Градина » Защо карфиолът има кухи глави?

 Защо карфиолът има кухи глави?

В стремежа си да имат по-голям добив мнозина градинари се "престарават". Трябва обаче да знаят, че цветното зеле натрупва по-големи количества нитрати, ако се прекали с азотното подхранване. От това пресищане силно ще се разрастне листната маса, а главите ще се образуват по-късно. Освен това ще прорастат със зелени листенца, възможно е да се образува и кухина вътре в кочана.
Препоръчваме ви да подхраните един-два пъти карфиола с размит в поливната вода пресен оборски тор - около 20 кг/10 кв. м. Добре е късното цветно зеле да се "шербетува" през първата половина на август. Към края на август това подхранване се повтаря. И още нещо - карфиолът се окопава по-плитко, тъй като корените не са дълбоки и могат лесно да се повредят. Ако почвата е със силно алкална реакция, трябва да се внесе микроелементът бор. Тори се с боракс, достатъчни са 20 г на 10 квадрата.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не закъснявайте с разсаждането на карфиола

Карфиолът е взискателен към условията за отглеждане. Най-добре се развива при температура 14-18 градуса от началния растеж до образуване на главите. При настъпване на горещините (28-30 градуса) главит...

5 условия за успешно пресаждане

Първо: Новата саксия не трябва да превишава по размер с 3-5 см предишната. Голяма е вероятността растението да не може веднага да усвои почвата и затрупалият го субстрат да го погуби. Но има и растени...

Късните домати заслужват внимание

Започват да зреят в края на лятото. През есента могат да се наберат зрели плодове или въззелени за доузряване, както, разбира се, и зелени за различни туршии. Стават навсякъде, но най-добри резултати ...

Майски грижи за фасула

Засетият през април градински фасул още в началото на май достига онзи момент от развитието си, в който трябва да се окопае. Това първото окопаване. В южните райони и при по-топла пролет този момент н...

Начало