Още рецепти » Пресаждане на цветята - как се прави?

 Пресаждане на цветята - как се прави?

Опитните градинари нямат никакво съмнение относно факта, че пресаждането е необходимо за растенията. Как да го направите по всички правила:

В кои случаи е необходимо преместване на растенията:

• След покупката на цвете от магазина, трябва бързо да го пресадите в кашпа, тъй като пластмасовата саксия с торф е много тясна за него и бедна на хранителни вещества.
• Когато кореновата система на растението нараства до такава степен, че вече не се побира в саксията.
• Ако коренът е започнал да гние.
• В случай, че паразити са нападнали растението.
• Когато се влоши качеството на почвата (например, реакцията й е кисела от неправилното поливане). Този проблем най-често се среща в пластмасовите саксии, тъй като не пропускат въздух.
• Преместване един път в годината е правило за бързо растящите и млади растения, и веднъж на две или три години - за големите и бавно растящи.

Колкото е по-голямо растението, толкова по-рядко се пресажда. Пресаждането е необходима за растението процедура и от гледна точка на качеството на почвата, което се влошава с течение на времето поради уплътняването й и отделяне на въглероден диоксид от кореновата система. Използването на твърда вода и минерални торове води до натрупване в почвата на вредни за растенията соли на калция.

Кога се пресаждат цветята?
Цветята не трябва да се преместват през зимата, по време на цъфтежа и след обработка с химикали. Най-подходящото за това време е в началото на пролетта - от февруари до април. Засаденото през лятото растение, има време да се вкорени на новото място.

Начини за разсаждане

В зависимост от задачата, която стои пред вас, можете просто да преместите растението от една саксия в друга, заедно с буцата пръст, която се образува около корена (прехвърлянето е щадящ вариант за пресаждане на млади и здрави растения), а можете да изчистите старата почва от корена с помощта на дървена шпатула, или да го измиете бързо с вода (радикален начин за растения със засегнат корен и почвата около него). Последният вариант е твърде травмиращ за растението и ще трябва да му отделите по-голямо внимание.

Разсаждаме в подходяща кашпа

В пластмасова саксия се засаждат само бързо растящи растения, които се нуждаят от често разсаждане и тези, които се нуждаят от водонепропусклива рохкава пръст. За всички останали случаи е по-добре да изберете керамични саксии. Между другото, те са и по-красиви.
Що се отнася до големината на саксията, трябва да се ориентирате от развитата коренова система. Ниските и широки контейнери са за тези цвета, при които тя не е много развита (сукуленти, рододендрон, каменно цвете). Дълбоките и широки саксии са за растения с дебели корени (хлорофитум, фуксия). Внимателно изрежете старите и завити корени, отстранете и тези, които са загнили или не изглеждат здрави. Изберете нова, по-широка кашпа (с 3-4 см в диаметър), за да се намали рискът от запълване с корени.

Какво е нужно да направите преди пресаждането?

• В продължение на месец подхранвайте със слаб разтвор на азотен тор.
• През деня - обилно поливане, така че почвата да е влажна, но не мокра. Нека остане ронлива.

Какво ще ви трябва за преместване на цветята:

• Ръкавици.
• Градинарска ножица.
• Лейка.
• Полиетилен или хартия (вестник).
• Дървена лопатка.
• Вода със стайна температура.
• Почвена смеска. Сега не е проблем да се купи от цветарския магазин готова почвена смеска, която е подходяща за определени видове растения и е обработена срещу паразити.

Пресаждането стъпка по стъпка

Разположете всичко около работното си място, но така, че да имате свобода на действие. Обърнете саксията и внимателно извадете растението, като почуквате по дъното. След като видите буцата пръст и извитите корени, ще прецените необходимостта от нова кашпа. Ако има достатъчно пространство за корените, сменете старата пръст с нова. Ако е нужно пресаждане, изрежете изсъхналите и загнили корени. Вземете нова кашпа. Диаметърът й трябва да е по-голям от този на старата. Добавете дренаж на дъното от камъчета или натрошени керамични саксии. Добавете почвената смеска. Сложете обработеното растение в центъра и допълнете с почва. Полейте обилно с вода, докато потече отдолу.

Пресаждането на различните видове растения има своите особености:

• Увивните цветя се нуждаят от изрязване на леторастите, защото така по леко ще понесат преместването в по-голяма кашпа.
• Бързо растящите растения (аспарагус, аспидистра) могат да бъдат разделени на няколко части.
• Характерно за луковичните цветя (хипеаструм) е това, че „бебетата” се преместват в други саксии.
• Многогодишните тревисти растения като аспарагус и хлорофитум се пресаждат всяка година, защото дебелите им корени изпълват бързо саксията. Размножават се лесно - с издънки, които се отрязват от стъблата и се държат във вода докато се вкоренят. За по-големи растения може и да разделите корените.

Какво трябва да направите след преместване на цветята:

• Да полеете обилно растението. Така новата почва ще улегне.
Кашпата поставете на топло и светло място, но защитено от пряка слънчева светлина. „Капризните” цветя може да покриете с парче полиетилен, но в този случай, трябва редовно проветряване.
• В продължение на седем дни е необходимо често да оросявате растението.
• Един месец по-късно, добавете комплексен тор.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Стъклото в интериора

Още в древен Египет, а и във Финикия, било познато изкуството за правене на стъкло. Но първата си сериозна победа стъклото завоюва, когато от материал за практически нужди се превръща в мощно оръжие з...

Как се правят пелмени

Продукти за тестото: 300 г бяло пшенично брашно, 1 яйце, 50 мл хладка вода, 1/2 ч. л. сол. Нaчин на приготвяне: Пресятото брашно изсипваме на купчинка върху плоскостта, на която ще месим. Правим в с...

Вкусни идеи за Осмомартенското парти

Охлювчета от шунка Прoдукти: 4 тънки филии шунка, 1 пакетче краве масло, 1 с.л. ситно настърган хрян, 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на ...

Цветя за тъмните ъгли на дома

За отглеждането на повечето стайни растения се изисква добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочин...

Начало