Още рецепти » Салати с макарони

 Салати с макарони

Салата с макарони и леблебия

Прoдукти: 1 к.ч. макарони, 750 г леблебия от консерва, 1ч.ч. майонеза, 1 малка глава лук, 2 глави целина, 1с.л. маргарин, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните. Прецеждаме и намачкваме на каша леблебията. Прибавяме всички останали подправки. Прецеждаме макароните и прибавяме към тях соса от леблебията.

Смесена салата с макарони

Прoдукти: 300 г варено месо /пилешко или агнешко/, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-12 гъби, 1-2 пресни домата, 100-150 г пушен колбас, 1 к.ч. майонеза, 2-3 твърдо сварени яйца, 500 г макарони, 2 с.л. олио, 3-3 с.л. настърган кашкавал, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, измиваме ги и ги прецеждаме. Нарязваме морковите, целината и гъбите на кубчета и ги варим в подсолена вода, към която сме добавили малко олио. Отцеждаме ги и оставяме да изстинат. Нарязваме месото на кубчета и го поръсваме с черен пипер. Разреждаме майонезата с част от зеленчуковата отвара и подправяме на вкус с лимонов сок и сол. С половината от получения сос размесваме подготвените съставки за салатата. Разпределяме салатата по чиниите за сервиране и заливаме с остатъка от майонезения сос без да разбъркваме. Гарнираме с филийки от доматите и твърдо сварените яйца и поръсваме с настърган кашкавал.

Салата от скариди с макарони

Прoдукти: 250 г тънки макарони, 200 г зелен фасул, 4-5 стръка пресен лук, 1 к.ч. пържени фъстъци, 2-3 стръка пресен кориандър, 800 г дребни скариди; за заливката: 3-4 с.л. ябълков оцет, 3-4 с.л. фъстъчено олио, 3-4 с.л. соев сос, 2 ч.л. сусам, 2 ч.л. захар, 1 зелено люто чушле, 2 скилидки чесън, 1 щипка джинджифил, черен пипер и сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме подправките за заливката на ситно, размесваме ги и при непрекъснато бъркане заливаме на тънка струйка с олиото, оцета и соевия сос. Слагаме макароните в дълбок съд, добавяме заливката и разбъркваме. Оставяме да престоят 1 час в тази марината. Отделно сваряваме зеления фасул в подсолена вода, отцеждаме и го нарязваме косо на парченца с ширина около 1 см. Лука също нарязваме косо на парченца. Сваряваме скаридите в подсолена вода и ги обелваме. Смесваме ги с фасула и лука, разбъркваме и прибавяме ситно нарязаните фъстъци и кориандъра, като отделяме малко за украса. Изсипваме сместа в широка чиния за сервиране, добавяме макароните с маринатата и разбъркваме. Отгоре поръсваме с отделените фъстъци и кориандър и поднасяме.

Салата с пушена риба

Прoдукти: 150 г къси макарони, 200 г пушена риба, 1-2 ябълки, 1 глава целина, 1 малка главалук, 1 опаковка майонеза, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме много добре. Обелваме ябълките и заедно с целината ги нарязваме на малки кубчета. Разкъсваме рибата на съвсем дребни парченца, като грижливо я почистваме от костите. Прибавяме я към другите продукти и разбъркваме. Настъргваме лука много ситно и го смесваме с майонезата. Заливаме салатата с тази смес, посоляваме на вкус и разбъркваме. Поръсваме обилно с червен пипер и поднасяме.

Гръцка салата с макарони

Прoдукти: 150 г макарони /спирали/, 100 г черни маслини /без костилки/, 3-4 домата, 1-2 краставици, 250 г сирене, 1 главичка лук, 4-5 с.л. зехтин, риган, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме и ги оставяме да изстинат. Нарязваме лука на тънки ивички, доматите – на резенчета, а краставиците и сиренето – на по-едри кубчета. Смесваме зеленчуците и сиренето и прибавяме макароните и целите маслини. Поръсваме зехтина и подправяме с риган, черен пипер и сол на вкус. Поднасяме салатата добре охладена.

Салата от макарони със зелен лук и сирене

Прoдукти: 400 г макарони /панделки/, 2 връзки зелен лук, 2-3 домата, 150 г овче сирене, 1 к.ч. балсамов оцет, 4-5 с.л. зехтин, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и веднага ги изплакваме с много студена вода, след което отцеждаме. Нарязваме лука на тънки пръстенчета, а доматите – на малки кубчета. Смесваме макароните с лука, натрошеното сирене и доматите и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Отделно разбиваме оцета със зехтина, заливаме салатата и я оставяме да престои 1-2 часа на студено преди да поднесем.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как се прави медовина

Наричат я още медово вино, хидромел, медов квас, медок. Известен е слаб и силен хидромел. В първия случай се използват водите от промиването на съдовете при прибиране на меда и остатъците от восъка. Т...

Фън Шуй за стайните растения

При избора на стайни растения на първо място се ориентирайте по собственото си чувство. Някои на пръв поглед безобидни растения могат да събират енергията ви и дори да предизвикват различни заболявани...

Аз си имам нов татко!

Не малко книги и филми са посветени на отношенията на децата и новия татко. Често пъти в сериалите те са леки и весели и проблемите се решават за половин час. Но в живота повечето случаи са в основата...

Бременност и грижи за кожата

Бременността е физиологично състояние, при което настъпват важни промени не само в дейността на половите жлези, но и на всички жлези с вътрешна секреция. Тези промени се отразяват върху функциите на в...

Начало