Още рецепти » Как да сготвим пилешките гърди

 Как да сготвим пилешките гърди

Пилешки гърди по гръцки

Прoдукти: 6 порции обезкостени пилешки гърди, 3с.л. олио, 5 глави лук, 4-5 домата, 500 мл пилешки бульон, 3 средно големи картофа, 2-3 скилидки чесън, лютив червен пипер, 1 с.л. брашно, сол..
Нaчин на приготвяне: Осоляваме пилешкото месо и го овалваме в брашното. Нагорещяваме 2 с.л. олио в тиган и запържваме в него пилето и от двете страни, докато порозовее. Изваждаме го, прибавяме останалото олио и задушаваме нарязаният на ситно лук. Добавяме обелените и настъргани домати, бульона, морковите, счукания чесън и червеният пипер. Отново връщаме месото в тигана и когато заври, намаляваме температурата и оставяме да покъкри 25 мин.

Пилешки гърди с гъби

Прoдукти: 4 малки пилешки гърди, 1с.л. олио, 250г пресни гъби, 1 сладка зелена чушка, 1 глава целина, 500 г домати, 2-3 с.л. доматено пюре, черен сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на лентички гъбите, чушката и целината. Натриваме пилешките гърди със сол и черен пипер и ги запържваме в сгорещеното олио. Изваждаме ги и в същата мазнина запържаме нарязаните гъби, чушка и целина. Щом омекнат, прибавяме обелените и настъргани домати и доматеното пюре. Наливаме 1 ч.ч. топла вода и връщаме пилешкото месо в тигана. След като заври намаляваме температурата и оставяме ястието да покъкри около 30-40 мин.

Панирани пилешки гърди

Прoдукти: 800 г пилешки гърди, 3 яйца, 4 с.л. брашно, 1 к.ч. бира, 1 к.ч. галета, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото, разрязваме го по дължина и го оформяме на флейки или пържоли, които овалваме в галетата и брашно. Отделно правим паста от разбитите яйца и брашното. Разреждаме пастата с бира, за да получим пухкава смес, в която топим флейките и ги изпържваме в сгорещената мазнина. По време на пърженето от време на време да обръщаме флейките, за да се покрият с розова коричка.

Пилешки гърди с вино

Прoдукти: 4 порции обезкостени пилешки гърди, 90 г краве масло, 4 с.л. бяло вино, 4 с.л. настърган пармезан, 2-3 с.л. брашно, 4 с.л. пилешки бульон, сокът от половин лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме порциите, посоляваме, овалваме ги в брашното и в сгорещеното масло ги изпържваме от двете страни на тих огън. Наливаме виното, варим 1-2 мин, поръсваме с пармезана, поливаме с бульона, захлупваме и задушаваме 5 мин. Разпределяме порциите в чиниите за сервиране и ги заливаме със соса.

Пилешки гърди с макарони

Прoдукти: 4 обезкостени пилешки гърди, 2с.л. олио, 200г гъби, 1ч.ч. макарони, 500 г домати, 2-3 с.л. доматено пюре, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Натриваме пилешките гърди със сол и черен пипер .Запържваме ги в нагорещено олио, докато порозовеят, след което ги изваждаме и в същата мазнина слагаме нарязаните на ивички гъби. След около 5-6 мин прибавяме обелените и настъргани домати и доматеното пюре. Наливаме 1 ч.ч. топла вода, посоляваме на вкус и връщаме пилешкото месо. Задушаваме, докато месото се свари добре. Отделно сваряваме макароните и ги отцеждаме. Сервираме пилешките гърди заедно със сварените макарони.

Пилешки гърди с шунка и сирене

Прoдукти: 600 г пилешки гърди, 200 г шунка, 100 г краве масло, 4 с.л. настъргано сирене, брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костите и кожата от пилешките гърди, начукваме, посоляваме, овалваме в брашно, след което изпържваме в сгорещена мазнина от двете страни до порозовяване. Върху всяка порция поставяме парче шунка, поръсваме гъсто с настъргано сирене, поливаме с малко масло, покриваме с похлупак и задушаваме около 5 мин. Подреждаме порциите в чинии и ги заливаме с масло и сос от тигана.

Пилешки гърди с аспержи

Прoдукти: 4 порции обезкостени пилешки гърди, 2 яйца, 60 г настъргано сирене, 30 г масло, 2 с.л. олио, 1 малка консерва аспержи, 2-3 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пилешките гърди, посоляваме, овалваме ги в брашното, потапяме ги в яйцата, разбити с половината от сиренето и ги пържим в смес от олиото и маслото от двете страни до порозовяване. Изваждаме порциите и върху всяка слагаме по 3 аспержи. Поръсваме с настъргано сирене и запичаме в слаба фурна, докато сиренето се разтопи.

Пилешки гърди с кайсии

Прoдукти: 4 порции пилешки гърди /по 150-200 г/, 1 ч.ч. нектар от кайсии, 400 г кайсии от компот заедно със сока, 1 с.л. горчица, 1 глава лук, 2-3 с.л. зехтин, 3 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със сол и черен пипер на вкус и овалваме пилешките порции в него. Изпържваме ги в сгорещената маснина и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в същата мазнина. Прехвърляме го в огнеупорен съд заедно с месото. Разбъркваме нектара с горчицата и сока от компота. Изсипваме сместа при месото, захлупваме и печем 30 мин във фурна, загрята до 180°С. Прибавяме кайсиите и печем още десетина минути, без да захлупваме.

Пилешки гърди с млечен сос

Прoдукти: 4 порции пилешки гърди /по150 г/, 150 г кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол; За соса: 250 г кисело мляко, 4-5 стръкчета джоджен, 1 парче краставица /около 100 г/, 1 скилидка чесън, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Правим по няколко дълбоки резки в пилешките гърди и ги нареждаме в плитък съд. Разбиваме киселото мляко заедно със счукания чесън, кимиона, червения пипер, черен пипер и сол на вкус. Заливаме гърдите с тази смес и оставяме да престоят 30-40 мин, като периодично ги обръщаме. С помощта на блендер разбиваме млякото за соса заедно с обелената и нарязана краставица, счукания чесън и наситнения джоджен. Подправяме с лимонов сок, черен пипер и сол и оставяме соса на студено. Прехвърляме пилешките порции в тавичка и печем 30-35 мин при температура 200°С. Заливаме със соса и поднасяме.

Пилешки гърди със сусам

Прoдукти: 4 порции пилешки гърди /по150 г/, 6 с.л. соев сос, 100 г мед, 2 с.л. сусам, 2 с.л. сусамово масло, 2-3 скилидки чесън, 1/2 ч.л. смлян джинджифил.
Нaчин на приготвяне: Смесваме меда със соевия сос, сусама и сусамовото масло. Прибавяме джинджифила и счукания чесън и разбъркваме. Заливаме пилешките порции с така приготвената марината и оставяме да киснат 1-2 часа, като често ги обръщаме. Нареждаме месото в тавичка и печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Пилешко с бамбукови връхчета

Прoдукти: 200 г пилешки гърди, 200 г бамбукови връхчета /1 консерва/, 1 с.л. вино, 2 с.л. брашно, 1 малка глава лук, 1 малка глава чесън, 1 ч.л. джинджифил, 1 белтък, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме бамбуковите връхчета и ги попарваме в малко вода. Разбиваме белтъка и го смесваме с брашното, размито в малко вода. Нарязваме месото на ивички и го потапяме в белтъчната смес. Сгорещяваме олиото и изпържваме месото, като непрекъснато бъркаме. Изваждаме го, прецеждаме олиото и отново го загряваме. Изпържваме ситно нарязания лук и бамбуковите връхчета. Наливаме виното, посоляваме и подправяме с джинджифила. Връщаме месото, поръсваме ситно нарязания чесън и разбъркваме.

Пълнено панирано пиле

Прoдукти: 4 парчета пилешки гърди, 75 г настърган кашкавал, 1 с.л. пресен естрагон (може магданоз) или 1 с.л. сух естрагон, 25 г масло или маргарин, сол, черен пипер, галета, 1 разбито яйце, 2-3 с.л. олио, пържени гъби, магданоз.
Нaчин на приготвяне: С остър нож правим джобчета във всяко парче месо. Разбъркваме кашкавала, естрагона и черния пипер и с тази смес пълним “джобчетата”. Отворите защипваме с клечки за зъби. Посоляваме отгоре, овалваме всяко парче в галета, после в разбито яйце и пържим в сгорещеното олио 5-8 мин, докато всяко парче поруменее. Отцеждаме парчетата от мазнината, подсушаваме с домакинска салфетка и ги прехвърляме в затоплен съд. Държим ги на топло. Поднасяме пилето топло, гарнирано с пържени гъби и картофи и обилно поръсено с магданоз.

Пържено пиле с краставица

Прoдукти: 400 г пилешки гърди, 1 краставица, 1 стрък праз /бялата част/, 2-3 с.л. оцет, 2-3 с.л. соев сос, 2 с.л. вино, 1 ч.л. зехтин, 2-3 зърна анасон, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на лентички и го запържваме в сгорещеното олио заедно със ситно нарязания праз. Посоляваме и подправяме с виното, оцета, соевия сос и анасона. Нарязваме краставицата на тънки колелца и я прибавяме към месото. Разбъркваме и пържим още 1-2 мин. Накрая прибавяме брашното, размито в малко вода, сипваме зехтина, разбъркваме и отстраняваме от огъня.

Пиле по градинарски с ориз

Прoдукти: 1с.л. олио, 350г обезкостени пилешки гърди, 2-3 глави лук, 2 зелени чушки, 1 кг домати, 1 скилидка чесън, 250 г сварени царевични зърна, 1 1/2ч.ч. ориз, 50 г настърган кашкавал, 3 стръка праз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на кубчета, а пилешкото – на пръчици. Запържваме месото, лука и чушките, като бъркаме постоянно. След като пилето порозовее, прибавяме обелените и настъргани домати и царевицата, заедно със соса. Изчакваме сместа да заври и изсипваме ориза и настърганият кашкавал. Намаляваме температурата, покриваме с капак и оставяме ястието да покъкри, докато ориза се свари. Малко преди да го свалим от огъня, прибавяме нарязаният на ситно праз.

Пиле по мексикански

Прoдукти: 4 почистени от костите и обелени от кожата пилешки гърди, 45 г краве масло, 1 с.л. зехтин, сол, черен пипер, 50 мл бренди, 2 скилидки чесън, 2-3 люти чушки, 1 ч.л. лют кетчуп, 40 мл концентриран портокалов сок, 35 г препечени ядки, 4 резенчета портокал.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме пилешките гърди заедно с мазнините до поруменяване. Поръсваме със сол и черен пипер. Наливаме брендито и внимателно фламбираме. Щом пламъкът угасне, прибавяме нарязаните на ситно люти чушки и чесъна, както и лютия кетчуп. Намаляваме котлона и наливаме портокаловия сок. Оставяме ястието да къкри 25 мин Разпределяме пилешките гърди по чиниите, гарнираме със задушен ориз, заливаме със соса, наръсваме с ядките и украсяваме с портокаловите резени.

Пилешко със шунка и пармезан

Прoдукти: 4 филета от гърдите, 3-4 с.л.брашно, 4 с.л. мазнина, 4 тънки резена шунка, 1 к.ч. настърган пармезан, 3-4 стръка босилек, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме напречно филетата, за да получим по-тънки парчета и ги овалваме в брашното, размесено с черен пипер и сол.. Сгорещяваме мазнината, прибавяме наситнения босилек и пържим филетата на силен котлон около 2-3 мин. Намаляваме котлона и продължаваме пърженето още 10-12 мин. Подреждаме филетата върху скарата на грила. Върху всяко парче слагаме тънък резен шунка, наръсваме с пармезана и запичаме до поруменяване на кашкавала.

Пълнени пуешки гърди

Прoдукти: 500 г пуешки гърди, 200 г спанак, 150 г филе от сьомга, сол, черен пипер, 1 стрък естрагон, 1 ч.л. олио, 500 мл зеленчуков бульон, 1 щипка шафран, 2 с.л. диетичен маргарин, 2 с.л. брашно, магданоз
Нaчин на приготвяне: Бланшираме спанака 2 мин във вряща подсолена вода 2 мин. Прехвърляме го в гевгир, обливаме със студена вода, отцеждаме и го подсушаваме. Начукваме рибното филе, поръсваме със сол и черен пипер и слагаме парченца от него върху листата спанак. Отгоре поръсваме с естрагон и навиваме на стегнато руло. Махаме кожата от пуешките гърди и ги разрязваме на четири. Внимателно ги изтъняваме с дървено чукче, натриваме ги със сол и черен пипер и върху всяко парче слагаме спаначени рулца. С помощта на мокра марля завиваме пуешкото месо на руло и отстраняваме марлята. Краищата защипваме с клечки за зъби, за да не се разтворят рулата по време на печенето. Сгорещяваме мазнината и равномерно позапържваме рулата. Щом хванат лека коричка, ги прехвърляме в намаслена тавичка и печем 40 мин на 200°С. Изваждаме рулата, завиваме ги във фолио и ги оставяме 10 мин да се задушават. Разбиваме маслото с маргарина. Възвираме подправения със шафрана бульон, намаляваме котлона и прибавяме маслото. Бъркаме, докато сосът се сгъсти. Развиваме фолиото, изсипваме в соса сока, който са си пуснали рулата, разбъркваме и сваляме от котлона. Подправяме с наситнен магданоз. Разпределяме този сос в затоплени чинии, нарязваме гърдите на филийки и ги поднасяме върху соса.

Пилешки флейки с чесън

Прoдукти: 800 г пилешко месо от гърдите, 1 глава чесън, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. майонеза, 4 с.л. краве масло, суха чубрица, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на пържоли, които начукваме с дървено чукче. Посоляваме и поръсваме с лимонов сок и черен пипер. Оставяме да престоят 2 часа и след това ги изпичаме на гореща скара. Поливаме изпечените флейки с горещо краве масло. Отделно смесваме киселото мляко с майонезата и счукания с малко сол чесън. Заливаме всяка от флейките с така приготвения сос. Поднасяме ги поръсени със стрита чубрица.

Пиле по тексаски

Прoдукти: 4 парчета бяло месо от гърдите, 1 счукана скилидка чесън, 2 с.л. доматено пюре, 1 с.л. пчелен мед, 1/2 ч.л. суха горчица (на прах), сос „Табаско”, сол, 75 г стафиди, 175 мл пилешки или зеленчуков бульон, 25 г изчистени сурови слънчогледови семки.
Нaчин на приготвяне: Натъркваме месото с чесъна и го нареждаме в плитък огнеупорен съд. Правим паста от соса „Табаско”, меда, горчицата, доматеното пюре и солта и намазваме с нея парчетата месо. Отгоре наръсваме стафидите. Възвираме бульона, загряваме фурната на 200°С, заливаме пилето с бульона и печем под капак 40 мин. Сваляме капака, обливаме пилето със собствения му сок от печенето, поръсваме със семките и печем още 15 мин. Гарнираме със задушен ориз и салата по избор.

Медальони от кълцано пилешко месо

Прoдукти: 1 кг пилешки гърди, 1 филия бял хляб, 60 г краве масло, 100 сметана, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 к.ч. галета, 4 яйца, индийско орехче, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата и костите и накълцваме много ситно месото. Прибавяме накиснатия в млякото и отцеден хляб, маслото, сметаната, настъргано индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Омесваме много добре и оформяме медальони, които потапяме последователно в брашното, разбитите яйца и галетата. Изпържваме ги от двете страни в сгорещената мазнина до златистожълто оцветяване.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Защо ми пресъхва устата?

Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...

Когато очаквате наследник

Въпреки че ходенето пеша влияе благотворно върху всички нас през различните етапи от живота ни, то е особено полезно за бременните жени през първите 6 месеца от щастливото очакване. Ходенето кара да р...

6 принципа на зимния букет

Зимата e красива, но малко тъжна. Градината и нейната пъстроцветна окраска се е променила до неузнаваемост. Но да продължите лятото е възможно! Нужна ви е само ваза с изсушени летни цветя. Подобни ком...

Къде зимува мушкатото?

Късна есен, пред прага на зимата сме. Къде и как да презимуват цветята ни? Ще ви разкажа приказка за трима братя и една сестра от рода Пеларгониум. Те тръгнали по света от Южна Африка, където оставили...

Начало