15.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 4954 |  0 
Детето иска да спи в леглото ви
В два часа през нощта вашето тригодишно дете се събужда. Разбирайки, че е само, става, взима биберона и любимата си играчка, влиза в спалнята ви и се вмъква при вас в постелята. Докато се отдръпвате, мърморейки недоволно, то сияе от щастие.

Защо?

В някои случаи детето спи при родителите си от деня на своето раждане. Периодът на кърмене е отминал, но навикът остава. Дори когато то вече не трябва да се храни през нощта, мама и татко не искат или не знаят как да го накарат да спи отделно. По-често обаче причината е друга. Например има температура, сънува кошмари и вие го гушкате до сутринта, за да го успокоите. Или по време на ваканцията му позволявате „по изключение" да спи до вас. След две-три подобни нощи малчуганът изживява болезнено липсата на близост и отказва да се върне в леглото си. Заявява, че във вашето се чувства най-добре, защото му е топло. Неговото поведение се дължи преди всичко на желанието да почувства близостта на майка си и на любопитството: интиуцията му подсказва, че родителите крият някаква тайна. Не на последно място идва ревността - настанявайки се между двамата, детето се надява да замести „съперника".

Разумно ли е да му го позволявате?

Решението да оставите новороденото да спи в кошче до леглото ви е съвсем правилно. От един момент нататък обаче вие трябва да го „преселите" в собствената му стая. Колкото по-рано свикне с новата обстановка, толкова по-добре ще се чувства в нея и преходът ще е по-безболезнен. Леглото на родителите става неприкосновена територия (поне до сутринта) и по този начин се установява здравословна дистанция между поколенията.

Неприятните последици

Нощното „съжителство" с мъничето може да влоши съня на възрастните, освен това присъствието му не им позволява никаква интимност. Детето пък се чувства „победител", особено ако единият от родителите се премести да спи на дивана. Навикът може да му причини и безсъние: то се буди често и не успява да заспи само. Чувството на тревога също е последица от пребиваването в леглото на големите - детето започва да изпитва страх дори през деня, ако се наложи да се отдели от тях.

Как да действате?

Всеки път, когато хлапето се опита да се вмъкне при вас, го отвеждайте незабавно в неговото легло, без да му давате обяснения. Повтаряйте със спокоен, но твърд глас правилото: всеки спи отделно. Ако се върне, започнете отначало: един път татко, един път мама. Тази тактика ще отнеме от съня ви, но пък е единствената, която дава резултат. Наложително е да проявите решителност и последователност в действията си. Ако в понеделник му позволите да спи до вас, а във вторник го прогоните, ако в полунощ го приемете, а в три часа го отблъснете, за него тези ваши колебания означават само едно - че си заслужава да опита отново. Що се отнася до аргумента „само този път", в своята най-ранна възраст детето не разбира смисъла му.
13.02.2012 г. / Весела Гигова
Най-четеното в "Рецепти за родители"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021