Още рецепти » МАНДЖИ С АРПАДЖИК

 МАНДЖИ С АРПАДЖИК

Безмесен чумлек в гърне

Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне:Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещеното олио до златист цвят. Прибавяме обелените и настъргани домати, обелените лукчета, чесъна, черния и червения пипер, дафиновия лист и малко вода. Посоляваме и поръсваме с чубрица. Изсипваме продуктите в пръстен съд, захлупваме и задушаваме до омекване на лукчетата. Накрая прибавяме размитото в студена вода брашно. Оставяме ястието да поври още 5-6 мин и отстраняваме от огъня.

Вегитарианска попска яхния

Продукти за 4 порции: 1-2 моркова, половин главичка целина, 1 глава лук, 2 стръка праз, 1 ч.ч. олио, 1 кг арпаджик, 2 глави чесън на скилидки, 1-2 дафинови листа, 1 с.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 1 с.л. оцет, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне:Настъргваме морковите и целината и на едро ренде. Изсипваме ги в глинен съд, в който сме налели олиото. Задушаваме ги заедно с лука и праза. Когато зеленчукът омекне, прибавяме червения пипер, обеления арпаджик, обеления чесън и дафиновите листа. Наливаме толкова вода, колкото да покрие зеленчуците. Задушаваме, докато лукът поомекне, прибавяме размитите във вода брашно и доматено пюре и поръсваме с оцет. Захлупваме плътно с капака и го замазваме с тесто. Варим 20 мин на тих огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.

Плакия от бамя и гъби

Продукти за 4 порции: 500 г бамя, 1 ч.ч. ситно нарязани гъби, 1 ч.ч. дребни лукчета /арпаджик/, 5-6 скилидки чесън, 3-4 домата, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне:Слагаме бамята в тенджера заедно със ситно нарязаните гъби, арпаджика и нарязаните скилидки чесън. Наливаме олиото и виното и подправяме със ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме много добре. Отгоре нареждаме нарязаните на кръгчета домати, захлупваме плътно и сваряваме ястието на слаб огън.

Гювеч с ориз и лукчета

Продукти за 4 порции: 20-25 малки лукчета, 2-3 с.л. оцет, 2 глави лук, 1 глава чесън, 1 с.л. доматено пюре, 1 1/2 к.ч. олио, 1 непълна ч.ч. ориз, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лукчетата, разцепваме ги до половината на кръст и ги варим до омекване във вода, към която сме прибавили оцета и малко сол. Отделно нарязваме на ситно лука и чесъна. Посоляваме и запържваме в 1 к.ч. олио. Прибавяме ориза и също го позапържваме. Наливаме 2 1/2ч.ч. гореща вода, в която сме размили доматеното пюре, посоляваме, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и оставяме сместа да ври, докато се посвари оризът. Тогава изсипваме в намаслена тавичка, нареждаме отгоре лукчетата, така че да потънат наполовина, и заливаме с останалото олио. Печем гювеча в умерено силна фурна.

Манастирска яхния

Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 1глава лук, 250 г картофи, 1 морков, 1 парче целина, 200 г арпаджик, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 2 домата, 80 мл олио, 10-12 зърна черен зърна черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, морковите и целината и ги задушаваме до омекване в сгорещената мазнина и малко вода. Прибавяме арпаджика, почистените от костилките маслини, нарязаните на ивички гъби и половината от черния пипер. Заливаме с топла вода, колкото да се покрият зеленчуците, посоляваме и варим на слаб огън до омекване на зеленчуците. Прибавяме ориза и обелените и нарязани на кубчета картофи, а след 10 мин - обелените и настъргани домати. Печем ястието в глинен съд при умерена температура. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.

Агнешко по ориенталски

Продукти за 4 порции: 1 агнешка плешка, 200 г сурова наденица, 2 глави лук, 150 г малки лукчета /арпаджик/, 100 г пушени гърди, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. червено вино, 3 картофа, 1 връзка магданоз, черен и червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костите от плешката, без да разрязваме ципата. Измиваме и поръсваме със сол, черен и червен пипер. Нарязваме на ситно лука и магданоза и ги запържваме. Прибавяме към тях каймата от суровата наденица и ситно нарязаните пушени гърди. Посоляваме на вкус. С така приготвената смес пълним плешката, завиваме я като руло, завързваме добре с канап. Запържваме плешката от всички страни в сгорещена мазнина. Прибавяме обелените лукчета цели, виното, 1 ч.ч. вода, настърганите картофи, червен пипер и сол. Варим на умерен огън около час и половина, докато течността изври наполовина. По желание можем да сгъстим соса с 1 с.л. брашно, размито в студена вода. Преди сервиране отстраняваме канапа и нарязваме месото на филии.

Заек, задушен в пръстен гювеч

Продукти за 4-5 порции: 1 кг заешко месо, 500 г дребни лукчета /арпаджик/, 50 г сланина, 1 ч.л. червен пипер, 2 дафинови листа, 4 с.л. олио, 7-8 зърна черен пипер, 4-5 зърна бахар, смлян черен пипер, сол, 1-2 ч.ч. оцет за маринатата.

Нaчин на приготвяне: Киснем заешкото месо 5-6 часа в марината, приготвена от равни количества вода и оцет. Измиваме го, нарязваме го на парчета и намазваме парчетата с мазнина. Нареждаме месото в глинен гювеч и го покриваме с един ред цели обелени лукчета. Върху арпаджика нареждаме малки парченца сланина, добавяме зърната бахар и черен пипер и заливаме с подсолена гореща вода, така че водата да е 1 см над продуктите. Захлупваме, замазваме капака с тесто и варим около 3 часа на тих огън. Готовото ястие поръсваме с черен пипер.

Месни топки в кисело мляко

Продукти за 4 порции: 400 г кайма /смес/, 500 г арпаджик, половин глава лук, 3 с.л. брашно, 4 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 щипка канела, черен пипер, сух джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата заедно с яйцето, ситно нарязания лук, черен пипер, канела и сол. Оформяме ги на топчета с големината на орех, овалваме топчетата в 1 с.л. от брашното и ги изпържваме в част от олиото. Обелваме арпаджика, измиваме го и го задушаваме в останалото олио. Прибавяме останалото брашно и го запържваме до златисто. Разреждаме с горещия бульон /или с гореща вода/. Когато сместа заври, сипваме разбитото кисело мляко и прибавяме изпържените топчета. Оставяме ястието да се вари около 15 мин. Накрая посоляваме, подправяме със счукания чесън и поръсваме със стрития сух джоджен.

Овнешко рагу

Продукти за 4 порции: 1 кг овнешко месо от гърдите, 2 супени лъжици брашно, 3 скилидки чесън, 2 супени лъжици доматено пюре, 200 г дребен лук, 2 моркова, 500 г картофи, 1 кафена чаша олио, 1 дафинов лист, половин връзка магданоз, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и запържваме в олиото, наръсваме с брашното и пържим още няколко минути като разбъркваме. Добавяме настъргания чесън и вода, колкото да покрие месото. Прибавяме доматеното пюре, дафиновия лист, черния пипер. Посоляваме и оставяме да ври около 40 мин. През това време обелваме лука, нарязваме морковите, обелваме и нарязваме на едри парчета картофите. Прибавяме всичко към ястието. Варим до пълно сваряване, като преди сервиране поръсваме с наситнен магданоз.

Попска яхния

Продукти за 4 порции: 800-900 г говеждо месо, 1 к.ч. разтопена свинска мас, 1 кг малки лукчета /арпаджик/, 1 глава чесън, 1/2 к.ч. бяло вино, 1 ч.л. доматено пюре,1 с.л. брашно, червен пипер, черен пипер, кимион, дафинов лист, бахар, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото и го нарязваме на малки късчета. Обелваме арпаджика и чесъна и ги запържваме в разтопената мас, като от време на време разбъркваме с дървена лъжица. За да запазят формата си, лукчетата не се солят. Изваждаме изпържените лукчета с решетеста лъжица и слагаме в същата мазнина парчетата месо, които сме поръсили със сол, черен и червен пипер. Запържваме месото от всички страни. Прибавяме изпържените лукчета, доматеното пюре и бялото вино, бахара, дафиновия лук и счукания и пресят кимион. Захлупваме ястието и оставяме да ври на тих огън. Постепенно лукчетата поемат парата от яхнията, а месото се задушава и става меко. Добавяме по малко вода, докато ястието се свари напълно, а лукчетата се налеят хубаво със сок. Преди да отстраним от огъня, прибавяме припеченото брашно, което сме размили в малко вода, и кипваме яхнията.

Свинско рагу със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 400 г свинско месо, 200 г зрял фасул, 200 г моркови, 200 г гъби, 300 г картофи, 150 г малки лукчета, 80 мл мазнина, 1 ч.л. картофено брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 600 г домати, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ във вода почистения и измит фасул. На следващия ден го варим до омекване в подсолена вода. Нарязваме месото на четири порции, посоляваме, изпържваме го в сгорещената мазнина и леко го задушаваме. Прибавяме обелените лукчета и нарязаните на парченца моркови, наливаме малко топла вода и продължаваме да задушаваме. След малко прибавяме гъбите и попарените, обелени и нарязани на по-големи парчета домати, обелените и нарязани на кръгчета картофи и размитото във виното картофено брашно и задушаваме.

Задушени хапки по манастирски

Продукти за 6-8 порции: 1,2 кг шарено свинско месо, 5-6 моркова, половин глава целина заедно с листата, 2 глави лук, 1-2 ябълки, 5-6 гъби, 1-2 с.л. къпини, 1 с.л. лимонов сок, 2 ч.ч. вино, 1 ч.л. доматено пюре, 1 стрък праз с част от листата, 10-15 малки лукчета, 2 корена от магданоз, 1 дафинов лист, 1-2 с.л. брашно, джоджен, черен и червен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, посоляваме и го пържим няколко минути под похлупак в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и продължаваме да пържим. След още четвърт част прибавяме почистените и ситно нарязани моркови, целина, магданозени корени, ябълки и лук. Прибавяме също така къпините. Заливаме с 1 ч.ч. топла вода и задушаваме 20-30 мин на силен огън. След това прибавяме лукчетата, гъбите, доматеното пюре, лимоновия сок, половината вино, джоджена, черния и червения пипер и сол на вкус. Захлупваме, замазваме капака с тесто и печем 30 мин в умерена фурна. Накрая прибавяме останалото вино и брашното, размито в малко студена вода, кипваме ястието и след 5-6 мин го отстраняваме от огъня.

Котлети с мариновани лукчета

Продукти за 4 порции: 4 свински котлета по 200 г, 50 г брашно, сол, черен пипер, 50 мл зехтин, 2 глави лук, 450 г цели консервирани домати със сока, 250 мл червено вино, 150 г сладки мариновани лукчета, 1 с.л. оцет, мащерка, сол, черен пипер, 1 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, солта и пипера. С дървено чукче изтъняваме леко котлетите, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в тиган с двойно дъно в 1 с.л. зехтин. Прехвърляме ги в огнеупорен съд, отцедени от мазнината. Доливаме в тигана останалия зехтин и пържим 2 мин нарязания на ситно лук. Прибавяме нарязаните на парченца домати заедно със сока, подправяме със сол и черен пипер и готвим, докато течността поизври. Прибавяме виното, оцета и отцедените от маринатата лукчета. Готвим още 3 мин. Подправяме с мащерката. Заливаме котлетите с този сос и ги наръсваме със захарта. Захлупваме и печем 1 час на 180°С.

Руло с яйца и арпаджик

Продукти за 4 порции: 500 г кайма /смес/, 5 яйца, 4 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 глава лук, 500 г арпаджик, 1 ч.ч. бульон, 1 с.л. галета, магданоз, кимион, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата със ситно нарязания лук, 1 яйце, черен пипер, кимион и сол. Омесваме я добре и я разстиламе върху дъска. Сваряваме яйцата, обелваме ги и ги слагаме цели по дължината на растланата кайма. Навиваме каймата на руло, овалваме я в галета и я слагаме в намаслена тавичка. В отделен съд запържваме в сгорещената мазнина обеления арпаджик. Добавяме доматеното пюре, задушаваме 10 мин на тих огън и след това разреждаме с 1 ч.ч. горещ бульон. Изсипваме задушения арпаджик около рулото, слагаме тавата в предварително загрята умерена фурна и печем 20 мин, като по време на печенето обливаме рулото със соса. Поднасяме рулото нарязано и полято със сос, като отстрани сервираме арпаджика, а отгоре поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Свинско по орманджийски

Продукти за 5 порции: 800 г свинско месо от бута, 100 г свинска мас, 1 морков, 1 парче целина, 1 корен пащърнак, 100 г дребни лукчета, 2 домата, 1/2 к.ч. червено вино, 1 дафинов лист, бахар, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото, след което го нарязваме на порции. Посоляваме порциите и ги изпържваме до зачервяване от всички страни. Прибавяме изчистените лукчета и нарязаните на кубчета корени и задушаваме заедно с месото, докато поомекнат. Тогава прибавяме нарязаните домати, посоляваме, слагаме подправките и доливаме малко вода. Сипваме ястието в пръстен съд, захлупваме, замазваме капака с тесто и задушаваме 1 час в умерено слаба фурна.

Телешки котлети по селски

Продукти за 5 порции: 5 телешки котлета /около 1 кг/, 2-3 с.л. брашно, 250 г варена сланина от гърдите, 150 г арпаджик, 1 глава чесън, 1 к.ч. олио /или 1 пакетче краве масло/, 750 г картофи, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме котлетите. Подсушаваме ги, поръсваме ги със сол и черен пипер и ги пържим в от двете страни до златистокафяво. Нарязваме сланината на правоъгълничета. Почистваме арпаджика и запържваме лукчетата както са цели, докато се зачервят. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги, нарязваме ги на филийки и ги посоляваме. Нареждаме котлетите в подходящ съд, около тях подреждаме изпържения арпаджик и нарязаните картофи. Поръсваме със счукания чесън, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Захлупваме и задушаваме 5-6 мин в умерена фурна.

Пиле “Аблама”

Продукти за 4 порции: 1 средно голямо пиле, 300 г арпаджик, 1 пакетче краве масло, 4 с.л. брашно, 4 лимона, кимион, суха чубрица, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Изпържваме пилето в сгорещената мазнина до златисто. Пилето е готово, когато при набождане пуска бистър сок. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме до омекване целите главички лук, после ги изваждаме да се отцедят. В част от мазнината запържваме брашното, разреждаме с 1 ч.ч. бульон и варим, за да получим гъст сос. Накрая прибавяме лимонов сок, кимион, чубрица, и сол на вкус. Разделяме пилето на порции, нареждаме го в плато, нареждаме върху него лукчетата и заливаме със соса. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пиле на фурна

Продукти за 5 порции: 1 голямо пиле, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. разтопено краве масло, 150 г пушени гърди, 250 г арпаджик, 3 моркова, 500 г картофи, 2 главички чесън, магданоз, мащерка, сол.

Нaчин на приготвяне: Намазваме пилето със смес от предварително счукания чесън, половината от кравето масло и сол. Вкарваме краката в коремната кухина, а крилата кръстосваме на гърба. Нарязваме пушените гърди на малки кубчета, бланшираме ги във вряща вода, изваждат и ги запържваме в сухо тиганче. Поотделно в малко мазнина задушаваме нарязаните на кубчета моркови и картофи и целите лукчета. Сгорещяваме 1 с.л. от мазнината и запържваме пилето от всички страни до златисто оцветяване. Прибавяме последователно морковите, картофите, лукчетата, подправките и 1 ч.ч. вода. Задушава във фурната около 20 мин, като често обръщаме пилето, а останалите продукти размесваме чрез разклащане на тавичката. Нарязваме готовото пиле на порции, гарнираме с продуктите, в които е задушено и поливаме със соса от тавичката.

Попска яхния с бъбреци

Продукти за 6 порции: 500-600 г бъбреци, 2-3 ч.ч. айрян, 2 глави лук, 500 г арпаджик, 1 скилидка чесън, 2-3 домата, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 2 ч.ч. бульон, 1 ч.ч. вино, 1 с.л. оцет, 1 дафинов лист, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Почистваме бъбреците от лойта и ципите. Разрязваме ги по дължина, измиваме ги много добре, заливаме ги с айряна и ги оставяме да киснат. След 2 часа ги изваждаме, подсушаваме ги и ги варим, докато поомекнат във вода, към която сме прибавили оцета. Изваждаме ги, нарязваме ги на парчета и леко ги запържваме в гореща мазнина. Отделно нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото. Когато стане златист, поръсваме леко препеченото брашно и прибавяме размитото в малко вода доматено пюре. Прибавяме и бъбреците, заливаме с виното и бульона и кипваме сместа. След това последователно прибавяме почистения арпаджик, скилидката чесън, обелените и настъргани домати, дафиновия лист. Захлупваме и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато се свари арпаджика. Накрая посоляваме, отстраняваме от огъня, поръсваме със ситно нарязания магданоз и поднасяме.

Телешки език с арпаджик

Продукти за 4 порции: 1 телешки език, 10-15 главички дребни лукчета /арпаджик/, половин пакетче краве масло, 1 с.л. брашно, 3 с.л. доматено пюре, 4-5 скилидки чесън, 1 дафинов лист, сух босилек, суха мащерка, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме езика и го варим 10 мин в леко подсолена вода. След това изплакваме със студена вода и го обелваме с остър нож. Пържим езика в гореща мазнина. Изваждаме го и в същата мазнина слагаме почистения арпаджик и брашното. Разбъркваме, добавяме размитото с малко вода доматено пюре и заливаме с още вода. Връщаме нарязания на парчета език в соса, пускаме скилидките чесън, дафиновия лист, босилек и мащерка. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Захлупваме добре с капак и варим още час и половина на тих огън.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Снегът пo раменете

В древен Китай лекували пърхота със смес от мед и оризово брашно. В средата на 19 век англичанките изплаквали косите си с подсолена дъждовна вода. Вече преполовихме първото десетилетие на новия век, н...

Пелин се прави от ароматно грозде

Старобългарската напитка е преминала през вековете благодарение на постоянството на нашите винари. Някои я сравняват с италианския вермут, въпреки че думата "вермут" е немска и означава &quo...

Тибетски рецепти за изчистване на бъбреците

Древните лекари смятали бъбреците за основата на живота. Те повече от другите органи страдат при екологични проблеми, най-вече от негативното въздействие на лошата питейна вода. Всички вредни вещес...

Какво харесват димитровчетата

В нашите градини, които пъстреят с есенните си одежди, най-обичани са многогодишните зимоустойчиви димитровчета. Те зацъфтяват още в края на септември, но истинската им хубост проличава, когато настъп...

Начало