Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съдържат много малко захар – около 10%, към всеки литър сок се прибавят по 100 г захар. Така бъдещото черничево вино ще има алкохол около 10-11 градуса. Добре е да се прибавят и 2-3 г винена или лимонена киселина и около 10 г нишадър, който ще улесни ферментацията. Добавките се разтварят в малко сок и енергично се разбъркват. Поради високите температури по време на зреенето на черниците не се добавя мая от спиртни ферменти. Това се компенсира с дозирането на 4-5 г хлебна мая, разтворена в малко вода. След изтичане на сока остатъкът се пресова през тензух и полученият нов сок се добавя към предишния, ферментацията протича за около седмица. Полученото вино се оставя в покой и след около 1-2 седмици се освобождава от утайката. Бистренето може да стане с бентонит по начина, приет при гроздовите вина. След това трябва да се бутилира веднага, а бутилките да се съхраняват на хладно.
Медицината е доказала, че виното от черничеви плодове е полезно при стомашни заболявания, а също и за хора със сърдечно-съдови проблеми.
В днешно време мебелите се произвеждат като на конвейер. Проектират се стандартни модули, а те, както и да са разположени, придават на жилището вид на хотел, към който човек привиква, но никога не се ...
Лучена супа Прoдукти: 500 г лук, 4 филии сух хляб, 120 г швейцарско сирене, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1,5 л месен бульон, дафинов лист, копър, черен пипер. Нaчин на приготвяне: Нарязва...
Според легендата херцог Бертхолд фон Церинген бродил из тези места, когато насреща му изкочила мечка и с поглед настойчиво го „помолила” да я убие. Пронизана от неговата стрела, мечката „благодарно” и...
Трилистникът или известен още като едрокоренна алоказия (Alocasia macrorhiza) е роден на остров Шри Ланка, но е разпространен в култура в тропиците, където масово се отглежда навън. Има и пъстролистен...