Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предвид цените на рязания цвят, особено през зимата. А често се случва цветята, които сме купили, да са замръзнали и в момента, в който ги поставим на топло, те клюмват.
Има няколко малки тайни за това как през лятото, когато може да наберете от собствената си градина цветя, да ги “консервирате” и да ги извадите когато поискате, за да им се радвате. Най-често този начин се прилага при царицата на цветята - розата, тъй като за нея няма “точен сезон”.
Ето една рецепта как да запазите рози. Пъпките им трябва да се берат почти готови да цъфнат, но не отворени. Изберете ги с дълги дръжки. Сложете в подходящ съд сол и я оставете на печката, докато хубаво се изсуши и се превърне почти в прах. Намерете някаква кутия, която може да затворите много плътно (почти херметически) и посипете солта на дъното й. Отгоре се нареждат пъпките внимателно, така че да не се допират. После отново отгоре се посипват със същия прах и кутията се затваря. Когато искате да имате свежи рози - извадете ги. Не се притеснявайте, че са минали няколко месеца, които те са прекарали в кутията. Пъпките изглеждат като изсъхнали. Отрежете края на стъблата и потопете цветята във ваза с вода. Малко по малко те се съживяват и разтварят.
Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...
Стига да имаме достатъчно място в градината си, можем да си отгледаме представители на киселия трън (Berberis). Те са вечнозелени храсти с опадливи листа. Всички са медоносни. Ако искате да закриете г...
Смокинята е едно от най-старите плодни растения на планетата. За нея, заедно с гроздето и маслината, се говори още в Стария завет. В Палестина и Месопотамия е била отглеждана преди 5000 години пр. н.е...
Кюфтета по цариградски Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 филийка сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. олио, четвърт пакетче краве мас...