Още рецепти » Как се прави капама

 Как се прави капама

Капама по бански

Прoдукти: 1 кокошка, 500 г кайма (смес), 200 г кървавица, 200 г солена сланина (с кожата), 1 кисела зелка, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 6 с.л. разтопено масло или свинска мас, 1 ч.ч. червено вино, 15-20 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отделяме от зелката по-големи листа за сармички и за покриване на капамата, а останалата нарязваме на ивички. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от мазнината. Щом стане прозрачен, прибавяме каймата и също я запържваме. Накрая слагаме ориза. След като се запържи, наливаме 1 ч.ч. топла вода и варим, докато оризът поеме водата. С част от така приготвената плънка пълним кокошката и я зашиваме с бял конец. От останалата плънка увиваме сармички в зелевите листа.
Отделно нарязваме сланината на тънки парчета, които нареждаме на дъното на глинен гювеч с кожата надолу. Отгоре разстиламе нарязаното зеле. Слагаме пълнената кокошка върху зелето, а наоколо нареждаме приготвените сармички. Най-отгоре слагаме цялото парче кървавица. Разпръскваме зърната черен пипер из гювеча и покриваме всичко с отделените зелеви листа. Прибавяме виното и останалата разтопена мазнина и наливаме вода, която да покрие 2/3 от продуктите. Захлупваме гювеча и замазваме капака с тесто. Печем 4-5 часа в умерена фурна.

Капама по самоковски

Прoдукти: 500 г свинско месо, 500 г телешко месо, 4 пилешки бутчета, 16 малки глави лук, 1 ч.ч. олио, 1 глава чесън, 1 к.ч. сухо бяло вино, 4 домата, 1 с.л. сол, 2-3 дафинови листа, 15-20 зърна черен пипер, 1 ч.л. червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото, обезкостяваме го и го нарязваме на парчета. Измиваме бутчетата и ги срязваме на две. Изчистваме лука и чесъна и ги оставяме цели, а доматите обелваме и нарязваме на едро. В голяма тенджера с широко дъно разстиламе месото, между него нареждаме главите лук и дафиновите листа, а отгоре поръсваме с черен пирер. Нареждаме доматите равномерно върху всички продукти. Поръсваме със солта и червения пипер, сипваме олиото, виното и 1 к.ч. вода. Разклащаме тенджерата няколко пъти, за да се слегнат продуктите. Захлупваме я и притискаме капака с тежест. Печем около 3 часа в слаба фурна, като след втория час проверяваме количеството на водата и акое необходимо, доливаме.

Механджийска капама

Прoдукти: 500 г свинско месо, 500 г пилешко месо, 500 г сурови наденички, 1 кг лук, 500 г моркови, 500 г печурки, 300 г маслини, 3-4 дафинови листа, 1 ч.ч. вода, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на едро всички продукти и ги слагаме в пръстен гювеч. Прибавяме обезкостените маслини, червения пипер и дафиновите листа. Наливаме олиото и водата и посоляваме на вкус. Захлупваме и замазваме капака с тесто. Слагаме гювеча в сгорещена фурна и печем 3-4 часа при температура 180°С.

Пилешка капама по родопски

Прoдукти: 1 пиле с дреболиите, 1 кисела зелка, 2 глави лук, 2-3 с.л. свинска мас, 2 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пилето и го натриваме с черен пипер и сол. Сваряваме ориза в подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме пилешките дреболии на дребно и ги задушаваме в част от мазнината, заедно със ситно нарязания лук. Прибавяме ориза, поръсваме с част от червения пипер и разбъркваме. Напълваме пилето с така приготвената смес.
Нарязваме зелето на едро, разстиламе го в глинен гювеч и поръсваме с останалия червен пипер. Слагаме напълненото пиле в средата на гювеча, захлупваме и печем в умерена фурна.

Свинско капама

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 6 с.л. свинска мас, 2 глави лук, 1 морков, половин глава целина, 4-5 сухи червени чушки, 2-3 домата, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го слагаме да се вари в леко подсолена вода, като периодично разбъркваме. Щом водата изври, прибавяме половината от маста и запържваме месото. Прехвърляме го в глинен гювеч, а в същата мазнина последователно изпържваме ситно нарязания лук, нарязания на кубчета морков, дребно нарязаната целина, попарените и нарязани чушки, обелените и настъргани домати. Сипваме запържените зеленчуци в гювеча, посоляваме и подправяме с черен и червен пипер. Поръсваме с наситнен магданоз, наливаме топла вода, която да покрие продуктите, и добавяме останалата разтопена мас. Захлупваме плътно, замазваме капака с тесто и печем в умерена фурна, като на всеки четвърт час изваждаме гювеча и го разклащаме.

Агнешка капама

Прoдукти: 800 г по-тлъсто агнешко месо, 2 връзки зелен лук, 2 връзки зелен чесън, 1 1/2 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 с.л. червен пипер, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го слагаме в тенджерата. Прибавяме ситно нарязаните лук и чесън, 3 с.л. наситнен магданоз и 1 с.л. наситнен джоджен. Подправяме с червения пипер, черен пипер и сол на вкус. Сипваме мазнината и 1 ч.ч. топла вода, захлупваме и варим на тих огън. Малко преди да свалим от огъня, прибавяме брашното, размито със студена вода.

Див заек капама

Прoдукти: 750 г заешко месо, 1/2 ч.ч. олио, 7-8 глави лук, 100 мл вино, 1 глава чесън, 1 ч.л. червен пипер, 10-15 зърна черен пипер, 4-5 зърна карамфил, 2-3 дафинови листа, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Почистеното и предварително накиснато във вода заешко месо измиваме, отцеждаме, нарязваме на парчета и варим в малко количество вода. Като изври водата, прибавяме олиото, едро нарязания лук (по-малките глави нарязваме на четвъртинки), обелените скилидки чесън, подправките, виното, 1 ч.ч. вода и сол на вкус. Захлупваме тенджерата и замазваме капака й с тесто. Оставяме ястието да къкри на тих огън.

Пиле капама

Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 глави чесън, 5 домата, 1 к.ч. олио,1 1/2ч.ч. вода, 1 дафинов лист, магданоз, червен и черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го слагаме в тенджера заедно с другите продукти – лука, нарязан на филийки, чесъна - разделен на скилидки, доматите - обелени и нарязани на ситно и червения пипер. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Наливаме водата, захлупваме плътно тенджерата и варим на тих огън, докато сосът остане на мазнина. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пиле капама по сирийски

Прoдукти: 1 пиле, 1 к.ч. бадемови ядки, 1 к.ч. шам-фъстък, 200 г телешка или агнешка кайма, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. брашно, по 1 ч.л. канела, кардамон, шафран, 2 дафинови листа, 1 с.л. краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме по 1/2 ч.л. сол, канела, кардамон, пипер и шафран и натриваме пилето със сместа. Правим плънка, като в половината от маслото запържваме каймата заедно с останалото количество подправки. Заливаме ориза с 2 ч.ч. вряла вода и задушаваме 10 минути, докато добие стъклен цвят. Сипваме го в гевгир и го измиваме със студена вода, след което го слагаме при задушената кайма. Разбъркваме и задушаваме на тих огън 30 минути. Заливаме бадемите с вряла вода, обелваме ги и ги нарязваме на ситно. Прибавяме ядките към сместа от кайма и ориз, разбъркваме и напълваме пилето. Зашиваме отвора, поставяме дафиновите листа и варим на умерен огън. Покриваме с капака и продължаваме да задушаваме на тих огън. Когато месото омекне, преместваме го в тава и го печем в предварително загрята фурна, докато пилето стане златистокафяво. Към соса в тавата добавяме брашното (предварително препечено на сух тиган и размито с 1 к.ч. хладка вода). Наливаме толкова от бульона, в който сме варили пилето, колкото да се сгъсти сосът. Нарязваме пилето на порции и при сервиране го поливаме със соса.

Постна капама

Прoдукти: 3 глави лук, 5-6 картофа, 1 корен магданоз, 2 моркова, 1 парче целина, 1 к.ч. олио, 1 с.л. олио, 1 с.л. доматено пюре, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме 3 ч.ч. вода и пускаме в нея ситно нарязания лук, нарязаните на филийки картофи, ситно нарязаните магданозен корен, целина и моркови. Посоляме, подправяме с черен пипер и последователно прибавяме доматеното пюре и брашното, размити в малко вода. Сипваме олиото, захлупваме и задушаваме, докато ястието остане на мазнина.

Зеленчукова капама

Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 600 г картофи, 4 чушки, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан джоджен, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на едро, а чушките - на ивички. Обелваме картофите и ги нарязваме на кръгчета. Слагаме в тенджера лука, чушките и картофите и ги разбъркваме заедно със ситно нарязаните магданоз и джоджен. Прибавяме размитото в малко вода доматено пюре, поръсваме червения пипер и посоляваме на вкус. Сипваме олиото и наливаме гореща вода, колкото да покрие продуктите. Слагаме ястието на тих огън и варим без да разбъркваме, докато омекнат зеленчуците.

Капама от пресен лук

Прoдукти: 3 връзки пресен лук, 6-7 картофа, 4 с.л. олио, 1 ч.ч. доматен сок, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. препечено брашно, 2-3 листенца мента или стръкчета джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца, широки 1 пръст, а обелените картофи - на кръгчета. В тенджера нареждаме ред лук ред картофи и т.н., докато употребим продуктите. Поръсваме с червения пипер и ситно нарязания магданоз. Заливаме с мазнината и доматения сок. Захлупваме и варим на тих огън. Малко преди да отстраним ястието от огъня, прибавяме ситно нарязаната мента /или джоджен/ и брашното, размито с малко студена вода.

Капама от лапад

Прoдукти: 2-3 връзки лапад, 2 глави лук, 1 морков, 2 картофа, 2 домата от консерва, 2-3 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 1-2 стръка джоджен, 5 с.л. олио, 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме моркова на дребни кубчета и го задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме ситно нарязаните лук, магданоз и джоджен, счукания чесън и пасираните домати. Подължаваме да задушаваме. След десетина минути слагаме картофите, нарязани на кубчета, и лапада, нарязан на ивички. Задушаваме сместа, докато лападът омекне. Поръсваме брашното и червения пипер, заливаме с гореща вода и посоляваме. Разбъркваме добре, прехвърляме в тавичка и запичаме в умерено загрята фурна. Поръсваме готовото ястие с едро смлян черен пипер.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вълшебен чай за вашата градина

Растението е познато с няколко имена, наричат го пирински, мурсалски, македонски чай, някъде - и миризлив бурен. Расте на сухи, варовити и каменисти места. Естествени находища има над 2000 м надморска...

Незаменимата фритилария

Фритиларията (Fritilaria) е чест обитател на нашите градини. Срещат се два вида – F. imperialis и F. meleagris. По-разпространена е Fritilaria imperialis, позната като ведрица или ходжово лале. В по...

Кьопоолу за зимата

Класическо кьопоолу Прoдукти: 8 кг патладжани, 1,5 кг червени или зелени чушки “Капия”, 500 г червени домати, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 200 г сол. Нaчин на приготвяне: Изпечените ...

Вашите плодови консерви

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА Туршия от вишни Прoдукти: 5 кг вишни, 1 кг захар, 1 л оцет, 1,5 л вода, по-1-2 цветчета карамфил и щипка канела за всеки буркан. Нaчин на приготвяне: Почиства...

Начало