Градина » Обогатете почвата, ако ще садите зеленчуци

 Обогатете почвата, ако ще садите зеленчуци

Зеленчуковата градина не може да се направи на всяко място. За нея са подходящи дълбоки, рохкави, топли и отцедливи места, но не във всеки двор има такива условия. Затова, подобрете терена с няколко мерки:
- Тежката и студена почва при есенната обработка всяка година се премесва с оборски тор или компост. Той ще подобри структурата на терена, хранителните вещества ще станат достъпни за растенията и ще се образува хумус.
- Каменистата и чакълестата почва се почиства от камъните и ако е много лека и песъклива, се тори с оборски тор или компост.
- Плитката почва се продълбочава всяка година с по 2-3 см за сметка на подпочвата. За да се подобри, е необходимо да се внасят органични вещества (оборски тор, компост, торф ).
- Излишната вода при непропусклива подпочва или близки подпочвени води трябва да се отведат в дренажни канавки.

Всеки зеленчук си има свое предпочитание

- Оборският тор, амониевият сулфат и суперфосфатът променят алкалната реакция на почвата и тя става неутрална.
- При много кисели почви с рН под 4, съдържащи токсични количества на алуминия, мангана и желязото, за регулиране на почвената киселинност може да се приложи и варуване с дълбоката оран през лятото или през есента. Материалите, които се използват за това мероприятие, съдържат калциев и магнезиев карбонат или окиси - сатурачна вар в доза 500-1000 кг на декар или пепелина – 100-150 кг на декар, ситно смлян варовик и др. Варуването повишава ефективността на минералното торене до 40%, активизира дейността на полезната почвена м икрофлора, което води до ускоряване минерализирането на органичното вещество, което води до бързото освобождаване на хранителни вещества. Варуването не трябва да се извършва едновременно с внасянето на фосфорни и азотни минерални торове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Сиво гниене тормози петуниите

Красивите петунии, които се кипрят на балкона, изведнъж посърват. По листата, стъблата и цветовете се появяват светлокафяви петна или налеп, който по-късно се покрива със сива плесен. Поразените част...

Подгответе се да сеете мушкатото

Обикновените мушката и сакъзчетата ще цъфнат още през юни, ако се подготвят отсега млади растения. Веднага след като отминат студовете те се засаждат в открита леха или изнесени навън сандъчета. За се...

Как да съхраняваме доматите

Ако настъпва есенно застудяване, доматите може да се съхранят временно на купове. Покриват се с рогозки или растителни остатъци. След два-три дни се подреждат в щайги за доузряване. Помещенията тряб...

Зелето мрази горещината

Зелевите никак не обичат горещината и сушата. И е обяснимо, тези култури са студоустойчиви. Оптимални на растежа и развитието им са температури между 16 и 18 градуса. Особено късното главесто зеле и к...

Начало