Още рецепти » Слънчеви колектори вкъщи

 Слънчеви колектори вкъщи

За слънчевите колектори и тяхната ефективност разговаряме с инж. Александър Шаламанов. Инж. Шаламанов е завършил Техническия университет в София (1981 г.) със специалност подемно-транспортни процеси и системи. Четири години по-късно в УНСС – анализ, прогнозиране и планиране на промишлени отрасли и оперативно планиране. През 1994 г. в Австрийската федерална стопанска камара – международен мениджмънт и финанси. От 1984 до 1994 г. следват квалификации в Москва, Петербург, Линц и Виена. Работи като специалист, технолог, гл. специалист, директор в престижни фирми и предприятия.

- Г-н Шаламанов, как виждате развитието на соларните системи в България?

Слънцето ни снабдява с огромен ежедневен енергиен потенциал, който надвишава основните ни потребности. Енергийният източник е практически неизчерпаем и е на наше разположение за милиони години напред. Тъй като страната ни е „подложена“ на висока интензивност на слънчево облъчване, усвояването на тази енергия зависи изключително от качествата на слънчевите колектори.
Соларните системи имат голяма перспектива у нас от гледна точка на това, че след като в Германия например монтираните мощности в частни домове и под формата на ферми за производство на енергия са близо 1700 мегавата, логично е в България това да бъде много повече. Слънчевото греене у нас е с поне 15% по-високо от средното за Германия. При това слънчевата енергия е за предпочитане от екологична гледна точка, пък и страничните ефекти на инсталираните мощности са практически нулеви.

- Какво представлява тръбно-вакуумният колектор?

- Тези колектори са по-скъпи и инвестицията се възвръща в рамките на около 4 до 5 години. Температурата, която осигурява такъв колектор, е максимум 30 градуса. Той не може да се използва директно, а изисква монтирането на термопомпа, която доста оскъпява инвестицията. Затова, когато говорим за слънчеви колектори, трябва да знаем, че на тяхното директно използване у нас може да се разчита само за 6 месеца в годината (май – октомври), когато енергийната мощност на слънцето е между 300-600 вата на кв. м.

- С какво сухите вакуумни колектори превъзхождат плоските?

- Сухите вакуумни тръби имат редица предимства пред плоските колектори. Те позволяват енергията на директното и дифузното излъчване да бъде използвана целогодишно за ефективно загряване на битова гореща вода, респективно за отопление на еднофамилни жилища. При това произведената в излишък гореща вода през лятото може да се използва за затопляне на басейни. Първоначалната инвестиция не е малка, но пък е практически без никакви експлоатационни разходи и се самоизплаща в рамките на 3 до 5 години, след което получавате безплатно отопление и топла вода.

- Може ли обикновеният човек, живеещ в апартамент, да се възползва от алтернативните източници на енергия?

- Разбира се. Слънчевите колектори вече са достъпни на нашия пазар. Скоро се очаква да навлязат и малките ветрогенератори, пригодени за подобна употреба, както и фотоволтаичнте панели за домашна употреба. Съществуват и домашни котли на биомаса. И за да не е финансово непосилно за обикновения човек, вече има множество програми, по които се предоставя на домакинствата възможност да се възползват от енергийната ефективност и да получат целеви потребителски кредити и безвъзмездна финансова помощ чрез мрежата на търговските банки – партньори на програмата. В България всяко домакинство може да получи безвъзмездна финансова помощ за тази цел в размер левовата равностойност от 200 до 850 евро.

- А как сами да произвеждаме електричество?

- Ако искате покривът на вашата къща да стане централа за слънчева енергия, свободната му повърхност трябва да е възможно най-малко засенчвана от антени, сгради, комини и др. В идеалния случай изложението трябва да е южно, но югоизточното и югозападното също е добро за производство на ток от слънцето. Източно или западно изложение също ще функционират, но ще се произвежда много по-малко енергия.

- Влияят ли атмосферните промени на слънчевите модули?

- Монтираните на покрива слънчеви модули се самопочистват чрез дъжда, когато са поставени в наклон. Добре е листата от близките дървета да се премахват възможно най-бързо, тъй като засенчването на една клетка, акумулираща електроенергия, може значително да намали производството. Модулите се преглеждат на всеки 5 години. За производството им се използва специално стъкло, което се тества за здравина чрез бомбардиране с ледени сфери със скорост при удара от 140 км/час. Затова градушките не представляват почти никаква заплаха за тях. Ако обаче централата бъде ударена от светкавица, модулите могат да бъдат унищожени.

- Каква е характеристиката на плоския слънчев колектор?

Изработва се от алуминиеви, изтеглени, плоско оребрени тръбни профили, предпоставка за много добро топлопредаване от абсорбера (площта, която поглъща слънчевата лъчиста енергия) към топлоносителя (вода, антифриз), циркулиращ в тръбата на профила. Това обуславя и високия термичен КПД на колектора.
Те притежават сравнително голям по площ абсорбер - 12 плоско оребрени тръбни профила, покрити със специален матов селективен слой. Изолирани са с топлоизолационна минерална вата, намаляваща до минимум загубите от топлина. Плоските слънчеви колектори са с каса от специален алуминиев профил, уплътнен херметично със светлоустойчиви каучукови гарнитури. В завършен вид колекторът е здрав, лек и с приятен дизайн. Те са най-достъпни като цена и с най-къс срок на възвращаемост.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Офисен шкаф у дома

Този офисен шкаф всъщност съвсем не е за офиса, в който примерно работите или пък за там, където се обучавате. Чисто и просто, той е за стаята на ученика, студента, а защо не и за човека със свободна ...

Направете си алпинеум в градината

Алпинеумът – градина, наподобяваща алпийски масив, става популярен в края на 19 и началото на 20 век. Неговото неповторимо излъчване се дължи не само на красотата на алпийските растения, но и на декор...

Лоза на прозореца дава две реколти

Лозата на прозореца няма да ви причинява тревоги, освен това е красива, а и два пъти на година ще дава реколта. За да си направите насаждение, то забодете в почвата вдървесинени резници, които отре...

От какво страдат ходилата?

Те цял живот носят тялото ни и сигурно затова ни създават толкова неприятности, особено когато годините напреднат. Така или иначе, повечето хора се раждат с нормални ходила, но няколко десетилетия по-...

Начало