Още рецепти » Консервиране на чушки

 Консервиране на чушки

Маринована капия

Прoдукти: 5 кг червена месеста “Капия”, 300 г сол, 400 г захар, бахар и черен пипер на зърна, 0.5 л оцет, олио
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семената и във всяка слагаме по 1 ч.л. сол. Леко разтръскваме и изсипваме солта. Редим ги в буркани с отворите нагоре. Оставяме ги така 12 часа. Сипваме сока, който са си пуснали в оцета, подслаждаме със захарта и кипваме. Между пиперките слагаме дафинов лист, черен пипер и бахар и ги заливаме с охладената марината до 2 см под ръба на буркана. Доливаме с леко препържено и изстинало олио. Затваряме херметически и държим на хладно място.

Маринована салата със сироп

Прoдукти: зелени и червени пиперки по 20 броя, 10 глави лук, 1,5 л оцет, 0,250 кг захар, 30 г сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пиперките от семето и дръжките, след което ги нарязваме. Нарязваме лука и го смесваме с пипера. Приготвяме маринатен сироп от оцет, захар, сол. Пълним зеленчуковата салата в буркани и я заливаме с врящия сироп. Затваряме бурканите с капачки или ги покриваме с целофан.

Парени камби

Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън.
Нaчин на приготвяне: Камбите изчистваме от семките, нарязваме на четири и поставяме в съд с вряла вода. Захлупваме с капак и ги оставяме, докато изстинат. Нареждаме в буркани, като помежду им слагаме дафинов лист и скилидки чесън. Заливаме с преварената и изстинала саламура. Съхраняваме на хладно.

Парени чушки с вино

Прoдукти: 5 кг чушки; за маринатата: 1 л оцет /3%/, 500 мл червено вино, 500 мл вода, 200 г сол, 200 мл олио.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме чушките от семенната част. Възвираме марината от посочените продукти и бланшираме в нея чушките по 2-3 мин. Изваждаме ги, изчакваме да изстинат и ги нареждаме плътно в буркани. Заливаме с вряла марината и заваряме херметически. Не стерилизираме.

Парени чушки с чесън

Прoдукти: 5 кг чушки, чесън на вкус, 500 мл оцет, 100 мл олио, 250 г захар, 250 г сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме чушките от семенната част и ги поръсваме със смес от захар и сол. Оставяме ги да престоят 1 денонощие. Отцеждаме отделения сок и го смесваме с оцета и олиото. Възвираме сместа и бланшираме в нея чушките по 1-2 мин. Изваждаме ги с решетеста лъжица, оставяме ги да истинат и ги редим в буркани, като между редовете слагаме нарязан на тънки филийки чесън. Заливаме с изстудената марината и затваряме херметически. Не стерилизираме.

Печени камби с аспирин

Прoдукти: 3 кг червени камби, чесън, оцет, олио, захар, сол, аспирин.
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от семенната част и ги нареждаме плътно в тава. Във всяка камба слагаме по 1 ч.л. оцет и олио, по 1 к.л. захар и сол, както и мънички парченца чесън. Печем в силна фурна, докато по камбите започнат да се появяват кафеникави петна. Вадим ги и още горещи ги редим много плътно в топли и сухи буркани. Във всеки буркан слагаме по 1 аспирин, заливаме със соса от печенето и затваряме херметически. Обръщаме ги да стоят с дъната нагоре. След 5-6 дни прибираме на хладно.

Печено-мариновани чушки

Прoдукти: 5 кг едра здрава “Капия”, 1.5 кг моркови, 2-3 връзки магданоз, 3-4 глави чесън; зa маринатата: 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет, 3 с.л. сол, непълна ч.ч. захар, 20 аспирина
Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките, обелваме ги и ги изчистваме от семките като правим това над съд, за да запазим сока от печенето. Морковите нарязваме на колелца. Счукваме аспирина, размиваме го с малко вода и го смесваме с посочените за маринатата продукти. Прибавяме и сока от чушките. Подреждаме чушките в голяма и разлата тава и ги заливаме с продуктите от марината, без да я варим. Оставяме ги така 3-4 часа като периодично ги обръщаме. Нареждаме ги в сухи буркани, на чието дъно сме сложили ситно нарязан магданоз и скилидки чесън. Всеки ред чушки покриваме с пласт моркови, отгоре ръсим магданоз и чесън и така до запълване на бурканите. Последният ред трябва да е от чушки. Наръсваме го с магданоз, притискаме хубаво и заливаме с маринатата. Завръзваме с целофан и конец гърлата, похлупваме с капачки и държим на хладно. Не стерилизираме.

Пиперица в бидон

Прoдукти: 8 кг чушки, 1 кг сол, 2 л оцет, 250 г гасена вар, листа от вишни или дюли
Нaчин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушките, топваме ги за малко във варовита вода и веднага ги изплакваме. Редим ги в бидон като между редовете слагаме листа от дюля или вишня и ръсим със сол. Оставяме ги да престоят така 24 часа. Сваряваме 15 л вода с останалата сол, заливаме чушките с горещата саламура и затваряме бидона. На следващия ден наливаме оцета и слагаме върху чушките кръстачка или обръч от лозови пръчки. Претакаме пиперицата всеки ден в продължение на 1 седмица.

Пълнени камби

Прoдукти: 4 кг камби, 1,5 кг моркови, 1,8 кг карфиол, 300 г глави целина с листата, 180 г сол, 150 г захар, 250 мл олио, 1 л оцет, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от семената и ги посоляваме. Нареждаме ги в тава с отвора нагоре. Морковите нарязваме на тънки кръгчета, посоляваме и смесваме с целината и карфиола, нарязани на малки кубчета. Размесваме добре продуктите и ги оставяме да престоят 10 часа. Отделеният сок отцеждаме и смесваме с оцета, олиото, захарта и черния пипер. Кипваме саламурата за 10 мин. Отцедените камби пълниме със зеленчуковата смес. Нареждаме ги в съд с отвора нагоре и заливаме с врялата саламура. След 2-3 часа отцеждаме камбите и ги нареждаме в 3 литрови буркани. Отново кипваме саламуратата, охлаждаме я и изсипваме върху камбите. Туршията зрее на хладно място.

Пържена зелена капия

Прoдукти: 5 кг чушки, чесън, магданоз, копър; за саламурата: 500 мл оцет, 500 мл олио, 100 г сол, 100 г захар, 10-15 зърна черен пипер, 5-6 зърна бахар, 1 дафинов лист; олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушките, надупчваме ги с игла и ги пържим в сгорещеното олио, колкото да променят цвета си. Редим ги в буркани, като между редовете слагаме нарязан на тънки филийки чесън и наситнени магданоз и копър. Възвираме марината от изброените продукти и щом изстине, заливаме с нея пиперките. Затваряме и съхраняваме на хладно.

Рязани камби

Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 4-5 глави чесън, 2 глави карфиол, 3 връзки магданоз; саламура: 2 л вода, 2 л оцет, 1 ч. ч. мед, 2 к. ч. сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистените от семките камби нарязваме на четири или на шест, чесъна обелваме, карфиола накъсваме на розички, магданоза нарязваме на едро, а морковите – на кръгчета. В буркани редим ред камби, ред от останалите зеленчуци. Заливаме с преварената и изстудена саламура. След четвъртия ден претакаме 3-4 пъти. Съхраняваме на хладно.

Трайно мариновани чушки

Прoдукти: 15 кг здрава “Капия”, 2-3 връзки магданоз, 600 г чесън; зa маринатата: 2 л оцет, 0.5 кг захар, 0.5 кг сол, препържено олио
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги нареждаме в плитки тави. Смесваме продуктите за маринатата, заливаме с нея чушките и ги оставяме да киснат 24 часа, като ги обръщаме периодично. Отцеждаме ги от маринатата и ги редим в бурканчета, ръсейки между редовете наситнен магданоз и нарязан на филийки чесън. Редим ги плътно до резбата на гърлото на буркана, заливаме с препържено олио, покриваме гърлата с целофан, отгоре с капачка и прибираме на тъмно и хладно място.

Туршия от камби със синап

Прoдукти: 3 кг камби, 4 с.л. синапено брашно; зa саламурата: 3 ч.ч. вода, 1 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. олио, 1/2 к.ч. сол, 1 к.ч. захар, 2 дафинови листа, 10 зърна бахар
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от дръжките и семената и ги нарязваме по дължина на 6 парчета. На дъното на буркана, в който ще ги редим, слагаме двуслойна марлена торбичка с 2 с.л. от синапеното брашно. Нареждаме камбите плътно в буркана и заливаме с охладената саламура, която предварително сме приготвили. Отгоре слагаме втора марлена торбичка с останалото синапено брашно. Свиваме венче от листа целина и притискаме камбите да не изплуват. Саламурата трябва да покрива туршията 2-3 см. След 12 дни туршията е готова за консумация.

Туршия от пълнени пиперки

Прoдукти: 5 кг пиперки или камби, 3,5 кг прясно зеле, 1 кг моркови, 600 г магданоз и целина (листа), 200 г сол, 4 л вода
Нaчин на приготвяне: С част от солта посоляваме отвън и отвътре пиперките, които предварително сме почистили от семето. Оставяме ги да престоят 2-3 часа. Нарязваме зелето на ситно и смесваме с настърганите моркови. Прибавяме магданоза и целината, нарязани на ситно. Размесваме зеленчуците и ги посоляваме. С тази смес пълниме пиперките. Нареждаме ги с отвора нагоре в буркани. Отгоре притискаме с лозова пръчка или клонче от дюля. По традиционният начин приготваме марината от водата и останалата сол. Заливаме с охладената марината и затваряме бурканите с капачки. Държим ги на топло място 1 седмица, за да започне да ферментира туршията. След това ги съхраняме на хладно и проветриво място.

Цели камби с листа

Прoдукти: 60 камби, 1 глава целина, 2 глави чесън, 15-20 листа от вишна, 7-10 листа от дюля, 25 зърна черен пипер; зa саламурата: 2,5 л вода, 1 л оцет /6%/, 500 г захар, 1 ч.ч. сол.
Нaчин на приготвяне: Надупчваме камбите около дръжките и ги нареждаме в 3-литрови буркани. Между тях слагаме парченца целина, скилидки чесън, листата и зрънца черен пипер. Възваряваме саламура от посочените продукти, оставяме да изстине и наливаме при камбите. Претакаме 3-4 пъти през 2 дни, затваряме с капачки и съхраняваме на хладно.

Червени чушки в оцет

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 1,5 л оцет, дафинови листа, препържено олио.
Нaчин на приготвяне: Избираме малки, здрави и еднакви на големина червени чушки и им цепваме върховете. Нареждаме ги плътно в буркани, като тук-там слагаме дафинов лист. Кипваме оцета и щом изстине, заливаме чушките. Отгоре наливаме по 1 пръст олио. Затваряме херметически и държим на хладно и тъмно място.

Камби, пълнени с грозде

Прoдукти: 4 кг камби, 1 кг моркови, 1 кг грозде, 1 глава целина с листата, 5-6 дафинови листа, хрян, 150 мл растително масло; зa маринатата: на 1,5 л вода – 1 л оцет, 200 г сол, 150 г захар, 150 г мед
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от дръжките и семето. Кипваме водата заедно с оцета, захарта, меда и 2/3 от солта. В горещата марината попарваме камбите, колкото да променят цвета си. Изваждаме ги, отцеждаме и ги поръсваме от вътрешната страна с останалата сол. Настърганите моркови и целина слагаме в марлена торбичка и варим 10 минути в същата марината. След като изстинат, смесваме ги със ситно нарязаните листа целина. С получената смес напълваме камбите, като във всяка предварително поставяме по няколко зърна грозде. Нареждаме ги в буркани, а помежду им слагаме дафинови листа и парчета хрян. Притискаме ги и заливаме с прецедената марината, а най-отгоре наливаме олио. Запечатваме бурканите и стерилизираме 10 мин.

Мариновани камби

Прoдукти: 13 кг камби, 2 л вода, 1 л оцет, 3 с.л. олио, сол на вкус, 1 с.л. захар, 1-2 дафинови листа, черен пипер на зърна
Нaчин на приготвяне: Изчистваме камбите от семенната част. Възвираме марината от изброените продукти и бланшираме в нея камбите 3-4 мин, докато леко си променят цвета. Отцеждаме, нареждаме ги в буркани и ги заливаме с маринатата. Затваряме херметически и стерилизираме 15 мин.

Печени камби

Прoдукти: 5 кг средно големи камби, за всяка камба 1 ч.л. олио, 1 ч.л. оцет, 1/3 ч.л. захар, 1/3 ч.л. сол, по 1 скилидка чесън, ситно нарязан магданоз
Нaчин на приготвяне: Изчистваме семенната част на чушките и ги нареждаме в плитка тава. Във всяка камба слагаме от изброените продукти и повечко магданоз и печем на 180°С, докато по повърхността им се появат леки кафеникави петънца. Вадим горещите камби, натъпкваме ги плътно в затоплени буркани, заливаме със сока, който са си пуснали, затваряме херметически и стерилизираме 10-15 мин. Вариант на тази туршия е да се настържат на ситно ренде моркови, да се смесят с наситнен чесън и магданоз и тази плънка да се натъпче добре в чушките.

Фаршировани камби

Прoдукти: 2 кг по-едри и здрави червени камби, 1 малка бяла зелка, 1 глава целина, 5 моркова, 5 зелени доматчета, 10 скилидки чесън, сол, захар, оцет
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от семките и на дъното на всяка камба слагаме 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. оцет. Нарязваме зелето на ситно и го претриваме с малко сол, за да омекне. Настъргваме целината и морковите на едро ренде. Наситняваме зелените доматки и чесъна. Разбъркваме зеленчуците, леко ги посоляваме и пълним с тях камбите. Подреждаме ги в тавичка и печем в предварително загрята умерена към силна фурна около 15 мин. Нареждаме ги плътно топли в бурканите, заливаме със соса, който са си пуснали при печенето, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Стерилизирана червена капия

Прoдукти: 5 кг чушки, 2 л вода, 500 мл оцет, 200 г сол, олио, черен пипер, дафинов лист, бахар.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семената и ги попарваме във вряща марината от водата, оцета и солта. Отцеждаме и ги нареждаме плътно в буркани, в които сме сложили по 1 с.л. олио, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар и 5-6 зърна черен пипер. Заливаме с маринатата, затваряме херметически и стерилизираме 20 мин.

Туршия с камби и краставички

Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг корнишони, 1 кг малки лукчета (арпаджик), 800 мл оцет; зa маринатата: на 2 л вода - 150 г сол, 150 г захар
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от семенната част и ги режем на 8 парчета. Избираме млади и пресни краставички и ги режем на колелца. Кипваме 2 л вода заедно със захарта и солта. В буркани сипваме по 80 мл оцет, след това редим плътно краставички, камби, лукчета и отново камби. Доливаме с горещата марината и запечатваме бурканите херметически. Стерилизираме 15 мин.

Туршия с камби, моркови и зеле

Прoдукти: 3-4 кг камби, 1 кг моркови, 1 голяма глава карфиол, 1 малка червена зелка, черен пипер, дафинов лист, чесън, магданоз, целина; зa маринатата: на 500 мл вода – 300 мл оцет, 100 г захар, 400 г сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на ивици. Карфиола накъсваме на розички. Смесваме водата, солта, захарта и загряваме до кипене. Добавяме оцета и дърпаме съда от огъня. На дъното на бурканите слагаме по 1 дафинов лист, 10 зърна черен пипер, 4-5 скилидки чесън, листа магданоз и целина. Върху тях редим по равно от зеленчуците и заливаме с охладената марината. Запечатваме и стерилизираме само 5 мин.

Пълнени чушки

Прoдукти: червени чушки за пълнене, 1 кг сирене, 1 кг извара, 2 домата, 2-3 моркова, 1 леко люто чушле, 1 връзка магданоз, 2 стръка копър, 1 стрък суха чубрица, олио, босилек, индийско орехче, мащерка, чесън, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме в малко олио лютото чушле и настърганите домати. Добавяме сиренето и изварата и подправяме на вкус с босилек, индийско орехче, мащерка, чесън и сол. Оставяме сместа да се запържи хубаво и отстраняваме от огъня. Почистваме червени чушки от семето и дръжките и ги пържим в друга мазнина. След като изстинат, пълним с приготвената смес, към която сме добавили нарязаните сварени моркови. Нареждаме в буркани, затваряме и стерилизираме 10-15 мин.

Пълнени чушки по хасковски

Прoдукти: червени чушки за пълнене, 1 кг сирене, 1 кг извара, 3 домата, 2 тиквички, 2 люти чушлета, 2 глави чесън, 2 ч.ч. царевица от консерва, олио, подправки по избор
Нaчин на приготвяне: Запържваме в малко олио лютото чушле и настърганите домати. Отделно запържваме тиквичките, нарязани на колелца. Добавяме царевицата, изварата, сиренето и подправки по избор. Разбъркваме внимателно всички продукти, задушаваме под капак 5-6 мин и отстраняваме от огъня. В олио запържваме чушките за пълнене, които сме почистили от дръжките и семената. След като изстинат, пълним с приготвената смес. Редим в буркани, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Чушки по дупнишки

Прoдукти: 4 кг зелени чушки, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Нарязваме чушките на едро. Посоляваме и хубаво объркваме. Натъпкваме ги в буркани без никаква вода. Затваряме и стерилизираме 20 мин.

Чушки с доматено пюре

Прoдукти: 1 кг чушки 2 кг доматено пюре, сол, захар, черен пипер, 3-4 зърна карамфил
Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките, обелваме ги и ги изчистваме от семето. Настъргваме доматите и слагаме да се варят, като бъркаме непрекъснато. Варим, докато намалят двойно обема си. Прибавяме подправките и зърната карамфил. Разбъркваме и клокваме. Редим чушките в буркани и ги заливаме с горещото доматено пюре. Затваряме и стерилизираме 30 мин.

Пържени пиперки и патладжани

Прoдукти: 3 кг пиперки, 3 кг патладжани, 200 г листа от целина, 3 връзки магданоз, 2 л олио,100 г чесън, 10 дафинови листа, 1 пакетче черен пипер; зa маринатата: на 2 л вода – 300 г сол, 4 л оцет
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките и семената. Изпържваме ги леко в сгорещено олио и оставяме да изстинат. Нарязваме патладжаните на филийки с дебелина 1 см, посоляваме и оставяме да престоят 2-3 часа. Отцеждаме филийките от солената вода и ги пържим в сгорещеното олио. Оставяме да изстинат напълно. Редим в буркани ред патладжани, ред пиперки, ред чесън, поръсваме със зелените подправки, зърна черен пипер и дафинови листа и така до напълване на буркана. Приготвяме марината от оцета, солта и водата, като ги оставяме да кипнат. Заливаме зеленчуците с охладената марината и отгоре наливаме олио, докато ги покрие 1-2 см. Притискаме с тежест и съхраняваме на студено.

Патладжани и чушки в олио

Прoдукти: 6 кг чушки, 4 кг патладжани, 1 л оцет, 3 с. л. сол, черен пипер, магданоз, чесън, 1/2 л олио.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на филии, посоляваме и оставяме да се отцедят. След това ги изпържваме в сгорещено олио. Чушките изпичаме, обелваме и слагаме за 2-3 часа в оцета, в който сме разтворили 2 с. л. сол. В буркани редим ред патладжани, ред чушки, нарязания магданоз и чесън. Отгоре заливаме с 2 см препържено олио. Затваряме и стерилизираме 15 мин.

Печени чушки и патладжани

Прoдукти: 2 кг зелени и червени чушки, 1 кг патладжани, 100 мл олио, 100 мл оцет, 2 глави чесън, магданоз, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистените от семето чушки изпичаме, обелваме и нарязваме на ленти. Патладжаните също изпичаме, обелваме и нарязваме на колелца. Объркваме леко зеленчуците и посоляваме на вкус. Заливаме сместа с врящо олио и разбъркваме добре. Добавяме оцета, предварително преварен и посолен на вкус. Нареждаме в буркани, затваряме добре и съхраняваме на хладно.

Зрели краставици и червени чушки

Прoдукти: 2 кг краставици, 1 кг червени чушки „Капия”, 1 с.л. синапено семе, 1 л оцет, съцветия от копър, босилек, суха чубрица, естрагон, захар и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тънко краставиците, нарязваме ги по дължина на две, почистваме ги от семето и ги нарязваме напречно на по-едри парчета. Посоляваме и оставяме да пренощуват. Почистваме чушките от семената и ги нарязваме на малки парченца. Поръсваме краставиците със синапено семе, естрагон, стрита чубрица и наситнен босилек. Смесваме ги с чушките и пълним буркани, на чието дъно сме сложили цветчета от копър. Отгоре също слагаме цвят от копър. Възвираме оцета със захар и сол на вкус, изчакваме да изстине и заливаме туршията. Оставяме бурканите в хладно помещение за 1 седмица. След това отцеждаме саламурата, кипваме я на огъня и след като изстине, отново я наливаме в бурканите. Затваряме херметически, но не стерилизираме.

Камби с дребни плодове

Прoдукти: 8 кг камби, 1 глава целина с листата, 1,5 ч.ч. плодове по избор /боровинки, касис, арония/, 1 връзка магданоз, 1/3 корен хрян, 4 глави чесън, черен пипер, бахар; зa саламурата: 7 л вода, 1 л ябълков оцет /6%/, 600 г сол, 300 г мед.
Нaчин на приготвяне: Надупчваме камбите около дръжките и ги нареждаме в 3-литрови буркани. Между тях слагаме плодчетата, парченца хрян и целина, скилидки чесън, листа зелении и зрънца черен пипер и бахар. Възвираме саламура от посочените продукти, оставяме да изстине и наливаме при камбите. Затваряме бурканите и съхраняваме на хладно.

Камби с карфиол и грозде

Прoдукти: 3-4 кг червени камби, 1 глава карфиол, 1 кг моркови, грозде (бяло и червено), 1 глава целина с листата, магданоз, хрян; зa маринатата: 1 л оцет, 1 л вода, 120 г сол
Нaчин на приготвяне: Избираме месести, добре узрели червени камби и ги почистваме от семенната част. Загряваме водата, оцета и солта и във врящата марината попарваме камбите 2 мин, за да омекнат леко. Режем листата целина и магданоз на ситно и пълним камбите, а отворът запълваме с розичка от цветно зеле. Пълнените камби подреждаме в подходящ съд, дъното на който сме застлали с вишневи листа. Между редовете поставяме малки чепки ароматно грозде /напр. от сорта Болгар/, тънки резенчета хрян, кръгчета моркови и целина, нарязани с къдрав нож. Заливаме със студена саламура, приготвена от водата, солта и оцета. Притискаме отгоре с венче от лозови пръчки и листа от вишна. Държим на студено.

Камби с мед

Прoдукти: 6 кг камби, 2 кг карфиол, целина, черен пипер на зърна, хрян, лозови листа; зa саламурата: 2 л оцет, 500 г пчелен мед, 250 г сол, 1 л вода
Нaчин на приготвяне: Избираме здрави и месести камби. Отрязваме им дръжките, надупчваме ги с игла и ги подреждаме в подходящ съд. Между редовете слагаме розички карфиол, листа от целина, нарязан на тънко хрян, зърна черен пипер и лозови листа. Разбъркваме оцета, солта и водата и кипваме за 5 минути. Снемаме съда от огъня и добавяме меда. Разбъркваме, докато меда се разтвори. С леко охладената саламура заливаме туршията. Отгоре притискаме с венче от лозови пръчки и прибираме на хладно място.

Миш-маш

Прoдукти: 3 кг зелена “Капия”, 2-3 люти чушлета, 800 г твърдо краве сирене, 1 връзка магданоз, 100 мл олио
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките и ги прекарваме през месомелачка. Сгорещяваме олиото и леко запържваме пюрето от чушки, като прибавяме наситнените люти чушки. Сваляме сместа от котлона и я наръсваме с магданоз. Прибавяме натрошеното на по-едри бучки сирене, объркваме и ако е необходимо – посоляваме. Насипваме плътно сместа в бурканчета, затваряме и стерилизираме 15 мин.

Пикантна гозба

Прoдукти: 3 кг чушки, 3-4 глави лук, 2 кг домати, 1 ч.ч. олио, 2 китки магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги и ги нарязваме на ситно. Изпичаме чушките и ги нарязваме на парченца. Нарязваме лука на тънки филийки и го задушаваме в загрятото олио. Прибавяме чушките и ги поизпържваме. Сваляме от котлона и посоляваме. Варим доматите, докато се сгъстят. Посоляваме и по желание слагаме малко захар, за да убием киселия вкус. Подправяме със ситен магданоз. Оставяме соса да поизстине. В буркани редим ред чушки с лук, ред доматен сос, докато изчерпаме продуктите. Последният слой трябва да е доматен. Затваряме и стерилизираме 15-20 мин.

Чорбаджийки със зелени домати

Прoдукти: 2 кг чорбаджийски чушки, 1 кг зелени домати, 1 кг моркови, 500 г лук, 2 връзки магданоз, 1 глава чесън, 1,2 л вода, 1,2 л оцет, 500 г захар, 200 г сол, 200 мл олио
Нaчин на приготвяне: Леко запичамe подрязаните към дръжките чушки. Нарязваме морковите на кръгчета, а доматите набождаме с игла тук-там. Лука и чесъна нарязваме на филийки. Редим ги на пластове в буркани като слагаме между редовете чесън и магданоз. От изброените продукти сваряваме марината, с която заливаме чушките. Затваряме бурканите херметически и ги държим на хладно място. Не стерилизираме.

Чорбаджийски чушки с чесън

Продукти за 1 буркан от 800 мл: чорбаджийски чушки, 1 глава чесън, ситно нарязан магданоз, 200 мл олио, 100 мл оцет, 1 равна с.л. сол, 2 равни с.л. захар, 2 аспирина
Нaчин на приготвяне: Изрязваме дръжките на чушките, измиваме ги и леко ги опукваме на котлон. Загряваме олиото и потапяме чушките за няколко минути. Разтваряме добре аспирина в оцета. Слагаме на дъното на бурканите оцета с аспирина, сол и захар. Плътно нареждаме чушките, ръсейки между редовете с магданоз и много ситен чесън. Заливаме догоре с препърженото олио и затваряме буркана херметически. Първите 5-6 дни обръщаме непрекъснато бурканите ту с капачките надолу, ту обратно. Туршията може да се приготви и без аспирин, но тогава трябва да я стерилизираме 5 мин.

Мезе от чорбаджийски чушки

Прoдукти: 3 кг чорбаджийски чушки, 1,5 кг моркови, 5 връзки копър, 3 глави чесън, 600 мл оцет (6%), 1 ч.ч. захар, 5 с.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките, нарязваме ги на парчета и леко ги запържваме в олио. Прибавяме и настърганите моркови, наситнения копър и чесъна. Нареждаме плътно в бурканите ред чушки, ред моркови, подправките. От оцета, захарта и солта възваряваме марината и заливаме продуктите. Стерилизираме 20 минути.

Пържени чорбаджийки

Прoдукти: 2 кг чорбаджийски чушки, 1 кг моркови, 700 мл оцет, 350 г захар, 350 мл вода, 70 г сол, 10 г черен пипер, 2 връзки копър, 1 глава целина, 2 глави чесън, 300 мл олио
Нaчин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушките и ги пържим в сгорещеното олио, докато леко си сменят цвета. Отцеждаме. Настъргваме морковите и целината на едро ренде. Наситняваме копъра и объркваме всичко това с чушките. Редим ги в малки бурканчета като между редовете ръсим черен пипер и наситнен чесън. Заливаме с изстиналото олио, затваряме херметически и стерилизираме 5 мин.

Чорбаджийски чушки със зелен фасул

Прoдукти: 4 кг млад зелен фасул, 1,5 кг чорбаджийски чушки, 2-3 глави чесън, 4 връзки копър; зa маринатата: 1 л вода, 1 лоцет, 1 ч.ч. сол, 1 ч.ч захар.
Нaчин на приготвяне: Попарваме фасула 2-3 мин в кипяща вода. Сваряваме марината от изброените продукти и изсипваме в нея чушките, за да омекнат, но не ги варим. Редим фасула в буркани, като между редовете ръсим наситнен копър и слагаме чушки и скилидки чесън. Заливаме с топлата марината, изчакваме да изстине, затваряме и стерилизираме 20 мин.

Чорбаджийски чушки с олио

Прoдукти: 1 кг чорбаджийски чушки, 1 връзка пресен копър; зa маринатата: 400 мл ябълков оцет, 40 г сол, 1 ч. ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Слагаме продуктите за маринатата в дълбок емайлиран съд на огъня. Щом заври, пускаме на части измитите и почистени от дръжките чушки. Варим ги 7 минути, след кипването на течността. Когато изстинат ги нареждаме плътно в буркани, като между тях ръсим нарязаните копър и чесън. Притискаме добре и заливаме с останалата марината. Затваряме бурканите с капачки и стерилизираме 10 минути.

Чорбаджийски чушки с доматен сос и зеленчуци

Прoдукти: 1,5 кг чорбаджийски чушки, 300 г моркови, 50 г целина, 10 скилидки чесън, китка копър и магданоз, 200 мл олио, 50 г захар, 50 г сол, 50 мл оцет, 3 л доматен сок.
Нaчин на приготвяне: Слагаме доматения сок да се вари на огъня 30 минути. Измиваме чорбаджийските чушки и ги нарязваме на парчета, настъргваме морковите и целината, наситняме копъра и магданоза. Изсипваме всичко към врящия доматен сок и варим още 10 минути. Насипваме готовата смес в буркани, затваряме ги веднага с капачки и обръщаме да стоят върху капачките до пълното им изстиване.

Туршия от люти чушки

Прoдукти: люти чушки, олио за пържене, 1 връзка копър; зa маринатата: на 500 мл вода – 500 мл оцет, 1 к.ч. сол, 1 к.ч. захар, 2 дафинови листа, 10-12 зърна черен пипер
Нaчин на приготвяне: Избираме по-дребни люти чушки, измиваме ги и отрязваме само връхчетата на дръжките им. Изпържваме ги в силно сгорещено олио. След като изстинат, нареждаме чушките в бурканчета, на дъното на които слагаме клонче копър. Заливаме туршията с преварената и изстинала марината и затваряме с пластмасови капачки. Държим на студено.

Хрупкави люти чушки

Прoдукти: 2 кг люти чушки /най-добре “бяла шипка”/, 10 с.л. сол, 10 с.л. захар, 1 бутилка оцет /6%/.
Нaчин на приготвяне: Подрязваме дръжките на чушките, наизбождаме ги с игла тук-там и хубаво ги натъпкваме в буркани. Слагаме солта и захарта и заливаме с оцета. Първата седмица периодично разклащаме бурканите.

Царска туршия с люти чушлета

Прoдукти: 5 кг червени камби, 2,5 кг карфиол, 1 кг моркови, 10 глави чесън, няколко люти чушлета, листата от 1 глава целина, 1 с.л. черен пипер на зърна, 1 с.л. бахар, 5-6 дафинови листа, 2 с.л. синапено семе; зa саламурата: на 7 ч.ч. вода – 3 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. сол
Нaчин на приготвяне: Режем камбите на четири или повече според големината им. Карфиола накъсваме на розички. Почистваме чесъна на скилидки. Нарязваме морковите на кръгчета, а лютите чушлета и листата на целината накълцваме на ситно. Нареждаме зеленчуците на пластове в трилитрови буркани, като редуваме със зелената подправка, бахара, черния пипер, синапа и парченцата дафинов лист. Смесваме водата, солта и меда и загряваме до кипване. Прибавяме оцета и заливаме зеленчуците с горещата саламура. Така туршията става за бърза консумация. Ако искаме да я ядем през зимата, трябва да я залеем със студена саламура.

Печени люти чушки

Прoдукти: 1 кг зелени чушлета, 500 мл оцет, 500 мл олио, 3 с.л. захар, 2 с.л. сол, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 2-3 глави чесън.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушлетата от всички страни, слагаме ги в стъклен съд и докато са още топли поръсваме с наситнен копър и магданоз, захарта, солта и ситно нарязания чесън. Поливаме с олиото и оцета, така че течността да покрие чушките и ги оставяме 1 нощ на хладно. На другия ден ги нареждаме плътно в буркани, а отгоре ги покриваме плътно със стръкчета магданоз. Завързваме гърлата на бурканите с целофан и затваряме с капачки. Не стерилизираме.

Пържени люти лушки

Прoдукти: 5 кг люти чушлета, 1 л олио, 1 л оцет, 150 г сол, 50 г хрян, 1 връзка магданоз.
Нaчин на приготвяне: Изрязваме дръжките на чушките и ги изпържваме в сгорещеното олио. След като изстинат, ги заливаме със смес от оцет и сол и оставяме да престоят няколко часа. Отцеждаме ги и ги редим плътно в буркани, като помежду им ръсим настърган хрян и ситно нарязан магданоз. Заливаме с олиото, в което са пържени. Затваряме и съхраняваме на хладно място.

Люти чушки с бамя

Прoдукти: 5 кг бамя, 1 кг люти чушки, 500 г листа от целина, 3 л оцет, 300 г сол.
Нaчин на приготвяне: Обрязваме дръжките на бамята, натъркваме я със сол, а след това я изплакваме. Изрязваме дръжките и на чушлетата и ги набождаме с игла в горната част. Редим бамята в буркани, като между редовете слагаме чушлета и ситно нарязани листа от целина. Кипваме оцета със солта и когато изстине, заливаме бурканите, така че бамята да се покрие. Оставяме в хладно помещение. След една седмица изливаме маринатата, отново я кипваме и щом изстине, наливаме в бурканите.

Люти чушлета с грозде

Прoдукти: люти чушлета, едро бяло грозде, сол, захар, ябълков оцет
Нaчин на приготвяне: Подбираме здрави чушлета, подрязваме им дръжките и леко ги опукваме на котлон. Оронваме зърната на гроздето. Редим бурканите по следния начин: чушлета, ред гроздови зърна, отгоре наръсваме с 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар и така до напълването на буркана. Последният ред трябва да е от гроздови зърна. Оставяме бурканите да престоят 1 нощ. На следващия ден ги заливаме догоре с ябълков оцет. Претакаме ги последователно 3-4 дни, докато солта и захарта се стопят. Бурканите не се затварят плътно.

Туршия от зелени домати с люти чушки

Прoдукти: 10 кг зелени домати, 12 л вода, 600 г сол, 2 кг люти чушлета “Бяла шипка”, 1 кг листа от целина
Нaчин на приготвяне: Избираме здрави зелени доматчета от един сорт. Избождаме ги с игла на места и ги редим в буркани като между тях слагаме листа и нарязани на парченца клончета целина, както и люти чушлета, които също сме надупчили с игла и сме им подрязали дръжките. Затискаме ги с кръстачка и камък и заливаме със студена саламура, приготвена от изброените продукти. Претакаме всеки ден в продължение на 2 седмици.

Люти чушлета с домати

Прoдукти: 1,5 кг люти чушлета, 5 кг домати, 1 ч. ч. олио, 1 к. ч. оцет, 1 к. ч. захар, 1 връзка магданоз (копър), сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и изрязваме върховете на дръжчиците на чушлетата. Доматите измиваме и смиламе или настъргваме на едро ренде, като отстраняваме люспите. Към смлените домати прибавяме олиото, оцета, захарта и солта. Варим сместа докато водата се изпари. Добавяме чушлетата и варим още 10 минути. Отстраняваме от огъня и слагаме нарязания на ситно магданоз. Насипваме в по-малки буркани и стерилизираме 10 минути.

Лютеница от сурови чушки

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 2 кг домати, 2 кг патладжан, 1 кг моркови, 3 глави чесън, 3 с.л. сол, 1 ч.ч. захар, 3 ч.ч. олио
Нaчин на приготвяне: Смиламе нарязани на парченца сурови чушки, прибавяме сварените и смлени моркови, опечените, обелени и смлени патладжани и нарязаните на парчета и смлени домати. Подправяме сместа със солта, захарта, наситнения чесън и олиото и бъркаме, докато поеме напълно мазнината. Насипваме в буркани и стерилизираме 20 мин.

Лютеница с камби

Прoдукти: 10 кг камби, 2 кг моркови, 800 г доматено пюре, 2 ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме камбите, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Сваряваме морковите и също ги прекарваме през месомелачката. Прибавяме чушките, подправяме с черен пипер и сол на вкус и сипваме олиото. Разбъркваме много добре, сипваме лютеницата в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Пюре от чушки и патладжани

Прoдукти: 3 кг чушки, 3 кг патладжани, 300 мл олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме и обелваме чушките и патладжаните. Прекарваме ги през месомелачка и посоляваме на вкус. Сгорещяваме олиото и сипваме в него пюрето. Пържим при непрекъснато бъркане, докато сместа започне да се отделя от тавата. Разпределяме изстиналото пюре в малки бурканчета и наливаме отгоре по 2 пръста запържено и охладено олио. Затваряме херметически, но не стелиризираме.

Пюре с картофи, чушки и домати

Прoдукти: 1 кг картофи, 1 кг чушки, 2 кг домати, 2-3 връзки копър, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги още топли и ги пасираме. Опичаме доматите, обелваме ги и заедно с опечените, обелени и почистени чушки, ги смиламе в машинка за месо. Смесваме пюретата, подправяме с наситнен копър и сол, разливаме в бурканчета, които затваряме и стерилизираме 6 минути.

Смесено пюре

Прoдукти: 5 кг червени домати, 5 кг червени чушки, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките и семената и ги прекарваме през месомелачка заедно с обелените и нарязани домати. Посоляваме на вкус и сгъстяваме пюрето на умерен огън, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Разпределяме готовото пюре в сухи буркани, затваряме и стерилизираме 20 мин.

Апетитка с бяла шипка

Прoдукти: 2 кг люти чушки (бяла шипка), 3 кг зелени месести чушки, 10 връзки копър, 5 връзки магданоз, 1/2 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. оцет, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме пиперките и лютите чушки, обелваме ги, почистваме от семките и смиламе. Към тях прибавяме нарязаните на ситно листни подправки, олиото, оцета и солта. Насипваме в бурканчета и стерилизираме 10 минути.

Апетитка със зелени чушки

Прoдукти: 6 кг узрели домати, 6 кг зелени чушки, 2 кг люти чорбаджийски чушки, 3 глави чесън, 2 връзки магданоз; зa маринатата: 4 ч.ч. оцет, 3.5 ч.ч. захар, 3 ч.ч. олио, 1 ч.ч. сол
Нaчин на приготвяне: Обелените домати смиламе. Зелените чушки изпичаме, обелваме и нарязваме на ивички. Отрязваме дръжките на чорбаджийските чушки и ги нарязваме на парченца по 2-3 см. Наситняваме чесъна. Сваряваме доматите на гъсто пюре. Възвираме маринатата и варим в нея 15 мин чорбаджийските чушки. Прибавяме зелените чушки, доматеното пюре и чесъна и сгъстяваме. Наръсваме с магданоза. Насипваме топлата апетитка в буркани, затваряме и стерилизираме 30 мин.

Люти чушки в доматен сос

Прoдукти: 10 кг добре узрели домати, 500 г люти чушки, 400 мл олио, 200 мл оцет, 2 китки копър, 300 г захар, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите и варим, докато се сгъстят. Прибавяме почистените от дръжките и надупчени люти чушки, наситнения копър, оцета, олиото, захарта и солта. Варим повторно до сгъстяване. Насипваме топлата лютеница в чисти и сухи буркани, затваряме и стерилизираме 30 мин.

Лютивка с много чесън

Прoдукти: 1 кг леко люти чушлета, 20 глави чесън, 1 бутилка оцет, 3 ч.ч. олио, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. “Вегета”, 3 щипки индийско орехче, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Запичаме леко чушлетата от всички страни и ги почистваме от дръжките и семената. Смиламе ги с машинка за месо заедно с чесъна чесъна. Добавяме оцета, олиото и солта. Бъркаме, като постепенно прибавяме наситнения магданоз и подправките. Щом получим гладка смес, посоляваме на вкус и разсипваме в малки бурканчета. Затваряме с херметически капачки и съхраняваме на хладно място.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Поставете си диагноза пo пулса

Преди няколко хиляди години китайските лечители, забелязали връзката между пулса на човека и неговото здравословно състояние, съставят стройна система за диагностика на най-различни заболявания, като ...

Децата - какво не бива да им казваме

Често, завърнали се вкъщи изморени и изнервени, на ръба на изтощението, си го изкарваме на най-невинните - децата. Достатъчна е само една погрешна стъпка от тяхна страна, за да им наговорим необмислен...

Проверете кълняемостта на семената си

Голяма част от зеленчуковите култури се размножават чрез семена, затова осигуряването на чист посевен материал е от голямо значение. Количеството му се определя от времето на беритбата и от начините н...

КОНСЕРВИРАНЕ НА КРАСТАВИЦИ

Белени краставички със синап /хардал/ Прoдукти: 4 кг дебели краставички, но не корнишони, 15-16 малки лукчета /арпаджик/, 1,5 ч.ч.оцет, 1,5 к.ч. захар, 3 с.л. синап /хардал/, 2-3 зърна бахар, 10...

Начало