Още рецепти » Консервиране на дюли

 Консервиране на дюли

Сладко от дюли

Прoдукти: 1- 1.5 кг дюли, 1 кг захар, 1 к.л. лимонтузу, 500 г бадеми.
Нaчин на приготвяне: Обелваме дюлите и ги настъргваме. Приготвяме сироп от захарта и 3 ч.ч. вода. Прибавяме дюлите и обелените бадеми. Варимна умерен огън до необходимата гъстота. Слагаме лимонтузуто 5 мин преди да свалим от огъня. Насипваме сладкото в сухи буркани.

Конфитюр от дюли

Прoдукти: 1,5 кг дюли, 750 мл червено вино, 300 г захар, 20 – 30 карамфилчета, 1 ч.л. канела, 6 зърна кардамон, 3 зърна анасон.
Нaчин на приготвяне: Обелваме, почистваме и нарязваме дюлите на резенчета. Слагаме виното, захарта и всички подправки в тава и ги оставяме да врят на тих огън. След 5 мин прибавяме резените дюли и варим 30 мин. Изваждаме дюлите с решетеста лъжица и ги разпределяме в 6 бурканчета. Заливаме с прецедения сироп. Затваряме бурканчетата веднага.

Конфитюр от дюли и грозде

Прoдукти: 2 кг дюли, 2 кг бяло грозде, 1 л гроздов сок, 1 кг захар, 2 ч.л. лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Обелваме кората и махаме семенната част на дюлите. Нарязваме ги на кубчета и ги наръсваме със захарта. Оставяме да престоят 2-3 часа. Прибавяме гроздовите зърна и гроздовия сок. Слагаме ги в съд на слаб котлон и постепенно го засилваме по време на варенето. Бъркаме непрекъснато. Изваждаме гроздовите семки, които изплуват с решетеста лъжица. Щом сиропът се сгъсти, прибавяме разтвореното във вода лимонтузу, варим с бъркане още 5 мин и сваляме от котлона. Разливаме канфитюра по бурканчетата горещ, опъваме целофан на гърлата им и затваряме с капачки.

Мармалад от дюли

Прoдукти: на 1 кг дюли - 700 г захар, 6 с. л. вода.
Нaчин на приготвяне: Обелваме дюлите и ги настъргваме. Възваряваме захарта с водата до пълното й разтваряне. Прибавяме дюлевия мус, разбъркваме и варим, докато масата започне да се точи от лъжицата. Веднага наливаме в затоплени буркани и затваряме.

Печен дюлев мармалад с орехи

Прoдукти: на 1,7 кг дюли 1 кг захар, 150 г орехови ядки, 300 мл вода, кристална захар за овалване
Нaчин на приготвяне: Подбираме здрави и узрели дюли, махаме семенната част и ги нарязваме на кубчета. Варим ги с водата, докато омекнат съвсем. Претриваме ги през сито и слагаме в пюрето захарта и нарязаните орехи. Разбъркваме и варим на силен котлон с бъркане, докато мармаладът се сгъсти. Прехвърляме го в разлата тава на пласт с дебелина 2-3 см и сушим на слънце или във фурна, загрята на 50 градуса около 15 часа. Нарязваме мармалада на кубчета, овалваме ги в кристална захар и го редим в чисти и сухи херметически затварящи се кутии, като между редовете слагаме целофан. Съхраняваме на сухо и прохладно място.

Мармалад от круши и дюли

Прoдукти: круши, дюли, захар.
Нaчин на приготвяне: Вземаме равни количества круши и дюли. Измиваме ги, нарязваме ги на парчета (без да махаме семената) и ги слагаме в голям съд. Наливаме вода, колкото да ги покрие, и варим на умерен огън. Щом плодовете омекнат напълно, отстраняваме от огъня, изчакваме да изстинат и ги претриваме през цедка. Измерваме обема на кашата и я сипваме в тавичка. Варим на силен огън при непрекъснато бъркаме. Щом мармаладът се посгъсти, сипваме захарта като спазваме съотношението: на 1 л каша – 250 г захар. Доваряваме до необходимата гъстота и сипваме в затоплени буркани.

Мариновани дюли

Прoдукти: 7 кг дюли, 10 г карамфил, 5 г канела; За маринатата: 3 л вода, 2,5 кг захар, 2 л оцет.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дюлите от мъха и ги измиваме. Нарязваме ги на резенчета и отстраняваме семенната част. Държим нарязаните дюли в разтвор на лимонена киселина (на 1 л вода 1 г лимонена киселина), за да не потъмняват. Бланшираме резените 8-10 мин във вряща вода, охлаждаме и ги нареждаме плътно в буркани, където предварително сме сложили по малко карамфил и канела. Заливаме дюлите с гореща марината, приготвена от изброените продукти и затваряме бурканите херметически. Стерилизираме 15 мин и веднага охлаждаме със студена вода.

Желе от дюли

Прoдукти: 800 г дюли, 250 мл вода, 900 г захар, 3 г лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Под течаща вода изстъргваме дюлите с четка. Без да ги белим, разделяме всяка дюля на 8 парчета, които слагаме в тенджера, заливаме с вода и варим 35 мин, докато омекнат. Разстиламе ленена кърпа над друга тенджера, изсипваме дюлите върху нея и ги оставяме да престоят 1 нощ, докато им изтече сокът. Kъм сока прибавяме захарта и лимонтузуто и възваряваме. Варим на слаб огън 10 мин. Веднага пълним в затоплени бурканчета и затваряме.

Пестил от дюли

Прoдукти: 2 кг дюли, 1-2 лимона, олио, захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме дюлите, обелваме кората им и ги нарязваме на половинки. Издълбаваме сърцевината им заедно със семките и ги завързваме отделно в 2 торбички от марля. Месестата част на всяка дюля нарязваме на 8 парчета. Парчетата поставяме в съд заедно с торбичките, в които са семките и сърцевината, като наливаме по 1 л вода на всеки 500 г плод. Варим, докато плодовете омекнат. Изсипваме ги в голяма цедка и оставяме да се отцедят, като изстискваме много добре торбичките със семките. От получения сок приготвяме желе, като добавяме 800 г захар и сока на 1 лимон - за всеки литър сок. Варим 30 минути като опитваме с капка готовността на желето. Сварените дюли пресоваме през цедка и прибавяме равно тегло захар. Пюрето сипваме в съд, доливаме малко вода и варим около 12 минути, докато се сгъсти. Прибавяме олио, разбъркваме добре и изсипваме в тавичка на височина 2-3 см. Оставяме да престои на открито 10-12 дни, след което го нарязваме на парчета, големи колкото локумчета. Всяко парче овалваме в захар и оставяме да престои още 2-3 дни. Прибираме в подходящи кутии.

Локум от ябълки и дюли

Прoдукти: 3 кг ябълки, 3 кг дюли, 2 ч.ч. смлени орехови ядки, захар, пудра захар за овалване.
Нaчин на приготвяне: Обелваме плодовете, нарязваме ги на парчета и поотделно ги варим в малко количество вода, докато омекнат. Претриваме ги през цедка. Смесваме пюретата, премерваме сместа и прибавяме същото количество захар. Варим до сгъстяване на пюрето, като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица. Накрая прибавяме орехите и прехвърляме сместа в разлат съд, за да желира. Разстиламе желето върху намазнена хартия и го оставяме на слънце да се суши. После го нарязваме на кубчета, които овалваме в пудра захар. Нареждаме локумчетата в кутия, затваряме плътно и съхраняваме на хладно.

Компот от дюли

Продукти за 1 буркан: 1-2 дюли, 6 с.л. захар, 2-3 листенца индрише
Нaчин на приготвяне: Подбираме зрели и ароматни дюли и ги нарязваме на парченца заедно с кората. Махаме семенната част. Насипваме ги в бурканите до 2/3 от обема им, наръсваме със захарта, слагаме индришето и наливаме чиста вода до гърлото на бурканите. Затваряме херметически и стерилизираме 20 мин.

Нектар от дюли

Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодовете на парчета, заливаме ги с малко вода и варим, докато омекнат. Пасираме и получената хомогенна маса разреждаме със захарен сироп до желаната гъстота. За да не потъмнее, загряваме нектара до кипване и тогава го наливаме в бутилки. Стерилизираме 8-10 мин.

Сироп от дюли

Прoдукти: на 1 кг сок дюли - 2 кг захар и 1 ч.л. лимонтозу
Нaчин на приготвяне: Изцеждаме сока от дюлите със сокоизтисквачка. Прибавяме захарта и варим на силен котлон, като 5 минути преди да го свалим от огъня прибавяме размитото в малко топла вода лимонтузу. Разливаме сиропа горещ в бутилки и веднага ги затваряме.

Сироп от грозде и дюли

Прoдукти: 2 кг дюли, 1 л гроздов сок, 1,5 кг захар, 1 ч.л. лимонтузу,
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дюлите на резенчета. Наливаме, че да ги покрие и варим на слаб котлон, докато дюлите омекнат. Прецеждаме сока през марля. Прибавяме гроздовия сок и захарта и варим на силен котлон, докато сиропът се сгъсти. Пет минути преди да го отстраним от огъня прибавяме разтвореното в малко топла вода лимонтузу. Наливаме горещия сироп в сухи бутилки и веднага затваряме херметически.

Сок от дюли

Прoдукти: на 1 л сок от дюли - 650 г захар
Нaчин на приготвяне: Подбираме здрави, сочни и добре узрели дюли и ги нарязваме на парченца заедно с кората. Отстраняваме семената и наливаме толкова вода, че да ги покрие с 1 см. Варим докато омекнат. Отцеждаме сока, прибавяме захарта и варим още 5-6 мин, като периодично отстраняваме пяната. Изстиналия сок наливаме в бутилки, затваряме херметически и стерилизираме 15 мин.

Ликьор от дюли

Прoдукти: 1 л чист спирт, 1 кг дюли, 25 г канела на пръчици, 25 гвоздейчета карамфил, 5-6 бадема, 1 лимон, 1 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дюлите на малки парченца и ги сваряваме в 1,5 л вода. Прецеждаме охладения сок и го смесваме със същото количество спирт. Добавяме карамфила, канелата, кората от половин лимон и захарта. Разбъркваме, за да се разтвори захарта и наливаме в бутилки. Завързваме отворите с марля и оставяме ликьорът да престои 40-50 дни на слънце. След това прецеждаме и наливаме в бутилки, които плътно затваряме. Нареждаме ги в легнало положение и изчакваме най-малко 6 месеца преди да консумираме ликьора.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Десерти с кафе

Класическо тирамису Прoдукти: 200 г захар, 4 яйца, 500 г маскарпоне, 400 г бишкоти, 1 ванилия, кафе, ром, какао. Нaчин на приготвяне: На водна баня смесваме захарта с жълтъците. Прибавяме маска...

Консервиране на вишни

Сладко от вишни Прoдукти: 1 кг вишни, 1,25 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина Нaчин на приготвяне: Изчистваме плода от костилките като внимаваме да не го нараним. В съда, в който варим сладк...

Сибирският жен-шен ни пази от рак

Сибирският жен-шен принадлежи към семейство Araliaceae - Бръшлянови. Той е от същото семейство като прочутия китайски жен-шен (Panax ginseng) и се смята за негов близък роднина. Тъй като растението не...

Простуда или грип - как да се справим?

Ако кихате, ако гърлото ви боли или носът ви е запушен, това е по-скоро простуда. Но ако се появят главоболие, температура, силна отпадналост и болки в мускулите – това вече са признаци за грип. Най-в...

Начало