Градина » Стевията вирее и у нас

 Стевията вирее и у нас

Сладката стевия (Stevia rebaudiana) произхожда от Южна Америка. Тя е много интересна билка. Среща се по високите части в условията на влажния субтропичен климата на Парагвай, Аржентина и Бразилия и е била използвана от местното население от векове.
Растението се развива добре при естествени условия – при температура над нула градуса е многогодишно. В умерения пояс може да се отглежда в едногодишен цикъл с многогодишно използване на корените. В природата стевията достига 60-70 см височина. Представлява силно разклонено храстче, чиито листа са прости, цветовете -дребни, бели. Кореновата й система е много добре развита.
Стевията е билка, която в сурова форма е 10-15 пъти по-сладка от захарта, а извлечената концентрирана течност е 300 пъти по-сладка от най-популярния подсладител. 1 грам стевия може за замени 30 грама захар.
Стевиозидът, който придава сладкия вкус на билката при употребата й е екстракт от листата на стевията, за които се знае, че са много полезни и нетоксични. Стевиозидът е доказано безопасен, въпреки че леко променя вкуса на храната.
Стевията е ново растение за флората на нашата страна. При климатичните условия на България тя може да се отглежда като едногодишна култура с многогодишен цикъл на развитие. В Института по земеделие край град Шумен е разработена технология за производство на разсад и отглеждане на стевията. Установени са биологичните изисквания, адаптацията, условията за получаване на разсада и култивирането на стевията при полски условия.
Когато сладката стевия се отглежда като първа култура, при достигане на фаза бутонизация, което обикновено е след 15 август, растенията се изрязват на височина 10-15 см от повърхността на почвата. За да се запази качеството на суровината, стъблата и листата се изсушават под навеси или в оранжерии. След изсъхване листата се оронват от стъблата и се съхраняват в найлонови чували в сухи и проветриви помещения.
Стевията е безопасен продукт. Служи за производството на вещества със сладост от 50 до 450 пъти повече от захарозата. Агропродуктът са сухите листа на стевията. 30 до 50 листа, стрити на прах, са достатъчни за придаване на приятен сладък вкус на 1 литър вода. Стевията не губи своите свойства и при нагряване. Тя се използва в хранително-вкусовата промишленост за производството на храни и на медикаменти за диабетици и хора с наднормено тегло, със сърдечно-съдови проблеми и нарушения в обмяната на веществата.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Отнасяйте се внимателно с китайската роза

Китайската роза (Hibiscus rosa sinensis) е един от многобройните членове на рода на хибискусите, които влизат в семейство Малвови. Родом е от Югоизточна Азия, но свободно расте по всички топли краища ...

Паламидата се събужда през февруари

Паламидата спада към биологичната група на кореновоиздънковите плевели, които са изключително упорити. Те се размножават както със семена, така и чрез спящи пъпки, които се образуват по корените им. Г...

Основни грешки при засаждането на пипера

През май се засажда средно ранният пипер. Той заема обикновено и най-голяма част от дворните зеленчукови градини, особено в селските дворове. Може би поради ограничената площ се допуска една съществен...

Защо пожълтяват листата на лозите?

Понякога рано през пролетта, след развитието на лозите, а в други години по-късно през юли-август се наблюдава жълтеене на листата. През първата година от засаждането то се проявява слабо и в по-късно...

Начало