Още рецепти » Жив плет от рицин

 Жив плет от рицин

Рицинът (Ricinus communis) по природа е многогодишно растение, но у нас се отглежда като едногодишно. В градинарството се използва вариететът сангуинеус, защото листата и стъблото му са с червеникав оттенък. Стъблата на растенията се развиват мощно и се разклоняват красиво. При подходящи условия може да достигнат до 2 м височина. Листата са на дълги дръжки, много едри, длановидно нарязани. В млада възраст са антоцианово червени, а по-късно се появява наситено зелената багра. Покрити са с лек восъчен налеп.
Дребните кремаво-бели цветове са събрани в красиви съцветия на върха на растенията. На едно растение са и женските, и мъжките. Цъфтежът продължава от юли до септември. Първо се разтварят най-долните цветове. С нарастване на стъблото се удължава и съцветието, което продължава да е декоративно. Плодовете са тригнездни кутийки, най-често покрити с бодли. Когато узреят, те загрубяват. Семената се едри - в 1 г има 3 броя. Повърхността им е кафеникаво-червена, изпъстрена с бели лъкатушещи ивички. Формата им е удължено овална с пъпчица на мястото на прикрепването към плода, подобно главичка на кърлеж. Тези особености са дали основание на народа да ги нарича “кърлежан боб”.

Обича дренирана и обработена почва

Биологичните изисквания на рицина по отношение на топлината са големи. Той е взискателен и към светлината. За да развият мощната си вегетативна маса, растенията трябва да бъдат засадени на богата на хранителни вещества почва. Освен това тя трябва да е дълбоко обработена и добре дренирана.
Рицинът се размножава със семена, които се засяват напролет, след като почвата се е затоплила добре. За да поникнат, температурата трябва да е 12-14°С. Най-често растенията се засяват единично. В по-голяма дворна градина внушително въздействат засадени на група. Разстоянията между отделните растения трябва да са поне 60 х 60 см. Растението е отличен компонент и за изграждане на живи плетове. Той отблъсква животните и те не го ядат. Смята се, че и къртиците имат непоносимост към него, затова често се засажда за предпазване на градините от този неприятел. Друго ценно качество е, че растенията понасят замърсен въздух, ето защо много често се използва за украса на крайпътни алеи.
Семената на рицина са много богати на мазнини и от тях се произвежда масло. В семената обаче се съдържат и отровни вещества, при поглъщането на които може да се стигне до отравяне.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Специалитети с шкембе

Шкембе чорба Прoдукти: 500 г телешко шкембе, 1 к.ч. кисело или прясно мляко, 1 глава чесън, черен и червен пипер, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: Пущаме шкембето във вряща вода, както е цял...

Консервиране на вишни и череши

Конфитюр от вишни Прoдукти: 2 кг вишни, 1 кг захар, 1 щипка лимонена киселина Нaчин на приготвяне:Изчистваме плода костилките. Сокът, който остава докато махаме костилките, събираме и го използвам...

Какво да сготвим с джанки

Пай с джанки Прoдукти: 5 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. гореща вода, 2 пакетчета краве масло, 1 с.л. бакпулвер, 2 ванилии или настъргана кора от 1 лимон, 700 г джанки, изчистен...

Как да си завъдите мурсалски чай

Мурсалският чай, известен още като пирински чай, има антимикробно и противовъзпалително действие. Много е полезен и при анемии. Използва се цялата надземна част, а най-богати на биологично-активни вещ...

Начало