Още рецепти » Как се прави вино от черници?

 Как се прави вино от черници?

Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съдържат много малко захар – около 10%, към всеки литър сок се прибавят по 100 г захар. Така бъдещото черничево вино ще има алкохол около 10-11 градуса. Добре е да се прибавят и 2-3 г винена или лимонена киселина и около 10 г нишадър, който ще улесни ферментацията. Добавките се разтварят в малко сок и енергично се разбъркват. Поради високите температури по време на зреенето на черниците не се добавя мая от спиртни ферменти. Това се компенсира с дозирането на 4-5 г хлебна мая, разтворена в малко вода. След изтичане на сока остатъкът се пресова през тензух и полученият нов сок се добавя към предишния, ферментацията протича за около седмица. Полученото вино се оставя в покой и след около 1-2 седмици се освобождава от утайката. Бистренето може да стане с бентонит по начина, приет при гроздовите вина. След това трябва да се бутилира веднага, а бутилките да се съхраняват на хладно.
Медицината е доказала, че виното от черничеви плодове е полезно при стомашни заболявания, а също и за хора със сърдечно-съдови проблеми.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Къде е моят татко?

Ти отглеждаш детето си сама и то никога не е виждало баща си. Ти си щастлива и доволна, но не знаеш какво да отговориш на малкия си син или дъщеря на въпроса за баща му. Не е важно какво е станало м...

Децата: какво не бива да им казваме

Твърде често, когато се завръщаме изморени и изнервени, почти на ръба на изтощението вкъщи, ние се разтоварваме от напрежението върху възможно най-невинните - собствените ни деца. Достатъчно е само ед...

Градинското осветление

Осветлението е характрен елемент от съвремения дизайн на градината. Дневната светлина прави достъпни за окото нейните багри и форми. От градината обаче изискваме да е хубава както денем, така и нощем,...

Постни сармички

Зелеви сарми със зрял фасул Продукти за 4 порции: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер. Нaч...

Начало