23.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 10424 |  1 
Мебели за растения
Стайните растения – това са нашите живи украшения, а създаването на композиции от тях е едно от най-увлекателните занимания. Този, който е надарен с талант да отглежда и да поддържа живота на тези “зелени приятели”, понякога се изправя пред проблема, къде и как да ги разположи. Много често зелените красавци обитават подпрозоречния перваз и това е логично, тъй като там е най-светлата част от помещението. Не бива да се мисли обаче, че е единственото подходящо място, пък и первазът често се оказва прекалено тесен за цялата домашна колекция. Тогава има смисъл да се помисли за закупуване на специални “мебели за растения”.
За какво са нужни те? Първо, защото позволяват да се разположат растенията по най-оптималния начин и дават възможност да се създаде обединяващо начало за разнообразните саксийки и цветчета. Второ, мебелите за тях са като сцената за актьора, на която проявяват целия си талант и красота. Трето, това е отлично средство за декориране. Ако не разполагате със скъпи и редки стайни растения, лесно ще изненадате околните, като експонирате старите познати цветя по необичайно нов начин. Едно или няколко растения, стоящи на полици или окачени под тавана на неподвижна поставка, придвижвана на колелца масичка ще украсят всеки кът от вашето жилище. Има и други преимущества на специалната мебел – чрез нея растенията могат отлично се впишат в интериора на помещението и да съответстват на неговия общ стил. Освен всичко друго, да не забравяме, че те са отличен вариант за зониране на пространството – разположени на ажурна етажерка или елегантна поставка, могат прекрасно да подчертаят границите на тази или онази зона.
Друго, също немаловажно – прибягвайки към цялото разнообразие от възможности, които предоставят мебелите за растенията на всички нива от пространството, ние получаваме шанс да създадем най-комфортни условия за самите тях. Днес в продажба може да се намерят най-различни модели от най-разнообразни материали.

Полици

Това е възможно най-разпространеният и евтин вариант за разполагане на растения. Всяка стена може да бъде украсена с окачена полица с композиция от стайни растения, пък била тя и ъглова поличка със заоблени краища. Дърво, пластмаса, метал, стъкло – избирайте според вкуса си. Много ефектни са полиците във вид на стъпала, стоящите върху тях растения създават впечатление за цветни етажи, вълни и каскади.

Жарданиери

До самия прозорец или в средата на стаята – навсякъде филигранният цветарник ще се покаже откъм най-добрата си страна. Той може своеобразно да раздели стаята на две части.

Кашпи

Метални, дървени или плетени кашпи изглеждат красиво на стената или висящи – поединично или в редица. Във втория случай между цветята трябва да се оставя свободно пространство не по-малко от 17-20 см. Конструкцията им може да бъде дву- или триетажна. Кашпа, окачена на тавана, идеално подхожда за ампелни (висящи) растения.

Етажерки

На висока етажерка може да се разположат много растения – правостоящи и ампелни. А с помощта на пететажния модел - да се създаде истински зелен оазис във всеки ъгъл на дома.

Масички

Цветята изглеждат чудесно и върху масичка-поднос, което позволява да се създаде истинска домашна цветна леха. Такава масичка обикновено е малка и ниска. Тя може да съвместява също и функциите на журнална масичка.

Колони

Отново на мода са цветните колони, които са били популярни във викторианската епоха. Те били замислени специално за растения с дъгообразни листа. Елегантен пиедестал от бяла керамика и също такава саксия са уникална комбинация. Съюзът на саксията и колоната трябва да изглежда така, сякаш едната е продължение на другата.

Стелажи

Стелажите с растения са отличен начин не само за украса, но и за зониране на пространството.

Платформи

Прието е да се разполагат растения на подвижни платформи на ролки, чиято мобилност не е за пренебрегване. Ако поиска човек да използва оптимално мястото около любимия прозорец например, винаги може да прибутва цветето и после да го върне на мястото.

Поставка

Поставката може да се разположи на пода, перваза или върху друга мебел. Обикновени стайни растения, разположени на поставка, помагат да се създаде романтична обстановка.

Контейнери

Като съдове за еднообразни растения служат контейнерите. Има модели, снабдени с колеца. За растения гиганти много удобни и устойчиви са подовите дървени контейнери.

Цветарници

Декоративните цветарници във вид на дървени сандъчета, комбинации с шпалири пасват не само в градината, но и на терасите. С тяхна помощ се разделят големи помещения вътре в къщата. В сандъчета се засаждат декоративноцъфтящи или пълзящи стайни растения.

Полезно обобщение

Сдобивайки се с мебел за своите зелени обитатели, не забравяйте, че тя трябва да е издържана в общ стил с останалите елементи на помещението. Елегантна равна масичка или колона ще украси класическия интериор, изящна плетена жарданиера е добра за романтиците. Метален ажурен стелаж пък подхожда на средиземноморска стая, строгият метален контейнер - за хай-тек. Кашпи от юта, бамбук или боядисани дървени полички ще изглеждат добре в етно обстановка.
При избора на мебели не забравяйте, че те трябва да се съчетаят и с размерите и структурата на растенията. Едрите екзепляри е добре да се разположат върху платформа или в контейнер. Ако използвате многоетажна мебел от рода на етажерка или стелаж, едрите или силно разклонени цветя трябва да се намират на еднакви нива. Увивните растения във всички случаи е най-добре да се поставят на високо, а стелещите се - на ниво, позволяващо да им се любуват всички.
В поривите на оформителския ентусиазъм не забравяйте за потребностите на самите растения от светлина, влажност и температура на въздуха.
07.02.2012 г. / Юлиана Димитрова
Най-четеното в "Рецепти за градината"
Коментари (1)
Коментари От: Galina Dimchevska  19:05  четвъртък, 22 март 2012 г.Докладвай
обиден коментар
 
mnogo stilno
 
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023