Още рецепти » Как да сготвим заек?

 Как да сготвим заек?

Печен заек

Продукти за 4-5 порции: 1 заек, 1 ч.ч. оцет, 100 г пушена сланина, 3-4 с.л. мазнина, 3 глави лук, 1 с.л. брашно, половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Избираме по-млад заек, изчистваме го, посоляваме го и го оставяме да кисне 1 нощ в смес от равни части вода и оцет. След това го измиваме добре от маринатата и го шпиковаме с пушената сланина. Отделно в загрятата мазнина запържваме до златисто ситно нарязания лук. Изсипваме лука в тавичка, отгоре слагаме заека, заливаме с 300 мл гореща вода, прибавяме сол, черен пипер, дафиновия лист и настърганата лимонена кора. Печем в умерена фурна. След като омекне месото, прибавяме сос, приготвен от брашното и лимоновия сок. Печем още 30 мин и изваждаме заека от фурната.

Печен заек по ловджийски

Продукти за 12-16 порции: 1 голям заек около 4 кг /без главата и врата/, 200 г сланина, 1 л вино, 2 връзки корени за супа, 2-3 с.л. оцет, 2 глави лук, 1 ч.л. брашно, черен пипер, сол, 1-2 к.ч. мазнина за печенето.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме заека. Слагаме го в голяма тенджера и го заливаме с марината, приготвена от ситно нарязаните 1 глава лук и 1 връзка корени за супа, половината вино и оцета. Оставяме го да кисне 1 денонощие като периодически го обръщаме. После го отцеждаме и го шпиковаме със 150 г сланина. Посоляваме го и го натриваме с черен пипер.

Нарязваме останалата сланина на кубчета и я смесваме с останалите лук и корени за супа – също нарязани на ситно. Разстиламе тази смес на дъното на тавата, в която ще печем заека, и наливаме част от мазнината за печенето. Слагаме заека и го заливаме с останалата мазнина. Печем около 30 мин в умерена фурна, след което обръщаме и продължаваме да печем, като през 10 мин заливаме заека с останалото вино.

Изваждаме готовия заек от тавата, а соса от печенето разреждаме с маринатата. Кипваме соса на огъня, прецеждаме го и го застройваме с размитото в малко вода брашно. Отново кипваме на огъня и варим 2-3 мин. При сервиране, заливаме всяка порция с приготвения сос и гарнираме със задушен ориз и пържени картофи.

Печен заек с чесън

Продукти за 4 порции: 800 г заешко месо, 6-8 скилидки чесън, 3-4 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Шпиковаме заешкото месо с цели скилидки чесън. Посоляваме и го слагаме в тавичка, заливаме с мазнината и с малко топла вода. Печем в предварително загрята фурна.

Задушен заек

Продукти за 5-6 порции:1 заек, 150 г сланина, 1 кафена чаша олио, 4-5 парчета моркови, 4-5 парчета керевиз, 2 малки глави лук, 1 кафена чаша вино, няколко скилидки чесън, доматено пюре, брашно, дафинов лист, черен пипер, бахар, сол.

Нaчин на приготвяне: Мариноваме заека и го нарязваме по ставите, като гърба запазваме цял. Изчистваме жилките и кожичките, след което шпиковаме месото с малко моркови, керевиз, сланина и чесън. Пържим в сгорещеното олио. Изваждаме изпърженото месо и посоляваме.

В същата мазнина запържваме нарязания на дребно лук. Сипваме брашното и пържим, докато стане златисто. Прибавяме останалите моркови, керевиз и чесън, доматеното пюре, дафиновия лист, черния пипер и бахара. Връщаме месото отново в запръжката. Наливаме виното, а когато се поизпари, доливаме вода. Варим месото, докато омекне, и поднасяме с пасирания сос.


Задушен заешки бут

Продукти за 4 порции: 600 г заешки бут, 1 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, половин к.ч. олио, 30 г краве масло, 2 с.л. галета, мащерка или риган, магданоз, 1 скилидка чесън, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме заешкия бут на порции, като запазваме изтичащата кръв в отделен съд, и ги посоляваме. Заливаме порциите с виното и ги оставяме да престоят 1-2 часа. Задушаваме нарязания на филийки лук в олиото, прибавяме отцедените порции месо и ги изпържваме до зачервяване. Посоляваме, прибавяме подправките и маслото, заливаме с виното от маринатата, захлупваме и задушаваме на умерен огън до омекване на месото. Заливаме галетата със заешката кръв, прибавяме счукания чесън и ситно нарязания магданоз, смесваме със соса от заека и варим 5 мин. След това нареждаме отгоре месото и слагаме за малко под грил или в силна фурна.

Задушен заек по сливенски

Продукти за 5 порции:1 заек /около 1,5 кг/, 1 1/2к.ч. олио, 50 г сланина, 1-2 с.л. брашно, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1-2 домата, 1 глава лук, 300 г арпаджик, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. сухо бяло вино, 100 г маслини, 1 с.л. доматено пюре, дафинов лист, бахар, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме заека на порции, които шпековаме със сланината. Изпържваме ги в сгорещената мазнина и ги изваждаме. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук, брашното и доматеното пюре. Заливаме с виното и с малко вода /или бульон/, посоляваме и прибавяме дафинов лист, бахар и черен пипер на зърна. Отделно задушаваме нарязаните на кубчета моркови и целина, целите лукчета арпаджик и скилидки чесън. Слагаме ги в соса заедно с изпържените порции месо. Прибавяме целите доматчета и маслините. Захлупваме плътно, замазваме капака с тесто и задушаваме във фурната.

Задушен заек със сос от боровинки

Продукти за 6-8 порции: 1 заек /около 2 кг/, 150 г сланина, 3-4 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, половин кофичка сметана, половин кофичка кисело мляко, 200 г ориз, половин пакетче краве масло, черен пипер, сол; за боровинковия сос: 100 г мармалад от боровинки, 1 ч.л. горчица, размита с малко вода, 1 к.ч. гъсто червено вино, 50 г каймак, кората и сока от 1 портокал.

Нaчин на приготвяне: Оставяме заека да престои една нощ в марината, след което го нарязваме на порции. Задушаваме го на тих огън в разтопеното масло, докато омекне, изваждаме го и го посоляваме. В маслото слагаме брашното и ситно нарязаната сланина. Запържваме до златисто и прибавяме сметаната и киселото мляко. В получения сос връщаме задушените порции месо и варим на тих огън 15-20 мин. Ако сосът е малко, доливаме хладка вода или бульон.

Изваждаме свареното месо и пасираме соса. Нареждаме порциите в чинии за сервиране, заливаме с пасирания сос и гарнираме с ориза, който сме задушили в маслото. Смесваме мармалада, горчицата, виното, сметаната и сокът от портокала и постепенно разбиваме соса. Сваряваме портокаловата кора и я нарязваме на тънки ивички като фиде. Прибавяме ги към соса и разбъркваме. Боровинковия сос поднасяме отделно в сосиера.

Заек, задушен в пръстен гювеч

Продукти за 4-5 порции: 1 кг заешко месо, 500 г дребни лукчета /арпаджик/, 50 г сланина, 1 ч.л. червен пипер, 2 дафинови листа, 4 с.л. олио, 7-8 зърна черен пипер, 4-5 зърна бахар, смлян черен пипер, сол, 1-2 ч.ч. оцет за маринатата.

Нaчин на приготвяне: Киснем заешкото месо 5-6 часа в марината, приготвена от равни количества вода и оцет. Измиваме го, нарязваме го на парчета и намазваме парчетата с мазнина. Нареждаме месото в глинен гювеч и го покриваме с един ред цели обелени лукчета. Върху арпаджика нареждаме малки парченца сланина, добавяме зърната бахар и черен пипер и заливаме с подсолена гореща вода, така че водата да е 1 см над продуктите. Захлупваме, замазваме капака с тесто и варим около 3 часа на тих огън. Готовото ястие поръсваме с черен пипер.

Заек с ориз

Продукти за 4-6 порции:1 питомен заек /около 1 кг/, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 3 ч.ч. ориз, 1 кг домати, 2 чушки, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, магданоз, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В отворена тенджера под налягане сгорещяваме част от олиото и запържваме месото, нарязано на порции, докато хване златиста коричка. Прибавяме ситно нарязания лук, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 15 мин.

Отделно изчистваме зеленчуците и ги измиваме. Попарваме доматите във вряла вода, обелваме ги и ги нарязваме. Изчистваме ориза, измиваме го и го запържваме в останалата мазнина. Изсипваме го в тенджерата, прибавяме доматите и нарязаните на тънки ивички пиперки, посоляваме и поръсваме с черен пипер и брашното. Затваряме тенджерата и отново я слагаме на огъня. Варим 10 мин след като започне да съска. Поднасяме ястието поръсено със ситно нарязани магданоз и копър и подправено със счукан чесън.

Заек с пресен лук

Продукти за 4-5 порции: 1 заек, 3-4 моркова, 1 връзка пресен лук, 1 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. доматено пюре, дафинов лист, черен пипер, бахар, олио за пържене

Нaчин на приготвяне: На дъното на тенджера нареждаме ситно нарязаните моркови и лук. Прибавяме дафиновия лист, черния пипер и бахара. Върху тях нареждаме изпържените до златисто в силно нагорещена мазнина парчета заешко месо. Редим отново пласт моркови и лук, после пак месо. Накрая заливаме с виното, прибавяме доматеното пюре и оставяме ястието на тих огън докато се свари.

Заек със свинско месо

Продукти за 4-5 порции: 500 г заешко месо, 500 г свинско месо, мазнина за пържене, 5 глави лук, 1 глава чесън, 2 равни с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. червено вино, черен пипер, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме заешкото месо за 5-6 часа в равни количества оцет и вода. След това го изваждаме, измиваме, отцеждаме, подсушаваме, нарязваме го на порции, посоляваме и изпържваме парчетата в мазнината, след което ги нареждаме в тенджера. В същата мазнина изпържваме нарязаното на парчета свинско месо, като след това го нареждаме в тенджерата върху заешкото. Нарязваме лука на филийки, запържваме го в мазнината, поръсваме с брашното и червения пипер, позапържваме и тях, сипваме запръжката при месото заедно със скилидките чесън и разреждаме с виното и 2 ч.ч. топла вода. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, захлупваме плътно и задушаваме на тих огън.

Заешко с винен сос

Продукти за 6 порции:1 заек /около 1,5 кг/, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. оцет, 1 ч.ч. подсладено бяло вино, 2 с.л. смлени бадеми, 2 дафинови листа, индийско орехче, канела, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме заека, нарязваме го на парчета и го слагаме да кисне една нощ във вода, подкиселена с оцета. След това отцеждаме месото, подсушаваме го и запържваме в олиото до зачервяване. После го заливаме с виното. Прибавяме канелата, дафиновите листа, индийско орехче, черен пипер и сол. Заливаме с 1 1/2 ч.ч. гореща вода и варим на тих огън, докато водата се изпари и остане само гъст сос.

Заешко бутче с леща

Продукти за 4 порции: 400 г леща, 1 заешко бутче, 2 с.л. мас, 1 връзка корени за супа, 2 с.л. винен оцет, 1 ч.л. захар, чубрица, майорана, сол

Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 5-6 часа в студена вода и я отцеждаме. Сгорещяваме мазнината и пържим в нея до равномерно поруменяване заешкото бутче. После го слагаме в тенджерата заедно с лещата и нарязаните на кубчета корени за супа. Наливаме 2-3 ч.ч. вода, посоляваме и варим на тих огън. По време на варенето прибавяме оцета и захарта, а накрая подправяме със стрита чубрица и майорана. Преди да сервираме обезкостяваме бутчето и го нарязваме на парчета.

Варен заек с гъби

Продукти за 4 порции: 600 г месо от питомен заек, 1 глава лук, 1 морков, 1 парче целина, 200-300 г гъби, половин пакетче краве масло, 1 с.л. брашно, 1 с.л. оцет, 1 ч.ч. вино, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Посоляваме го леко, поръсваме го със ситно нарязания лук, заливаме го с виното и оцета и го оставяме да престои 2 часа. След това наливаме гореща вода, колкото да покрие месото, слагаме отгоре настърганите морков и целина и варим на умерен огън. Когато месото омекне, отстраняваме костите и го нарязваме на късчета. Претриваме зарзавата и го връщаме в прецедения бульон заедно с нарязаното месо. Слагаме дафиновия лист и черния пипер. Прибавяме също така и гъбите, които предварително сме нарязали на ивици и сме задушили в маслото. Сгъстяваме ястието с брашното, размито в малко хладка вода, и варим още 5-6 мин на умерен огън.

Варен заек с картофи

Продукти за 4 порции: 600 г заешко месо, 1-2 моркова, 1 глава лук, 500 г картофи, 3-4 с.л. олио, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. вино, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и обезкостяваме месото, след което го нарязваме на порции. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в половината от маслото, към което сме прибавили олиото и малко вода. Прибавяме месото, заливаме го с виното и гореща вода, колкото да го покрие. Варим на умерен огън. Когато месото поомекне, прибавяме обелените и нарязани картофи и размитото с малко вода доматено пюре. Посоляваме ястието на вкус и варим още 20 мин. Накрая прибавяме останалото масло, поръсваме със ситно нарязан магданоз и отстраняваме от огъня.

Заек в сладко-кисел сос

Продукти за 4 порции: 800 г заешко месо, половин глава лук, половин морков, 1 парче целина, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 50 г сланина, 2 с.л. олио, 1 ч.л. брашно, 30 г шоколад, 30 г бадеми, 20 г захаросани цитрусови плодове, 50 г захар, 3-4 с.л. оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме заешкото месо. Нарязваме го на парчета. Нарязваме сланината на дребно и я запържваме. Добавяме олиото, ситно нарязаните магданоз, лук, моркови и целина. Веднага щом зеленчуците започнат да омекват, прибавяме натритите със сол и черен пипер заешки порции. Изпържваме порциите от всички страни, поръсваме брашното, наливаме малко вода и задушаваме, докато месото омекне.

Отделно разтопяваме шоколада и прибавяме към него нарязаните на ситно бадемови ядки и захаросани плодове. Добавяме също така захарта и оцета. Прецеждаме соса от задушеното месо и го смесваме със шоколадовия сос. Прибавяме порциите месо и задушаваме, докато месото поеме вкуса на соса.

Заек в тенджера

Продукти за 6 порции: 1 заек, 300 г свинско месо, 1 ч.ч. бяло вино, 1 к.ч. дрохи от черен хляб, 3-4 зелени чушки, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме заека, слагаме го за 1 нощ в марината и пак го измиваме. Нарязваме заека на порции, а свинското месо – на парчета. Слагаме ги в пръстен съд и прибавяме виното, хлебните трохи, ситно нарязаните лук и магданоз, нарязаните на кръгчета чушки, черен пипер и сол. Сипваме 1 ч.ч. вода, захлупваме съда и го замазваме с тесто. Печем около 1 час и 30 мин в умерена фурна.

Рагу от питомен заек

Продукти за 4-6 порции: 1 заек /около 1-1,2 кг/, 1 к.ч. олио, 3 моркова, 1 кг картофи, 2 глави лук, 1 с.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 1 корен магданоз, 1 дафинов лист, магданоз или копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции. Обелваме картофите, измиваме ги, нарязваме ги на едро и ги запържваме в тиган с част от мазнината. Нарязваме лука на ситно, а почистените моркови и магданозен корен - на кръгчета. В отворена тенджера под налягаме сгорещяваме останалата мазнина и запържваме парчетата месо, докато получат златиста коричка.

Прибавяме и леко запържваме лука. Слагаме морковите и магданозения корен, разбъркваме и леко задушаваме. Прибавяме картофите, поръсваме с брашното, наливаме доматеното пюре, размито в 1 ч.ч. вода, посоляваме и добавяме черния пипер и дафиновия лист. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 20 мин. Поръсваме готовото ястие със ситно нарязан магданоз или копър.

Кюфтета от заешко месо със сметана и лук

Продукти за 10 порции: 1700 г месо от заек, 200 г хляб, 250 мл мляко, 150 г сланина, 80 г брашно, 200 г краве масло, 300 г сметана, 600 г лук, 2 яйца, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме обезкостеното месо от сухожилията и ципите. Поръсваме го със сол и черен пипер, размесваме го с накиснатия в мляко и изцеден студен хляб и дребно нарязаната сланина и го смиламе в месомелачка. Добавяме яйцата и омесваме. Оформяме от получената смес големи кюфтета. Овалваме кюфтетата в брашното и ги пускаме в сгорещената мазнина. Около тях слагаме кромид лук, нарязан на филийки, пържим кюфтетата, а лука разбъркваме. Заливаме изпържените кюфтета със сметана и ги кипваме. При поднасяне поръсваме ястието със ситно нарязания магданоз.

Студен желиран заек

Прoдукти: 200 г филе, 1 кг бутчета, 2 моркова, 1/2 глава керевиз, 2 дафинови листа, 8-12 зърна черен пипер, 1 водна чаша десертно червено вино, 100 г сметана или прясно мляко, аспик, бульон, 2 твърдо сварени яйца, 150 г гъби, 100 г шунка, магданоз, 50 г мас, сол.

Нaчин на приготвяне: В сгорещена мас задушаваме бутчетата заедно с морковите, керевиза, дафиновия лист, черен пипер и сол. Заливаме с виното. Когато то се поизпари, доливаме бульон. Варим месото на тих огън, докато омекне. Почистваме от костите и прекарваме през месомелачка. След това счуквамеа в хаванче, като прибавяме по малко от сметаната. Към получената смес прибавяме малко течен аспик и вино.

Формата, в която ще се желира ястието, обливаме равномерно с тънък пласт от течен хладък аспик. По стените на празната форма закрепваме клончета от магданоз, парченца от твърдо сварени яйца, моркови, гъби. После в нея изсипваме пастата от месото и замразяваме в хладилник.

Отделно от филетата правим медальони, които запържваме до светлозлатисто. Прибавяме зеленчуците, дафиновия лист и черния пипер. Задушаваме. Сипваме вино. След като сосът се посгъсти, заливаме медальоните с малко бульон. Варим на тих огън. Щом изстинат, ги гарнираме с аспик, шунка, гъби и твърдо сварени яйца. Наоколо оформяме купчинки от сварения зеленчук. В средата на чинията слагаме обърнатата замразена форма, която предварително сме потопили за миг в гореща вода.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Каквo се дава на децата при треска?

Треска означава жар, горещина. Тя е своего рода защитна реакция, която възниква в отговор на въздействието върху детския организъм на вируси, бактерии, токсини. Треската винаги се съпровожда с повишав...

ТРАПЕЗАТА НА ГЕОРГЬОВДЕН

САЛАТИ И ПРЕДЯСТИЯ Смесена салата с макарони Прoдукти: 300 г варено агнешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-12 гъби, 1-2 пресни домата, 100-150 г пушен колбас, 1 к.ч. майонеза, 2-3...

Как да се грижим за кактусите

При отглеждането на бодливите растения често се допускат грешки, които водят до тяхната гибел. Любителите на кактуси, които тепърва започват да създават колекцията си, се радват на бързия растеж ...

Правилно ли се грижите за косата си?

Дерматолозите и фризьорите не престават да се учудват от факта, че техните пациентки и клиентки знаят много малко за косата си, затова допускат сериозни грешки по отношение на грижите за нея. Дори так...

Начало