Градина » Засейте репички сега, за да берете през май

 Засейте репички сега, за да берете през май

При нормални условия репичките поникват за 3-4 дни и за 3-5 седмици са готови. Може да се засяват на открито още при първа възможност, обикновено в края на март, началото на април. Засявате ли на етапи през десетина дни, ще имате свежи червени кореноплоди през цялата пролет. Априлските посеви ще станат през май, тъкмо когато е изобилието от зелени салати.
Мнозина разпръсват семената по накопаната почва, а след това заравняват и ги заравят. Вие не постъпвайте така, защото семената попадат при различни условия. Ще постигнете много добри резултати, ако оформите плитки до 2 см браздички през 10-12 см една от друга. Положете семената по дъното на браздичките, като се постараете да има 4-5 см разстояние между тях. След това ги покрийте с пръст. Репичките не изискват много грижи. Важно е да не позволите да израснат плевели. Ако не вали, поливайте. При недостиг на влага и в горещо време кореноплодите не се развиват нормално, загрубяват и изкуфяват. Затова и не се отглеждат през лятото.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Асклепиасът прекарва зимата на топло

За асклепиевото цвете знаят все още много малко хора у нас. То е рядък, но желан гост в нашите домове, а отвъд океана и в Западна Европа вече е сред най-любимите цветя наред с розите, азалиите и други...

Разсадете целината

Засаждането на растенията на постоянното им място се извършва през май или през юни, което зависи от датата на засяване на семената за производството на разсад. Целината има дълъг вегетационен период,...

В хладно и дъждовно време лозите пускат реси

Различните сортове имат различна склонност към изресяване. В хладно време и повече дъждове обаче явлението се среща почти при всички. Когато това стане, окапват цветни бутончета, цветове и завръзи. Ра...

Направете бостан в оранжерията

Разбира се първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 ...

Начало