12.04.2021 година
1564339898.swf
Т
емата
 7520 |  0 
Салати с морски дарове
Пъстра салата с миди

Прoдукти: 250 г консервирани миди, 250 г пресни гъби, 6 картофа, 1 глава целина, 1 1/2ч.ч. майонеза, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме продуктите и сваряваме поотделно картофите, гъбите и целината. Нарязваме всичко на кубчета и размесваме. Прибавяме мидите, посоляваме на вкус и заливаме с майонезата. Разбъркваме и прехвърляме салатата в широка чиния за сервиране.

Салата от миди с майонеза

Прoдукти: 600 г стерилизирани миди, 100 г стерилизирани гъби, 200 г майонеза, 50 г сметана, 20 г кетчуп, 200 г ябълки, 200 г портокали, 200 г праскови, 100 г пресни домати, 5 с.л. оцет, сол, черен пипер и магданоз за украса.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме мидите на 2-3 парчета, заливаме с оцета, поръсваме с черния пипер и ги оставяме в хладилника за 20-30 мин, след което ги размесваме с нарязаните на лентички гъби, нарязаните на кубчета плодове, майонезата, подправена с кетчупа и сметаната. Украсяваме с клонки магданоз и кръгчета от домат с мидени ядки върху тях.

Празнична салата

Прoдукти: 4 твърдо сварени яйца, 3 домата, 1 консерва раци, 3-4 с.л. олио, 1 скилидка чесън, 1 пиперка, риган, босилек, мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите и яйцата на кръгчета. В продълговата чиния за сервираме нареждаме кръгчетата керемидообразно кръгчетата, като редуваме доматено кръгче с кръгче от яйце. Отцеждаме месото от раците и го разстиламе върху яйцата и доматите. Нарязваме ригана, босилека и мащерката на ситно и поръсваме с тях салатата. Накрая разбиваме до побеляване олиото заедно със счукания чесън и сол на вкус. Заливаме салатата с тази смес непосредствено преди да я поднесем.

Рибена салата с раци

Прoдукти: 500 г филе от пушена скумрия, 100-150 г месо от раци /може и от консерва/, 2 глави лук, 3-4 червени чушки, 25-30 маслини, 1 ч.ч. бяло вино, олио, оцет или лимонов сок, черен пипер, лимонова кора, сол.
Нaчин на приготвяне: Всички съставки без подправките нарязваме на ситно и объркваме. Правим сос от виното, олиото, лимоновия сок, черен пипер и малко захар. Заливаме с него салатата, която сме подредили в салатиера. Покриваме с фолио и оставяме за няколко часа в хладилник.

Салата от зрял фасул с раци

Прoдукти: 400 г сварен червен фасул, 100 г рулца от раци, 50 г кашкавал, 100 г майонеза, 1-2 скилидки чесън, 2 с.л. ситно наряза магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рачешките рулца на тънки кръгчета и ги смесваме с оцедения фасул, настъргания кашкавал и ситно нарязания магданоз. Прибавяме счукания чесън, размесен с майонезата. Разбъркваме внимателно и поднасяме.

Салата от морски дарове

Прoдукти: 500 г филе от пушена риба, 100-150 г месо от раци (може и от консерва), 3-4 печени червени чушки, 2 глави лук, 25-30 почистени от костилките маслини, 1 ч.ч. бяло вино, оцет или лимонов сок, олио, черен пипер, захар.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме дресинг от виното, олиото, лимоновия сок, черния пипер и щипка захар. Останалите продукти нарязваме много на ситно. Объркваме добре и ги прехвърляме в салатиера, Заливаме салатата с приготвения дресинг и оставяме няколко часа в хладилника.

Салата от раци

Прoдукти: 12-15 рака, 1 опаковка майонеза, 2-3 твърдо сварени яйца, 1-2 кисели краставички, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Пускаме раците в кипяща вода и ги варим, докато почервенеят. След това изваждаме месото от щипките и опашките, подправяме го на вкус с черен пипер и сол и го подреждаме в кръгла чиния под формата на венец. Отгоре заливаме с разбитата майонеза и украсяваме с кръгчета от твърдо сварените яйца и киселите краставички. В средата на чинията слагаме един цял сварен рак.

Салата с рулца от раци

Прoдукти: 1 голям пакет рулца от раци, 1 малка консерва сладка царевица, половин кофичка майонеза, 3-4 кисели краставички, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно рулцата и ги смесваме със ситно нарязаните киселите краставички. Добавяме царевицата и майонезата и разбъркваме много добре. Накрая поръсваме черен пипер на вкус.

Яйчена салата с раци

Прoдукти: 1 зелена салата, 4 твърдо сварени яйца, 1 ябълка, 1 банан, 100 г консервирани раци, 125 г трапезна майонеза, 1 ч.л. къри на прах, 3 с.л. лимонов сок, сол, черен пипер, копър, магданоз
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелената салата по на едро и я слагаме в голяма плитка салатиера. Обелваме ябълката, изчистваме и семките и я нарязваме на 8 резенчета, а банана нарязваме на колеца. Яйцата също нарязваме на колелца. Подреждаме ги върху зелената салата. Отцеждаме раците и ги изплакваме. Подреждаме ги върху плодовете. Смесваме кърито, солта, черния пипер и лимоновия сок. Разбъркваме ги добре с майонезата. Изсипваме тази заливка върху салатата и я наръсваме с копър и магданоз.

Салата от авокадо със скариди

Прoдукти: 4 броя авокадо, 200 г майонеза, 200 г кетчуп, 1 връзка магданоз, 2 червени чушки, 200 г коктейлни скариди, черен пипер и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Разделяме плодовете авокадо на две и махаме костилките. Нарязваме на дребно чушките и магданоза и смесваме със скаридите, майонезата и кетчупа. Подправяме с черен пипер и сол и с тази смес пълним половинките авокадо.

Индийска салата от скариди

Прoдукти: 500 г сварени скариди, 1 глава лук, 1 ч.л. джинджифил на пюре, 1/2 ч.л. пресован чесън, 2 домата, 4 сушени червени люти чушлета, 6 ч.л. кокосови стърготини, 1 ч.л. сипанено семе, 1-2 ч.л. къри, 3-4 дафинови листа, 1-2 ч.л. сол, 1-2 ч.л. бял оцет, 4 ч.л. оцет, 4 ч.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Препичаме в тиган без мазнина кокоса, сипаненото семе и стриваме вътре чушките. В сгорещено в дълбок тиган олио, пускаме дафиновите листа, след минута прибавяме настърганите лук, домати, чесън и джинджифила и ги запържваме. Добавяме кърито и счукания кокос, чушките и сипаненото семе и заливаме с 1/2 ч.ч. топла вода. Объркваме добре сместа и я оставяме на слаб огън около 10-15 мин. Малко преди да я свалим, сипваме скаридите и оцета.

Салата от скариди

Прoдукти: 1 консерва скариди, 150 г консервиран грах, 1-2 стерилизирани краставички, 1 твърдо сварено яйце, 4 с.л. майонеза, 2 с.л. сметана, 2 малки домата, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 3-4 листа от маруля, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме краставичките на съвсем малки кубчета, прибавяме скаридите и прецедения грах, поръсваме с черен пипер и разбъркваме. Смесваме разбитата сметана и внимателно и прибавяме към салатата като внимателно разбъркваме. Застиламе дъното на салатиера с листата от маруля, а върху тях разпределяме салатата. Поръсваме с магданоза и ситно нарязаното яйце и украсяваме с нарязаните на резенчета домати.

Салата от скариди и гъби

Прoдукти: 200 г гъби, 200 г скариди /сварени или от консерва/, 2-3 скилидки чесън, 3-4 с.л. зехтин, 2с.л. лимонов сок, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ситно, задушаваме ги в малко вода и отцеждаме. Натриваме дъното на малък съд с чесъна и смесваме в него гъбите, зехтина и лимоновия сок. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и оставяме в хладилника. След 2 часа разпределяме скаридите в чинии за сервиране и наоколо изсипваме гъбената смес. Накрая поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Салата от скариди с макарони

Прoдукти: 250 г тънки макарони, 200 г зелен фасул, 4-5 стръка пресен лук, 1 к.ч. пържени фъстъци, 2-3 стръка пресен кориандър, 800 г дребни скариди; за заливката: 3-4 с.л. ябълков оцет, 3-4 с.л. фъстъчено олио, 3-4 с.л. соев сос, 2 ч.л. сусам, 2 ч.л. захар, 1 зелено люто чушле, 2 скилидки чесън, 1 щипка джинджифил, черен пипер и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме подправките за заливката на ситно, размесваме ги и при непрекъснато бъркане заливаме на тънка струйка с олиото, оцета и соевия сос. Слагаме макароните в дълбок съд, добавяме заливката и разбъркваме. Оставяме да престоят 1 час в тази марината. Отделно сваряваме зеления фасул в подсолена вода, отцеждаме и го нарязваме косо на парченца с ширина около 1 см. Лука също нарязваме косо на парченца. Сваряваме скаридите в подсолена вода и ги обелваме. Смесваме ги с фасула и лука, разбъркваме и прибавяме ситно нарязаните фъстъци и кориандъра, като отделяме малко за украса. Изсипваме сместа в широка чиния за сервиране, добавяме макароните с маринатата и разбъркваме. Отгоре поръсваме с отделените фъстъци и кориандър и поднасяме.

Салата със скариди

Прoдукти: 200 г сварени скариди, 2 ч.ч. ориз, 1 глава лук, 500 мл пилешки бульон, 1 с.л. соев сос, 1 с.л. кетчуп, 2 ч.л. къри, 2 с.л. олио, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, сол; за соса: 1 ч.ч. заквасена сметана, половин кофичка кисело мляко, лимонов сок, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме кетчупа със соевия сос и заливаме скаридите с тази смес. Оставяме ги да престоят 10-15 мин. Сваряваме ориза в пилешкия бульон заедно със ситно нарязания лук, олиото и 2 ч.л. къри. Прецеждаме и го смесваме със ситно нарязаните чушки. Разбиваме млякото със сметаната, ситно нарязан копър, лимонов сок и сол на вкус. Заливаме оризовата смес със соса и подреждаме отгоре скаридите.

Салата със скариди и авокадо

Прoдукти: 400 г скариди, 150 г царевица, 1 авокадо, 10 чери доматчета, 2 люти чушки от консерва, 4 с.л. ситно нарязан червен лук, 1 с.л. зехтин, 4 с.л. сметана, 1 щипка кимион, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Подправяме почистените скариди с черен пипер и сол на вкус и ги изпичаме на скарата. В голяма купа слагаме отцедената царевица, нарязаното на купчета авокадо, едро нарязаните люти чушки и разполовените доматчета. Поръсваме с мазнината и подправките и разбъркваме. Разпределяме в чиниите за сервиране, подреждаме отгоре скаридите и заливаме със сметаната.

Салата с калмари и пресни картофи

Прoдукти: 1,5 кг калмари, 1 кг пресни картофи, около 2 връзки пресен лук, 2 моркова, олио, 1 ч.л. джинджифил, 1 с.л. анасон, 1 с.л. винен оцет, 4 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите и ги нарязваме на тънки ивици. Изпържваме ги на силен огън в сгорещеното олио. Отцеждаме ги, получения сок оставяме настрани. Сваряваме картофите.Нарязваме ситно лука и морковите. Половината лук смесваме с оцета, олиото и солта. Изпържваме останалия лук и морковите, заливаме ги със сока от калмарите и ги слагаме на огъня да кипнат. Добавяме подправките и калмарите и ги варим на слаб огън още 3 минути. Разпределяме изстудените калмари заедно с получилия се сос по чиниите, отгоре поставяме кръгчета от горещите картофи и поръсваме с подкиселения лук.
18.05.2013 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021