Още рецепти » Мекици

 Мекици

Мекици с мая

Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплена вода. При непрекъснато бъркане с дървена лъжица или миксер сипваме пресятото със солта брашно, замесваме меко тесто и го оставяме да втаса. После с навлажнени ръце късаме топчета от втасалото тесто, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в сгорещеното олио. По желание поръсваме готовите мекици с пудра захар.

Мекици без мая

Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 250 г кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. хладка вода, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното заедно със солта и прибавяме към него разбитите с киселото мляко яйца, содата и водата. Омесваме меко тесто и го оставяме да отлежи 15-20 мин. После с навлажнени ръце късаме топчета от тестото, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.

Мекици с прясно мляко

Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 20 г мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята на каша в малко хладка вода заедно с 1 щипка захар и 2-3 с.л. брашно. Оставяме я да втаса и след това от втасалата мая, разбитите яйца, млякото със захарта и пресятото със солта брашно омесваме меко тесто. Оставяме тестото на топло да втаса. После с навлажнени ръце късаме топчета от втасалото тесто, разтегляме ги на мекици и ги изпържваме в силно загрятата мазнина. Поднасяме готовите мекици топли като по желание ги поръсваме с пудра захар.

Мекици със сирене

Прoдукти: 400 г брашно, 1 яйце, 100 г сирене, 15 г мая за хляб, 1/2к.ч. хладка вода, 100 г кисело мляко, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и малко брашно и я оставяме да втаса. Прибавяме разбитите с киселото мляко яйца и останалото брашно. Омесваме гладко тесто и прибавяме към него ситно натрошеното сирене. Омесваме леко и разточваме кора с дебелина 1,5 см. С помощта на широка водна чаша изрязваме от тестото мекици и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.

Мекици с козуначено тесто

Прoдукти: 500 г бяло брашно, 1 пакетче прясна мая, 2 яйца, 100 г олио, 120 мл прясно мляко, 100 г захар, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Поставяме брашното в купа, правим кладенче в средата му и го оставяме на топло. Натрошаваме маята и я размиваме с малко от млякото, щипка захар и стиска брашно. Тази кашица похлупваме и оставяме на топло да втаса. Разбиваме яйцата със захарта и прибавяме останалото топло мляко. Изсипваме в кладенчето втасалата мая и яйчената смес. Замесваме тесто, като прибавяме постепен-но мазнината. Покриваме тестото с кърпа и го оставяме леко да втаса. Разточваме от него кора, дебела око-ло 1 см, и изрязваме кръгове с чаша. Промушваме ги с пръст в средата и изпържваме от двете страни. Меки-ците поднасяме, докато са още топли, поръсени с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Психологическо безплодие: възможно ли е?

Доста жени са наясно с този проблем от личен опит. Искате да родите, а не можете да забременеете или да износите детето, въпреки че нямате здравословни проблеми? Това е т.нар. психологическо безплодие...

Грижи за детските зъби

Бебетата, подрастващите и юношите трябва да спазват хигиенните правила много по-стриктно от родителите си. Наистина млечните зъби падат, но ако върху тях е имало кариеси, това непременно ще се отрази ...

Покривът е короната на къщата

Покривът е един от най-важните и значими елементи за завършеността на сградата и нейния силует. Той е „кулминацията“ на дизайна на зданието, венецът на строителната и архитектурната „творба“. Важна ча...

Растенията и изкуственото осветление

Болшинството растения, виреещи в стайни условия, получават минимално количество слънчева светлина, особено рязко този минимум се усеща през есента и зимата. В такива условия растенията се издължават, ...

Начало