Градина » Осигурете си зелен лук до Коледа

 Осигурете си зелен лук до Коледа

Необходимо е просто да го засадите на няколко пъти през септември, че и през октомври. За целта може да ви послужат по дребни глави лук или едри, но по ваша преценка негодни за съхранение или бърза употреба, като и едър арпаджик (балучка).
Този посадъчен материал засадете на равна леха, висока 10-15 см. Тя трябва да има лек наклон, за да не задържа дъждовните води, което е условие да не загниват прорастващите луковици. Излишно е да употребявате при подготовката й каквито и да било торове. Растенията ще се развиват за сметка на резервните хранителни вещества в луковиците. Тях засадете в браздички, отстоящи на 10-15 см една от друга и дълбоки до десетина сантиметра. Едрите глави засаждайте плътно една до друга, а балучката – през около 5 см.
Грижа след засаждането ще ви е премахването на никнещите плевели и поливане, в случай че не вали. Зелен лук, такъв, какъвто купувате от пазара, ще имате след 35-45 дни според метеорологичните условия и времето на засаждане – по-късният става по-бавно. В случай на нужда върху лехата може да изградите полиетиленов тунел.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Българските домати не отстъпват на вносните

През последните години непрекъснато се повишават изискванията към съвременните сортове домати както у нас, така и в останалите страни с развито зеленчуково производство. Масовата инвазия на вносни сем...

Сейте вече краставиците

Краставицата е топлолюбиво растение и семената започват да поникват при температура 15-20°С. Затова сеитбата на открито може да се извърши, когато температурата на почвата на дълбочина 15 см, трайно с...

Тютюн мори насекомите в градината

Тютюнът е един от надеждните помощници в биологичната растителна защита за градинарите, защото може се използва като заместител на химични препарати. Той съдържа никотин, който е силна отрова. В расти...

Кога да оберете ябълките в градината

Повечето от ябълковите сортове достигат беритбената зрялост в различно време през септември. Стават годни за консумация след известен период на съхранение. За нормалното доузряване е необходимо плодов...

Начало