Още рецепти » Гозби с пресни картофи

 Гозби с пресни картофи

Кюфтета от чушки, моркови и картофи

Продукти за 4 порции: 500 г чушки, 3-4 моркова, 2-3 пресни картофа, 3 с.л. кисело мляко, 3-4 с.л. брашно, 100 г кашкавал, 4 яйца, 1/2 връзка магданоз, сол, галета за овалване, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките и ги нарязваме много ситно. Обелваме морковите и картофите и ги сваряваме. Смачкваме ги на пюре и прибавяме към тях чушките, киселото мляко, брашното, настъргания кашкавал и 2 яйца. Омесваме всичко много добре и подправяме със ситно нарязания магданоз и сол. От сместа оформяме кюфтета и ги панираме последователно с галета, яйца и отново галета. Изпържваме кюфтетата в гореща мазнина.

Грах с картофи и моркови

Продукти за 4-5 порции: 700г грах, 1/2кг пресни картофи, 5 моркова, 1/2ч.ч. олио, 1/2 връзка магданоз, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Сваряваме граха, картофите и морковите, като граха сваряваме в неподсолена вода, а морковите и картофите в подсолена вода. Сгорещяваме олиото и задушаваме ситно нарязания магданоз. Последователно прибавяме картофите - нарязани на едро, сварения грах, морковите - нарязани на кубчета и подправяме с черен пипер и сол. Заливаме сместа с малко топла вода и задушаваме на тих огън 10-15мин..

Задушени пресни картофи

Продукти за 4 порции: 500 г пресни картофи, 60 г краве масло, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и нарязваме ги на парчета. Прибавяме маслото, сол и 1 к.ч. вода. Захлупваме и задушаваме 20 мин на умерен огън, като отначало разбъркваме с дървена лъжица, а след това само раздрусваме тенжерата, за да не се разкашкат омекналите картофи. Накрая поръсваме със ситно нарязан копър.

Картофи със сос от копър

Продукти за 4 порции: 800г пресни картофи, 4с.л. брашно, 1к.ч. масло, 1к.ч. прясно мляко, 1-2с.л. оцет, 1 връзка копър, сол

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, нарязваме ги на едро и ги сваряваме в подсолена вода. Приготвяме сос от маслото, брашното, нарязания на ситно копър и отварата от картофите. Оставяме соса да поври 5-6 мин и го отдръпваме от огъня. След като поизстине, прибавяме оцета и прясното мляко. С така приготвения сос заливаме сварените картофи и слагаме ястието отново на котлона само да заври.

Пресни картофи със зелен лук

Продукти за 5 порции: 1 кг пресни картофи, 1 връзка зелен лук, 1 к.ч. пилешки бульон, половин пакетче краве масло, 4-5 с.л. олио, 1 с.л. соев сос, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги слагаме в тенджера, където сме сгорещили олиото заедно с маслото. Захлупваме и задушаваме като от време на време разклащаме тенджерата. След 10 мин прибавяме соевия сос и пилешкия бульон, посоляваме на вкус и задушаваме, докато картофите омекнат. Изваждаме ги и в същата мазнина задушаваме едро нарязания лук. След като омекне, го изсипваме върху картофите. Поднасяме ястието, поръсено с наситнен копър.

Пресни картофи с мляко

Продукти за 4 порции: 700-800 г дребни пресни картофи, 1-2 ч.ч. прясно мляко, 2-3 жълтъка, четвърт пакетче краве масло, 1/2ч.л. червен пипер, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Остъргваме картофите и ги сваряваме в подсоленото мляко. Застройваме ги с разбитите жълтъци и лимонов сок на вкус. След това ги разсипваме в чиниите за сервиране и поливаме с маслото, което сме запържили заедно с червения пипер. Поръсваме с черен пипер и нарязан магданоз.

Яхния "Фантазия”

Продукти за 4 порции: 200г зелен боб, 200г бамя, 1 по-голяма тиквичка, 2-3 моркова, 2-3 домата, 2-3 стръка лук, 2-3 стръка чесън, 1к.ч. ориз, 5-6 пресни картофа, 3-4с.л. олио, 2с.л. брашно, 1/2с.л. червен пипер, магданоз, копър, целина, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме всички зеленчуци на дребно. В малко вряща вода изсипваме зеления боб, бамята, тиквичките, морковите, лука и чесъна. Оставяме да поврат 30 мин и прибавяме картофите и ориза. След 15 мин добавяме доматите, олиото, брашното, размито в малко вода, червения пипер и солта. Преди да свалим от огъня подправяме с копър, магданоз и целина.

Пресни картофи на фурна

Продукти за 4-5 порции: 800 г пресни картофи, 2 връзки зелен лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 домат, 2 с.л. краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на едри парчета и ги сваряваме в малко вода. Нарязваме лука на ситно и в отделен съд го задушаваме с олиото. Прибавяме препеченото брашно и обеления и настърган домат. Задушаваме още 2-3 мин и изсипваме доматите при картофите. Посоляваме и разбъркваме много добре. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и разпръскваме отгоре парченца масло. Печем в умерена фурна, докато картофите станат златисто-кафяви.

Месо с пресни картофи

Продукти за 4 порции: 800 г месо /агнешко, шилешко, свинско, телешко/, 1 кг пресни картофи, 3 стръка пресен лук, половин пакетче краве масло, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца и го заливаме с 3 ч.ч. топла вода. Прибавяме ситно нарязания лук и варим на умерен огън, докато месото омекне. Прибавяме нарязаните на кръгчета картофи и продължаваме да варим. Когато картофите са полусварени, прибавяме маслото, червения пипер и размитото в малко сос от ястието брашно. Малко преди да отстраним от огъня посоляваме и поръсваме със ситно нарязани копър и магданоз.

Агнешко печено със зеленчуци

Продукти за 8 порции: 1 агнешко бутче, 100 г краве масло, 2 връзки зелен лук, 2 моркова, 1 ч.ч. зелен грах, 1 тиквичка, 5-6 пресни картофа, 1 к.ч. бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме бутчето, подсушаваме го и го натриваме с черен пипер и сол. Заливаме го с разтопеното масло, наливаме вода до 2/3 от височината му и печем в силна фурна, като през 10 мин обръщаме бутчето, за да се зачерви от всички страни. После разстиламе около него ситно нарязания лук, морковите, нарязани на кубчета, сварения и отцеден грах, тиквичката, нарязана на тънки колелца, целите картофчета и наситнения магданоз. Наливаме топла вода до 2/3 от височината на бутчето, добавяме виното и печем в умерена фурна, докато зеленчуците напълно омекнат.

Скумрия със зеленчуци

Продукти за 4-5 порции: 600-700 г филе от скумрия, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 1/2 к.ч. бяло вино, 600 г пресни картофи, 2-3 домата, 1-2 зелени пиперки, 1 краставица, половин к.ч. олио, бучка краве масло, сок от 1 лимон, черен пипер, магданоз, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме рибата със сол и лимонов сок. В половината от олиото и малко вода задушаваме ситно нарязаните лук и чесън. След 5-6 мин към тях прибавяме нарязаното на парчета рибно филе, ситно нарязан магданоз и виното и задушаваме още 10 мин. Запържваме в останалата мазнина нарязаните на кръгчета пиперки, а след това последователно прибавяме обелените и нарязани на кръгчета краставици и обелените и настъргани домати. Изсипваме задушените зеленчуци при рибата и заедно ги задушаваме още 5-6 мин. Поръсваме готовото ястие с черен пипер и го сервираме топло заедно с картофите, които сме задушили отделно с маслото и сме поръсили със ситно нарязан копър.

Телешки бъбреци по лиежки

Продукти за 3 порции: 500 г телешки бъбреци, 80 г сланина, 8 малки глави лук, 12 малки пресни картофа, 2 с.л. краве масло, 4 плодчета от хвойна, 5-6 капки джин, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме сланината на кубчета и я запържваме в половината от маслото заедно с целите главички лук. Изваждаме запържените продукти с помощта на решетеста лъжица и в същата мазнина запържваме бъбреците, които сме почистили, измилисме ги много добре на течаща вода и сме ги отцедили. В останалото масло запържваме обелените цели картофчета, като при нужда прибавяме малко вода, за да не променят картофчетата цвета си. След това прибавяме сланината, лука и картофите към бъбреците. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и печем ястието в предварително загрята умерена фурна без да захлупваме съда. Ако е необходимо, доливаме по малко топла вода. Към края на печенето прибавяме смачканите хвойнови плодчета, а 5 мин преди да извадим от фурната поръсваме с рома. Поднасяме ястието в съда, в който е изпечено.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Болка в корема - сигнал за опасност

Апендиситът представлява възпаление на апендикса – къс червеобразен израстък, свързан към началната част на дебелото черво в дясната част на корема. При животните апендиксът има съществена роля в смил...

Самодивски чимшир в саксия

Самодивският чимшир произхожда от Северна Африка, Европа и Южна Америка. У нас растението е познато като джел или бодлива зеленика. Естествени находища има в Странджа, Средна гора, Родопите и Беласица...

Как се прави суфле

Суфле със сирене Продукти за 2-3 порции: 2 с.л. краве масло, 2 с.л. брашно, 180 мл прясно мляко, 100-150 г сирене, 2-3 яйца, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Приготвяме от брашното, масл...

Как се отглежда джинджифил

През последните години на пазара се появи една странна подправка, предлагана в натурален вид – като коренища или като прах. Тази “лютива сладост” носи странното име джинджифил. В света е известен с ла...

Начало