Още рецепти » Кьопоолу

 Кьопоолу


Класическо кьопоолу

Прoдукти: 8 кг патладжани, 1,5 кг червени или зелени чушки “Капия”, 500 г червени домати, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 200 г сол.

Нaчин на приготвяне: Изпечените и обелени патладжани наситняваме с остър нож върху дървена дъска, още докато са топли. Дъската слагаме под наклон, за да се оттича сока им. Прекарваме ги през машинка за месо и ги смесваме с изпечените и смлени червени чушки, обелените и настъргани домати и наситнените зелени подправки. Прибавяме сока от патладжаните, посоляваме, разбъркваме хубаво и прехвърляме сместа в дълбока тенджера. Възвираме и варим 5-6 мин, бъркайки непрекъснато. Насипваме кьопоолуто в буркани, затваряме и стерилизираме 30 мин.

Лесно кьопоолу

Прoдукти: 5 кг печени чушки, 2 кг печени патладжани, 1 глава чесън, 1 връзка магданоз, 1 ч.ч. препържено олио, 1 ч.ч. оцет, 1 к.ч. сол, 1 к.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Обелваме изпечените чушки и патладжани и ги нарязваме на ситни парченца. Подправяме със солта, захарта и оцета. Прибавяме нарязания на филийки чесън и наситнения магданоз. Накрая сипваме препърженото олио и разбъркваме много добре. Насипваме кьопоолуто в буркани, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Кьопоолу от зелени домати

Прoдукти: 2 кг зелени доматчета, 1 кг червени домати, 1 кг червени чушки, 500 г лук, 1 глава чесън, 2 връзки магданоз, 200 мл олио, 2 с.л. захар, 1 ч.л. лют червен пипер, 4-5 дафинови листа, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме зелените доматчета 5-6 мин във вряща вода. Изваждаме и отцеждаме. Обелваме ги и ги нарязваме на малки парченца. Изпечените чушки също нарязваме на парченца. Смесваме с доматчетата, наливаме олиото, посоляваме и варим, докато останат на мазнина. Прибавяме обелените и настъргани червени домати, счукания чесън, дафиновите листа, захарта и лютия пипер. Варим още 10-15 мин. Накрая поръсваме наситнения магданоз, опитваме на сол и пълним плътно в буркани. Затваряме и стерилизираме 45 мин.

Кьопоолу от пиперки със сирене

Прoдукти: 1 кг пиперки “Капия”, 150 г сирене, 4 с.л. олио, 5-6 скилидки чесън, сол.

Нaчин на приготвяне: Опичаме пиперките и ги прекарваме през месомелачка. Прибавяме настърганото на ситно ренде сирене, счукания чесън и олиото. Ако е необходимо, посоляваме и разбъркваме до получаването на еднородна смес. Затваряме в малки бурканчета и стерилизираме 5-6 мин.

Кьопоолу от тиквички

Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената вода. Прибавяме ситно нарязаните домати и продължаваме да варим, докато получим гъста каша. Преди да свалим от огъня, сипваме олиото. Когато сместа поизстине, прибавяме наситнените магданоз и чесън, посоляваме на вкус и разсипваме в бурканчета. Затваряме и стерилизираме 5 мин.

Кьопоолу с горчица и патладжани

Прoдукти: 1,5 кг червени чушки, 1,5 кг зелени чушки, 10 патладжана, 2 ч.ч. олио, 1 непълна ч.ч. оцет, 1 непълна ч.ч.захар, 5 с.л. фина горчица, 3 с.л. сусамов тахан, 1 с.л. соев сос, 1 с.л. червен пипер, 3 скилидки чесън, 2 семена от анасон, 2 зърна синап, 1 ч.л. подправки по избор, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка канела, 1 щипка смлян карамфил, 1 щипка стрит кориандър, сол

Нaчин на приготвяне: Изпичаме патладжаните и чушките и ги смиламе. Прибавяме оцета, захарта и сол на вкус. Пържим до сгъстяване. Отделно препържваме леко олиото и го наливаме в сместа. Разбъркваме постоянно с дървена лопатка, докато получим гладка каша, която овкусяваме с останалите продукти и стрития чесън. Дръпваме от огъня, прибавяме тахана, горчицата и соевия сос. Връщаме на огъня за 3-5 минути, като бъркаме постоянно. Накрая обработваме с пасатор. Готовото кьопоолу насипваме в буркани и стерилизираме 10 мин.

Кьопоолу с горчица и шарени чушки

Прoдукти: 3 кг зелени и червени чушки капия, 3-4 патладжана, 2 ч.ч. доматено пюре, 2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. оцет, 3 с.л. горчица, 3 с.л. кокосова мазнина, 1 ч.л. подправки по избор, 1 зрънце карамфил, сол

Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките и ги прекарваме през машинка за месо със ситна решетка. Изпичаме патладжаните, обелваме ги и също ги смиламе. Смесваме зеленчуците, прибавяме оцета, захарта, сол на вкус и варим, докато сместа се сгъсти. Размесваме отделно доматеното пюре с препърженото и топло олио. Прибавяме към останалите продукти, като бием с тел, докато получим гладка смес. Сваляме готовото кьопоолу от котлона. Прибавяме горчицата и разбиваме още 3-4 минути. Изсипваме в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Кьопоолу със зелени домати

Прoдукти: 3 кг патладжани, 1 кг зелени доматчета, 1 кг зелени пиперки, 3 глави чесън, 2 връзки магданоз, 1 връзка копър, сол

Нaчин на приготвяне: В дълбока тенджера кипваме вода и пускаме в нея зелените доматчета да омекнат. След 10 мин ги вадим и оставяме да изстинат. Изпичаме патладжаните и пиперките и ги смиламе заедно със зелените доматчета. Прибавяме счукания чесън, наситнените зелении и посоляваме на вкус. Разбъркваме всичко добре и оставяме кьопоолуто да се овкуси и да поеме от подправките. Разсипваме в буркани и стерилизираме 60 мин.

Кьопоолу с олио

Прoдукти: 4 кг червени чушки, 3 кг патладжани, 3 кг домати, 600 мл олио, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките и патладжаните, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Обелваме и настъргваме доматите. Варим ги, докато се поизпари водата. Прибавяме чушките и патладжаните, посоляваме и разбъркваме. При непрекъснато бъркане наливаме олиото на тънка струйка. Продължаваме да варим, докато сместа остане на мазнина. Разливаме горещото кьопоолу в буркани и отгоре наливаме по 2 см препържено олио. Затваряме херметически и съхраняваме на хладно. Не стерилизираме.

Кьопоолу с шарени чушки

Прoдукти: 5 кг червени домати, 4 кг чушки от различен вид /зелени, жълти, червени/, 3-4 глави чесън, 1 връзка магданоз, 2 ч.ч. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме патладжаните и чушките, обелваме ги и нарязваме на дребни парченца. Смиламе доматите и ги слагаме да врят до сгъстяване. Когато сместа се стегне, наливаме олиото и оставяме, докато то излезе отгоре на повърхността, слагаме нарязаните чушки и патладжаните. Посоляваме на вкус и продължаваме да пържим до сгъстяване. Преди да го свалим от огъня, слагаме чесъна, нарязан на ситно с магданоза. Готовото кьопоолу насипваме в буркани и стерилизираме 10 минути.

Пасирано кьопоолу

Прoдукти: 10 кг патладжани, 2,5 кг смлени зелени чушки, 1 кг настъргани червени домати, 1 връзка магданоз, 2 стръка копър, 1,5 ч.ч. олио, 1 ч.ч. сол.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме до омекване патладжаните. Обелваме ги и прекарваме през машинка за месо. Прибавяме смлените зелени чушки и настърганите домати, а после по малко наситнените зелении, солта и олиото. Разбъркваме всичко добре, пасираме, за да се получи гладка обща смес, която загряваме до завиране и разсипваме в затоплени буркани. Затваряме и стерилизираме 10 мин.

Пържено кьопоолу

Прoдукти: 8 кг пиперки, 5 кг патладжани, 5 кг червени домати, 750 мл олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме пиперките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Изпечените патладжани също смиламе. Варим настърганите доматите, докато се сгъстят. Смесваме ги с другите пюрета. Наливаме олиото и посоляваме на вкус. Пържим сместа, докато при бъркане започне да се отделя от съда. Разпределяме в буркани, наливаме отгоре 1 пръст олио и завързваме с пергаментова хартия. Дължим на сухо и проветриво място.

Пържено кьопоолу с кромид лук

Прoдукти: 2 кг патладжани, 500 г моркови, 500 г кромид лук, 500 г доматено пюре, 1 глава целина, 10 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, 50 г сол, 2 с.л. захар, 1 ч.ч. олио

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на парчета по дължина и ги осоляваме. Редим ги в повдигната от едната страна тавичка, за да се отдели горчивата течност. След 40 минути ги измиваме и подсушаваме. Запържваме патладжаните до златисто в сгорещеното олио, а после ги смиламе с машинката. Морковите и целината настъргваме на едрото ренде и задушаваме. Отделно задушаваме колелцата от лука и целите скилидки чесън до светложълт цвят. Смесваме ги с морковите и целината и също смиламе с машинката. Към смлените зеленчуци добавяме доматеното пюре, ситно нарязания магданоз, захар и сол. Сипваме олиото и загряваме сместа, като бъркаме непрекъснато, за да не загори. Разпределяме готовото кьопоолу в бурканчета и стерилизираме 90 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Гипсокартонът – предпочитаният материал

Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...

Как да засилим действието на антибиотиците

Когато се разболеем, ние обикновено се хващаме за антибиотиците или други медикаменти, за да свалим температурата. Щом това стане, се успокояваме и смятаме, че сме оздравели. Възпалителният процес оба...

Кисел трън прикрива грозната фасада

Стига да имаме достатъчно място в градината си, можем да си отгледаме представители на киселия трън (Berberis). Те са вечнозелени храсти с опадливи листа. Всички са медоносни. Ако искате да закриете г...

Таблетките: За и Против

Хапчета за главоболие и зъбобол, за простуда, улесняващи храносмилането, за по-добро настроение... Ние ги приемаме, без да се замислим. Всяка година ние купуваме все повече и повече лекарства, и това ...

Начало