Още рецепти » Летни сарми

 Летни сарми

Сарми с гъби

Прoдукти: 500 г печурки, 1 ч.ч. ориз,, 2 глави лук, 2 с.л. стафиди, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, лозови листа.
Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите, нарязваме ги на дребно и ги сваряваме в малко подсолена вода. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото. Щом омекне, сипваме гъбите и също ги задушаваме. Когато се позадушат, прибавяме ориза, черния пипер, ситно нарязания магданоз, стафидите и сол на вкус. Разбъркваме сместа, разпределяме я по лозовите листа и увиваме стегнати сарми. Нареждаме ги в широка тенджера, притискаме ги с чиния, наливаме бульон от гъбите, колкото да покрие 2/3 от сармите и варим на умерен огън. Подкиселяваме с лимонов сок готовите сарми и ги поднасяме със сос, приготвен по следния начин: Разбиваме жълтъците и ги смесваме със сос от сармите. Кипваме сместа на огъня и заливаме сармите, които сме гарнирали с киселото мляко.

Сарми със спанак

Прoдукти: 300 г по-едри листа от спанак, 2 с.л. олио или разтопено краве масло, 2 връзки пресен лук, 1 връзка магданоз, няколко корички от сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 4 яйца, 4 с.л. брашно, сол, кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре спаначените листа. Накисваме коричките от хляба в прясното мляко и ги отцеждаме. Запържваме нарязания лук в сгорещената мазнина и прибавяме ситно нарязания магданоз. Отделно от четирите яйца и брашното правим омлет, който, след като изпържим, накълцваме на дребно. Смесваме изпържения лук с накълцания оцет и изцедените и стрити хлебни корички. Подправяме със сол на вкус и разпределяме сместа по спаначените листа, които завиваме като сармички, като внимаваме да не се разкъсат листата. Нареждаме ги в намаслена тавичка, заливаме с масло и печем. Поднасяме с кисело мляко.

Сарми с пресни лозови листа

Прoдукти: 200 г пресни лозови листа, 1 ч.ч. ориз, 4-5 връзки пресен лук, 150 мл олио, 1 щипка захар, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме лозовите листа и ги попарваме за 1-2 мин във вряща подсолена вода. Нарязваме лука на ситно заедно с перата. Прибавяме ситно нарязаните магданоз и джоджен. Прибавяме също така почистения и измит ориз, захарта, олиото, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме. Разпределяме суровата смес върху лозовите листа и завиваме сармички, като не ги тъпчем много, за да има място оризът да набъбне. Нареждаме сармите в тенджера, посоляваме, притискаме с широка чиния и наливаме 1-2 к.ч. гореща вода. Задушаваме на тих огън като от време на време доливаме по малко гореща вода. Задушаваме, докато сармите останат на мазнина. Поднасяме ги студени, гарнирани с кисело мляко.

Сарми от лапад

Прoдукти: 2-3 връзки листа от лапад, 4-5 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 3 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан копър, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и го нарязваме на ситно. Задушаваме го с олиото и малко вода. Прибавяме ситно нарязаните магданоз и копър, ориза и червения пипер. Разреждаме с малко вода, посоляваме на вкус и продължаваме да задушаваме още десетина минути. Отделно измиваме листата от лапад, леко ги попарваме в кипяща вода и ги отцеждаме. Завиваме с оризовата смес сарми в част от листата. Покриваме с останалите листа дъното на тенджера и нареждаме отгоре приготвените сарми плътно една до друга. Заливаме ги с гореща вода, колкото да ги покрие, притискаме ги с чиния и варим на тих огън. Поднасяме сармите, гарнирани с кисело мляко.

Сарми на фурна

Прoдукти: 15-20 листа от цвекло, 3 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. ситно нарязани листа от целина, 1 к.ч. ситно нарязан девисил, 1 к.ч. ситно нарязан джоджен, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме във вряща вода листата от цвеклото и ги оставяме да се отцедят. С 1 к.ч. от олиото запържваме ситно нарязания лук и изчистения, измит и подсушен ориз. Прибавяме ситно нарязаните листа от целина, девисил и джоджен, посоляваме, наливаме 2 ч.ч. топла вода и варим, докато оризът набъбне. Разпределяме сместа върху цвекловите листа, завиваме сарми и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме ги с останалото олио, към което сме прибавили червения пипер и леко сме го позатоплили. Наливаме топла вода до половината от височината на сармите и печем 45 мин в умерена фурна. Поднасяме ястието с кисело мляко.

Сарми от лозови листа със зрял фасул

Прoдукти: 20-30 лозови листа, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 домата, 1 връзка пресен лук, 3-4 с.л. олио, суха чубрица, джоджен, девисил, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лозовите листа в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно заедно с перата и го запържваме в олиото. Отцеждаме сварения боб и го намачкваме с вилица, за да стане на каша. Прибавяме обелените и настъргани домати, запържения лук заедно с олиото, стритата суха чубрица, ситно нарязаните магданоз и джоджен. Посоляваме на вкус. От тази смес увиваме в лозовите листа стегнати сарми. Нареждаме ги в тенджера, наливаме гореща вода, колкото да ги покрие, притискаме ги с плоска чиния и ги варим на тих огън.

Сарми от лозови листа със стар лук

Прoдукти: 200 г лозови листа, 3 глави стар лук, 4-5 стръка зелен лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, магданоз, копър, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме лозовите листа, попарваме ги в подсолена вода и ги оствавяме да се отцедят. Почистваме и измиваме ориза. Варим го 5-6 мин в леко подсолена вода и го отцеждаме. Обелваме лука, сваряваме го цял в подсолена вода, отцежда ме го и го счукваме. Прибавяме леко сварения ориз, ситно нарязаните зелен лук, джоджен, копър и магданоз. Подправяме със сол и черен пипер и завиваме в лозовите листа малки стегнати сармички. Покриваме дъното на тенджерата с лозови листа и върху тях нареждаме сармите. Заливаме ги с олиото и топла вода, колкото да се покрият. Притискаме ги с плоска чиния и варим на слаб огън, докато останат на мазнина.

Лозови сарми с твърдо сварени яйца

Прoдукти: 20-30 лозови листа, 2 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2-3 стръка зелен лук, 1 к.ч. олио, копър, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лозовите листа, за да омекнат, и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Добавяме почистения и измит ориз и продължаваме да задушаваме. Накрая разреждаме с 1 к.ч. вода и отстраняваме от огъня. Прибавяме натрошеното сирене, много ситно нарязаните яйца, ситно нарязания джоджен и копър, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и увиваме от сместа малки стегнати сармички. Нареждаме ги в тенджерата, заливаме ги с гореща вода, колкото да се покрият, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън.

Лозови сарми с извара

Прoдукти: 30-40 пресни лозови листа, 1 ч.ч. ориз, 150 г извара, 2 връзки зелен лук, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1-2 люти чушлета, черен и червен пипер, магданоз, копър, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре лозовите листа в хладка вода и ги заливаме с 3 ч.ч. кипяща подсолена вода. Оставяме ги да престоят 5 мин. С водата, след което ги отцеждаме, а водата запазваме. Нарязваме лука на ситно заедно с перата и го задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме почистения и измит ориз. Задушаваме още 4-5 мин и отстраняваме от огъня. Поръсваме със ситно нарязаните, магданоз, копър, джоджен и люти чушлета /по желание/. Подправяме на вкус със сол, черен и червен пипер и оставяме оризът да изстине. Разбиваме изварата с яйцата и я прибавяме към охладения ориз. С получената смес завиваме в лозовите листа стегнати сарми. . Нареждаме сармите в тенджера, заливаме ги с водата, в която сме попарили лозовите листа, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън.

Лозови сарми с кайма

Прoдукти: 200 г млади лозови листа, 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лозовите листа в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 3 с.л. олио. Прибавяме каймата и леко я позапържваме. Сипваме ориза и също го позапържваме. Поръсваме ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме десетина минути на умерен огън. С тази плънка завиваме в част от лозовите листа стегнати сармички. С останалите листа покриваме дъното на тенджерата. Отгоре нареждаме сармите. Прибавяме доматеното пюре, което сме размили в останалото олио и леко сме подгрели на огъня. Наливаме топла вода, колкото да покрие сармите и ги притискаме с плоска чиния. Захлупваме и варим на тих огън около 1 час.

Сарми с лапад и кайма

Прoдукти: 12-16 листа от лапад, 500 г кайма смес, 1 1/2 к.ч. ориз, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 3 ч.ч. доматен сок, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме лападовите листа и ги попарваме в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и го запържваме с почистения и измит ориз, докато станат прозрачни. Отстраняваме от огъне е прибавяме каймата, червения пипер и сол на вкус. Омесваме и от тази плънка завиваме в лападовите листа стегнати сарми. Нареждаме сармите в тенджера, заливаме ги с доматения сок и ги притискаме с плоска чиния. Захлупваме и варим на умерен огън около 40 мин.

Македонски сарми

Прoдукти: 25-30 лозови листа, 4-5 глави лук, 5-6 стръка пресен лук /или 1 глава стар лук/, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 ч.л. ситно нарязан джоджен, 1 ч.л. ситно нарязан копър, 1 ч.ч. олио, 1 1/2ч.ч. ориз, 1 ч.л. черен пипер, сокът от 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и го варим в подсолена вода, докато омекне. Отцеждаме го, оставяме го да изстине и го нарязваме на ситно. Прибавяме ситно нарязания пресен лук /или 1 глава ситно нарязан суров лук/ и ситно нарязаните магданоз, джоджен и копър. Наливаме олиото и 1 ч.ч. вода, слагаме ориза, посоляваме на вкус и задушаваме на огъня, докато оризът погълне всичката вода. Отстраняваме от огъня, поръсваме черния пипер и лимоновия сок и отново разбъркваме добре. От сместа увиваме в лозовите листа малки правоъгълни сармички. Нареждаме сармичките плътно на дъното на широка тенджера /може и на два реда/ и ги затискаме с чиния. Наливаме вода, колкото да ги покрие и варим на тих огън.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Женевското езеро е швейцарската Ривиера

Разположено в полите на Алпите Женевското езеро си е завоювало славата на едно от най-красивите езера в Европа. По брега му са накацали живописни градове и романтични курорти, въплатили в себе си цяло...

Сицилия - бряг на мечтите

Сицилия е разположена между Европа и Африка и векове наред е била център на света. Този остров през различни години е бил завладяван от гърци, финикийци, римляни, византийци, араби… И всички те оставя...

Да изчистим черния си дроб

Към подобна процедура трябва да се пристъпи към изчистване на червата. За това е нужно да се премине една седмица към вегетарианска диета, като всяка вечер червата се изпразват с помощта на клизма. А ...

Минералните бани – какво лекуват?

Използването на минералната вода за лечение на много болести, наречено балнеолечение, датира още от дълбока древност. Водата се ползва директно от извора както за пиене, така и за къпане, целебни са и...

Начало