Още рецепти » Десерти с праскови

 Десерти с праскови

Крем с плодове на фурна

Продукти за 5 порции: 200 г сух хляб, 50 г краве масло, 500 г праскови, 50 г бисквити или галета; зa крема: 100 г кристална захар, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 3 с.л. брашно, 60 г пудра захар, 1 ванилия, 50 г плодове от сладко, половин лимон.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на малки кубчета и го запичаме с маслото до светло кафяв цвят в неголяма, кръгла тавичка. Почистваме прасковите, нарязваме ги на малки парченца и ги овалваме в счуканите бисквити. Прибавяме ги към хляба и запичаме отново, докато плодовете омекнат.

Разделяме жълтъците от белтъците. Смесваме брашното, кристалната захар, жълтъците и прясното мляко и разбъркваме добре. След това загряваме сместа, докато се сгъсти, като непрекъснато бъркаме. Ароматизираме с настъргана лимонова кора и заливаме хляба и плодовете с приготвения крем.

Печем 20 мин в умерена фурна. Към края на печенето покриваме сладкиша с разбитите с пудрата захар белтъци, към които сме прибавили лимоновия сок и ванилията. Отново запичаме до порозовяване на белтъчната смес. Преди поднасяне гарнираме с плодовете от сладкото.

Млечно-плодово желе

Прoдукти: 4 кофички кисело мляко, 2 ч.ч. пудра захар, 2 лимона, 6 ч.л. желатин, 300 г праскови, 300 г кайсии, 200 мл прясно мляко, 1 пакетче сметана на прах

Нaчин на приготвяне: Разбиваме киселото мляко със захарта и сока от лимоните. Прибавяме желатина предварително накиснат, набъбнал и след това разтопен на водна баня. Нарязваме обелените праскови и кайсии на малки кубчета и ги прибавяме към млякото. Объркваме всичко добре, разсипваме сместа в малки купички предварително изплакнати със студена вода и слагаме в хладилник да се желира. Преди да сервираме обръщаме десерта в чинийки, украсяваме с парченца от праскова и кайсия и с розички от предварително разбитата с прясното мляко сметана.

Украински крем

Прoдукти: 1 кг праскови, 4 ч.ч. вода, 1.5 ч.ч. захар, 1 1/4 ч.ч. грис, 4 яйца

Нaчин на приготвяне: Измитите и изчистени от костилките праскови нарязваме на парченца и сваряваме във водата. Пасираме ги, докато още са горещи, поръсваме със захарта и ги слагаме на котлона. Постепенно сипваме гриса и сгъстяваме с непрекъснато интензивно бъркане. Варим не повече от 5 мин. Прибавяме добре разбитите жълтъци в крема, сваляме от котлона и продължаваме бъркането, докато кремът изстине. Разбиваме белтъците на твърд сняг и лъжица по лъжица ги разбъркваме в грисовата смес. Разсипваме крема в десертни купички и го гарнираме с леко запечени бадеми.

Вкусен десерт с целувки

Прoдукти: 4 праскови, 1пакет целувки, 1 кофичка заквасена сметана, 4с.л. пудра захар, 250г ванилов сладолед, ванилия, котешки езичета

Нaчин на приготвяне: Измиваме прасковите, обелваме ги и ги нарязваме на ситно. Разбиваме сметаната със захарта и натрошените целувки. Смесваме всичко внимателно и насипваме в чаши за сладолед. Всяка чаша гарнираме с една топка сладолед, едно котешко езиче и парче от праскова.

Сладолед “Олимпия”

Прoдукти: 7 праскови, 24 бишкоти, 500 г сметанов сладолед, 1 ч.ч. вода, 70 г захар, 100 г вишновка.

Нaчин на приготвяне: От захарта, водата и вишновката правим сироп, в който леко потапяме бишкотите и ги нареждаме по дъното и по стените на стъклена купичка за компот. Измиваме прасковите, обелваме ги и ги пускаме за 2-3 мин във вряща вода. Нарязваме четири от прасковите на четвъртинки и ги нареждаме по дъното на стъкления съд върху бишкотите. Слагаме в хладилник. Малко преди сервиране изсипваме в купата сладоледа, заравняваме повърхността и украсяваме с половинки от останалите праскови.

Сладолед с праскови и касис

Прoдукти: 800 г зрели праскови, 1 ч.ч. захар, 1 к.ч. сметана, 200 г касис, сок от 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Обелваме прасковите, почистваме ги от костилките, смачкваме ги на пюре, прибавяме сметаната, разбъркваме добре и оставяме така приготвената сладоледена смес в хладилника. Затопляме касиса със съвсем малко вода и пресоваме, за да извлечем сока. Прибавяме захарта и сока от лимона и оставяме в хладилника. Приготвяме високи стъклени чаши за сервиране, в които слагаме топки от сладоледа, заливаме със сока от касис и сервираме веднага.

Десерт с праскови

Прoдукти: 4 праскови, 30 г краве масло, 2 с.л. кристална захар, 50 г смлени бадеми, 20 г натурален шоколад, 1 с.л. стафиди, 1 с.л. светъл ром, 2 с.л. пудра захар, 1 к.ч. десертно бяло вино, 1 белтък или сметана за гарниране.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с кристалната захар. Прибавяме бадемите, настъргания шоколад, стафидите, натопени в рома, и разбъркваме добре. Обелваме и разполовяваме прасковите. С лъжичка разширяваме вдлъбнатината и я пълним с приготвената смес. Нареждаме прасковите в намазан с масло и поръсен с пудра захар огнеупорен съд. Заливаме с виното и печем 20 мин в умерена фурна. Поднасяме десерта, гарниран с разбита сметана или разбит на сняг белтък.

Печени праскови

Прoдукти: 750 г праскови, 250 мл прясно мляко, 2 яйца, 2 с. л. брашно, 150 г кристална захар, 50 г пудра захар, 1 пакетче ванилена захар, 40 г ситно смлени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме прасковите на две и махаме костилките им. Половината поло-винки нарязваме на резенчета и ги подреждаме в намаслена тавичка заедно с останалите половинки прас-кови, като ги поставяме с вътрешната страна нагоре. Наръсваме плодовете с 1/2 от кристалната захар и ги печем в умерена фурна до омекване и леко карамелизиране.

Разбиваме прясното мляко с жълтъците, брашното и останалата кристална захар. Получената смес загря-ваме до завиране и леко сгъстяване. Махаме я от огъня и прибавяме ванилената захар, като разбъркваме ле-ко.

На дъното на огнеупорни купички за десерт поставяме по 1-2 половинки праскови, а отгоре разпределяме крема. Върху крема поставяме от карамелизираните резенчета праскови и гарнираме с белтъците, разбити на сняг с пудра захар. Посипваме със ситно смлените орехови ядки и запичаме във фурната на много ниска температура до леко порозовяване и втвърдяване на белтъка.

Плодов пудинг с малинов сироп

Прoдукти: 250 г брашно, 15 г масло, 2 ябълки, 3 праскови, 3 кайсии, 5 сини сливи, 1 ч.ч. сироп от малини, 1 щипка канела, пудра захар, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто с брашното, маслото, солта и 1/2 ч.ч. вода. От тестото разточваме две кори, като едната е по-голяма. Обелваме плодовете и ги нарязваме на четвъртинки, а сливите - на половинки. Наливаме към тях сиропа, добавяме канелата и захарта.

Застиламе намаслена тавичка с по-голямата кора, така че да се покрият и стените на тавичката. Изсипваме сиропа с плодовете и покриваме с втората кора. Защипваме добре краищата на двете кори така, че плодовете да се покрият напълно. Печем на водна баня при умерен огън около 2 часа. Сервираме пудинга топъл, поръсен с пудра захар.

Оризов сладкиш с праскови

Прoдукти: 300 г праскови, 1 ч.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 бурканче сладко от праскови, 1 ч.ч. орехи.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме прясното мляко с ориза. Измиваме прасковите, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. В тава, предварително намазана с масло, разстиламе половината от сварения ориз, върху него разпределяме равномерно парчетата от прасковите, половината от конфитюра и поръсваме с орехите, нарязани на ситно. Покриваме сладкиша с останалата част от ориза и сладкото. Така приготвения десерт печем в силна фурна около 10 мин.

Сладкиш с праскови

Прoдукти: 500 г пресни едри праскови, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, настърганата кора на половин лимон, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме до побеляване размекнатото масло заедно със захарта. /Предварително отделяме малко захар за поръсване./ При непрекъснато бъркане прибавяме млякото, пресятото с бакпулвера брашно, настърганата лимонова кора и ванилията. Бъркаме, докато получим еднородна смес. Изсипваме я в намаслена и набрашнена тавичка.

Върху тестото нареждаме почистените от костилките и нарязани на филийки праскови. /По желание можем да ги обелим./ Печем в предварително загрята умерена фурна. Оставяме готовия сладкиш да изстине, нарязваме го на парчета и го поръсваме с отделената захар.

Сладкиш с бишкоти и праскови

Прoдукти: 350 г брашно, 200 г краве масло, 100 г захар, 20 г смлени бадеми, 1 жълтък, 1 щипка канела, 1 ч.л. ром, 1-2 с.л. прясно мляко; зa плънката: праскови, захар, бадеми, канела; за бишкотите: 6 яйца, 180 г захар, 180 г брашно.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло до побеляване заедно със захарта. Постепенно прибавяме брашното, жълтъка, смлените бадеми, рома и млякото. Замесваме тесто, което оставяме за 30 мин на хладно място. След това го разточваме на дебела кора, слагаме го в тавичка и го изпичаме.

Отделно разбиваме жълтъците за бишкотите с половината от захарта. След малко прибавяме 2 с.л. вода и продължаваме да разбиваме, докато сместа се сгъсти. Разбиваме белтъците на твърд сняг заедно с останалата захар. Прибавяме белтъчния сняг и пресятото брашно на два пъти към жълтъците.

Разрязваме прасковите на две и отстраняваме костилките. Подреждаме ги върху изпечения блат с разрязаната повърхност нагоре. Поръсваме ги със захар примесена с канела и със смлени бадеми. Разстиламе бишкотеното тесто около прасковите по цялата повърхност на блата и доизпичаме сладкиша.

Плодови кексчета с уиски

Прoдукти: 260 г брашно, 100 мл олио, 1 яйце, 150 г кафява захар, 250 г сметана, 1 пакетче бакпул-вер, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 2 с. л. уиски, 250 г обелени праскови, 1-2 капки бадемова есенция; За ук-расата: 5 с. л. кафява захар.

Нaчин на приготвяне: Прасковите обелваме, почистваме от костилките и нарязваме на дребни кубчета. Брашното пресяваме заедно с бакпулвера и содата. Яйцето разбиваме със захарта, прибавяме сме-таната, олиото, бадемовата есенция и уискито. След това постепенно добавяме брашното. Накрая към доб-ре разбитата смес прибавяме нарязаните на дребни кубчета праскови.

Намазваме с масло 12 формички за кекс, в които разпределяме тестото. Отгоре поръсваме с малко кафява захар и печем около 25 минути в предварително затоплена фурна на 180 градуса. Оставяме да поизстинат 5 минути, след това ги изваждаме от формичките и поднасяме топли.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Музиката и здравето на детето

Приобщаването към музиката трябва да започне от най-ранно детство, но за много родители това е обучаването в различни музикални школи и досадни многочасови упражнения на цигулка и пиано. Безспорна е...

Консервиране на телешко месо

Говежди суджук Прoдукти: 10 кг говеждо месо, 220 г сол, 5 г селитра, 5 г захар, 30 г кимион, 30 г черен пипер, 30 г червен пипер Нaчин на приготвяне: Нарязваме говеждото месо на парчета от 50-1...

Куба - дъх на пури и ром

През ХV век испанските конквистадори стъпват на този неголям участък земя. Само за няколко десетилетия нашествениците отсекли хиляди дръвчета и практически унищожили местното население. Главен виновни...

Гипсокартонът – предпочитаният материал

Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...

Начало