Още рецепти » Как да подредим новата си кухня?

 Как да подредим новата си кухня?

Да се работи приятно в кухнята означава да се работи удобно – когато всичко е „под ръка”. Съществуват четири основни вида планиране на кухненското пространство: U-образно, L-образно, двуредово и едноредово. Във всяко от тях линиите, съединяващи трите центъра на активност: хладилника, мивката и печката, съставят тъй наречения работен триъгълник. Когато разстоянията между върховете му са сведени до минимум, не се налага да се правят излишни крачки и в същото време не е тясно.

Правилата

Мивката е център на активността номер 1: около нея, съгласно статистиката, жената прекарва 46 процента от „кухненското” време. В идеалния вариант мивката се намира в центъра на работния триъгълник – примерно на 1,2 – 1,8 м от печката и на 1,2 – 2,1 м от хладилника. Кухненската печка трябва да е близо до масата, но така, че да не се блъсне случайно при преминаване през кухнята. Хладилникът и камерата е добре да бъдат в ъгъла на помещението. Такива са основните правила на науката ергономика за кухнята. И ако те са спазени, може да се икономиса до 60 процента от пътя и до 30 процента от времето – и това е добър резултат!

В един ред

За най-добра се смята U-образната планировка: мебелите да се поставят по продължение на трите стени – така се получава удобен достъп до трите центъра на активност.
Ако кухнята е малка и квадратна, налага се L-образната планировка: тогава мивката ще бъде в ъгъла, между хладилника и печката. А в голямата кухня такова планиране организира работното пространство, оставяйки място за столова. Разбира се, колкото по-голям е размерът на L-пространството, толкова по-голямо става разстоянието между работните центрове – и това трябва да се избягва.
Най-несполучливият вариант на кухнята е „коридорният”, при който се налага двуредовото планиране. При него кухненските мебели и приспособления са подредени по продължение на две успоредни стени. Да по-голямо удобство добре е мивката и печката – най-активните центрове, да са разположени на една стена.
Ако изберете едноредово планиране, трябва да имате предвид следното: общата дължина на работните повърхности трябва да е не повече от 3,66 м, иначе разстоянието между работните центрове става твърде голямо. Добре е хладилникът да се постави в единия край, печката – в другия, а мивката да бъде по средата.

Ред в детайлите

Когато основните правила са спазени, остава да се подредят детайлите. Не бива да се икономисва от размерите на печката и на хладилника: четири котлона са по-добри от два, а големият храдилник е по-удобен от малкия. Избирайки мивката и печката, обърнете внимание на повърхностите им – лесно ли се мият? Това е проблем не само на икономия на време, но и шанс да бъде продължен животът на тези основни кухненски „компаньони”.
Съдовете, които се поставят в кухненските шкафове, са тежки. Затова всичко по-тежко трябва да се съхранява на долния ред, а лекото – отгоре. Така е по-безопасно. Добре е в шкафовете да има подвижни контейнери – така по-лесно се изваждат вещи от далечния ъгъл.
Димът и изпаренията са неизбежни за всяка кухна, но това се отнася особено за газовите печки. Всички кухненски повърхности с течение на времето се покриват с наслоения, затова е добре да се въздържате от открити полици. По-лесно се измива вратичка на затварящ се шкаф, отколкото самите полици и това, което стои на тях. Между впрочем по тази причина кухнята не е място и за компютър, телевизор, музикална апаратура. И ако искате да ги държите в кухнята, трябва да следите за чистотата им.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

Злоядото дете

Детето вижда в чинията парче морков и се мръщи, като че ли са му предложили горчиво лекарство. Отказва да яде. Нито дългите уговорки, нито разказите за това колко е полезен този зеленчук не действат...

ГОДЖИ БЕРИ има уникални свойства!

Според китайската медицина, годжи бери (лициум, мерджан) е плод, който е сладък на вкус и с неутрален характер; влияe на дробовете, бъбречните канали и засилва Ин енергията. Плодовете могат да се ядат...

Жив плет от рицин

Рицинът (Ricinus communis) по природа е многогодишно растение, но у нас се отглежда като едногодишно. В градинарството се използва вариететът сангуинеус, защото листата и стъблото му са с червеникав о...

Отгледайте домати без разсад и вода

Този начин е много подходящ за собствениците на вилни места, които стопанинът не винаги има възможност да посети и да полее растенията. Няма съмнение, че най-добри резултати от безразсадови домати щ...

Начало