Още рецепти » Как да сготвим калкан

 Как да сготвим калкан

Калкан плакия

Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 1 глава лук, 2 глави чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 лимон, връзка магданоз, 1 с.л. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме калкана на парчета и го измиваме. Запържваме в сгорещената мазнина до златисто ситно нарязания лук и брашното. Заливаме запръжката с 1 к.ч. топла вода и в получения сос нареждаме парчетата калкан. Прибавяме обелените и нарязани на дребно скилидки чесън. Нарязваме лимона на резенчета и ги нареждаме върху рибата. Отгоре наръсваме с галета и ситно нарязан магданоз, захлупваме и слагаме ястието да се пече в предварително загрята умерена фурна. Готовата риба разпределяме в чинии и нареждаме наоколо кръгчета домати.

Калкан с ориз

Прoдукти: 600 г калкан, 600 г домати, 300 г ориз, парченце целина, 1 морков, 1 голяма глава лук, босилек, мащерка, чесън, магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на малки парченца. Сваряваме бульон от главата, костите, целината, моркова, лука и босилека и го прецеждаме. Изпържваме рибеното месо в мазнината до пожълтяване, наливаме част от мазнината, прибавяме черен пипер, счукан чесън, ситно нарязан чесън и ситно нарязаните и изпържени в олио домати и задушаваме до омекване. Заливаме почистения, попарен и изплакнат със студена вода ориз с 500 мл рибен бульон, посоляваме и задушаваме до омекване. Преди поднасяне оформяме купчинка от ориза в средата на блюдото, а наоколо нареждаме рибата и доматите.

Калкан в масло

Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 4 картофа, 2 моркова, 1 парче целина, половин пакетче краве масло, 1 лимон, магданоз, черен пипер на зърна, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме калкана на порции, измиваме парчетата и ги слагаме в тенджера, наливаме 1 к.ч. вода и задушаваме на тих огън. След десетина минути прибавяме нарязаните на ситно картофи, моркови и целина. Слагаме черен пипер, посоляваме и варим до сваряване на рибата и изпаряване на водата. Изваждаме сварените парчета риба в чиния за сервираме, а около тях нареждаме сварените картофи, моркови и целина. Поръсваме със ситно нарязан магданоз. Сгорещяваме маслото в тиган и заливаме рибата с него. Украсяваме с нарязания на парченца лимон.

Желиран калкан

Прoдукти: 1 калкан, 1 чаена чаша желатин /аспик/ за риба, 4-5 кисели краставички, 1 лимон, четвърт връзка магданоз, 3-4 домата, маслини, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистената и измита риба се залива с около 3 литра вода и се вари на тих огън около 15-20 мин., след което се изважда и изцежда. Поставя се в плато, покрито с тънък слой застинал аспик. Рибата се залива с охладения аспик и се поставя в хладилник.
Поднася се гарнирана с кисели краставички, лимон, червени домати, магданоз и маслини.

Калкан със сланина и зеленчуци

Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 200 г сланина, 2-3 моркова, 1 глава лук, 100 г гъби, 1 парче целина, половин лимон, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, 1 ч.ч. сухо бяло вино, копър, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калкана. Нарязваме го на порции и го посоляваме. Нарязваме сланината на тънки филийки и покриваме с тях дъното на малка тавичка. Отгоре разстиламе ситно нарязаните лук и целина, нарязаните на парченца гъби, нарязаните на колелца моркови. Поръсваме със ситно нарязани копър и магданоз и подправяме на вкус със сол и черен пипер. Нареждаме отгоре парчетата риба. Върху рибата слагаме нарязаното на люспици масло и тънки кръгчета лимон. Заливаме с виното, захлупваме и печем 20 мин в умерена фурна. После махаме капака и допичаме още десетина минути.

Калкан на фурна

Прoдукти: 1 калкан /около 1 кг/, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме калкана. Нарязваме го на парчета, посоляваме и нареждаме парчетата в тавичка. Запържваме леко препеченото брашно в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания магданоз и също го позапържваме. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Наливаме топла вода колкото да получим възрядък сос. Подправяме соса с лимонов сок на вкус, заливаме с него рибата и я печем в предварително загрята умерена фурна. Поднасяме калкана студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кухненски отпадъци хранят растенията

Водата, с която е измито месото, е отлично средство за органично подхранване, може да се използва както за стайните растения, така и за градинския разсад. Ако месото е тлъсто, по повърхността на почва...

Защо е полезен душът?

Всеки ден отделяме по няколко минути за сутрешния и/или вечерния си душ. Можем обаче да превърнем този хигиенен навик в освежаваща, успокояваща и разкрасяваща процедура, стига да знаем как. За по...

Да почистим дома от негативна енергия

Вероятно неведнъж сте забелязвали, че в един дом се диша леко и спокойно, а в друг се създава впечатление, че сякаш нещо ви дави, не ви позволява да се отпуснете… От такава къща на човек му се иска да...

Делфиниум за образцовите градини

За древния ботаник Диоскорид неразтворените пъпки на цветето приличали на сивите делфини, които обитават Йонийско море. И той го кръстил делфиниум. Това е и днешното му ботаническо име, което използва...

Начало