Още рецепти » Постни ястия с грах

 Постни ястия с грах

Яхния от грах

Прoдукти: 1 буркан стерилизиран грах, 2 домата, 1 морков, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и моркова на ситно и ги задушаваме в мазнината и малко вода. Щом поомекнат, прибавяме нарязаните домати и продължаваме да задушаваме, докато сместа остане на мазнина. Поръсваме червения пипер и брашното, сипваме граха и доливаме малко гореща вода. Посоляваме и варим на тих огън. Отстраняваме готовото ястие от огъня и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Боб с грах

Прoдукти: 300 г зрял боб, 300 г сух грах, 1 морков, 1 парче целина, 3 чушки, 2 домата, 2 глави лук, 1 глава чесън, 3-4 с.л. олио, джоджен, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме боба и граха и ги накисваме в студена вода за 1 нощ. Изливаме водата, наливаме нова и ги варим на тих огън. След като се сварят, ги изсипваме в тавичка. Отделно нарязваме 1 домат, моркова, целината, чушките, лука и чесъна. Задушаваме ги в мазнината и малко вода. Щом поомекнат, посоляваме и ги изсипваме при боба и граха. Разбъркваме и поръсваме със ситно нарязаните джоджен и копър. Отгоре нареждаме кръгчета от втория домат и запичаме в слаба фурна.

Бъркани яйца с грах

Прoдукти: 4 яйца, 150-200 г грах от консерва, 2-3 с.л. олио, 1 к.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме граха и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме разбитите с малко сол яйца и при непрекъснато бъркане продължаваме да пържим, докато яйцата стегнат. Поръсваме готовото ястие със ситно нарязан магданоз.

Вегeтариански бифтек с яйце

Прoдукти: 600 г картофи, 250 г грах, 2 моркова, 1 парче целина, 100 г ориз, 1 пакетче краве масло, 7 яйца, 50 г брашно, 75 г галета, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги настъргваме на ситно ренде. Нарязваме на ситно морковите и целината и ги сваряваме в малко вода. Поотделно в подсолена вода сваряваме граха и ориза. Смесваме всички тези продукти, прибавяме 2 яйца, ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре и разделяме сместа на 5 части, които овалваме в брашното и галетата и изпържваме в сгорещената мазнина. Изпържваме останалите яйца на очи и поднасяме всеки бифтек с по едно изпържено яйце отгоре.

Грах с бяло вино

Прoдукти: 600 г изчистен грах, 60 г краве масло, 10-12 малки главички лук /арпаджик/, 1 ч.ч. бяло вино, 1 ч.ч. прясно мляко, половин кофичка сметана, копър, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме граха в маслото. Прибавяме изчистените цели лукчета и виното. Задушаваме на тих огън, докато се изпари виното. Заливаме с подсоленото мляко и продължаваме да задушаваме. Когато грахът омекне напълно, прибавяме сметаната, ситно нарязаните копър и магданоз и оставяме да ври на тих огън още 10 мин. Гарнитурата е подходяща за варено или печено месо.

Грах с домати

Прoдукти: 300 г грах, 2 глави лук, 2 домата, 2 скилидки чесън, 1 бучка краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме граха в студена вода и го оставяме да престои 1 нощ. Варим го в същата вода, докато поомекне. Прибавяме обелените и нарязани на четвъртинки домати, нарязания на парченца лук, счукания чесън, черен пипер и наситнен магданоз. Слагаме маслото и задушаваме, докато ястието остане на мазнина. Накрая посоляваме и поднасяме.

Грах с картофи

Прoдукти: 500 г картофи, 1 буркан грах, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, черен пипер, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в олиото. Прибавяме доматеното пюре, размито в 1 ч.ч. вода. Когато водата заври, прибавяме нарязаните на по-едри парчета картофи, кимион и черен пипер на зърна, посоляваме, ако е необходимо, доливаме още вода, за да се покрият картофите и варим на умерен огън. Десетина минути преди да отстраним ястието от огъня, прибавяме граха от консервата. Поднасяме ястието поръсено със ситно нарязан магданоз.

Грах с картофи и моркови

Прoдукти: 700г грах, 1/2кг пресни картофи, 5 моркова, 1/2ч.ч. олио, 1/2 връзка магданоз, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме граха, картофите и морковите, като грахът сваряваме в неподсолена вода, а морковите и картофите в подсолена вода. Сгорещяваме олиото и задушаваме ситно нарязаният магданоз. Последователно прибавяме картофите - нарязани на едро, свареният грах, морковите - нарязани на кубчета и подправяме с черен пипер и сол. Заливаме сместа с малко топла вода и задушаваме на тих огън 10-15мин..

Грах с марули

Прoдукти: 500 г грах, 3-4 големи марули, 1 глава лук, 2 с.л. олио, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Почистваме граха и го сваряваме в подсолена вода. Почистваме марулите, нарязваме ги на парчета и също ги варим 10-15 мин в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме брашното, черен пипер и сол на вкус. Сипваме малко топла вода, колкото да получим рядка каша. Прибавяме граха и марулята и варим още 10 мин.

Грах с яйца на фурна

Прoдукти: 8 яйца, 100 г краве масло, 1 консерва стерилизиран грах, 200 г настърган кашкавал, 4 с.л. кисело мляко, суха чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в малка тавичка и изсипваме вътре стерилизирания грах. Разбиваме яйцата с киселото мляко, 3-4 с.л. студена вода и малко сол, след което ги изсипваме при граха. Поръсваме ястието със стритата чубрица и настъргания кашкавал и печем петнадесетина минути в умерена фурна.

Гювеч от консервирани зеленчуци

Прoдукти: 1/2 буркан гювеч, 1/2 буркан зерен фасул, 1/2 буркан зелен грах, 1/2 буркан мариновани чушки, 5-6 гъби от консерва, 1 стрък праз, 2 глави лук, 5-6 моркова, половин глава керевиз, 1 кг картофи, 1 к.ч. олио, половин пакетче краве масло, 2 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 4-5 филии сух бял хляб без корите, червен пипер, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме от сока консервираните гъби и зеленчуци. Нарязваме на ситно морковите, керевиза, праза и лука, посоляваме и задушаваме до омекване с част от олиото, към което сме прибавили част от консервния сос. Смесваме задушените и консервираните зеленчуци, поръсваме с настърганото сирене и сипваме доматеното пюре. На дъното на тава нареждаме хлебните филии, намазани с масло или потопени в олио. Върху тях разстиламе на равномерен пласт зеленчуковата смес. Поръсваме със сол, черен и червен пипер. Покриваме с настърганите и посолени картофи, заливаме с млякото и останалата мазнина и печем 30 мин в силна фурна. Ако е необходимо, по време на печенето добавяме от консервния сос. Поръсваме изпечения гювеч със ситно нарязан магданоз.

Задушен грах

Прoдукти: 1 кг пресен грах, 1 пакетче краве масло, 2-3 с.л. галета, 50 г кашкавал, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме граха и го варим в подсолена вода. Прецеждаме и го задушаваме в по-голямата част от маслото. В останалото масло запържваме галетата, прибавяме я към граха, заливаме с топла вода, колкото да се покрие и варим още няколко минути на слаб огън. Изсипваме готовия грах в подходящи чинии и обилно поръсваме с настърган кашкавал. Поднасяме с кисело мляко и смлян черен пипер.

Зелен грах с ориз

Прoдукти: 1 кутия консервиран зелен грах, 50 г кравемасло, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 3-4 гъби, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В отворена тенджера под налягане разтопяваме маслото и запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме предварително почистения и измит ориз. Запържваме и него, като оставяме зърната да се напоят с мазнина /да станат полупрозрачни/. Прибавяме 1 ч.ч. вода, сол, черен пипер, нарязаните на дребно гъби и граха. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим още мин.

Зеленчуков бифтек

Прoдукти: 500 г картофи, 1 к.ч. ориз, 2 с.л. краве масло, 2 моркова, половин глава целина, 500 г грах от консерва, магданоз, 6 яйца, счукан сухар, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Сваряваме ориза в 300 мл подсолена вода и го поливаме с маслото, което предварително сме запържили. Нарязваме морковите и целината, сваряваме ги в малко подсолена вода и отцеждаме. Прибавяме ги към пасираните картофи заедно с ориза и граха. Прибавяме също така ситно нарязан магданоз, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре. С мокри ръце оформяме 4 бифтека, които овалваме в счукан сухар и ги изпържваме до златист цвят от двете страни в силно сгорещена мазнина. Отделно изпържваме останалите яйца на очи и върху всеки бифтек слагаме по 1 яйце.

Зеленчуков пирог

Прoдукти: 400 г брашно, 1 ч.л. сол, 150 г краве масло, 2 с.л. олио, 1 с.л. оцет, 5 с.л. вода, 2-3 моркова, 500 г спанак, 1 ч.ч. отцеден грах от консерва; зa крема: 1 кофичка сметана, 4 яйца, 3 с.л. настърган кашкавал, 1 щипка настъргано индийско орехче, 1 жълтък, канела, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто от брашното, солта, маслото, 1 с.л. оцет и вода. Покриваме с влажна кърпа и оставяме на хладно за половин час. Почистваме и измиваме спанака, след което го нарязваме на ситно. Почистваме морковите и ги нарязваме на половинки кръгчета. Прибавяме ги към спанака, заливаме с подсолена вода и варим 20 мин, като накрая прибавяме граха. Отделно разбиваме яйцата за крема и смесваме със сметаната и настъргания кашкавал. Подправяме с индийско орехче, черен пипер и канела. В намаслена тавичка разстиламе 3/4 от тестото, като правим ръбче около 1 см по стените на тавата. Отгоре покриваме със зеленчуковата смес, а върху нея мажем крема. Разточваме кръгла кора от останалото тесто и с нея покриваме плънката. Прищипваме краищата на кората към долния пласт тесто, надупчваме повърхността с вилица, намазваме с жълтъка и печем пирога около 50 мин в предварително загрята умерена фурна.

Зеленчукова баница

Прoдукти: 1пакет готови кори, 250 г грах от консерва, 3 моркова, 100 г сварен зрял фасул, 300 г кашкавал, 1 яйце, 3 с.л. маргарин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме морковите, нарязваме ги на кръгчета и заедно със сварения фасул и отцедения грах ги задушаваме в разтопеното масло. Подправяме със сол и черен пипер на вкус. Нарязваме кашкавала на тънки ивички. В намаслена тавичка разстиламе първата кора. Отгоре разпределяме част от кашкавала и зеленчуковата смес. Слагаме втората кора и отгоре отново разстиламе кашкавал и зеленчуци. Продължаваме така, докато свършат продуктите. Най-отгоре покриваме с последната кора, намазваме с разбитото яйце и печем в умерено загрята фурна.

Зеленчукова яхния

Прoдукти: 3-4 моркова, половин алабаш, 1 ч.ч. грах, 1 малка глава карфиол, 3 с.л. олио, 2 ч.л. брашно, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни кубчета алабаша и морковите, а карфиола накъсваме на розички. Задушаваме зеленчуците в 2 с.л. предварително загрята мазнина, посоляваме и доливаме 1-2 с.л. вода. Когато всичко омекне, правим запръжка с 1 с.л. олио и брашното и заливаме ястието. Преди да свалим от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Зеленчуково рагу с грах

Прoдукти: 250 г моркови, 250 г карфиол, 250 г зелен грах, 250 г пресни гъби, половин пакетче краве масло, 2 с.л. брашно, 1 щипка захар, ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на кръгчета и заедно с накъсания на розички карфиол и граха ги задушаваме в 20 г масло, захарта и малко леко подсолена вода. Отделно слагаме гъбите на огъня в съд със студена вода и малко преди да заврят ги сваляме. Отцеждаме ги, наливаме чиста вода и ги кипваме на огъня. Прибавяме останалите зеленчуци. Правим светла запръжка от брашното и останалото масло и я разреждаме с малко от зеленчуковия бульон. Сипваме запръжката в ястието, опитваме на сол и доваряваме на умерен огън. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Зеленчуково рагу с ряпа и грах

Прoдукти: 400 г картофи, 300 г карфиол, 300 г моркови, 250 г стерилизиран грах, 300 г тиква, 500 мл доматен сок, 2-3 скилидки чесън, 3-4 глави лук, 1 бяла ряпа, 1 пакетче краве масло, 1 дафинов лист, карамфил, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на кубчета и ги запържваме в част от маслото. Отделно задушаваме ситно нарязаните моркови, лук, ряпа и магданоз. Прехвърляме зеленчуците в тенджера, наливаме доматения сок, посоляваме и задушаваме 15 мин. Прибавяме нарязаната тиква, накъсания на розички карфиол, дафиновия лист и черен пипер на зърна. Задушаваме 20 мин, след което сипваме граха и скълцания чесън. Накрая поръсваме ястието с останалото разтопено масло и ситно нарязан магданоз.

Зеленчуци на фурна

Прoдукти: 3 моркова, половин глава целина, половин буркан консервиран грах, 1 к.ч. ориз, 3-4 домата, половин глава карфиол, 1 глава лук, 1 непълна к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите и целината на кубчета и ги задушаваме в 2-3 с.л. олио и малко сол заедно с част от лука и част от кочана на карфиола, които сме нарязали на ситно. Изсипваме сместа в тавичка, прибавяме розичките карфиол, останалото олио и 1 ч.ч. топла вода. Печем 30 мин в силна фурна, след което прибавяме ориза, граха и обелените и настъргани домати. Заливаме ястието с 2 ч.ч. гореща вода и печем отново във фурната, докато набъбне оризът. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и поднасяме

Зеленчуци със сос бешамел

Прoдукти: 150 г грах, 150 г зелен фасул, 3-4 моркова, половин малка глава карфиол, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме фасула на парченца, а морковите – на малки кубчета. Накъсваме карфиола на дребни розички. Заливаме всички зеленчуци с вряща подсолена вода, задушаваме, докато омекнат, и отцеждаме. Отделно приготвяме светла запръжка от брашното и маслото. Разреждаме с млякото, посоляваме и варим, докато получим гъст бешамел. Сипваме отцедените зеленчуци в тенджера, заливаме ги със соса и подгряваме.

Зимна вегетарианска сарма

Прoдукти: 2-3 моркова, 1 парче целина, 500 г картофи, 1 ч.ч. грах от консерва, 3 яйца, 1 к.ч. олио, 8 листа от кисело зеле, 1 к.ч. зелев сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, морковите и целината в подсолена вода и ги нарязваме на кубчета. Прибавяме отцедения грах от консервата, яйцата, половината от мазнината, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме сместа и я разделяме на 8 части, всяка от които загъваме в лист от кисела зелка. Нареждаме сармите в подходящ съд, заливаме ги със зелевия сок, останалата мазнина и 1 ч.ч. топла вода. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато омекнат зелевите листа и ястието остане на мазнина.

Зимно зеленчуково рагу

Прoдукти: 1 консерва зелен грах, 2 моркова, 1 глава целина, 3 глави лук, 5 картофа, 2 с.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 300 г пюре от тиквички, 4 с.л. олио, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, а картофите, морковите и целината нарязваме на кубчета. Загряваме олиото в отворена тенджера под налягане и последователно запържваме в него лука, целината, морковите и картофите. Прибавяме отцедения грах, пюрето от тиквички и доматеното пюре, размито в 1/2к.ч. вода. Разбъркваме, поръсваме с препеченото брашно и малко черен пипер. Посоляваме, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 15 мин. При поднасяне поръсваме с наситнени магданоз и копър.

Каракачански гювеч

Прoдукти: 7-8 пиперки, 2 връзки зелен лук, 2-3 домата, 250 г грах от консерва, 150 г сирене, 2 яйца, 1 к.ч. олио, половин пакетче краве масло, 4 с.л. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Щом поомекне последователно прибавяме нарязаните на ивици пиперки, граха, ситно нарязаните домати, червения пипер и брашното. Прехвърляме сместа в пръстен гювеч гювеч и прибавяме настърганото сирене. Поръсваме със ситно нарязан магданоз, посоляваме, разбъркваме и печем в силна фурна. Накрая заливаме с разбитите в киселото мляко яйца, слагаме тук там парченца от маслото и отново запичаме във фурната.

Кюфтета от грах

Прoдукти: 500 г сварени и пресовани картофи, 500 г сварен грах, 3 яйца, 2 филии хляб, 3-4 с.л. брашно, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Смесваме намачканите картофи с граха, накиснатия и отцеден хляб и 2 яйца. Подправяме на вкус със сол и черен пипер и омесваме. Ако сместа се получи много рядка, сгъстяваме с малко брашно. Оформяме кюфтенца, които овалваме в брашното, потапяме в разбитото яйце и изпържваме в сгорещената мазнина.

Кюфтета от грах и печени чушки

Прoдукти: 1 кутия консервиран грах, 1 кг чушки, 2 глави лук, 3 яйца, 2-3 с.л. галета, 3-4 с.л. брашно, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме пипера, почистваме го и го прекарваме през месомелачка заедно с отцедения грах. Прибавяме настъргания лук, яйцата и галетата. Посоляваме на вкус и омесваме. Оформяме от сместа кюфтенца, които овалваме в брашното и изпържваме в сгорещената мазнина.

Зеленчукови кюфтета

Прoдукти: 3 картофа, 2 моркова, половин малка зелка, 1 консерва зелен грах, 2 глави лук, 1/2 к.ч. олио, 4 с.л. брашно, 3 яйца, галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и зелето на ситно, настъргваме морковите на едро ренде, а картофите нарязваме на кубчета. Загряваме мазнината в отворена тенджера под налягане и леко запържваме лука в нея. Прибавяме морковите. Когато се позапържат и те, слагаме картофите и разбъркваме. Добавяме зелето, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 15 мин. Пасираме задушените зеленчуци /без зелето/ заедно със зеления грах, прибавяме разбитите яйца и смесваме със зелето. Оформяме от малки топчета, които овалваме в галета и пържим в сгорещена мазнина.

Огретен от грах

Прoдукти: 1,5 кг грах, 1 пакетче краве масло, 3 с.л. брашно, 2 яйца, 250 мл прясно мляко, 100 г кашкавал, 3-4 домата, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме граха, измиваме го и го варим в подсолена вода, докато омекне. След това го изсипваме в тавичка заедно с обелените и ситно нарязани домати. Разбиваме яйцата с половината от млякото и заливаме граха. Запичаме в умерена фурна до леко зачервяване на заливката. След това заливаме с гъст бешамел, който сме приготвили от останалото мляко, брашното и малко сол. Поръсваме с настъргания кашкавал и отново запичаме до зачервяване.

Пълнени алабаши с грах и моркови

Прoдукти: 8 малки алабаша, 3-4 моркова, 1/2 ч. л. захар, 200 г замразен или консервиран грах, 50 г кашкавал, 1 връзка зелен лук, дивисил, 250 мл прясно мляко, 4 яйца, черен пипер, настъргано индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме алабашите и им отрязваме капачета. Варим ги 15 мин в подсолена вода и ги издълбаваме. Нарязваме морковите на малки кубчета и ги задушаваме със ситно нарязаните капачета от алабашите 5 мин в 3-4 лъжици солена вода и захар. След като изстинат, ги разбъркваме с граха, яйцата, нарязания на кубчета кашкавал и нарязаните на ситно лук и девисил. Подправяме със сол, черен пипер и индийско орехче. Пълним алабашите със сместа. Правим на пюре издълбаната вътрешност, разбиваме я с прясното мляко и я изливаме в тавичка. Нареждаме отгоре алабашите. Похлупваме и печем 30-40 мин на 220°С . В последните минути махаме похлупака.

Пълнени картофи с грах

Прoдукти: 6-7 големи картофа, грах от консерва, маргарин, магданоз, сол, пържени картофи.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, отрязваме от едната им страна капачета и издълбаваме вътрешността. Запържваме граха в маргарина и напълваме картофите. Затваряме ги с капачетата и нареждаме в йенска тенджера. Заливаме ги с няколко лъжици разтопен маргарин и 1 к.ч. вода. Покриваме тенджерата с капак или фолио. Печем в умерена фурна, като внимаваме да не се разварят картофите. В средата на голяма чиния поставяме пържени картофи, а наоколо подреждаме пълнените. Украсяваме със стръкчета магданоз.

Пюре от грах

Прoдукти: 800 г пресен грах, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Възвираме 1-1,5 л подсолена вода и изсипваме в нея изчистения пресен зелен грах. Варим, докато грахът омекне, след което изстудяваме и отцеждаме водата. Прекарваме през преса или сито. Заливаме пюрето със затопленото мляко и разбъркваме. Добавяме разтопеното масло и разбиваме много добре. Сервираме пюрето топло като гарнитура към печени и пържени меса и риба.

Ризи-бизи

Прoдукти: 400-500 г зелен грах /без шушулките/, 1 ч.ч. ориз, половин пакетче краве масло, 1-2 глави лук, 1 връзка магданоз, 2-3 с.л. настърган кашкавал, 2-3 ч.ч. зеленчуков бульон /или гореща вода/, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и магданоза на ситно и ги задушаваме в разтопеното масло. Прибавяме граха, наливаме малко бульон и задушаваме. Когато граха поомекне, сипваме ориза, наливаме бульона, посоляваме на вкус и задушаваме още 15-20 мин на съвсем слаб огън – докато оризът поеме течността. Накрая поръсваме с черен пипер, ситно нарязан магданоз и настърган кашкавал.
Ако готвим с консервиран грах, първо запържваме ориза заедно със ситно нарязания лук. Щом оризът стане прозрачен, сипваме граха заедно с течността от консервата, посоляваме и задушаваме на тих огън. Малко преди да отстраним от огъня наливаме 1 к.ч бульон или гореща вода.

Спагети с гъби и грах

Прoдукти: 400 г спагети, 200 г гъби, 150 г грах, 30 г краве масло, 1 с.л. зехтин, 1 глава лук, 100 г бекон, 4 с.л. настърган пармезан, вода, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпържваме в маслото и зехтина ситно нарязания лук, нарязания на тънки парченца бекон и граха. Наливаме 1 к.ч. топла вода и задушаваме 10 мин под похлупак. Прибавяме ситно нарязаните гъби, 1 ч.л. лимонов сок и сол на вкус. Задушаваме още 5 мин. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Заливаме с гъбената смес и поръсваме с настърган кашкавал.

Суфле със зелен грах

Прoдукти: 600 г замразен грах, 50 г шунка, 50 г краве масло, 1 с.л. брашно, 3 яйца, 1 с.л. настърган кашкавал, 1 стрък праз, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 с.л. олио, 1 ч.ч. месен бульон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на дребно и я запържваме в олиото заедно със ситно нарязаните праз и магданоз. Добавяме граха, наливаме съвсем малко вода, посоляваме, поръсваме с черен пипер и задушаваме. След това вземаме около 1/4 от сместа и я пасираме /или я разбиваме с миксер/. Отделно приготвяме бешамел от брашното, маслото и месния бульон и го смесваме с граха и граховото пюре /пасирания грах/ и с настъргания кашкавал. Когато сместа се охлади, прибавяме жълтъците, които сме разбили предварително, и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в намаслен съд и печем на водна баня.

Фрикасе от грах

Прoдукти: 1 буркан консервиран зелен грах, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, индийско орехче, черен пипер, магданоз, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето, прибавяме млякото и разтопеното масло и при непрекъснато бъркане сипваме брашното за да получим гладък сос. Изсипваме граха в съда за готвене, заливаме със соса, поръсваме с черен пипер и настъргано индийско орехче, прибавяме лимонов сок и слагаме на огъня. Кипваме ястието при непрекъснато бъркане, посоляваме и отстраняваме от огъня. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и поднасяме с изпържени в масло филийки от бял хляб.

Юфка с грах

Прoдукти: 500 г юфка, 400 г грах, 40 г краве масло, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в леко подсолена вода и я отцеждаме. Разтопяваме маслото и запържваме граха. Наливаме малко гореща вода и задушаваме. Щом грахът омекне, прибавяме юфката, подправяме с черен пипер и сол на вкус и разбъркваме. Накрая поръсваме с настъргания кашкавал.

Яйчени формички

Прoдукти: 60 г кашкавал, бялата част на 1 стрък праз, 1 к.ч. отцеден грах от консерва, щипка индийско орехче, 1-2 скилидки чесън, сол, 1 с.л. краве масло, 150 г сметана, 4 яйца.
Нaчин на приготвяне: Пасираме на пюре граха, а праза скълцваме на ситно. Смесваме ги и прибавяме счукания с малко сол чесън и индийското орехче. Добавяме сметаната. Загряваме фурната на 220°С. Намазняваме 4 формички, наръсваме ги с част от настъргания кашкавал и ги държим във фурната 3-4 мин. Разливаме по формите сметановата смес и печем още 4-5 мин. Разбиваме яйцата с вилица, леко посоляваме и доливаме с тях формичките. Наръсваме с останалия кашкавал. Превключваме фурната само на горен реотан и печем още 15 мин, докато кашкавалът поруменее, а яйцата се втвърдят. По желание можем да добавим малко бекон или шунка, нарязани на тънки ивички.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Декоративен троскот за мързелива морава

Какво всъщност представлява декоративният троскот? - Това е вид коренищна, силно сухоустойчива трева, която се развива добре във всякакви почви: сухи, каменливи или тежки глинести, както и на силно пр...

Бодливите пазачи

Ако откриете, че някой бодливко е харесал градината ви, няма причина да се притеснявате. Той не само не би навредил на растенията, но ще свърши и добра работа. Грижливи градинари са направили едно с...

Ha детето му тече кръв от носа

Удар с топка, по-силно почесване, продължително излагане на слънце... причините за кръвотечение от носа при малките деца са многобройни, но самият инцидент няма сериозни последствия. Стига, разбира се...

Поясът на Нептун лекува ревматизъм

Интересно е предложението на руски учени, които за лечение на ревматизъм използват пояс, наречен “Поясът на Нептун”. За изпълнение на процедурата е нужно памучно платно с ширина около метър и половина...

Начало