Още рецепти » Пълнени тиквички

 Пълнени тиквички

Тиквички с плънка от лук и сирене

Прoдукти: 4 тиквички, 1 по-голяма глава лук, 200 г сирене, 3 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Подбираме тиквички с еднаква големина, разрязваме ги надлъжно на две и ги издълбаваме. Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в половината от маслото. Щом поомекне, прибавяме брашното и заливаме с 1-2 с.л. горещо мляко. Смесваме с настърганото сирене и половината от разбитите яйца. Напълваме издълбаните тиквички с тази смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с останалата част от разбитите яйца и млякото и печем във фурна до полуготовност, след което поливаме с останалата част от маслото и допичаме.

Тиквички, пълнени с пиперки

Прoдукти: 4 тиквички, 5-6 печени чушки, 50 г царевица, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 яйце, 1 с.л. заквасена сметана, 1 с.л. олио, 3-4 скилидки чесън, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките, разрязваме ги надлъжно наполовина и издълбаваме вътрешността им. Пускаме ги за 3-4 във вряща подсолена вода заедно с 2-3 стръкчета копър и 1-2 скилидки чесън.
Нарязваме вътрешноста на тиквичките на кубчета, а чушките – на ивички. Смесваме ги, прибавяме отцедената царевица и останалия ситно нарязан чесън. Поръсваме 2-3 с.л. настърган кашкавал, добавяме мазнината, подправяме с наситнен копър, черен пипер и сол на вкус и разбъркваме.
Пълним тиквичките с тази смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с яйцето, разбито със сметаната, поръсваме с останалия настърган кашкавал и печем 25-30 мин при температура 150°С.

Пълнени тиквички с извара

Прoдукти: 4 по-големи тиквички, 1 морков, 1-2 скилидки чесън, 1 главичка лук, 2 с.л. олио, 2 с.л. счукани лешници, 1 с.л. счукани бадеми, 100 г прясно меко сирене, 100 г извара, 3 с.л. ръжени мюсли, сол, 1 щипка къри, 1 стрък мента, 200 мл зеленчуков бульон, 1 стрък мащерка, 1 дафинов лист, 1 с.л. маргарин, 1 ч.л. брашно, магданоз, копър, сол
Нaчин на приготвяне: Разрязваме тиквичките надлъжно на две и внимателно издълбаваме сърцевината им. Нарязваме я на ситно. Счукваме чесъна с малко сол и натъркваме с него вътрешната страна на тиквичките. Сгорещяваме мазнината и задушаваме в нея нарязаните на ситно лук и моркови. Прибавяме сърцевината на тиквичките и готвим още 5 мин. Подправяме със сол и черен пипер, сваляме от котлона и оставяме сместа да изстине. Разбъркваме с натрошеното сирене, изварата, листните подправки, мюслите, ядките и кърито. Шприцоваме тази смес в тиквичките, нареждаме ги в тавичка, наливаме бульона, прибавяме мащерката и дафиновия лист, завиваме с фолио и печем 20 мин на 200°С. Изваждаме тиквичките в затоплен съд. Загряваме котлона, изливаме сока от печенето в тенджерка и прибавяме маргарина. Размиваме брашното с малко вода, сипваме го в соса и на слаб котлон с бъркане варим 5 мин. Подправяме соса с ароматните треви, оставяме да изстине и заливаме тиквичките.

Пълнени тиквички с кьопоолу и маслини

Прoдукти: 2 тиквички, 1 връзка копър, 2-3 скилидки чесън, половин лимон, 1 връзка магданоз, 1 кофичка кисело мляко, 100 мл олио, сол; зa плънката: 200 г кьопоолу, 100 г маслини.
Нaчин на приготвяне: Почистените и измити тиквички нарязваме на по-дебели шайби, издълбаваме ги и ги пълним със смес от кьопоолу и нарязаните маслини. Редим ги в тавичка с малко мазнина и вода и запичаме на фурна до готовност. Поднасяме със сос от киселото мляко, лимона, чесъна, копъра и магданоза.

Тиквички с плънка от сирене и домати

Прoдукти: 5 тиквички, 250 г сирене, 3-4 домата, 1 пакетче краве масло, 2 яйца, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим обелените тиквички в подсолена вода, докато омекнат. Отцеждаме и като изстинат ги нарязваме напречно на две, а после ги издълбаваме. Напълваме ги със смес от ситно нарязаната издълбана вътрешност, натрошеното сирене, нарязаните на кубчета домати, дребно нарязания копър, разбитите яйца и сол. Нареждаме ги в намаслена тавичка, заливаме с разтопеното масло и малко от водата, в която са врели, и запичаме във фурната.

Пълнени тиквички с агнешко

Прoдукти: 1 кг млади тиквички, 800 г агнешко или телешко месо, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 50 г ориз, 1 жълтък, 1 лимон, джоджен, копър, червен и черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и обезкостяваме месото, скълцваме го на ситно. Обелваме тиквичките и издълбаваме вътрешността им. Нарязваме лука на дребно и заедно с издълбаната вътрешност на тиквичките запържваме до порозовяване в сгорещеното олио. Прибавяме ориза , заливаме с малко топла вода и пържим няколко минути. След това слагаме ситно нарязаните домати, а малко по-късно скълцаното месо, сол и черен пипер. Бъркаме интензивно върху огъня с дървена лъжица, докато месото побелее без да се пържи. Ако плънката стане много сбита, добавяме малко топла вода. С така приготвената плънка напълваме издълбаните тиквички и ги нареждаме в разлат съд. Поливаме с малко топла вода, захлупваме и оставяме ястието да се вари на тих огън. След като отстраним готовото ястие от огъня, поръсваме с джоджен и застройваме с яйцето, разбито в лимоновия сок. Накрая леко запържваме червения пипер и поливаме тиквичките с него.

Тиквички, пълнени с кайма

Прoдукти: 500 г кайма, 1 кг тиквички, 1/2 ч.ч. ориз, 100 мл олио, 200 г лук, 3 домата, 1 с.л. брашно, сол, копър, червен пипер, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце.
Нaчин на приготвяне: Остъргваме тиквичките и ги разрязваме напречно на половинки. Издълбаваме вътрешността им и ги посоляваме отвън и отвътре. Запържваме наситнения лук, прибавяме ориза и продължаваме да пържим, като прибавяме каймата, посоляваме и поръсваме с червения пипер. Слагаме настърганите домати и наситнения копър, бъркаме и пържим, докато се изпари водата. С тази смес пълним тиквичките. Затваряме ги с кръгчета от домати и ги подреждаме в един ред в разлята тенджера. Заливаме с 1,5 ч.ч. гореща вода и варим на тих огън 1 час. Малко преди да ги свалим от огъня, заливаме ястието със смес от 1 яйце, киселото мляко, брашното и наситнен копър.

Тиквички, пълнени с месо и соя

Прoдукти: 1 кг тиквички, 500 г телешка или говежда кайма, 3 глави лук, 1 ч.ч. соя, 3 с.л. олио, 2-3 домата или 1 ч.л. доматено пюре, червен пипер, копър или магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме, остъргваме и издълбаваме тиквичките.Накисваме соята в 3 ч. ч. вода за една нощ, след което изхвърляме водата и варим соята 30 мин на пара. Към каймата прибавяме ситно нарязания лук, соята, олиото, нарязаните домати или лъжичката доматено пюре, щипка червен пипер, няколко стръкчета градинска чубрица, сол и черен пипер на вкус. Всичко това смесваме много добре и с получената смес пълним тиквичките. Отвора на напълнените тиквички потапяме в брашно. Нареждаме ги в тенджера, поръсваме с малко олио и ситно нарязан копър и заливаме с топъл бульон или вода. Варим ги на умерен огън. Сервираме тиквичките със сос, приготвен от 4 с.л. препечено брашно, разредено с бульона, в който сме ги варили. По същия начин можем да пълним пиперки или да правим сарми с лозови листа.

Пълнени тиквички с кайма и овесени ядки

Прoдукти: 800 г тиквички, 200 г кайма, 2 глави лук, 100 г домати, 2 с.л. овесени ядки, 2 с.л. олио, 5-6 скилидки чесън, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Подбираме средно дебели тиквички. Издълбаваме ги и ги посоляваме. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото, добавяме накълцаната вътрешност на тиквичките. Когато поомекне, добавяме доматите и продължаваме задушаването, докато водата се поизпари. Слагаме каймата и предварително накиснатите в малко вода овесени ядки. Сваляме от огъня, слагаме подправките и разбъркваме добре. Пълним тиквичките и затваряме отворите с парче домат. Печем в умерена фурна.

Пълнени тиквички с риба

Прoдукти: 4 тиквички, сол, черен пипер, 1 връзка зелен лук, 1 с.л. краве масло, 200 г рибно филе, 30 г грис, 1 с.л. ситно нарязан копър, 2 яйца, 2 домата, 4-5 с.л. зеленчуков бульон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на малки парченца отрязаните капачета на тиквичките. Издълбаваме тиквичките и ги бланшираме 4-5 минути в подсолена вода. Оставяме да се отцедят и после поръсваме отвътре със сол и черен пипер. Нарязваме лука на пръстенчета и го задушаваме в маслото. След като изстине, го разбъркваме с накъсаната риба, гриса, яйцата, черния пипер, копъра и нарязаните на ситно домати. Пълним тиквичките със сместа. Сипваме в тавичка капачетата им, останалите домати и зеленчуковия бульон. Захлупваме и печем 30 мин при 200°С.

Пълнени тиквички с раци и гъби

Прoдукти: 600-700 г тиквички, 500 г раци, 250 г гъби, 2-3 червени пиперки, 2-3 стръка пресен чесън, 50 г сметана, 150 г кашкавал, 50 г доматено пюре, 75 г краве масло, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на парчета с дължина 8 см. Обелваме ги и ги издълбаваме от едната страна. Нарязваме чесъна на ситно, а гъбите - на тънки ивички. Сгорещяваме половината от маслото и в него задушаваме гъбите и лука. Настъргваме пиперките на ситно ренде и ги прибавяме към гъбите и лука. Щом зеленчуците омекнат, прибавяме раците. Отделно в останалото масло задушаваме доматеното пюре, нарязаната на дребно вътрешност на тиквичките и копъра. Прибавяме към задушените продукти сметаната и солта. Напълваме издълбаните тиквички с гъбите и раците. Изсипваме в подходяща тавичка сметановата смес, върху която подреждаме напълнените тиквички и ги задушаваме във фурна при умерена температура. Поръсваме готовото ястие с настърган кашкавал и запичаме 5-6 мин.

Пълнени тиквички по австралийски

Прoдукти: 8 средни тиквички, 1 с. л. зехтин, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 60 г свинско месо, 2 с. л. доматено пюре, 2 ч. л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка смлян черен пипер, 1 домат, нарязан на кръгчета, 1 ч. ч. кисело мляко, 1 с. л. ситно нарязан зелен лук, 100 г гъби, 1 лимон
Нaчин на приготвяне: Срязваме на две по дължината измитите и остъргани тиквички. С чаена лъжичка издълбаваме вътрешността. Бланшираме за 1-2 мин тиквичките във вряла вода, изваждаме и ги отцеждаме. Затопляме зехтина и добавяме нарязания на ситно лук и счукания чесън. Запържваме до златисто. Махаме от огъня и прибавяме предварително свареното и нарязано на ситно месо, сварените и нарязани гъби, доматеното пюре, настъргания заедно с кората лимон, магданоза, меката част на тиквичките, която сме издълбали. Разбъркваме много добре. Добавяме черния пипер. Напълваме тиквичките с тази смес и ги слагаме в намазнена тавичка. Печем при температура 180 градуса 20 минути. Сервираме изпечените тиквички горещи, украсени с кръгчета домати и зеления лук. Към тях поднасяме кисело мляко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Капризите на фрезията

Прекрасната ароматна фрезия е слязла от високите плата на Кейптаун в Южна Африка. Отначало са използвали само няколко вида, но поради големия интерес към тази култура е започнала усилена селекционна д...

Кухненски отпадъци хранят растенията

Водата, с която е измито месото, е отлично средство за органично подхранване, може да се използва както за стайните растения, така и за градинския разсад. Ако месото е тлъсто, по повърхността на почва...

Консервиране на карфиол

Пазарджишка туршия Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 2 глави карфиол, 2 главички целина; зa маринатата: 500 мл олио, 500 г захар, 1 л оцет, 8 ч.ч. вода, 1 пакетче черен пипер на зърна, 5 дафин...

Шонбрун – гордостта на Виена

В пътеводителите за Виена задължително присъстват три двореца – Шонбрун, Хофсбург и Белведере. Сред тях най-красив и най-популярен безспорно е Шонбрун. Със своята великолепна архитектура, разкошно обз...

Начало