Още рецепти » Десерти с къпини

 Десерти с къпини

Кошничка с къпини

Прoдукти: 7 яйца, 500 г захар, 500 г брашно, 500 г краве масло, 250 мл прясно мляко, 40 г какао, 1 бакпулвер, 500 мл подсладена сметана, 300-400 г пресни къпини, 200 г течен шоколад.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляване. Прибавяме един по един жълтъците, малко по малко от прясятото с бакпулвера брашно и млякото, докато свършат. После внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Към част от тази смес прибавяме какаото и разбъркваме добре. В намаслена и набрашнена тавичка изсипваме последователно и равномерно от двете смеси – бялата и кафявата, докато свършат. Изпичаме в предварително загрята фурна при температура 180-200°С, като от време на време проверяваме с клечка за зъби, дали сладкишът се е изпекъл. Оставяме готовия сладкиш да съхне поне 1-2 дни. После го изваждаме от формата и с помощта на остър нож го издълбаваме, така че да останат стени и дъно с дебелина 2 см. Намазваме с течния шоколад дъното и вътрешната стена на така оформената кошничка. Разбиваме подсладената сметана, докато се втвърди. Запълваме кошничката със сметаната като слагаме вътре и къпините. Най-отгоре оформяме розички с останалата сметана и ги украсяваме с няколко къпини.

Жълт крем с къпини

Прoдукти: 4 жълтъка, 1 ванилия, 2 с.л. брашно, 300 мл прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 500 къпини.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме един след друг жълтъците заедно с ванилията. Отделно размиваме брашното с такова количество студено мляко, че да получим рядка каша. В друг съд кипваме останалото мляко заедно със захарта. Постепенно прибавяме брашнената каша, като непрекъснато бъркаме, докато кремът се сгъсти. Отстраняваме от огъня, прибавяме разбитите жълтъци и отново разбъркваме. Измиваме къпините, разпределяме ги в стъклени чаши и ги заливаме с готовия крем. Слагаме десерта за 2 часа в хладилник и след това го поднасяме.

Крем с къпини и кисело мляко

Прoдукти: 500 г къпини, 100 г захар, 2 ванилии, 4 кофички кисело мляко, печени орехови ядки за украса.

Нaчин на приготвяне: Измиваме плодовете и ги претриваме през ситно сито, за да получим каша. /Оставяме няколко къпини за украса./ Изцеждаме киселото мляко и го разбиваме заедно със захарта. Прибавяме ванилиите и плодовата каша. Разбъркваме всичко много добре и разпределяме крема в широки стъклени чаши. Отгоре украсяваме с отделените къпини и печени орехови ядки. Оставяме да престои 2-3 часа в хладилник и поднасяме.

“Тути фрути” с къпини

Прoдукти: 300 г пресни къпини, 1 кофичка кисело мляко, 2-3 с.л. пудра захар, сокът и настърганата кора на 1 лимон, 30 г желатин.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер млякото заедно със захарта. Прибавяме лимоновия сок и настърганата лимонова кора. Сипваме разтворения в малко топла вода желатин и разбъркваме. Разпределяме крема в стъклени чаши и го оставяме леко да желира. Тогава слагаме къпините /те трябва да потънат в сместа/ и оставяме крема да желира напълно.

Къпинов крем

Прoдукти: 500 г къпини, 500 г захар, 500 мл вода, 2 лимона.

Нaчин на приготвяне: Намачкваме къпините. Сваряваме сироп от захарта и водата и изстудяваме. Добавяме къпиновото пюре и сока от лимоните и разбъркваме добре. Изсипваме в чашите за сервиране и изстудяваме.

Къпинов крем с кисело мляко

Прoдукти: 3 кофички кисело мляко, 1 1/2ч.ч. пудра захар, сокът и настърганата кора от 1 лимон, 1 1/2ч.ч. къпини, сироп от къпини /или малини/.

Нaчин на приготвяне: Прецеждаме млякото през двойна марля, след което го разбиваме заедно със захарта. Прибавяме лимоновия сок и настърганата лимонова кора. Разбъркваме леко и накрая прибавяме къпините. Разпределяме крема в широки стъклени чаши и го оставяме за 2-3 часа в хладилника да се охлади. След това заливаме със сироп от къпини и поднасяме.

Къпинов крем с овесени ядки

Прoдукти: 500 мл мляко, 40 г захар, 50 г овесени ядки, 2 белтъка, 250 г къпини, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото, добавяме захарта и солта. Изсипваме овесените ядки и сваряваме. Изстудяваме при непрекъснато бъркане. Добавяме разбитите белтъци и измитите и подсушени плодове. Разбъркваме. Сервираме с украса от пресни плодове.

Къпинов крем с яйца

Прoдукти: 250 г къпини, 150 г захар, 3 яйца, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Посипваме измитите къпини с част от захарта и ги слагаме за няколко минути на слаб огън. Претриваме ги добре, добавяме останалата захар и жълтъците. Варим на слаб огън, като разбъркваме, докато сместа започне да се сгъстява. Разбиваме белтъците с щипка сол и прибавяме към останалия крем.

Суфле от извара с къпини

Прoдукти: 250 г извара, 50 г пудра захар, 2 яйца, 1 с. л. нишесте, 1 пакетче ванилена захар, 1 с. л. лимонов сок, 1 с. л. нарязани фъстъци, 250 г пресни или замразени къпини, 1 с. л. пудра захар, 2 с. л. червено вино.

Нaчин на приготвяне: Захарта, жълтъците, нишестето, ванилената захар и лимоновия сок разби-ваме на пяна. Добавяме изварата и продължаваме да бием. Разбиваме на твърд сняг белтъците и внимател-но ги смесваме с крема, който разпределяме в подходящи, намазани с масло формички така, че да заема 1/2 от обема им. Печем на водна баня 15-20 минути. През това време пасираме къпините, като полученото пюре смесваме с виното и 1 с. л. пудра захар, кипваме и веднага снемаме от огъня. Оставяме да изстине. Формич-ките обръщаме върху десертни чинии. Около суфлето наливаме от ягодовия сос, а отгоре поръсваме с наря-заните на ситно фъстъци.

Желиран десерт с пъпеши

Прoдукти: 2 малки пъпешчета, 2 ч.ч. ситно нарязани пресни плодове, 250 г къпини, 4-5 с.л. захар, 2 с.л. желатин, 1 к.ч. десертно бяло вино, 2 праскови.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре пъпешчетата, разрязваме ги на две, почистваме ги от семената и ги слагаме в хладилника. Почистваме къпините и ги кипваме с 1 ч.ч. вода. Прецеждаме сока, прибавяме захарта и го слагаме отново на огъня. Прибавяме желатина, размекнат в малко студена вода, и бъркаме, докато се разтопи. Заливаме с топлата течност нарязаните плодове и прибавяме виното. Напълваме пъпешчетата с така приготвената смес и ги държим отново в хладилника, докато плънката желира.
От прасковите изрязваме 4 кръга с дебелина около 1 см. Слагаме кръговете върху пъпешчетата, а в празнината от костилката слагаме по една къпина.

Желирани динени парченца

Прoдукти: 4 резена диня, 2 пакетчета желатин, 1 бутилка бяло вино или шампанско, 1 ч.ч. къпини, 1 к.ч. касис, захар на вкус.

Нaчин на приготвяне: Динята нарязваме на парченца, от които отстраняваме семките. Разтваряме желатина във вода, а след около 10 минути на водна баня. Разбъркваме с виното, изсипваме подсушените плодове, леко разбъркваме и прибираме в камерата на хладилника, след като сме разпределили в купички. На следващия ден сервираме обърнати. Съдържанието отделяме по-лесно като потапяме съдчетата в гореща вода за кратко. Отгоре може да полеем с подходящ топинг или леко разредено желе.

Кисело мляко с диня и къпини

Прoдукти: 500 г диня, 1ч.ч. къпини, 2 кофички гъсто кисело мляко, 1 ч.ч.сметана, 6-7 с.л.захар, изравнени с върха на ножа, 2 белтъка, 2 пакетчета желатин; зa соса: 300 г сладка /несолена/ прясна извара, 1 ч.ч. прясно мляко, 4- 5 с.л. вишнев или малинов сироп, захар на вкус.

Нaчин на приготвяне: Слагаме част от къпините в купа и ги пасираме, а после прекарваме през марля, за да отстраним семенцата. Полученото объркваме с диненото пюре, млякото, сметаната, от която заделяме малко за украса, захарта и разтворения първо във вода,а после на водна баня желатин. Във форма, обляна със студена вода, за да се отдели по-лесно, изсипваме сместа, прибираме я първо в камерата на хладилника или фризера,а след няколко часа сваляме в долните отделения. Преди да сервираме, бием белтъка с отделените къпини и малко кокосови сърготини или захар. Разсипваме първо крема, после белтъчната смес, пак охлаждаме и поливаме със соса. Него приготвяме като с пасатор обработваме указаните продукти. Желателно е да използваме подходящи чинии и да украсим с измити добре листа от индрише, мента или лавандулови стръкчета

Къпини с галета

Прoдукти: 300 г галета, 100 г захар, 150 г маргарин, 500 г къпини, 1с.л. лимонов сок, 50 г пудра захар, 30 г орехи.

Нaчин на приготвяне: Запържваме половината захар и галетата в маргарина, като бъркаме непрекъснато. Посипваме къпините с останалата захар, добавяме чаша вода и загряваме на слаб огън. Смесваме двете части и с лъжица ги прехвърляме в съда за сервиране. Изстудяваме за няколко часа. Поливаме с лимонов сок, смесен със пудра захар и посипваме със счукани орехи.

Сиропирана пита с къпини

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 1/2ч.ч. кристална захар, 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. къпини, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.ч. плодов сироп.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме киселото мляко с кристалната захар и содата. Отделно разбъркваме олиото и брашното. Прибавяме разбитото кисело мляко и продължаваме да разбиваме с миксер, докато получим хомогенна смес. Изсипваме половината от тази смес в правоъгълна тавичка, намазана с олио, и я изпичаме в слаба фурна. Нареждаме отгоре къпините, заливаме с останалата част от сместа и допичаме във фурна, на която сме включили само горния нагревател. Поливаме готовата пита с плодовия сироп и я поръсваме с пудра захар.

Торта с къпини

Прoдукти: 75 г брашно, 75 г нишесте, 1 ч.л. бакпулвер, 100 г краве масло или маргарин, 75 г захар, 1 пакетче ванилия, настъргана кора от половин лимон, 4 жълтъка; за целувчената смес: 4 белтъка, 1 щипка сол, 200 г захар, 40 г смлени орехи (бадеми, лешници); за плодовия крем: 500 г къпини, 1 пълна с.л. захар, 300 г сметана или отцедено кисело мляко.

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното с нишестето и бакпулвера, след което го пресяваме. Разбиваме в дълбока купа размекнатото масло заедно със захарта, ванилията и лимоновата кора. Прибавяме един по един жълтъците, а след това постепенно сипваме брашното. Разбъркваме добре и разпределяме сместа в 2 форми за торти, които предварително сме застлали с намаслена хартия (дъното и стените). Разбиваме в продължение на 3 мин белтъците за целувчената смес заедно с 1 щипка сол и 140 г захар. Прибавяме останалата захар и продължаваме да разбиваме, докато получим гъст крем. Разстиламе получената смес върху тестото във формите. Поръсваме със смлени орехи и печем 40 мин при температура 175°С. Изваждаме готовите блатове от формите и веднага нарязваме единия на парчета. Приготвяме плънката, като разбиваме сметаната със захарта, после прибавяме част от къпините. Намазваме първия блат със сметана, нареждаме още малко плодове. Покриваме с нарязаните парчета от втория блат. Украсяваме с къпини.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

За да спите спокойно

Превърнете съня в свой съюзник, който ще ви разхубави и няма да позволи на стреса и болестите свързани с него, да съсипят нервната ви система. За целта се нуждаете от: Удобно легло Гърбът и ...

Божествената красота на Вигна Каракала

Вигна (Vigna) е род многогодишни вечнозелени растения от сем. Бобови (Fabaceae (Leguminosae), представен от около 100 вида растения. Най-популярно сред тях е Вигна Каракала (Vigna caracalla). Произхож...

Капризното пантофче

Калцеоларията (Calceolaria), наричана пантофче, произхожда от Южна и Централна Америка. Родът й е голям - представен е от около 200 вида тревисти, полухрастовидни и храстовидни растения. Като саксийно...

Детето ми заеква, какво да правя?

Гостува ни доц. д-р Нели Василева, преподавател по Логопедия (диагностика и терапия на комуникативни нарушения при деца и възрастни) Катедра Специална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”. Телефон...

Начало