Още рецепти » Пилешки супи

 Пилешки супи

Селска чорба от пиле

Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето го в подсолена вода заедно с едро нарязания лук. Изваждаме и го обезкостяваме. Отделяме бялото месо /за други ястия/, а останалото месо накъсваме на малки парченца. Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Пускаме ги в бульона от пилето заедно със ситно нарязаните пиперки. Варим, докато омекнат. Тогава прибавяме натрошеното фиде, а след 5-6 мин – накъсаното месо. Доваряваме супата и я застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Курбан чорба от пиле

Прoдукти: 500 г пилешко месо, 1 глава лук, 1 морков, 2 домата, 2-3 картофа, 1/2 к.ч. разтопено краве масло или олио, 1 яйце, 4-5 стръка джоджен, магданоз, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината и малко вода, докато омекне. Добавяме обезкостеното и нарязано на малки парченца пилешко месо и нарязаните на кубчета моркови. Заливаме с 5-6 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим, докато месото омекне. След това последователно прибавяме нарязаните на кубчета картофи, обелените и нарязани домати и ситно нарязания джоджен. Когато месото и зеленчуците омекнат напълно, отстраняваме супата от огъня и я застройваме с разбитото яйце. Подправяме на вкус с оцет, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и поднасяме. По желание можем да пуснем в чорбата 2-3 люти чушлета.

Пилешка супа с гъби

Прoдукти: 1 пиле, 100-150 г пресни гъби, 30 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1 лимон, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме пилето със 7-8 ч.ч. слабо подсолена вода и го варим 40 мин на слаб огън. Изваждаме пилето и във врящия бульон пущаме да се варят 25 мин ситно нарязаните гъби. Прибавяме към супата обезкостеното и нарязано на дребно птиче месо и приготвената светла запръжка от маслото и брашното. Посоляваме, подправяме на вкус с настъргана лимонова кора и индийско орехче и отстраняваме от огъня. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и подкиселяваме с лимонов сок.

Пилешка супа с кашкавал и броколи

Прoдукти: 800 г обезкостено пилешко месо, 2 глави прясно броколи, 60 г краве масло, 1 ч.ч. брашно, 3 кубчета пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 1-2 ч.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтапяме маслото на умерен огън, прибавяме брашното и след постоянно бъркане оформяме гъста смес. Отделно в дълбока тенджера наливаме 2 л вода и прибавяме кубчетата пилешки бульон, парченцата пилешко месо, цветчетата броколи, черен пипер и сол на вкус. Покриваме с капак и след като заври оставяме супата да къкри на слаб огън 45 мин. Сгъстяваме супата, като при енергично бъркане прибавяме сместа с брашното. Варим още 5 мин, сваляме от огъня и щом супата поизстине, прибавяме сметаната и настърганият кашкавал.

Пилешка супа с лук

Прoдукти: 1 малко пиле, 1 кг лук, 2 л месен бульон, 100 г масло, 2 с.л. ориз, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които натриваме със сол и черен пипер и пържим до зачервяване. Нарязваме лука на тънки филийки и го прибавяме към пилето. Пържим още 3-4 мин и наливаме бульона. Прибавяме по малко стрита чубрица и ситно нарязан магданоз и варим на умерен огън. След 30 мин слагаме ориза и продължаваме да варим, докато омекне. Накрая изваждаме месото и го нарязваме на малки кубчета, които връщаме в супата. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и отстраняваме супата от огъня.

Пилешка супа с моркови

Прoдукти: 500 г пилешко месо, 200 г моркови, 2 пиперки, 1 стрък праз, 2-3 домата, 50 г фиде, 1-2 листа целина, магданоз, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода, изваждаме го и го обезкостяваме. Връщаме нарязаното на парченца месо в бульона и прибавяме ситно нарязаните праз, моркови и чушки. Варим супата на умерен огън. Няколко минути преди да отстраним от огъня прибавяме натрошеното фиде и обелените и настъргани домати. Отстраняваме готовата супа от огъня, подправяме я с лимонов сок и поръсваме със ситно нарязани листа от целина и магданоз.

Пилешка супа от нахут и фасул

Прoдукти: 500 г пилешки гърди без кожа и кости, 400 г сварен нахут, 400 г сварен бял фасул, 400 г сварен червен фасул, 400 г царевица от консерва, половин глава целина, 1-2 скилидки чесън, 1,5 л пилешки бульон, майорана, черен и червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме целината и чесъна на ситно и ги пържим на слаб огън в 1 с.л. мазнина. Щом поомекнат, прибавяме отцедените нахут, фасул и царевица. Посоляваме, подправяме с черен и червен пипер и заливаме с горещия бульон. Варим 15-20 мин на тих огън.
Нарязваме пилешкото месо и го запържваме в останалата мазнина. Посоляваме и го изсипваме в супата заедно с мазнината от пърженето. Наливаме още малко бульон, ако е необходимо, и доваряваме.
Разливаме готовата супа в чиниите за сервиране и поръсваме с наситнена прясна майорана.

Пилешка чорба с картофи

Прoдукти: 1 по-малко пиле /около 500-600 г/, 3 глави лук, 2 с.л. краве масло, 3-4 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязана прясна чубрица /или 1 ч.л. стрита суха чубрица/, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето както е цяло в подсолена вода, заедно със ситно нарязания лук и маслото. Изваждаме го, отстраняваме костите и нарязваме месото на малки парченца, които връщаме в чорбата. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и варим на умерен огън. След 10 мин слагаме обелените и настъргани домати и доваряваме чорбата. Непосредствено преди да отстраним от огъня, поръсваме с чубрица.

Супа от пилешки дреболии

Прoдукти: 500 г пилешки дреболии, 60 г краве масло, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 1/2 с.л. брашно, 1 к.ч. натрошено фиде или ориз, 1 к.ч. кисело мляко, лимонов сок или оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно пилешките дреболии /без дробчетата/. Заливаме с вода, прибавяме ситно нарязания лук, посоляваме и варим на тих огън, докато почти омекнат. Прибаваме фидето, дробчетата и обелените и ситно нарязани домати. Малко по-късно прибавяме мазнината, която сме оцветили, като сме задушили в нея дребно нарязания морков, а след това сме я прецедили. Варим още 5-6 мин, отстраняваме от огъня и застройваме с варена застройка от яйцето, киселото мляко и брашното. Подправяме готовата супа с лимонов сок и черен пипер.

Млечна супа с пиле и вино

Прoдукти: 400 г пилешко месо, 2 ч.ч. прясно 1 к.ч. бяло вино, 2 моркова, 1 с.л. типово брашно, 1 глава лук, половин глава целина, 40 г краве масло, 1 щипка розмарин, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме месото, лука, морковите и целината със студена вода, посоляваме и варим на умерен огън. Щом водата заври, наливаме виното и продължаваме да варим, докато се свари месото. После го обезкостяваме, нарязваме го на малки парченца и го запържваме леко в сгорещеното масло. Претриваме сварените зеленчуци през цедка, прибавяме млякото и брашното, разбъркваме и връщаме сместа в супата заедно със запърженото месо. Подправяме с розмарин и възвираме на огъня. Накрая поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Пилешка кремсупа

Прoдукти: 1 пиле, 1 връзка корени за супа, 1 стрък праз /само бялата част/, 100 г краве масло, 1 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 яйце, 1 ч.ч. сметана, 1 к.ч. ароматно вино, 4 ч.ч. отвара от птичи дреболии, 1 филия сух бял хляб /без кората/, индийско орехче, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме корените и праза на ситно и ги задушаваме в олиото, към което сме прибавили 2 с.л. масло. Когато поомекнат, заливаме с виното. Прибавяме разрязаното на две части пиле, заливаме с 3 ч.ч. отвара от птичи дреболии и сваряваме на тих огън. Изваждаме пилето и го обезкостяваме. Отделяме хубави парчета месо, които нарязваме на кубчета, а останалото месо прекарваме през месомелачка заедно със сварения зарзават и хлебната филия. После претриваме получената кайма през сито и я смесваме с прецедения бульон и останалата отвара. Слагаме нарязаното на кубчета месо, кипваме супата и прибавяме към нея светъл бешамелов сос, който сме приготвили от 2 с.л. масло, брашното, сметаната и жълтъка. Преди да отстраним от огъня, посоляваме на вкус, подправяме с лимонов сок и поръсваме с настъргано индийско орехче. Непосредствено преди да поднесем слагаме останалата бучка масло и поръсваме с черен пипер.

Кремсупа от пиле и картофи

Прoдукти: 1/2ч.ч. разтопено масло, 1/2ч.ч. брашно, 1 глава лук, 1 връзка зелен лук, 2,3л. сметана, 1л. мляко, 3ч.л. кимион, 2ч.л. сол, 2ч.л. черени пипер, 2ч.л. чесън на прах, 2ч.л. мащерка, 4 картофа, 1брой пилешки гърди, 1 връзка магданоз.
Нaчин на приготвяне: Обелваме и нарязваме на кубчета картофите. Нагряваме маслото на умерен огън, прибавяме брашното и нарязаният на ситно лук и задушаваме 5 мин. Прибавяме сметаната, 2 ч.ч. вода, мляко, кимион, сол, пипер, чесън, мащерка, картофите и нарязаното на кубчета пиле. Оставяме супата да къкри на бавен огън 1 час. Преди сервиране подправяме с магданоз.

Врачанска пилешка чорба

Прoдукти: 500 г пиле, 4-5 люти чушлета, 2-3 домата, 1 глава лук, 4-5 скилидки чесън, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме пилето с подсолена вода и го слагаме на огъня да ври. Когато месото омекне, прибавяме опечените, обелени и почистени от семето люти чушлета и почистените, обелени и ситно нарязани лук и домати. След 15 минути изваждаме пилето и го обезкостяваме, нарязваме месото на парченца и го връщаме в супата. Преди поднасянето на супата, подправяме със счукания чесън и поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Плодови ликьори

Боровинков ликьор Прoдукти: 1 кг черни боровинки, 2-3 стръкчета карамфил, 1 л водка, 375 г захар. Нaчин на приготвяне: Слагаме почистените боровинки в буркан или шише, добавяме карамфила и нали...

Бугенвилеята расте само на слънце

Бугенвилеята (Bougainvillea) поразява с великолепните си краски и богатство от цветове. Тя представлява ниско дръвче или по-често храстче. Филизите са пълзящи или катерещи се, с рядко разположени шипо...

Летни сарми

Сарми с гъби Прoдукти: 500 г печурки, 1 ч.ч. ориз,, 2 глави лук, 2 с.л. стафиди, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, лозови листа. Нaчин на при...

Отгледайте си сами разсад за цветя

Времето на засяване на семената за разсад зависи от скоростта на развитие на растенията Най-ранният срок е средата на януари-началото на февруари, най-късният – края на април: • в средата н...

Начало