В природата папирусът (Cyperus papyrus) расте по бреговете на Нил и някога от неговата сърцевина египтяните са правили хартия. Сега папирусът благодарение на силните си филизи, увенчани с розетка от листа, заема сериозно място сред декоративните стайни растения. Особено добре се чувства в помещения с висока влажност на въздуха, например в банята, където има естествено осветление. Колкото е по-висок таванът в помещението, толкова е по-добре: ако внасяте торове ежеседмично, растението може да достигне височина от 2 метра.
През лятото е желателно да поставите растението на открито. Към температурата папирусът няма да е взискателен, но през зимата тя трябва да бъде поне 12 градуса.
Поливайте папируса често, но не го поставяйте под течаща вода. Запълнете чинийката на саксията с вода до две трети от обема й. Полейте отново едва след като този запас от течност бъде изразходван.
Размножава се чрез семена, връхни резници и делене на храста. Като резник се използва розетката от листа, която леко се посипва с почва и обилно се полива, като не се допуска изсъхване на субстрата. От една розетка може да се получат няколко растения, които трябва да се разделят и пресадят.
С възрастта стеблата на папирусът пожълтяват и отмират – те трябва да се изрежат от основата, с което се позволява обновяване на растението. При прекалено сух въздух края на листата изсъхват и покафеняват. Пожълтелите стебла трябва да се премахнат.
Кошничка с къпини Прoдукти: 7 яйца, 500 г захар, 500 г брашно, 500 г краве масло, 250 мл прясно мляко, 40 г какао, 1 бакпулвер, 500 мл подсладена сметана, 300-400 г пресни къпини, 200 г течен шок...
Често, завърнали се вкъщи изморени и изнервени, на ръба на изтощението, си го изкарваме на най-невинните - децата. Достатъчна е само една погрешна стъпка от тяхна страна, за да им наговорим необмислен...
Следите на този изумителен град се губят в дълбоката древност, но съвременният му блясък очарова туристи от целия свят. Неслучайно много обекти в града са включени от ЮНЕСКО в списъка на световното ку...
Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...