Още рецепти » Площадката пред входната врата

 Площадката пред входната врата

Под въздействието на добре оформеното входно пространство се добиват първите впечатления от градината, а в самия дом входът се превръща в забележителност. От край време входът на дома е своеобразен разделител на “свой” от “чужд” и по-точно на самия дом от околния свят.
Портата може да бъде най-важният детайли на архитектурата, да бъде фасада на дома и да му придава красота. Архитектурата на къщата задава нейния вид. Дизайнът й също се вписва в общото стилово решение на целия дом. Например, ако къщата представлява малък замък с кули в готически стил, никак няма да й отива дървена тераса. Още един пример: пред сглобяема къщичка нелепо ще изглежда шикозна порта с основа от естествен камък и фрагменти от ковано желязо. Нужно е да има съответствие както между входната врата и дома, така и между нея и площадката пред къщата. Трябва да се отбележи, че предверие е разтегливо понятие. Често, то се явява открита площадка с няколко стъпала, която се изгражда непосредствено пред входа на жилището. Оптималният вариант за стъпалата е височина 140-170 мм и ширина 340-370 мм. Броят им и техните размери трябва да бъдат най-благоприятни т. е. комфортни за стъпване, така че изкачването и слизането да бъде лесно. Перилата не бива да са по-високи от 1 метър. Предверието често се модифицира в малка покрита тераса или излизаща навън остъклена част от къщата с врата. Това е много модно и практично. На покритата площадка може да отдъхваш, при това без да се отделяш от дома.
И най-обикновената виличка може да се промени и освежи след ремонт. В случай на строителство на къща обаче трябва да се знае повече за вариантите на нейното оформяне. Може би някоя от следващите идеи ще въплати вашите мечти и ще стане неотлъчна част от дома ви.
Предверие “дом-крепост” – прави се масивен вход, където няма нищо излишно. Такава къща трябва да се украси с цветя (увивни растения). Колоритно ще изглеждат рози. Те създават контраст с грубите камъни.
Живописна площадка – къщичка със стреха от керемиди – сякаш изкочила от приказките. Идеално място за наблюдаване на потъналата в зеленина градина. Такова предверие създава чувство на лекота с ярки багри и изобилие от цветя, различни изрязани от дърво детайли.
“Европейско” предверие – строгост и правилни форми, украса с всякакви аксесоари. На входа му се поставят различни предмети: вази, кашпи с ярки цветя и причудливи фигурки, дори звънчета. Към такова предверие водят красиви и добре поддържани пътечки.
“Френско предверие” - особен вариант на европейски стил. Визитната картичка на такава площадка пред вратата е френски прозорец – украсен с ажурна решетка и стъклена врата. При нейното отваряне в дома нахлува аромат на цветя носещ се от предверието.
“Класически тип” – това е навес с наклон. Струговани перила и закръглени стойки. От двете страни на такова предверие (до стените под прозорците) се поставят кашпи с цветя в единна композиция. Характерни черти за него са сдържаност и строгост, умереност в използването на декоративни елементи.
Романтично – арка на входа на вратата по която се катерят лиани. От двете страни може да се поставят пейки. Те трябва да се съчетават с вида на арката. Друго характерно украшение е фенер на фасадата на къщата.
Патиьо – това е своеобразна площадка за отдих. Тя е популярна в страните от Западна Европа. Това е предверие на разширено до формата на малка открита тераса присъединена към къщата. То дава възможност на стопаните да почиват комфортно на открито и непосредствено до дома да посрещат гостите си.
Конструкцията на предверието може да бъде изпълнена от съвременни материали (нетрадиционни), например – козирката да се направи от прозрачен поликарбонат (той отлично издържа на натоварването на сняг през зимата). Стъпалата се облицоват с изкуствен камък. Такава конструкция изглежда лека и ефирна. Строгостта на формите, а също и използването на съвременни материали и технологии ще се понрави на любителите на модерния начин на живот.
Много е важно да се помни, че който и вариант да изберете, най-доброто украшение на къщата – това са цветята и сочната зеленина. Домът ви ще изглежда великолепно, ако пред него съществува пространство, което създава пейзаж, приятен за очите.

Автор: арх. Таня Иванова

Представяме Ви:

Ползата и вредата от светлината

Електрическо осветление, камини, свещи – все източници на светлина… Ние ги ползваме, без да си даваме сметка за ползата и вредата и как правилно да си служим с тях Електрификация Електричест...

Как да се отървем от шиповете?

Предлагаме ви 9 рецепти, изпитани многократно в народната медицина и доказали своя благотворен ефект: • В подходящ съд се слагат две пресни кокоши яйца и се заливат с ябълков оцет, колкото да ги ...

Кога ниското кръвно налягане е опасно?

Приема се, че има наличие на хипотония (ниско кръвно налягане) - при стойност под 100/60 за възрастта до 30 г. и под 105/65 - над 30 години. Това са приетите средностатистични норми, но всеки преживяв...

Дайте микроелементи на растенията

Зеленчуковите растения като живи организми се нуждаят за правилното си развитие от микроелементи. Липсата им макар и в минимални количества в почвата води до съществени изменения на растенията, а в ня...

Начало