В природата папирусът (Cyperus papyrus) расте по бреговете на Нил и някога от неговата сърцевина египтяните са правили хартия. Сега папирусът благодарение на силните си филизи, увенчани с розетка от листа, заема сериозно място сред декоративните стайни растения. Особено добре се чувства в помещения с висока влажност на въздуха, например в банята, където има естествено осветление. Колкото е по-висок таванът в помещението, толкова е по-добре: ако внасяте торове ежеседмично, растението може да достигне височина от 2 метра.
През лятото е желателно да поставите растението на открито. Към температурата папирусът няма да е взискателен, но през зимата тя трябва да бъде поне 12 градуса.
Поливайте папируса често, но не го поставяйте под течаща вода. Запълнете чинийката на саксията с вода до две трети от обема й. Полейте отново едва след като този запас от течност бъде изразходван.
Размножава се чрез семена, връхни резници и делене на храста. Като резник се използва розетката от листа, която леко се посипва с почва и обилно се полива, като не се допуска изсъхване на субстрата. От една розетка може да се получат няколко растения, които трябва да се разделят и пресадят.
С възрастта стеблата на папирусът пожълтяват и отмират – те трябва да се изрежат от основата, с което се позволява обновяване на растението. При прекалено сух въздух края на листата изсъхват и покафеняват. Пожълтелите стебла трябва да се премахнат.
За да направите имамбаялдъ са ви необходими 3-4 патладжана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен п...
За да направите сладко от бели череши, са ви необходими: 1 кг череши, 800 г захар, 1 каф.л. лимонена киселина, 1 клонче индрише. Почистете черешите от костилките и ги сложете в съда, в който ще ги в...
Сред пищната зеленина на листата на дълга дръжка се разтваря червено гланцово покривало. Над него се извисява съцветието. Необичайната форма на цветовете е причина да наричат антуриума цвете на любовт...
Гулаш от телешко месо Прoдукти: 600 г телешко месо, 30 г краве масло, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 2 глави лук, 2 дафинови листа, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Измиваме месото ...