипер, 3 дафинови листа, 1 връзка копър /магданоз/, 6 зърна бахар
Нaчин на приготвяне: Бланшираме гъбите в кипящата вода 15 мин. Отцеждаме. Пущаме целината за 3-4 мин в кипяща вода и след това я нарязваме на филийки. Нарязваме изстиналите гъби и ги нареждаме в буркани, като след всеки ред поръсваме с наситнен копър /магданоз/ и слагаме скилидки чесън и филийки целина. Заливаме пълните буркани с гореща марината от водата, оцета, солта и подправките. Затваряме и стерилизираме 70-90 мин.

Мариновани дюли

Прoдукти: 7 кг дюли, 10 г карамфил, 5 г канела; за маринатата: 3 л вода, 2,5 кг захар, 2 л оцет.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дюлите от мъха и ги измиваме. Нарязваме ги на резенчета и отстраняваме семенната част. Държим нарязаните дюли в разтвор на лимонена киселина (на 1 л вода 1 г лимонена киселина), за да не потъмняват. Бланшираме резените 8-10 мин във вряща вода, охлаждаме и ги нареждаме плътно в буркани, където предварително сме сложили по малко карамфил и канела. Заливаме дюлите с гореща марината, приготвена от изброените продукти и затваряме бурканите херметически. Стерилизираме 15 мин и веднага охлаждаме със студена вода.

Мариновани зелени доматчета

Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 члава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Слагаме ги в голяма плитка тава и ги наръсваме със солта и захарта. Объркваме ги и ги оставяме да престоят половин час. През това време смесваме продуктите за маринатата, наситнявайки и чесъна. Оставяме я да престои 2 часа. Отцеждаме доматите от сока, който са си пуснали и ги нареждаме в бурканчета. Изсипваме сока от доматчетата в маринатата, разбъркваме и заливаме доматите. Затваряме херметически бурканите и стерилизираме 5-6 мин.

Мариновани камби

Прoдукти: 13 кг камби, 2 л вода, 1 л оцет, 3 с.л. олио, сол на вкус, 1 с.л. захар, 1-2 дафинови листа, черен пипер на зърна
Нaчин на приготвяне: Изчистваме камбите от семенната част. Възвираме марината от изброените продукти и бланшираме в нея камбите 3-4 мин, докато леко си променят цвета. Отцеждаме, нареждаме ги в буркани и ги заливаме с маринатата. Затваряме херметически и стерилизираме 15 мин.

Мариновани лукчета

Прoдукти: дребни лукчета (арпаджик), дафинови листа, черен пипер, зрънца карамфил; зa маринатата: на 1 л вода – 50 г сол, 50 г захар, 200 мл оцет
Нaчин на приготвяне: Обелваме лукчетата и ги бланшираме няколко минути в подсолена вряща вода. На дъното на всеки буркан слагаме по 1 дафинов лист, десетина зърна черен пипер и 1-2 зрънца карамфил. Отгоре нареждаме лукчетата. Кипваме марината от посочените продукти и гореща я изливаме върху лукчетата. Затваряме и стерилизираме 10 мин.

Мариновано червено цвекло

Продукти за 1 буркан от 800 мл: червено цвекло, 1 непълна к.ч. ябълков оцет, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар
Нaчин на приготвяне: Избираме червено цвекло, което да бъде от хубав сорт и при разрязване да има тъмночервен цвят. Варим го до омекване. Омекналото червено цвекло обелваме и режем с къдраво ножче на кубчета или пръчици. Нареждаме плътно в буркани, на дъното на които сме сложили оцет, захар и сол. Заливаме с водата, в която е вряло цвеклото, затваряме плътно с капачки и стерилизираме 15 мин.

Мезе от чорбаджийски чушки

Прoдукти: 3 кг чорбаджийски чушки, 1,5 кг моркови, 5 връзки копър, 3 глави чесън, 600 мл оцет (6%), 1 ч.ч. захар, 5 с.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките, нарязваме ги на парчета и леко ги запържваме в олио. Прибавяме и настърганите моркови, наситнения копър и чесъна. Нареждаме плътно в бурканите ред чушки, ред моркови, подправките. От оцета, захарта и солта възваряваме марината и заливаме продуктите. Стерилизираме 20 минути.

Печени камби

Прoдукти: 5 кг средно големи камби, за всяка камба 1 ч.л. олио, 1 ч.л. оцет, 1/3 ч.л. захар, 1/3 ч.л. сол, по 1 скилидка чесън, ситно нарязан магданоз
Нaчин на приготвяне: Изчистваме семенната част на чушките и ги нареждаме в плитка тава. Във всяка камба слагаме от изброените продукти и повечко магданоз и печем на 180°С, докато по повърхността им се появат леки кафеникави петънца. Вадим горещите камби, натъпкваме ги плътно в затоплени буркани, заливаме със сока, който са си пуснали, затваряме херметически и стерилизираме 10-15 мин. Вариант на тази туршия е да се настържат на ситно ренде моркови, да се смесят с наситнен чесън и магданоз и тази плънка да се натъпче добре в чушките.

Пикантни зелени доматчета

Прoдукти: 4 кг зелени доматчета; зa маринатата: 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. сол, 1 ч.ч. винен оцет, 1 ч.ч. олио, 5 глави чесън, по 1 връзка копър и магданоз
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре доматчетата, почиствамеги и ги нарязваме на кръгчета или полукръгчета. Слагаме ги в тава и посипваме със солта и захарта и оставяме да престоят 5 часа. След това изцеждаме с две ръце доматчетата и ги насипваме в буркани.Отцедената течност изхвърляме. Смесваме олиото, оцета, ситно нарязаните копър и магданоз и чесъна, нарязан на филийки. Разбъркваме добре и заливаме бурканите. Затваряме с капачки и ги стерилизираме 5 минути.

Пържени чорбаджийки

Прoдукти: 2 кг чорбаджийски чушки, 1 кг моркови, 700 мл оцет, 350 г захар, 350 мл вода, 70 г сол, 10 г черен пипер, 2 връзки копър, 1 глава целина, 2 глави чесън, 300 мл олио
Нaчин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушките и ги пържим в сгорещеното олио, докато леко си сменят цвета. Отцеждаме. Настъргваме морковите и целината на едро ренде. Наситняваме копъра и объркваме всичко това с чушките. Редим ги в малки бурканчета като между редовете ръсим черен пипер и наситнен чесън. Заливаме с изстиналото олио, затваряме херметически и стерилизираме 5 мин.

Пъстра есенна туршия

Прoдукти: 3 кг червени камби, 1 кг зелени доматчета, 2 глави чветно зеле, 1 кг моркови, 1 зелка, 1 глава целина с листата, 2 глави чесън; зa маринатата: на 1 л вода – 3 ч.ч. оцет, 2/3 ч.ч. сол, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 1 пакетче черен пипер, 1 пакетче бахар, 10-12 дафинови листа
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите, доматчетата, цветното зеле, морковите, зелето и целината. В дълбок съд наливаме 1 л вода, оцета, сипваме солта и захарта, добавяме черен пипер, бахар и дафинови листа и слагаме сместа на огъня да кипне. Пускаме във врящата марината първо камбите за няколко секунди, а после и зелените доматчета, предварително надупчени с игла. Изваждаме ги и оставяме да се отцедят. В подготвени буркани слагаме ред зелени доматчета, после моркови, нарязани на колелца, върху тях - цели камби с по една розичка цветно зеле в тях. Между зеленчуците ръсим ситно нарязана целина и скилидки чесън. Най-отгоре покриваме с нарязаното зеле. Накрая заливаме с охладената марината, в която предварително сме сипали чаша олио. Затваряме плътно с капачки и стерилизираме 5 мин.

Рязана туршия „3х3”

Прoдукти: 3 кг червени чушки, 3 кг зеле, 3 кг моркови, 2 глави целина с листата; зa маринатата: 2 л вода, 1,5 л оцет /6%/, 500 г захар, 400 г сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме марината от изброените продукти и заливаме дребно нарязаните зеленчуци. Изчакваме маринатата да изстине напълно и прехвърляме в буркани. Затваряме и стерилизираме 5 мин.

Салата от гъби

Продукти за 1 буркан от 800 мл: гъби, 2 с.л. оцет, 1 с.л. олио, 1/2 ч.л. сол, 4-5 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар, 1/2 дафинов лист.
Нaчин на приготвяне: Пущаме почистените гъби във вряща вода, бланщираме 20 мин и след това ги изплакваме със студена вода. Разпределяме ги в буркани, където предварително сме сложили подправките. Заливаме с вода, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Салата от зелени доматчета

Прoдукти: 5 кг зелени домати, 1 ч. ч. оцет, 1 ч. ч. захар, 1 к. ч. сол, чесън, копър, 12 с. л. препържено олио.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръсваме с оцета, захарта и солта и оставяме да престоят 1 нощ. Отцеждаме и изхвърляме сока. Редим в буркани от лютеница. През ред поръсваме със ситно нарязан копър и ситно нарязан чесън. Заливаме с препържено олио и стерилизираме 15 минути.

Салата “Ропотамо”

Прoдукти: 1 кг сварен бял боб, 1 кг сварени моркови, 1 кг опечени чушки /смесени/, 1 буркан стерилизирани краставички, 800 г доматено пюре, 1 връзка магданоз, половин пакетче черен пипер на зърна, половин пакетче бахар, 2-3 дафинови листа, 150 мл оцет, 300 мл олио, сол на вкус, 1/2 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Смесваме отцедения боб, нарязаните на кръгчета краставички и моркови и нарязаните на парчета чушки. Възвираме олиото, оцета, солта, захарта и малко доматен сок. Оставяме маринатата да поизстине, смесваме всички зеленчуци в голям съд и ги заливаме с нея. Наръсваме с наситнения магданоз. Пълним с тази смес бурканчета, затваряме херметически и стерилизираме 30 мин.

Смесена туршия с краставички

Прoдукти: 2,5 кг краставички, 2,5 кг полуузрели доматчета, 1 кг червени чушки, 300 г моркови, 400 г арпаджик, 300 г чесън; зa маринатата: 1 л оцет, 200 г захар, 200 г сол, копър, листа от целина
Нaчин на приготвяне: Краставичките подрязваме от двата края, морковите режем на колелца, малките доматчета оставяме цели и ги избождаме тук-там с игла, обелваме арпаджика и чесъна. Чушките нарязваме на лентички. Редим пласт краставички и домати, отгоре ръсим зелени подправки, чесън, колелца моркови и ивички чушки. И така до напълването на буркана. Възвираме марината от изброените продукти, оставяме я да изстине, заливаме с нея зеленчуците, затваряме бурканите херметически и стерилизираме 5 мин.

Стерилизиран маринован чесън на глави

Прoдукти: 2 кг чесън в млечна зрялост, 5 ч.ч. вода, 2 с.л. сол, 2 с.л. захар, 1 ч.ч. оцет.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме чесъна и отрязваме стъблата на 2-3 см. Нареждаме главичките в буркани. Слагаме маринатата на огъня. Щом заври, прибавяме оцета и заливаме чесъна в бурканите. Затваряме и стерилизираме на бавен огън 15-20 минути.

Стерилизирана маринована тиква

Прoдукти: 4 кг тиква, черен пипер на зърна, карамфил, канела, дафинови листа; зa маринатата: 300 мл оцет /6%/, 500 мл вода, 1 с.л. сол, 1 1/2 с.л. захар
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата и я нарязваме на кубчета със страна 3 см. На дъното на бурканите слагаме по няколко зърна черен пипер, две зрънца карамфил, парченце канела и дафинов лист. Плътно подреждаме парченцата тиква и заливаме с вряща марината, приготвена от водата, оцета, солта и захарта. Затваряме херметически и стерилизираме 15 мин.

Стерилизирана червена капия

Прoдукти: 5 кг чушки, 2 л вода, 500 мл оцет, 200 г сол, олио, черен пипер, дафинов лист, бахар.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семената и ги попарваме във вряща марината от водата, оцета и солта. Отцеждаме и ги нареждаме плътно в буркани, в които сме сложили по 1 с.л. олио, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар и 5-6 зърна черен пипер. Заливаме с маринатата, затваряме херметически и стерилизираме 20 мин.

Стерилизирани гъби

Прoдукти: 2,5 кг гъби, черен пипер на зърна, бахар, дафинов лист; зa маринатата: 800 мл вода, 2 ч.л. сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на по-едри филийки и ги киснем 24 часа в чиста вода. Отцеждаме и ги варим 30 мин в подсолена вода. Нареждаме ги плътно в бурканчета, като отгоре слагаме зърна черен пипер, бахар и парченце дафинов лист. Заливаме със студена саламура от посочените количества сол и вода, затваряме херметически и стерилизираме 2 часа.

Стерилизирани гъби за салата

Нaчин на приготвяне: Добре почистените гъби варим в продължение на 15 минути, след което ги подреждаме в малки бурканчета. Помежду им поставяме по желание копър, кръгчета моркови, 2-3 скилидки чесън и 5-6 зърна черен пипер. Заливаме с охладена саламура, приготвена от равни части оцет и вода и 2 с.л. сол на 1 л течност. Стерилизираме 50 минути.

Стерилизирани зелени доматчета

Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 глава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на кубчета и ги наръсваме със солта и захарта. Объркваме и оставяме да престоят 30 мин. Смесваме продуктите за маринатата заедно с наситнения чесън. Оставяме я да престои 2 часа. Отцеждаме доматите от сока, който са си пуснали и ги нареждаме в бурканчета. Изсипваме сока от доматчетата в маринатата, разбъркваме и заливаме доматите. Затваряме херметически и стерилизираме 5-6 мин.

Стерилизирани краставички

Продукти за 1 буркан: корнишони, 3-4 с.л. силен оцет, 1 равна с.л. сол, 1 равна ч.л. захар, 1-2 дафинови листа, черен пипер на зърна, бахар, шайбички обелен кромид лук
Нaчин на приготвяне: На дъното на буркана слагаме дафинов лист, черен пипер, бахар, шайбички лук, оцет,захар и сол. Обрязваме краставичките от двата края и ги подреждаме плътно една до друга. Доливаме бурканите с вода, затваряме херметически и стерилизираме само 2 мин.

Стерилизирани лозови листа

Продукти за 1 буркан: 60 много млади лозови листа, 3-4 клонки копър, 1/2 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Листата измиваме, навиваме на рула по 15, като в средата поставяме клонка копър. Нареждаме гифизправени в буркана, сипваме солта и наливаме вода 1 пръст под горния ръб. Стерилизираме 10 минути.

Тиквички с чесън и копър

Прoдукти: 5 кг млади тиквички, 500 г червени чушки, 300 г чесън, 150 г копър, 500 мл оцет, 200 г сол, 20 г черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на шайбички, а чушките нарязваме на лентички с широчина 3 см. Нарязваме копъра на едро. Обелваме чесъна. Сипваме солта в 3 л вода и варим 5 мин, докато напълно се разтвори. Сваляме саламурата от котлона и прибавяме оцета. Разбъркваме. Редим тиквичките в буркани като между редовете слагаме по 2-3 лентички чушки, 4 скилидки чесън, 3 зърна черен пипер и 1 щипка копър. Заливаме с маринатата, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Туршия от патладжани

Прoдукти: 6 кг патладжани, 1 л оцет, 1,5 л вода, 25 г захар, сол на вкус, 500 мл препържено олио, 2 връзки магданоз, 6 глави чесън.
Нaчин на приготвяне: Патладжаните нарязваме на филийки без да ги белим, посоляваме и оставяме 30 мин да се отцеждат. Изстискваме и ги измиваме. Приготвяме марината от оцета, водата, солта и захарта и слагаме да заври. Пускаме патладжаните в маринатата и държим докато си променят цвета. Отцеждаме ги добре и ги смесваме с олиото и нарязаните магданоз и чесън. Нареждаме в буркани и стерилизираме 15 минути.

Туршия от цвекло и боровинки

Прoдукти: 10 кг червено цвекло, 5-6 малки главички червен лук, 2 л оцет, 2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. твърди недозрели боровинки, 2 ч.ч. олио, 1,5 ч.ч.сол, 1,5 ч.ч. захар, 1 пакет черен пипер, 1 пакет бахар, 6 дафинови листа, 10 листенца маточина, 10 листенца целина, 10 листенца магданоз
Нaчин на приготвяне: Сваряваме цвеклото, обелваме го и го нарязваме на филийки. Прибавяме резенчета лук, дафинови листа, зърна черен пипер и бахар. Разпределяме в буркани, слагаме боровинките и заливаме с маринатата от кипналите оцет, сол, вода и захар. Отгоре поливаме с олио. Затваряме и стерилизираме 10 мин.

Туршия с гъби и карфиол

Прoдукти: 2 кг гъби рижинки, 1,5 кг моркови, 2 глави карфиол, 3-4 връзки копър, 2-3 връзки магданоз, 3-4 листа млада маточина, бахар, черен пипер, дафинови листа, чесън, оцет
Нaчин на приготвяне: Бланшираме гъбите и 5 мин в подсолена и подкислена вода. След като изстинат, подсушаваме и запържваме в олио. Режеме карфиола и морковите на малки парченца и също бланшираме 5 мин във вряща вода. Във всеки буркан слагаме по 3 с.л. оцет, няколко зрънца бахар и черен пипер, 1 дафинов лист, наситнени зелении и 5-6 скилидки чесън. Догоре пълним с гъбите, карфиола и морковите. Заливаме с отварата от гъбите до ръба на буркана. Затваряме и стерилизираме 25-30 мин.

Туршия със зелени домати и мента

Прoдукти: 5 кг зелени домати, 250 г захар, 250 г сол, 250 мл олио, 250 мл оцет, 15-20 скилидки чесън, 5 стръка мента, 5 стръка копър, 5 стръка маточина.
Нaчин на приготвяне: Режем доматите на парченца и ги посипваме с половината захар и сол. След 3-4 часа ги отцеждаме и изхвърляме отделената течност. Редим ги в буркани, като между доматите слагаме скилитки чесън и едро нарязани зелении. Смесваме оцета и олиото и разтваряме в тях останалата захар и сол. Разсипваме сместа по бурканите и доливаме топла вода. Затваряме и стерилизираме 10 мин.

Туршия със зелени домати, моркови и орехи

Прoдукти: 5 кг зелени домати, 1,5 кг моркови, 1 ч.ч. орехови ядки, 1 връзка целина, 1 пакетче черен пипер, 1 л вода, 500 мл олио, 350 мл оцет, 400 г сол, 500 г захар, 1 щипка лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите и доматите и ги нареждаме в буркани. Между редовете слагаме орехи, черен пипер и едро нарязана целина. Приготвяме марината от изброените продукти и я разливаме в бурканите. Доливаме топла вода, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Туршия с камби и краставички

Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг корнишони, 1 кг малки лукчета (арпаджик), 800 мл оцет; зa маринатата: на 2 л вода - 150 г сол, 150 г захар
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от семенната част и ги режем на 8 парчета. Избираме млади и пресни краставички и ги режем на колелца. Кипваме 2 л вода заедно със захарта и солта. В буркани сипваме по 80 мл оцет, след това редим плътно краставички, камби, лукчета и отново камби. Доливаме с горещата марината и запечатваме бурканите херметически. Стерилизираме 15 мин.

Туршия с камби, моркови и зеле

Прoдукти: 3-4 кг камби, 1 кг моркови, 1 голяма глава карфиол, 1 малка червена зелка, черен пипер, дафинов лист, чесън, магданоз, целина; зa мaринатата: на 500 мл вода – 300 мл оцет, 100 г захар, 400 г сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на ивици. Карфиола накъсваме на розички. Смесваме водата, солта, захарта и загряваме до кипене. Добавяме оцета и дърпаме съда от огъня. На дъното на бурканите слагаме по 1 дафинов лист, 10 зърна черен пипер, 4-5 скилидки чесън, листа магданоз и целина. Върху тях редим по равно от зеленчуците и заливаме с охладената марината. Запечатваме и стерилизираме само 5 мин.

Туршия с “пияни” гъби и семена

Прoдукти: 1 кг гъби /масловки, печурки/, 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, 1 връзка магданоз, 3 с.л. печено слънчогледово семе, 3 с.л. печено тиквено семе
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите и ги бланшираме 5 мин във вряща подсолена вода, в която сме прибавили и малко лимонена киселина. Отцеждаме и ги нареждаме в буркани, като поръсваме с белените изпечени семена и черния пипер. Отгоре поливаме със смес от водата и виното, в която сме разтворили солта. Затваряме и стерилизираме 1 час.

Туршия сарми /стерилизирана/

Прoдукти: зеле, патладжани, пиперки, моркови, целина, чесън, магданоз, люти чушлета; зa маринатата: на 1 л вода - 500 мл оцет, 1 ч.ч. сол, 1 ч.ч. олио, дафинови листа, черен пипер, бахар
Нaчин на приготвяне: Отделяме големите здрави листа на зелето. Попарваме ги във вряща леко подсолена вода. Патладжаните обелваме, нарязваме на кубчета и посоляваме. Когато пуснат горчивата си вода, ги запържваме в силно сгорещено олио. Запържваме и целите пиперки. Морковите и целината нарязваме по дължината на сламчици. Завиваме сарми от зелето, като във всеки лист слагаме 1 пиперка, няколко парчета патладжан, скилидки чесън, пръчици от целина и моркови, 1 люта чушка (също изпържена или изпечена), стръкче магданоз. Нареждаме сармите в буркани. Разбъркваме продуктите за маринатата и кипваме всичко, докато се разтвори солта. С изстиналата марината заливаме сармите и запечатваме бурканите. Стерилизираме 1 час.

Фаршировани камби

Прoдукти: 2 кг по-едри и здрави червени камби, 1 малка бяла зелка, 1 глава целина, 5 моркова, 5 зелени доматчета, 10 скилидки чесън, сол, захар, оцет
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от семките и на дъното на всяка камба слагаме 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. оцет. Нарязваме зелето на ситно и го претриваме с малко сол, за да омекне. Настъргваме целината и морковите на едро ренде. Наситняваме зелените доматки и чесъна. Разбъркваме зеленчуците, леко ги посоляваме и пълним с тях камбите. Подреждаме ги в тавичка и печем в предварително загрята умерена към силна фурна около 15 мин. Нареждаме ги плътно топли в бурканите, заливаме със соса, който са си пуснали при печенето, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Царска туршия /стерилизирана/

Прoдукти: 6 кг червени камби, 2 кг карфиол, 1.5 кг моркови, 1 глава чесън, 1 глава целина с листата; за всеки буркан:1 непълна с.л. сол, 1.5 с.л. захар, оцет до резката на дъното на буркана, 2 с.л. олио, 7-8 зърна черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме камбите на парчета, целината нарязваме на кубчета, чесъна – на филийки, а моркови на кръгчета. Слагаме изброените подправки на дъното на всеки буркан и редим зеленчуците, като между тях слагаме по-едро нарязани листа и дръжки целина и наситнен чесън. Допълваме бурканите с вода, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Чорбаджийски чушки със зелен фасул

Прoдукти: 4 кг млад зелен фасул, 1,5 кг чорбаджийски чушки, 2-3 глави чесън, 4 връзки копър; зa маринатата: 1 л вода, 1 лоцет, 1 ч.ч. сол, 1 ч.ч захар.
Нaчин на приготвяне: Попарваме фасула 2-3 мин в кипяща вода. Сваряваме марината от изброените продукти и изсипваме в нея чушките, за да омекнат, но не ги варим. Редим фасула в буркани, като между редовете ръсим наситнен копър и слагаме чушки и скилидки чесън. Заливаме с топлата марината, изчакваме да изстине, затваряме и стерилизираме 20 мин.

Чорбаджийски чушки с олио

Прoдукти: 1 кг чорбаджийски чушки, 1 връзка пресен копър; зa маринатата: 400 мл ябълков оцет, 40 г сол, 1 ч. ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Слагаме продуктите за маринатата в дълбок емайлиран съд на огъня. Щом заври, пускаме на части измитите и почистени от дръжките чушки. Варим ги 7 минути, след кипването на течността. Когато изстинат ги нареждаме плътно в буркани, като между тях ръсим нарязаните копър и чесън. Притискаме добре и заливаме с останалата марината. Затваряме бурканите с капачки и стерилизираме 10 минути.

Шарена туршия

Прoдукти: 4 кг зелен фасул, 2 кг моркови, 1 кг чорбаджийски чушки, 7 глави чесън, 4 връзки копър, черен пипер; зa маринатата: 1 л вода, 1 л оцет, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. сол.
Нaчин на приготвяне: Опукваме леко чушките. Нарязваме фасула на парченца по 2 см. Нарязваме морковите на колелца. Възвираме марината от изброените продукти и попарваме фасула 4-5 мин. Отцеждаме и го смесваме с останалите продукти. Пълним сместа в буркани и заливаме с марината. Затваряме и стерилизираме 20 мин.

Южна салата

Прoдукти: 2 кг зеле, 2 кг червени чушки, 2 кг моркови, листа от целина, 1.5 л оцет, 500 мл олио, 500 г захар, 150 г сол, черен пипер, 25 г синапено семе
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме зеленчуците. Нарязваме зелето на ивички, морковите на сламки, наситняваме листата целина, а червените чушки режем на лентички. Възвираме съставките за маринатата. Размесваме зеленчуците в дълбок съд като в средата слагаме синапеното семе в тензухена торбичка. Заливаме с горещата марината и захлупваме съда. Оставяме зеленчука да престои 4-5 часа. Плътно напълваме бурканите със зеленчукавата смес, така че да не влиза въздух. Наливаме останалата марината или пък запечатваме с олио, затваряме бурканите и стерилизираме 30 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Какво да сготвим в гювечета

Варени картофи със сирене Прoдукти: 700 г картофи, 200 г сирене, 4 яйца, 60 г краве масло, червен пипер, сол. Начин на приготвяне: Обелваме картофите, сваряваме ги и оставяме да изстинат. Наряз...

Прасковата дава плод още на втората година

Една от особеностите на повечето овощни видове е, че в началото се правят разходи за отглеждането им, без да се получават плодове. Продължителността на безплодния период е различна за отделните видове...

И вие можете да отглеждате годжи бери

Въпреки че годжи бери или мерджанът, както го наричаме у нас, е познат и използван още от древността, то в началото на ХХІ век интересът към него избухна с неочаквана сила. От 2005 г. то е на мода в ...

Вкусотии с кускус

Доматена супа с кускус Прoдукти: 500 г домати, 2 с.л. брашно, 2 с.л. кускус, 3-4 с.л. краве масло, 1 ч.ч. горещо мляко, 1 к.ч. настърган кашкавал, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Запържваме...

Начало