Градина » Калеми за присаждане се събират сега

 Калеми за присаждане се събират сега

Периодът за вземане на калеми е доста разтеглен, но студените зимни дни обикновено се пропускат и току виж в края на зимата дръвчетата са излезли от принудителния покой. През февруари пъпките на бадемите, кайсиите, прасковите, черешите, пък и на други костилкови видове често набъбват. Ябълките и крушите се развиват по-късно и от тях калеми може да се вземат и през февруари. Но това ще е последна възможност и за да увеличите шанса си, започнете отсега.
За предпочитане е да вземате калемите от млади дръвчета, в качествата на чиито плодове сте се убедили. За целта се използват добре узрели едногодишни леторасти, но не и развилите се от спящи пъпки, т. нар. лакомци. Изрязват се от огряваната от слънцето страна.
Калемите се свързват на снопчета от всеки сорт по отделно, като се посавя и етикет с името на сорта и други данни по желание (напр. датата и мястото, от което са взети). Съхраняват се успешно в леко влажен пясък в специална трапчинка, покрита с пръст. Най-доброто място за такова съхранение е северната страна на постройка, където температурните колебания в края на зимата не са много чувствителни. Може да се използа и студено избено помещение.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как се размножават обичките

Не си губете времето за събиране на семена от това цвете. То наистина понякога дава и семена, но получените от тях растения не възпроизвеждат сорта. Различните естествени видове обички отдавна са прен...

Засаждане и грижи за за ягодите

Искате да си насадите ягоди? Преди обаче за започнете, добре преценете къде да ги настаните. При наклон над 10 градуса е желателно да се терасира мястото. Площта се разчиства от камъни, ненужни храсти...

Дойде време за късните корнишони

В почти всяка градина се отглеждат краставици за салата или за туршия. За да се развиват добре растенията обаче, стопанинът трябва да познава техните изисквания и да ги осигурява навреме. Краставиците...

Кога да бутилираме бялото вино?

Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...

Начало