Още рецепти » Какво да сготвим с коприва

 Какво да сготвим с коприва

Мусака от коприва

Прoдукти: 1 кг коприва, 1-2 връзки зелен лук или 3-4 глави стар лук, 6 с.л. олио, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 2-3 с.л. натрошено сирене, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на едро копривата. Нарязваме на ситно лука и го задушаваме в мазнината. Добавяме копривата, а малко по-късно ориза, червения пипер и ситно нарязания магданоз. След 2-3 мин заливаме с 3 ч.ч. кипяща подсолена вода и оставяме ястието да ври на тих огън, докато уври оризът. След това изсипваме в тавичка и заливаме с киселото мляко, с което сме разбили яйцата и ситно натрошеното сирене. Запичаме 10-15 мин в силна фурна, докато се образува коричка.

Орехова копривена чорба

Прoдукти: 500 г коприва, 1 глава лук, 1 стрък праз, 4 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч.смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Почистваме копривата и я сваряваме в подсолена вода. Прецеждаме и пасираме. Отделно запържваме нарязаните лук и праз в олиото, прибавяме пюрето от коприва, брашното и разреждаме с водата от копривата. Варим супата още 10 минути и прибавяме орехите.

Чорба от коприва и картофи

Прoдукти: 2 шепи коприва, 4-5 картофа, 1 глава лук, 6 с.л. олио, сол на вкус; за подправка: 1 глава чесън, 2-3 с.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Слагаме ги да се варят във вряща подсолена вода. Прибавяме почистената, измита и ситно скълцана коприва. След като омекнат картофите, добавяме нарязания на много дребно лук и олиото. Варим още 10 минути. Подправяме чорбата със счукания с малко сол чесън и разбъркан с оцета.

Супа от коприва с прясно мляко

Прoдукти: 300 г коприва, 4 с.л. масло, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 11/2 ч. ч. прясно мляко, 3 яйца, черен пипер, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме копривата на ситно и я запържваме заедно с нарязания лук и брашното. Посоляваме и заливаме с 5-6 ч.ч. гореща вода. Варим на умерен огън. Преди да свалим от огъня, добавяме млякото и нарязаните на дребни кубчета сварени яйца. Подправяме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Салата от коприва, глухарче и моркови

Прoдукти: 2 шепи млада коприва, 2 шепи листа от глухарче, 2 моркова, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. ябълков оцет, 2 с.л. олио, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Почистваме листата от глухарчето и копривата и ги претриваме с ръце. Нарязваме ги, посоляваме, прибавяме настърганите моркови и разбъркваме добре. Заливаме със сос от лимоновия сок, ябълковия оцет и олиото.

Салата от коприва с лук и яйца

Прoдукти: 1 кг коприва, 1 - 2 глави лук, 3 - 4 яйца, връзка магданоз, олио, оцет, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно копривата, добавяме нарязания лук и солта. Начукваме добре сместа. Прибавяме олиото, оцета, ситно нарязания магданоз. Украсяваме с твърдо сварените яйца, нарязани на колелца.

Салата от млада коприва

Прoдукти: 300 г листенца от млада коприва, 3 с.л. олио, 1 с.л. лимонов сок, 1 щипка захар и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Добре измитите листенца, попарваме за миг във вряща вода, отцеждаме ги и ги нарязваме с неръждаем нож. В салатиерата приготвяме заливката от олиото, лимоновия сок, сол и захар, към които прибавяме листата и ръзбъркваме много добре. Салатата поднасяме веднага.

Ордьовър с коприва

Прoдукти: 250 г брашно, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, кашкавал за поръсване; зa плънката: 1 кг коприва, 1 глава лук, 1-2 с.л. брашно, 1 с.л. краве масло,1 к.ч. натрошено сирене, 1-2 твърдо сварени яйца, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме копривата, нарязваме я на ситно и я варим в леко подсолена вода, докато омекне. След това я отцеждаме и я задушаваме в сгорещеното масло заедно със ситно нарязания лук и брашното. Накрая добавяме натрошеното сирене, много ситно нарязан джоджен и твърдо сварените яйца, които сме нарязали на дребни кубченца. Отделно приготвяме средно твърдо тесто от брашното, олиото, киселото мляко, содата и солта. Разточваме от тестото кора с дебелина 5-6 мм, която слагаме в намаслена тавичка и запичаме до зачервяване. После разстиламе върху кората копривената плънка, поръсваме с настъргания кашкавал и отново запичаме.

Коприва с орехи и чесън

Прoдукти: 400 г коприва, 15 ореха, 20 г краве масло, 3-4 скилидки чесън, лимонов сок, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и попарваме копривата. Нарязваме я на ситно и я задушаваме в съвсем малко вода до омекване. Посоляваме, добавяме маслото, счуканите орехи и смачкания чесън. Подправяме с лимон и черен пипер и разбъркваме. Поднасяме като предястие.

Копривени кюфтета

Прoдукти: 500 г коприва, 3-4 сварени и размачкани с вилица картофа, 2 яйца, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Скълцваме ситно и попарваме копривата с подсолена кипяща вода, докато омекне. Отцеждаме я и прибавяме намачканите картофи, разбитите яйца и черния пипер. Посоляваме и разбъркваме. Със супена лъжица загребваме от сместа и пущаме във сгорещената мазнина.

Задушена коприва

Прoдукти: 500 г коприва, 1 ч.ч. ориз, 3-4 с.л. олио, 3-4 глави лук, магданоз, джоджен, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме копривата с повече сол и я оставяме да преседи 1 час. След това я измиваме, изстискваме и яслагаме в тенджера. Върху нея слагаме ориза, олиото, лука, нарязан на филийки, ситно нарязаните магданоз и джоджен, малко сол, черния и червения пипер. Заливаме с 1 ч.ч. вода, похлупваме добре и оставяме яденето да се задушава на умерен огън, докато уври добре оризът. Ако е необходимо доливаме още гореща вода.

Зелен гювеч по сръбски

Прoдукти: 500 г коприва, 2-3 връзки зелен лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, сол, червен пипер, половин връзка магданоз.
Нaчин на приготвяне: Попарваме копривата с вряла вода, отцеждаме и я нарязваме на дребно. Загряваме олиото и последователно запържваме лука, ориза и копривата. Посоляваме, поръсваме с червения пипер и изсипваме в пръстен гювеч или в тавичка. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна. Поднасяме гювеча, посипан със ситно нарязан магданоз.

Каша от коприва

Прoдукти: 700-800 г коприва, 1 връзка зелен лук, 5-6 с.л. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме копривата в подсолена вода, отцеждаме и я нарязваме на ситно. Запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Прибавяме брашното и също го запържваме. Слагаме копривата, запържваме и нея. Поръсваме с червен пипер. Получената каша разреждаме до умерена гъстота с прясното мляко и част от отварата. Варим още 5-6 мин на тих огън. Поднасяме кашата поръсена с твърдо сварени яйца, нарязани на кубчета или едро счукани орехи.

Каша от коприва и спанак

Прoдукти: 400 г млада коприва, 200 г спанак, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 к.ч. смлени орехи, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 4-5 скилидки чесън, 2 с.л. разтопено краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме копривата я сваряваме в малко подсолена вода. Отцеждаме, като запазваме отварата, и пасираме копривата. Отделно в половината от олиото задушаваме нарязания на ивички спанак. В останалото олио правим светла запръжка с брашното. Разреждаме с млякото и прибавяме спанака и копривата. Доливаме с отварата от копривата и варим на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. Когато кашата се сгъсти, отстраняваме от огъня, посоляваме на вкус и поръсваме с настърганото сирене и орехите, смесени със счукания чесън. Заливаме с разтопеното масло и сервираме.

Каша от коприва, орехи и яйца

Прoдукти: 1 кг коприва, 1 пакетче краве масло, 5 с.л. брашно, 100 г орехови ядки, 3 твърдо сварени яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме копривата в кипяща подсолена вода да поври няколко минути. Разбъркваме добре, за да се разкъса. Прибавяме по малко брашното и непрекъснато бъркаме, за да не се образуват бучки. Когато се получи гъста каша, прибавяме орехите и като поври 10-15 мин, отстраняваме от огъня. Изсипваме в чинии, поливаме с разтопеното масло и поръсваме с наситнените яйца.

Коприва със сметана

Прoдукти: 500 г връхчета от съвсем млада коприва, половин пакетче краве масло, 2 с.л. брашно, 2 жълтъка, 1 кофичка сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме 10 мин копривата с маслото. Прибавяме брашното, разбъркваме и заливаме с 1 ч.ч. топла вода. Посоляваме и варим 15 мин. Разбиваме жълтъците със сметаната и ги прибавяме към копривата, като непрекъснато бъркаме. Щом ястието заври, отстраняваме го от огъня. Поднасяме ястието, поръсено с черен пипер.

Фрикасе от коприва

Прoдукти: 1 кг коприва, 1 к.ч. олио, 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме копривата в кипяща подсолена вода, отцеждаме и я нарязваме на дребно. Пускаме я в съд с 2-3 ч.ч. вряща подсолена вода, към която сме прибавили 3 с.л. олио, и варим, докато омекне. От останалото олио и брашното правим светла запръжка, която разреждаме с млякото и част от отварата. Прибавяме запръжката към отварата и варим 2-3 мин като непрекъснато бъркаме. Накрая оттегляме от огъня и застройваме с разбитото яйце.

Яхния от коприва със сухи чушки

Прoдукти: 300 г млада коприва, 3-4 сухи червени чушки, 1 с.л. брашно, 4-5 скилидки чесън, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме чушките за 30 мин в студена вода. Нарязваме копривата на ситно. Прибавяме чушките, заливаме с 2 ч.ч. подсолена вода и варим, докато копривата омекне. Изваждаме чушките, накълцваме ги и ги връщаме при копривата. Препичаме брашното, размиваме го в 1 к.ч. хладка вода и го прибавяме към ястието, като бъркаме с дървена лъжица. Задушаваме 10 мин под похлупак и накрая прибавяме счукания чесън.

Коприва на фурна

Прoдукти: 700-800 г коприва, 5-6 стръка пресен лук, 1 к.ч. олио, 3-4 с.л. брашно, 1 ч.ч. натрошено сирене, 500 мл прясно мляко, 2-3 яйца, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме копривата на дребно и я задушаваме в олиото, докато поомекне. Прибавяме ситно нарязания лук, брашното, няколко стръкчета джоджен, черен пипер и сол на вкус. Запържваме всичко и отстраняваме от огъня. Когато ястието изстине, поръсваме с натрошеното сирене и заливаме с яйцата, които сме разбили в прясното мляко. Разбъркваме сместа, опитваме на сол и изсипваме в намаслена тавичка. Печем в силна фурна.

Коприва с яйца

Прoдукти: 1 кг коприва, 8 твърдо сварени яйца, 6 с.л. разтопено краве масло, 3 с.л. препечено брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 100 г сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим копривата 10 мин в подсолена вода, след което я отцеждаме. В 2 с.л. разтопено масло разбъркваме брашното, прибавяме млякото и варим 5 мин. Смесваме соса със ситно нарязаната коприва и изсипваме в намаслен съд. Нареждаме отгоре обелените яйца и леко ги притискаме към дъното. Поръсваме с настърганото сирене и заливаме с останалото масло. Запичаме 10 мин в умерена фурна.

Баница с коприва и чушки

Прoдукти: 1 кг готово тесто, 300 г коприва, 2 червени чушки, 2 глави лук, 1 малка бутилка газирана вода, 2 с.л. олио, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме копривата и попарваме. После я отцеждаме и накълцваме. Нарязваме чушките и лука на ситно и ги запържваме в олиото. Отстраняваме тигана от котлона и прибавяме копривата. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и разбъркваме добре. После поръсваме със ситно нарязан магданоз и стрита чубрица. Разделяме тестото на по-голяма и по-малка топка. Разточваме от по-голямата топка кръгла кора, която разстиламе на дъното на намаслена тавичка, така че да образува около 1 см ръбче по стената на тавата. Отгоре разстиламе плънката на равномерен пласт, покриваме с по-малка кора, разточена от останалото тесто, и прищипваме краищата на двете кори. Набождаме баницата на няколко места с вилица и я поръсваме с газираната вода. Изчакваме водата да попие и печем в умерено загрята фурна до поруменяване.

Банички с копривена плънка

Прoдукти: 1 пакет фини кори за баница, 1 к.ч. мазнина; зa плънката: 1 кг коприва, 1 к.ч. натрошено сирене, 2-3 сварени и стрити жълтъка, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Попарваме във вряща вода почистената и измита коприва. Отцеждаме я, нарязваме я на ситно и я смесваме с натрошеното сирене и стритите варени жълтъци. Поръсваме с черен пипер и разбъркваме добре. Разгъваме корите и ги налязваме на широки ленти. В единия край на всяка лента слагаме от плънката и завиваме лентата на баничка. Нареждаме баничките в тава, поливаме ги с мазнината и печем в умерена фурна до зачервяване.

Палачинки с коприва

Прoдукти: 1 кг коприва, 1 щипка сода бикарбонат, 2 яйца, 1-2 с.л.олио, 1 с.л. брашно, кашкавал,1/2 ч.ч. газирана вода.
Нaчин на приготвяне: Правим рядка кашица от газираната вода, яйцата, 1 ч.ч. вода, содата и брашното. Изпържваме палачинки. Приготвяме пюре от коприва по следния начин: Заливаме копривата с малко посолена вода и я задушаваме на огъня. Прибавяме олиото и брашното и варим 10 минути.
Намазваме палачинките равномерно с копривено пюре и ги нареждаме като торта - една върху друга. Най-отгоре също намазваме с пюре, върху което поръсваме едро настърган кашкавал. Поднасяме палачинките топли.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да се справим с ГОРЕЩИ ВЪЛНИ?

Горещите вълни са характерни за повечето жени, встъпващи в менопаузата. Те тежко се понасят от жените и са способни да предизвикат физическо изтощение. Причините: Горещите вълни се дължат на...

Бабините суеверия и детското здраве

Ако сте родители и имате малки деца, неминуемо сте се сблъсквали със закостенелите рецепти, навици и традиции на по-възрастните членове на семейството, когато става въпрос за отглеждането на децата. Н...

Да не забравяме шията

Почти всяка втора жена се оплаква от болки във врата. Горната част на гръбначния стълб е изключително крехка поради голямата си подвижност. Прешлените отговарят за движенията на очите, устата и ушите....

Вкусотии с тиква

Грахова супа с тиква Прoдукти: 1 ч. ч. грах, 2 средни картофа, 300 г тиква, 1 глава лук, ситно нарязана мента, смлян черен пипер, 1/4 ч. л. червен пипер, сол Нaчин на приготвяне: В тенджера сва...

Начало